Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Ze zwrotki JBL M533 na razie nie skorzystam bo nie ma opcji dwudrożnej stereo. Mój błąd.

Za to skorzystam z dbx234XL.

Zapraszam na rozebrane zdjęcia obu pań :).

W weekend odsłucham dbxa.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

@atlon11,

To standardowy Belden - 19364.

Nie wiem co z tym K2, był testowany na obciążeniu i bez problemu wyciąga 750W przy 4 Ohmach czyli tyle ile ma w papierach.

Podłączyłem go wczoraj u siebie i gra......voodoo jakieś.

Podłączyłem dbx234XL ... gra. Udało mi się nic nie spalić :).

Pierwsze wrażenie ... jest pięknie. Ale moim zdaniem nie jest to tyle zasluga zwrotki co biampingu na oba zakresy pasma. Bas superkontrolowany z tranzystora i lampa która odetchnęła po oddaniu mięsa do tranzystora. Bardziej krystaliczna góra. Dźwięk lekko w stronę muzykalności ... super bo ostatnio sie zrobiło za analitycznie. Precyzja na scenie ale chyba scena troszkę do przodu. Troszkę większy wokal.

Drugie wrazenie, ze zwrotka troche szumi. Czyżby te Texasy na wyjściach?

Poslucham wiecej to napisze wiecej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

dzięki atlon, w latach 60 zwrotnice to robili kiepskie.

wywaliłem lpada (na razie bez rezystora) i LE14A dałem bezpośrednio na kabel głośnikowy z pominięciem wyjść LF na zwrotnicy.

przetworniki grają jeszcze lepiej, kurcze nie wiem kiedy się kończy się kres ich możliwości...

horn jeszcze bardziej się otworzył i powstało więcej przestrzeni między instrumentami, lepsza scena.

i to wszystko napędza lampowy oteelek 8,5W, strasznie szybki i o pięknej barwie.

bas jak błyskawica, ledwo się pojawi i już znika.

jeszcze tylko zwrotnica całkiem na zewnątrz ( z pominięciem tych słabych terminali dociskowych i śrubek)

i raczej 9V.

jak trafię na setup z LE15A i 375 to biorę w ciemno.

To jest Twój wzmacniacz Dubiel Accoustics 6AS7 OTL:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...na jakim zestawie lamp grasz? - oryginalny set-up, czy sam coś dobierałeś.

LE15A najlepiej w ostatecznej wersji z szarymi piankami są nie do zajechania.

375 w jak najlepszym stanie, ew. byłoby super wyrwać taniej same drivery (bez membran) i dokupić do nich nowiutkie membrany D16R2441 lub D16R2440.

U mnie tylko w przedwzmacniaczu liniowym są lampeczki: Sylvania 5Y3G, 2x Telefunken 6AU6WA, 2x Sylvania VT-99.

Do przetestowania w zasilaniu Cetron 5R4WGB i 5C3S.

Pentody Marconi EF91 i Mullard M8083.

Podwójne triody National Union VT-99 i Tung-Sol VT-99.

Lampki muszą być jak najbardziej przezroczyste/selektywne, uniwersalne i naturalne tonalnie, bez kolorowania ...jak np. RCA 6F8G ...sporo słabsze od Sylvanii VT-99.

Sylvanie VT-99 są bardzo naturalne tonalnie! Tylko one muszą grać w maksymalnie przezroczystym/otwartym i neutralnym układzie, wtedy pokazują klasę... Górka się otwiera, średnica kipi od detali realizmu i selektywności, do tego znakomite realistyczne selektywne wokale, a bas...jaki tylko trzeba taki jest, głębszy selektywny i kontrolowany, lub szybki i rytmiczny.

One coś mają w sobie strasznie wciągającego:-) ...taką naturalność i zajebisty realizm...tonalność dźwięku.

W optymalnej aplikacji wszystko gra...jazz, klasyka, fado, elektroniczna, hip-hop, rock ,metal i wszystko pozostałe ...czyli od wokalu do metalu:-)

Poza wymianą potencjometru w przedwzmacniaczu już za bardzo nie będzie co tuningować, bo rezystorów dale z folii metalowej, raczej nie ma co wymieniać na jakieś Shinkoh Tantalum ...bo to tantal, więc kolorowanie i osłabianie detali.

Kondy wyjściowe foliowe, poliestrowe ...jak najszybsze, najtwardsze/selektywne, najbardziej wyraziste i otwarte z 9V rewelacja. Jenseny PIO Cu nie mają co tu szukać, bo kiedyś je miałem i grały jak kaleki!

Dobrze byłoby aby podstawki pod lampy robili rodowane, to bym wymienił na rodowane, tak jak wcześniej wszystkie gniazda RCA i IEC, bo rodu nigdy za wiele :-)

A z potencjometrów jakie są najbardziej przezroczyste?

Jeszcze co do lampek, i kilku dziwacznych opinii twierdzących że niby RCA 6F8G są lepsze od Sylvanii VT-99.

...to dopiero numeranci:-)

RCA 6F8G nawet w przezroczystym układzie będą narzucać własny styl…a takich lamp nie lubię. Praktycznie wszystko w nich jest gorsze, nie mają tej kontroli, selektywności i uniwersalności co Sylvanie, nie mówiąc już o realizmie i naturalności.

RCA 6F8G dodaje od siebie więcej basu...albo po prostu trochę go pogrubia, i nie ma tej jakości, selekcji, dynamiki i rytmu. Średnica z RCA 6F8G prezentuje się również dużo gorzej...niczym dziki jeździec z nie dopiętą koszulą, bo mają ją poluzowaną, brak jaj kontroli, selekcji, wyrazistości i przezroczystości. Tu również żądzą Sylvanie VT-99 gdzie ilość informacji i jakość tego zakresu (łącznie z basem) jest najlepsza jaką do tej pory słyszałem z lamp 6SN7/6F8G. Wszystkie detale są lepiej rysowane kontrolowane i układane niż z RCA, i co najważniejsze ich ogólny charakter i tonalność! ...to inna bajka niż zakłamane RCA!...takie lamy u mnie nie przejdą tak samo jak tzw. szaraki/ciemniaki RCA 6SN7GT VT231 ...to był dopiero paździerz! Jak 5692 RCA Red Base grają w podobnym stylu to też może być dobry paździerz.

Z rodziny 6SN7 posłuchałbym lamp Marconi Osram B65 Metal Base 6SN7GT i Sylvanii JAN-CHS-6SN7W Metal Base ...jak prawdziwe super selektywne i niezakłamane to by mi pasowały.

A temu co RCA 6F8G grały lepiej od Sylvanii VT-99, to może czas wymienić stare podstawkowe Tannoy'e i integrę Lorelei'a z Tung-Solami VT-99 ...bo gadał, że Sylvanie nie grają jak Sylvanie i góry brakuje. No tak, po jego upgrade Lorelei'a ...i wstawieniu Gudemanów 0.22uF/300V jako sygnałowe kondensatory, to pewnie jeszcze bardziej. Musi tam u jego ostro kolorować ...może jemu wystarczy jak słucha tylko starego jazzu :-)

...kiedyś pożyczał lampki Tung-Sol 6SN7GT Round Black Plates, to całe pasmo jemu się rozpłynęło, i było tylko do słuchania wokalu. Może za dużo starych olejaków (Bosch, Siemens :-) ) napchał do zwrotnic :-) ...ale tak czy siak, coś podejrzane, bo wychodzi na to że kolorują... Czyżby następny paździerz jak RCA 6SN7GT VT231 :-)

hornet9 ma wycenę dla lamp z rodziny 6F8G: Raytheon - 500zł, Philco - 550zł, RCA - 570zł, Sylvania - 790zł, National Union - 800zł, ...wszystkie z parę, tylko Zenith w jednej sztuce za 200zł.

Ukryta Zawartość

...same w domowych wersjach, a nie militarne VT-99. Te jego domowe Sylvanie 6F8G na podstawie lampy mają w zielonym kolorze napis: Sylvania Made in U.S.A. ...i obok niego po prawej stronie zielony liść...dokładnie tak samo jak mam na Sylvanii 5Y3G. VT-99 na podstawie mają jasno szary napis: Sylvania VT-99 i oryginalne etykietki z nr. 0591755A / 0591900A.

Lampeczki pewnie wycenił wedle potencjału brzmieniowego. O Sylvaniach 6F8G mówił, że grają bardzo naturalnie i super naturalną średnicę mają i wokale, trochę do przodu i wyższej góry nie najwięcej. Z 6F8G chwalił także lampki National Union. Sylvanie 6SN7W Metal Base jak dla niego grają górą i basem.

U mnie Sylvanie VT-99 grają bardzo spójnie i trzymają całe pasmo, łącznie ze średnicą, jak żadne inne (z tych co miałem), i nic tam nie wypycha nawet na krok, bez względu czy gra dobry rock, czy jazz.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Teraz zagrało u mnie to jak prawdziwy JBL. Co miało być wypchnięte do przodu zostało wypchnięte, perkusja i bas mialy zostać z tyłu i zostały ... jak w Filharmonii. Fortepian też. A solo i wokal tak jak to bywa ma scenie.

I grają instrumenty z godziny 13-ej i 14-ek, tak jak na scenie.

Zakladając ze 15-a to koniec brzegów kolumn. A co się dzieje po 15-ej ... ho, ho.

Miodzio.

Pozdro

Słucham własnie Orkiestry Jamesa Lasta, plyta Russland zwischen Tag und Nacht w oryginalnej niemickiej pisowni i ... wymiękam.

Kalinka rządzi ...

:)

Z powodzeniem można nazwać to małą orkiestrą symfoniczną.

O innych płytach bardziej big bandowych ... u mnie :) .... jutro.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Podejrzewam że jeszcze nie słyszałeś połowy tego co potrafią, pewnie z nowymi filtrami, "2 driverem i jakimś zaje..stym procesorem typu DEQX to byłby dopiero audiofilski orgazm:))))

Podejrzewam że jeszcze nie słyszałeś połowy tego co potrafią, pewnie z nowymi filtrami, "2 driverem i jakimś zaje..stym procesorem typu DEQX to byłby dopiero audiofilski orgazm:))))

Pewnie tak :).

Trochę winylków wczoraj posłuchałem i swoje wrażenia opisałem.

Cholera, zaczynam wierszem gadać jak Stary Audiofil.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

To jest Twój wzmacniacz Dubiel Accoustics 6AS7 OTL:

Ukryta Zawartość

...na jakim zestawie lamp grasz? - oryginalny set-up, czy sam coś dobierałeś.

gram na oryginalnym setup'ie- svetlana.

kupiłem w moskwie 16szt ruskich lamp 6n13s, pomierzyłem i wyselekcjonowałem ósemkę.

sam nie podmienię, bo trzeba ustawiać biasy- dzwoniłem do B. Dubiela i powiedział, żeby

spokojnie grać na obecnych, co zatem czynię.

dla mnie nie ma powrotu już do wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym.

pomału składam sobie zwrotnicę z c-9V-c- patent JBL'a, o czym zresztą dawno pisałeś.

stosowany zwłaszcza do nie najdroższych kondensatorów.

najważniejsze, aby efekty zmian przekładały się na lepszy dźwięk, na razie tak jest i daje to mnóstwo satysfakcji.

a potem pomyślę o bi-ampingu, ale nie jestem pewien rezultatu- w końcu mam tylko dwa przetworniki.

te Doriany są trochę specyficzne, prawie całą średnicę robi LE14A ( do 1500Hz), dlatego

docelowo pójdę w LE15A (do 500Hz), 375 ( 500 - 7000Hz) i na górę 075 ( od 7000Hz).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez grzechniks

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Grzeniks jaką masz wersje Dorianów? LE14 + potato masher czy LE14+LE20?

+

Ja pier.... za takie coś powinni wieszać za jaja. Serce się kraje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Mam pytanko.

U mnie od aktywnej zwrotnicy nie ma powrotu. Przy okazji prucia okablowania we wnętrzu 4343, tak aby dostarczyć sygnały ze wzmaków bezpośrednio do głośników LOW i MID oraz do sekcji z częścią pasywnej zwrotki HF/UHF, wymyśliłem sobie żeby zrobić upgrade kondensatorów dla HF/UHF. Nie będzie to zbyt droga impreza bo są to wartości w granicach 1-2 uF. I tu pytanie z Waszego doświadczenia jakie kondy zastosować?

Nie mam kasy ani chęci ani czasu aby samemu przeprowadzać eksperymenty z markami i rodzajami kondensatorów, a w zwrotnicach nie mam żadnego doświadczenia.

Co polecacie?

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Grzeniks jaką masz wersje Dorianów? LE14 + potato masher czy LE14+LE20?

oczywiście LE175DLH, czyli potato masher.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Mam pytanko.

U mnie od aktywnej zwrotnicy nie ma powrotu. Przy okazji prucia okablowania we wnętrzu 4343, tak aby dostarczyć sygnały ze wzmaków bezpośrednio do głośników LOW i MID oraz do sekcji z częścią pasywnej zwrotki HF/UHF, wymyśliłem sobie żeby zrobić upgrade kondensatorów dla HF/UHF. Nie będzie to zbyt droga impreza bo są to wartości w granicach 1-2 uF. I tu pytanie z Waszego doświadczenia jakie kondy zastosować?

Nie mam kasy ani chęci ani czasu aby samemu przeprowadzać eksperymenty z markami i rodzajami kondensatorów, a w zwrotnicach nie mam żadnego doświadczenia.

Co polecacie?

Pozdro

atlon chwali mundorf S/G/O z tego, co pamięam.

atlon chwali mundorf S/G/O z tego, co pamięam.

Znam te kondy. Miałem je we wzmaku a teraz mam też w phono pre.

Na zachodnich forach na górę polecają też Jenseny. Też je znam i też są ok. Wada w obbu przypadkach to niestety cena :(.

Pozdro

Znam te kondy. Miałem je we wzmaku a teraz mam też w phono pre.

Na zachodnich forach na górę polecają też Jenseny. Też je znam i też są ok. Wada w obbu przypadkach to niestety cena :(.

Pozdro

no to kup jantzen audio i do tego bateryjka 9V, tylko wtedy 2 x żądana pojemność.

bateryjka pomiędzy kondensatory, plus od strony wzmacniacza, minus od strony przetwornika.

bateria bardzo poprawia wydajność tańszych kondensatorów.

no to kup jantzen audio i do tego bateryjka 9V, tylko wtedy 2 x żądana pojemność.

bateryjka pomiędzy kondensatory, plus od strony wzmacniacza, minus od strony przetwornika.

bateria bardzo poprawia wydajność tańszych kondensatorów.

no i jeszcze rezystor 500k - 1M między kondensatorami a plusem

gram na oryginalnym setup'ie- svetlana.

kupiłem w moskwie 16szt ruskich lamp 6n13s, pomierzyłem i wyselekcjonowałem ósemkę.

sam nie podmienię, bo trzeba ustawiać biasy- dzwoniłem do B. Dubiela i powiedział, żeby

spokojnie grać na obecnych, co zatem czynię.

dla mnie nie ma powrotu już do wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym.

pomału składam sobie zwrotnicę z c-9V-c- patent JBL'a, o czym zresztą dawno pisałeś.

stosowany zwłaszcza do nie najdroższych kondensatorów.

najważniejsze, aby efekty zmian przekładały się na lepszy dźwięk, na razie tak jest i daje to mnóstwo satysfakcji.

a potem pomyślę o bi-ampingu, ale nie jestem pewien rezultatu- w końcu mam tylko dwa przetworniki.

te Doriany są trochę specyficzne, prawie całą średnicę robi LE14A ( do 1500Hz), dlatego

docelowo pójdę w LE15A (do 500Hz), 375 ( 500 - 7000Hz) i na górę 075 ( od 7000Hz).

Panie, ale będziesz miał granie :-) … jak dasz na średnicę 537-500 / HL88 big potato masher horn z 2'' 375 i idealnie dobranymi punktami podziału ...w okolicach 500 - 3200Hz. Z górno-przepustowym podziałem (dla 375) schodzi się jeszcze trochę niżej niż w oryginalnych zwrotnicach LX5 i jest superancko! ...ale musi być po prostu idelnie dobrany punk podziału i referencyjne komponenty w zwrotnicy na średnicy.

Wyżej, nad big potato masher horn, ustawiasz mniejszego potato masher horn z 1'' driverem (3200 - 10000Hz, lub do końca), i jeszcze wyżej dorzucasz tweetery tak gdzieś od 10000Hz i masz pozamiatane na amen! :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już ktoś licytuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy dwóch drogach w C56 Dorian powinien wystarczyć Tobie Bi-wiring. Więc podłącz tymczasowo dodatkowe (zastępcze) przewody na bas, a te lepsze, na których grasz daj tylko do LE175DLH.

Jenseny są słabe, to nie ta liga co Mundorf S/G/O, Vitamin Q 196P i Vishay/ERO MKT 1813 ...te ostatnie mam w zwrotnicach z 9V przy LE15A, LE85, 075, czyli wszędzie oprócz średnicy.

Oprócz tych ostatnich, na wysokich poradzą sobie S/G/O...które mam na średnicy z 9V w górno-przepustowym przy Supreme.

S/G/O można wstawiać prawie wszędzie poza basem i filtrem dolno-przepustowym na średnicy! ...tu najlepiej zapierniczają Vitamin Q 196P i SM z 9V.

I spokojnie powinny zagrać srebrne Duleundy i tylko srebrne Jenseny z 9V.

Jak najbardziej, można (a nawet trzeba) posłuchać takowych kondensatorów:

SOLEN Fastcap: S3Q Series Teflon FEP Film & Tin Foil Capacitors

Ukryta Zawartość

SOLEN Fastcap: 3Q Metalized Teflon Series FEP Capacitors

Ukryta Zawartość

SOLEN AGM Series Silver Metallized Polypropylene Film Capacitors

Ukryta Zawartość

FEP/SN Supersound Cap z folijką cynową, dać na wysokie pod 9V i to byłoby ich maksimum możliwości i pełna moc. Ale nie chce mi się już szukać, kupować i testować, bo jest gitara z tym co gra. Przy okazji, jak coś tam się nawinie to dodatkowo przetestuje i może akurat coś tam jeszcze się wyśrubuje.

Jeszcze, ewentualnie coś z V-Cap'a mogłoby się nadawać do zwrotnic, choćby taki OIMP (Oil Impregnated Metalized Polypropylene) może z biedy uszedłby na średnicy. Są niskie napięcia i duże pojemności, więc cena niska i spokojne można odpalić z 9V cały filtr górno-przepustowy na średnicy!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez misiomor
na prośbę autora
Gość cybant

(Konto usunięte)

W takim razie absolutnie nie podejdą do JBLa bo 4343 w standardzie są szorstkie.

j

Dlatego to " drącego " się papieru najlepsze są miękkie kondensatory ....np.

Jupiter Beeswax lub z z tańszych opcji PiO...

Edytowane przez cybant

Atlon, patrz co tam na średnicy gra, KSA100 :)

Kupilem 10 metrów tego Beldena 9497, mam wrażenie że głośnikowe AQ niezbyt dobrze się sprawdzają.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Czerwone Jantzeny chropowate? No nie wiem.

Na średnicy chropowate...;)

Na wysokich nie sprawdzałem.

Mam zestawienie Mundorf Supreme 22 uF plus Jupiter Beeswax 10 uF, tanio nie jest , ale efekty są spektakularne...;)

Atlon, patrz co tam na średnicy gra, KSA100 :)

Kupilem 10 metrów tego Beldena 9497, mam wrażenie że głośnikowe AQ niezbyt dobrze się sprawdzają.

On ustawił wzmacniacze w kolejności. Więc na średnio-wysokich z 2440 gra ten który stoi pod Krell'em KSA100, i jest to FM Acoustics 611X :-). Niżej są Goldmundy: Mimesis 28 i Mimesis 8.5

Widocznie każdy z tych wzmacniaczy gra w tym zakresie, w którym jest najmocniejszy.

Co jest nie tak z głośnikowymi AQ? ...coś przeczuwasz. Czyżby Beldeny 9497 miały je wygryźć.

Jenseny są słabe, to nie ta liga co Mundorf S/G/O, Vitamin Q 196P i Vishay/ERO MKT 1813 ...te ostatnie mam w zwrotnicach z 9V przy LE15A, LE85, 075, czyli wszędzie oprócz średnicy.

przecież LE85 robi na średnicy.

przecież LE85 robi na średnicy.

U mnie LE85 to wysokie, tak jak 1'' drivery w SM-1 od 3.2kHz w górę:

Ukryta Zawartość

...z 2'' 375/2440, 376/2441 całą średnicę, tuż nad nimi odpalasz 1'' drivery i kończysz tweeterami ...nie ma mocnych na taki set-up :-)

Nawet w starych Westlake:

Ukryta Zawartość

...stosowali już 2 drivery (2'' + 1'') gdzie 1'' drivery ciągnęły pasmo do samego końca i to nawet bez tweeterów. Dopiero później w referencyjnej serii SM-1 zeszli jeszcze niżej (bliżej średnicy) z 1'' driverami i dorzucili tweetery.

W studyjnych 4430 i 4435 tylko same 1'' drivery (w starszych 2421A, w nowszych 2425H) pokrywały całe pasmo średnio-wysokotonowe, tyle że to nie to samo co 2'' + 1'' + tweetery.

Wszystko zostało sprawdzone i wiem czego można się spodziewać po: LE85 + 075, 375 + 075, jak i 375 + LE85 + 075.

375 + 075 = lepsza średnica i bardziej przestronne granie, ale wyższa góra nie będzie lepsza niż z LE85 + 075.

375 + LE85 + 075 = inna bajka w całym paśmie, do tego ogromny wzrost ilości informacji i rozdzielczości!. Nie ma ograniczeń, aby tylko system podołał to idealnie wysterować. No i zwrotnice muszą być jak najbardziej wypasione! :-)

I nie ma powrotu, coś jak u Ciebie do wzmacniacza lampowego z transformatorem wyjściowym!

Według google translate (wysokie - KSA100?) może chodzi o 2405.

...dokładnie, KSA-100 z tweeterami 2405.

Z Jantzena miałem tylko najtańsze czarne Cross-Cap'y ...i one faktycznie słabe, szare, marna dynamika, rozdzielczość i detale.

Tyle, że czerwone Superiory Z-Cap to wyższa półka i zapewne są sporo lepsze, tym bardziej z 9V ...i to np. na średnicę, a na wysokie Silver Z-Cap i Silver Gold Z-Cap.

Kenrick Sound wstawił czerwone Superiory Z-Cap do swych najdroższych kolumn, czyli do odpicowanych Hartsfield & Paragon. Lista jego zmian opisana w poście #1023:

Ukryta Zawartość

Na firmowej stronie V-Cap'y również są polecane do zwrotnic:

Ukryta Zawartość

V-Cap CuTF (Copper Foil Fluoropolymer Film)

V-Cap TFTF (Tin Foil Fluoropolymer Film)

V-Cap OIMP (Oil Impgrenated Metalized Polypropylene)

Soleny FEP/SN Supersound Cap z folią cynową, wychodzą taniej, zarówno od V-Cap TFTF, jak i Rel-Cap TFT:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbym miał wybierać spośród V-Cap'ów to brałbym 2 komplety tańszych V-Cap TFTF z 9V zapewne pogoniłyby parkę CuTF z hukiem! ;-)

Nie wiem czy to czytałeś, ale jest trochę o V-Cap'ach, Duelund'ach i innych:

Ukryta Zawartość

Ciekaw jestem co takie Soleny FEP/SN Supersound Cap pokazałyby na wysokich z 9V.

''They can take a while to settle in but they are ultimately smooth and extremely dynamic sounding. Some say they are better sounding than silver caps.''...

Ukryta Zawartość

Aby tylko nie miały nic wspólnego z FT-3 Teflon Film & Aluminum Foil Capacitors:

Ukryta Zawartość

...bo ten ruski paździerz (w porównaniu do innych nie-teflonowych kondensatorów), stawiał swe ograniczenia – z nimi siadała rozdzielczość/czytelność, ogólnie mają taki mdły przymulony ton. One są do jakiegoś poziomu, lubią podkolorowane mniej uniwersalne systemy, gdzie jeszcze bardziej rozbuchają i wygładzą dźwięk. A przy neutralnym, rozdzielczym i przezroczystym sygnale wychodzą ich ograniczenia jak diabli ze święconej wody, bo one lubią wygładzać i kolorować...a neutralny system tego nie wnosi i dla nich to nie pasi.

Aby tylko teflonowe V-Cap'y i Solen'y tak nie grały, bo nie polubię żadnego teflonu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za rady.

Nie chce wchodzic w zwrotnice z 9V, przynajmniej na razie bo chce zastosowac triamping.

Na bas JBL6260, na srednicę IDHOSy, a na pozostawioną pasywną czesc zwrotnicy po wymianie tych kondow 1uF, 1.5uF na cos z Mundorf, Jensen, Jupiter dac Pass Aleph M.

Do tego na razie aktywna zwrotka dbx234XL. Kanel Belden 9497 na wymianę juz przyjechal.

Chcę wyrzucic na amen ten przelacznik bo to jest okropny pająk i kable sie wydluzają, wymieńic z tylu plytkę terminale na nową z trzema parami gniazd ala WBT.

BTW ktos poradzi co trzeba odciac zeby pozostawic zwrotnice tylko na HF/UHF? Mam na mysli oryginalną zwrotnice JBL3143 oczywiscie.

Cos mi nie wyglada to na czestotliwosc podzialu 1250 Hz jak opisano w specyfikacji kolumn 4343.

Pozdro

Wszystko zostało sprawdzone i wiem czego można się spodziewać po: LE85 + 075, 375 + 075, jak i 375 + LE85 + 075.

no dobrze atlon, ale ja nie znam skrzynek JBL z zaaplikowanymi jednocześnie 375 i LE85

Słucham od rana tego Beldena 9497....

Chyba sobie ktoś jaja robi, to jest fizycznie niemożliwe żeby ten cienki przemysłowy drut tak grał, bez żartów.

Ze starymi JBL to jakaś synergia.

Edytowane przez Marek.S
  • Pokaż nowe odpowiedzi