Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Kup że tego Crowna K2 i będziesz miał spokój :-) Jeśli wtedy będziesz miał bułe w charakterystyce to na 100% pomieszczenie.

Szkoda trochę MLa na bas.

Zatarty supertweeter usłyszałbyś na pewno, nie licz też że ktoś w wieku 30+ lat usłyszy wyżej niż 17-18KHz.

Jeśli na aftermarketach za 100zł sztuka 2405H pociągną do tych 20KHz to będzie cud :)))))

Edytowane przez Marek.S

atlon,

dzięki za obszerną i wyczerpującą odpowiedź. Myślałem o modelu 4319 no ale niestety finanse:) Moje JBL są nie do ruszenia, przynajmniej przez jakiś raczej dłuższy czas:)

Jeżeli chodzi o Bi-wiring to musiałbym przerobić kolumny, a nie chce tego robić.

Jeżeli chodzi o bas z B&W i JBL to ten z CM10 może 4312E buty czyścić:)

Faktycznie, 4312E mają pojedyncze terminale głośnikowe – więc nici z Bi-wiringu.

Jakie posiadasz źródło do Krella KAV-300i, jak i całe okablowanie łącznie z zasilającym?

Aby nie było drogo, możesz sprawdzić zasilające Belden'y – do nich dokupisz wtyczki z rodowanymi stykami i powinno stykać.

Woofery to masz 2213Nd-2. Świetne byłyby na 12'' mid-bass do największych/topowych Westlake, jak i do 4350, 4355 :-)

215327146612640.jpg

Li4vLi4vLi4vLi4vaW1hZ2VzL251bWVyeWhmaW0vMjAxMS0xMi9qcGcvMzQtMzZfMTJfMjAxMV8wMy5qcGcmdz04MDAmaD01MDAmcT0xMDA=.jpg

Dla Laski mój dźwiek był za mało muzykalny. Jak pisałem kiedyś to nie jest dźwięk z Harbethów czy Audio Note.

Muzykalność to ogólne pojęcie. Ale osobom używającym tego słowa, to zapewne głównie chodzi o ciepłe kluchy :D ... przez co ten ich muzykalny dźwięk, może być tak denny/monotonny, że aż nudny. Więc dobrze, że tam nie przesadzasz z tą muzykalnością i trzymasz coraz lepszy fason.

Dla mnie im bardziej Live – realistyczny, uniwersalny i wyczynowy sound bez kompresji, tym bardziej angażujący.

A dla Laski to dobre będą Graham-ki LS5/9 za 17 900 zł + 1 999 zł podstawki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

max_graham_ls5_9_fot1.jpg

…taka współczesna replika sławnych (w UK) monitorów z 1983 roku.

max_graham_ls5_9_fot9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Akurat On ma własne konstrukcje na Visatonach.

Uzyłeś dobrego określenia. JBL to dźwięk realistyczny, live w najlepszym tego słowa znaczeniu. Juz kiedys napisałem, że na tych kolumnach jestem w muzyce big bandowej najbliżej tego dźwięku, który znam z występów w salach koncertowych.

Ja muzykalność tłumaczę brakiem mrówek w doopie. Jak sprzęt jest muzykalny to siadasz w fotelu i sie zatapiasz w słuchaniu. I nic ci nie przeszkadza i nie odrywa.

Dźwięk analityczny to mrówki w doopie czyli co pewien czas coś cie odrywa od kontemplacji muzyki. A to sie drapiesz, a to się ruszasz, a to zerkasz do iPada, idziesz do kibelka, popijasz herbatkę albo i cos mocniejszego.

A dźwięk live to tupiesz w takt muzyki, czasem tańczysz (jak kiedyś jeden audiofil u mnie przy Marleyu) i koniecznie popijasz single malta.

:)

BTW porządne magnesy w tych Grahamach.

A wracając do ostatniego odsłuchu mirek24 w średnicy słyszy jak powiedział papier z lat 60-ych co mu trochę nie leży. Mnie się wydaje, że ten papier jest z końca lat 70-ych ;). A na poważnie teraz zamieniłem Passa na lampowe Heathkity, ciekawe co powie. I troszke mu sie nie podoba dźwięk z horna. Dobrze, że go nie słyszał na oryginalnej zwrotnicy bo teraz się trochę utemperował, a wtedy trochę wrzeszczał. Dobrze, że nie darł ryja jak Altec ;). Za to Mirek rozpływał się nad basem. Fakt, ten bas jest teraz całkiem niezły. Nawet kozę słychać ;).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

$_57.JPG

jedyne 35 tysięcy EUR.

Ukryta Zawartość

$_57.JPG

2.800 EUR. To chyba nie jest zła cena?

Ukryta Zawartość

Pozdro

Fajne maskownice w tych L100:

$_57.JPG

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

A dźwięk live to tupiesz w takt muzyki, czasem tańczysz (jak kiedyś jeden audiofil u mnie przy Marleyu) i koniecznie popijasz single malta.

:)

Aby tylko :-) Stopa chodzi w rytm muzyki, do tego ręce, głowa, czasami tańczysz lub śpiewasz razem z wykonawcą :-)

I to bez single malta ile osób już śpiewało :-)

No i instrumentalnie, wszelkie detale/dźwięki pochłaniasz żywcem bez końca, bo tak wciągają i hipnotyzują :-) … to jest najlepsze, gdy słuchasz realistycznych pięknie wysterowanych wszelkich detali/dźwięków :-)

Sound wciąga nieubłaganie z każdą godziną mocniej, a po sześciu h już teoretycznie nie ma szans na wyłączenie :-)

A praktycznie, w środku nocy :D :-)

2.800 EUR. To chyba nie jest zła cena?

Na zdjęciach wyglądają bardzo dobrze więc cena jest uczciwa.

Na naszym rodzimym portalu ogłoszeniowym są 4343 wraz z podstawami ale cena jest nieupubliczniona.

Z tego co wiem KBL Sound ma na sprzedaż tuningowane 4343 z zewnętrzna zwrotnicą. Cena coś ok. 35 tys.

Możesz dać na PW link do tego portalu bo mam znajomego, który choruje na te komuny i jest na kupnie?

Pozdro

Z tego co wiem KBL Sound ma na sprzedaż tuningowane 4343 z zewnętrzna zwrotnicą. Cena coś ok. 35 tys.

Możesz dać na PW link do tego portalu bo mam znajomego, który choruje na te komuny i jest na kupnie?

Pozdro

Bardzo proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, za 35k to swoje 4343 bym dowiózł, podłączył i jeszcze podziękował :-)

Ceny 4350 to około 7,5 tyś euro czyli jakieś 30kzł. Zostaje 5kzł na transport.

Hmm, za 35k to swoje 4343 bym dowiózł, podłączył i jeszcze podziękował :-)

Ceny 4350 to około 7,5 tyś euro czyli jakieś 30kzł. Zostaje 5kzł na transport.

Tuningowana zwrotnica Mareczku. Zewnętrzna. Wszystkie elementy wyminione. A w środku nowe kable i brak L-Padów. I donre pochodzenie, wiem skąd. Stan igła. Do tego zarobek, nikt nie robi za darmochę.

4350 mówisz? No to patrz:

Ukryta Zawartość

Dodaj transport, VAT i co wychodzi?

Wniosek: dobre granie musi kosztować.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

No to u mnie też zewnętrzna zwrotnica, do tego 2235H, 2123H, "2 drivery 2450J i perfekcyjne 2405H ;-)

Chyba że ta ich zwrotka jest na Duelundach za 1k sztuka?

Nie żebym swoje chciał sprzedać, 4350 i tak nie wejdą :-)

Może kiedyś oddam swoje skrzynki do Marko3t na odnowienie, przydałoby się.

Edytowane przez Marek.S

Ja bym tylko front na czarno trysnął. Góra nie problem bo można wyjąć ale dół ...

A w domu szlifować to masakra.

Dlatego gram z maskownicami i strojenie też z maskownicami. Fornir super stan, no ... prawie.

W końcu muszą wyglądać na rok 1978/79, a nie nówki sztuki z Media Marktu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

$_57.JPG

jedyne 35 tysięcy EUR.

Ukryta Zawartość

Piękne Paragon'y D44000. Gdybyś takie miał, zwrotniczki odpicowałbyś na full-wypasie z mocnym 9V – z trzech baterii połączonych równolegle. Tylko tą stereofoniczną kolumnę musiałbyś wyżej ustawić, aby tweetery które znajdują się w głębi nad linią hornów, nie były poniżej uszu osoby odsłuchującej. Poza tym można ustawiać/dostawiać dostawki i różne cuda po zewnętrznych stronach na obudowie. Wiesz jakie stereo i przestrzeń z tych dużych średnio-wysokotonowych hornów, po odbiciu dźwięku od przedniego drewnianego panelu.

$_57.JPG

Po prawej szczęśliwa siódemka ''No. 777'' :-) ...

$_57.JPG

US $6,000.00

Ukryta Zawartość

$_57.JPG

$_57.JPG

US $2,000.00

Ukryta Zawartość

$_57.JPG

$_57.JPG

$_57.JPG

...licytują, na razie US $8,600.00 i ponad tydzień do końca :

Ukryta Zawartość

Bierz Hartsfield'y :-) Duże 2'' drivery (375) odetniesz na 3.2kHz, nad nimi ustawisz mniejsze 1'' drivery (LE85) z hornem i lensem, a jeszcze wyżej, od 10kHz tweetery (075). I będziesz miał pozamiatane na amen :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają zworkim u mnie, na razie zdradziłem JBL ale na krótko.

Ukryta Zawartość

Już raz się dałem nabrać na szlifowanie w domu, wszystko rozniosło się po całym domu :)))

Podejrzewam że trzeba by je najpierw zeszlifować do gołej płyty a potem od nowa podkład i szary lakier pistoletem.

Już raz się dałem nabrać na szlifowanie w domu, wszystko rozniosło się po całym domu :)))

Podejrzewam że trzeba by je najpierw zeszlifować do gołej płyty a potem od nowa podkład i szary lakier pistoletem.

Pamiętam, czytałem.

Jaki szary. Standard to niebieski. U mnie czarny mat jest.

pozdro

No tak, tylko oglądając zdjęcia Twoich 4343 to w oryginalne one też były szare (identyczne jak moje - SF czyli 'studio finish') tylko ktoś je potem ofornirował.

Oryginalne, fornirowane JBLe z serii 434x łatwo rozpoznać po wykończeniu frontu, mają dodane ozdobne listewki gdzie wersja SF ma w 100% płaski front.

Nie było wersji ofornirowanych i z płaskim frontem.

Szare (W oryginalne to mieszanka RAL7038 + czarny front)

d94db7ed23.jpg

Fornir:

633458f657.jpg

Swoje paczki dałbym do odnowienia m.in ze względu na fakt że boku jednej kolumny są dwa gołe 'placki' na około 5cm, przetarte to gołej płyty a w dodatku paździerz niezbyt dobrze znosi przykręcanie i odkręcanie i otwory dookoła śrub robią się coraz większe. Najchętniej dałbym tam jakieś ładne, metalowe tulejki albo wywalił te amerykańskie śruby i dał ładne imbusy.

Edytowane przez Marek.S

Sprawdziliście ogłoszenie? Napisz coś jak się dowiesz, sam jestem ciekaw szczegółów.

Ciekawie to wygląda – system nieźle rozbudowany i nawet pomieszczenie zaadaptowane akustycznie na wystawie/show: Paris Salon Haute Fidélité 2010.

JBL+&+Lamm.jpg

''Les importateurs Acoustic Precision/Audio Focus/Audio Prestige avaient rassemblé quelques super-héros à la Marvel Comics : le nouveau combo Drive+DAC MSB Diamond, un préampli Lamm L2 Reference et ses blocs mono M 1.2 Reference, et enfin des enceintes JBL Everest DD66000 à large empattement. Très gros système pour vaste pièce et grand budget. Capable des déferlements dynamiques les plus extrêmes. Mais une approche vraiment musicale à bas régime, et où les JBL s'épanouissaient comme rarement. Extrême grave roboratif mais bien tenu. Système musclé ne laissant pas l'auditeur sur sa faim.''...

Ukryta Zawartość

Affiche.jpg

Te hybrydowe Lamm'y M1.2 Reference monoblock power amplifier, chyba nie są takie najgorsze :

Ukryta Zawartość

wl29er.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Początkowo w 2003 r. kosztowały $17,290/pair, później cena stopniowo wzrastała.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze co pomyślałem - "O kurde, demo nowych JBLi na 30 letnich Levinsonach" potem zobaczyłem że to LAMM :-)

Edytowane przez Marek.S

Pierwsze co pomyślałem - "O kurde, demo nowych JBLi na 30 letnich Levinsonach" potem zobaczyłem że to LAMM :-)

Dokładnie tak można pomyśleć – na pierwszy rzut oka, bo jakże podobne do starych Levinsonów.

A to LAMM model M1.2 Reference Hybrid Mono Power Amplifier :

20101017img5353.jpg

Jakie posiadasz źródło do Krella KAV-300i, jak i całe okablowanie łącznie z zasilającym?

Aby nie było drogo, możesz sprawdzić zasilające Belden'y – do nich dokupisz wtyczki z rodowanymi stykami i powinno stykać.

wróciłem:)

Zródło to primare CD D30.1 oraz CA SM6, ale na nim nie gram bo mi sie nie podoba, traktuję go czasami jako radio.

Głośnikowe do Chord odyssey 2, a XLR-y to zwykłe Die Hard. sieciówka to kabell lapp, więc jak widać bez szału:)

wróciłem:)

Zródło to primare CD D30.1 oraz CA SM6, ale na nim nie gram bo mi sie nie podoba, traktuję go czasami jako radio.

Głośnikowe do Chord odyssey 2, a XLR-y to zwykłe Die Hard. sieciówka to kabell lapp, więc jak widać bez szału:)

Jak wszystko gra, to nie ma co tykać, tylko słuchać muzyki :-)

Ewentualnie, tak jak mówiłem, na zasilaniu możesz posłuchać Belden'a :

Ukryta Zawartość

...i osobiście się przekonać czy gra była warta świeczki.

Im lepszy system, tym dużo więcej można zyskać, lub stracić (w przypadku złego/słabego zestawienia), bo jest dużo większa stawka.

U mnie sieciówki, to tylko DIY po 1000zł/szt. Nie licząc dokupionych rodowanych wtyczek. Wiesz jaki jest przelicznik w DIY. Produkt DIY w cenie 10 000zł musi grać jak firmowy za 50~100kzł, inaczej nie warto sobie głowy zawracać. Tyko trzeba uważać, bo większość DIY są jak prototypowe kalectwa o ewidentnym własnym charakterze i ograniczeniach. Ale i zdarzają się wyjątki gdy są tworzone przy referencyjnych systemach.

Z firmową elektroniką też różnie bywa, przeważnie ze starszą, która bez porządnego tuningu odstaje brzmieniowo nowym produktom. Choć i z nowych nie brakuje słabych/mniej udanych urządzeń, szczególnie w niższym przedziale cenowym, bo referencyjne produkty zawsze trzymają formę, najbardziej: kolumny, następnie końcówki mocy, dalej przedwzmacniacze i na końcu źródła cyfrowe, gdyż analogowe potrafią zagrać ze starych winylowych płyt (tylko najlepsze realizacje) – można to trochę przyrównać do najbardziej wyszukanych najlepszych modeli starych lamp.

Pan Jacek, również Krell'em zasila swoje JBL'e 4429. Do których zakupił docelowe klocuszki: Krell FPB 300cx + Audio-gd NFB-7.32 z drabinką rezystorową + C.E.C. TL5100 cd-transport, i gra to mu bajecznie.

Gość od którego kupił Krella, gra na Everestach DD55000

Ukryta Zawartość

Wczoraj jeszcze raz poczyniłem porównanie B&W kontra moje JBL i już jestem na 100% przekonany, że dźwięk z 4312e Zdecydowanie bardziej mnie się podoba. Krell i JBL-e to raczej dobre połączenie z mojego doświadczenia.

Marzy mi się wyższy model Krella i JBL-i, no ale może kiedyś w przyszłości:) Na razie jestem zadowolony bo tak musi być:)

Dzięki za rady i pozdrawiam:)

Właściciel tego systemu musi mieć gust i słuch. I ton jest należyty.

To jest właśnie ten zajebisty system z K2 S9500 + ASB6125 x2 + ASB7128 x1.

Wcześniej pytałem jakie monofoniczne wzmacniacze grają przy owym systemie.

201502012235448860.jpg

201503021145411300.jpg

Jaki to utwór i z jakiego albumu? Będzie super do testowania wszelkich systemów :-)

Johann Strauss Jr.: Explosions Polka, Op. 43: Erich Kunzel & Cincinnati Pops Orchestra

Ukryta Zawartość

Jakaś melodyjna/wesoła rytmiczna piosenka :-) … tylko kto rozumie słowa :

System do stereo, jak trzeba to i do kina :-)

201502131358047500.jpg

Ukryta Zawartość

220439ae48bes4b84inznb.jpg

220509fcdscucj199geec9.jpg

220517jsxpqduw8gqx3sqp.jpg

220522we0e4p33niv4i242.jpg

220538hh2jol9lrj22hzlg.jpg

Ukryta Zawartość

Tube Research Labs Golden Triode Preamplifier

220412ls41kxx4z111ihzv.jpg

Po bokach Tube Research Labs Golden Triode 100 & GT200. A po środku jakie?

16210504747_47aa41362f_b.jpg

''For 13 years, we've been building the world's biggest and most powerful tube amplifiers. This 800 watt per channel amplifier is not like other powerful amplifiers--it does not sacrifice resolution or frequency bandwidth or kill low-level detail from music.''...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gt800.jpg

1205533112.jpg

Tube Research Labs GT 800 Platinum Monoblock amps ($160,000.00 new retail price)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Out of all the amps I have owned or listened, nothing compares to Tube Research Labs GT-400 or GT-800. These amps stand head and shoulder above anything else in terms of transparency, details, delicacy, balance, control, power, liquidity, or any other performance measure.''...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16499795859_a1b22c225b_b.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W takim razie drivery 475Nd muszą być znakomite :-) ... jak dają sobie radę (w całym paśmie średnio-wysokotonowym) przy tylu wooferach.

Ładne horny :

220338q5lw5fzfpv45w5fl.jpg

Horny z K2 to dzieło sztuki, są ze szkła albo pleksi.

Słuchałem dzisiaj takiej tranzystorowej zabawki z 1969 roku, CM Laboratories Model 35D:

3517chu.jpg

Jakość wykoniania na poziomie NASA, rezystory Mallory i Dale, kondy General Electric i Sprague.

Bardzo specyficzne brzmienie, ten wzmak ma kondy na wyjściu i wejściu. Pewnie można dużo w nim poprawić ale ten zostaje w 100% oryginał.

Mam małą zagwozdkę bo wychodzi na to że Krell ma zamgloną średnicę jak cholera...

Edytowane przez Marek.S

To teraz będziesz grał w Tri-ampingu :-), no chyba że KSA-50MkII i do tweeter'ów za słaby? - tak jak na basie i średnicy.

Pamiętasz JBL'e 4350 Evo. - z Goldmund'em na basie przy 1500AL, następnym Goldmund'em na mid-basie WE 728B, dalej FM Acoustics z 2440, i na końcu Krell KSA-100 z 2405 :

DSC001711.jpg

Gdzieś Pan redaktor Tomkly pisał, że Krell'e mu nie podchodzą, bo mają przesuniętą równowagę tonalną w dół.

Czyli to sumo-masters z podbitym basem i wycofanym/zaniżonym/zamglonym wyższym pasmem?

Trany, to tylko te najbardziej przezroczyste pod słońcem, bo inne to tylko udają że grają - a faktycznie kolorują i maskują (im bardziej tym gorzej), a tu musi być blask i ekstremalna transparentność/selektywność.

Najnowsze/najwyższe modele Levinsona, Halcro, i im podobne, może Spectral (ciut cieplejszy).

Ponoć nie najgorsze są najnowsze/najwyższe modele Vitusa - tyle, że to Made in Denmark, więc mogą kolorować i zaokrąglać, coś jak szwajcarski FM Acoustics. Choć jak wyżej widać, 611X z biedy uszedł na średnicę, ba nawet średnio-wysokie gdzieś do 9kHz.

A przecież wiadomo, że najlepsze amerykańskie :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi