Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do muzyki klasycznej

barok7

Rekomendowane odpowiedzi

W moim wypadku w gre wchodzi wybór, albo dobry gramofon albo dobry odtwarzacz cd.

Mam pytanie, jak to jest z doborem wzmacniacza lampowego i gramofonu? Czy jest jakaś wskazówka, czego unikać w takiej konfiguracji?

Na początek CD.

De gustibus non est disputandum

To moze ktos z Was zaproponuje zestawy, ktore slucha, odsluchuje? Oczywiście chodzi o muzyke klasyczna. Albo polecicie na ktore kolumny, wzmacniacze, czy odt cd warto zwrocic uwage? Mam w planie stworzyc sobie liste zestawów do odsluchu.

Marantz PM 14S1 + SA 14S1 SE + Dali Helicon 400MK2

Denon PMA-2500NE DCD-2500NE + kolumny ............. lub MA Gold 300

Nie słuchałem ale można umówić się na odsłuch..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Po pierwsze to sprzet nowy czy uzywany?

Zestaw podany przez ps39 wydaje sie ciekawym rozwiazaniem.

Z kolei zestaw marantz pm14.... Za 40tys to wedlug mnie pomylka.

Dorzuce dwa zestawy nowe.

Unison research s6 (£2400 mozna nowy dostac), Roksan Caspian m2 cd (£1400 ex demo), Tannoy dc10ti (£4000).

Drugi zestaw taki sam tylko wzmacniacz zmien na Tucane 2. W 40 tys powinienes sie zmiescisz jak bedziesz w ex demo celowal. A czasem zdarza sie dobra oferta na nowy sprzet z duzym rabatem od dilera.

Jesli bral bys pod uwage sprzet uzywany to opcji jest wiecej i jakosc dzwieku by na tym niewatpliwie zyskala.

Wieza STEREO Technics :)

Vienna Acuostic Mahler -około 12000

Tannoy TD10. 12-14tyś

Teraz są wybitne Tannoy SMR15x za około 12000zł tylko wygląd moze kogoś zniechęcić ale to prawie szczyt grają u Adel ,U2, Elton J. itd...

Kef Reference 4.2 -9tyś

Kef 107.2 -7TYś

Klipsch Lascala -8-9tyś.

z nowych to może

Usher CP-8571

Dynaudio C2- lub4 itd...

A czym to napędzić muszę pomysleć.

ASR Emitter

Musical Fidelity NUvista

Marantz PM15 ale ten pierwszy

Denon pma s1

Luxman l540

Bat vk300x

Gryphon Calisto2100

Raczej tego bym szukał

Pozdrawiam

Proac Responce 3 lub 3.5

A jakie kolumny do muzyki klasycznej proponujecie do wzmacniacza Marantz PM 14s1? Kwota do 12-13,000zł. Pokój 25m2. Również dla mnie istotna jest muzyka barokowa. Jednak mój budżet jest dużo mniejszy niż autora wątku.

• 3 tygodnie później...

To dopytam jeszcze inaczej. Zanim zaoszczędzę kwotę jaką planuje, to minie z 2-3 lata. Więc aby się nie zniechęcić chciałbym po kolei, coś zakupić. Co nawet "na dzisiaj" najwięcej wniesie do obecnego systemu? Wzmak, kolumny czy odt cd?

P. S. Może sie okazać, ze dobry wzmacniacz wyciągnie maxa i dodatkowo spowoduje, ze nie bedziesz szukał dalej z wymianą, bo moze okazać się, ze bedziesz zadowolony z tego, co posiadasz :) Jeśli podoba Ci sie brzmienie Tannoy, to posluchaj wyszego modelu precision 6.2lub6.4

Czasami nie trzeba wydawać majątku, by poczuć radość z muzyki.

Kup sobie harbeth shl-5. Do każdej muzyki, w tym wyśmienite do klasycznej, również dużych składów.

Dobry system nie boi się żadnej muzyki. Jeżeli słuchasz muzyki organowej, opery, symfonii lub muzyki chóralnej i ci się podoba, jesteś blisko... Jeżeli słuchasz płyt, których nigdy nie mogłeś wysłuchać w całości a teraz muzyka cię zachwyca, jesteś blisko...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.