Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa do Zensor 7

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki za odpowiedź. Nie od dziś wiadomo, że powyżej jakieś kwoty ceny kolumn rosną nie proporcjonalnie do jakości dzwieku. Czyli jeśli wg. Ciebie ELAC gra spokojnie z wycofaną góra pasma to raczej kolumna nie dla mnie.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

W focale w tych pieniądzach nie warto iść. Model chorus niczym się nie wyróżnia i po prostu jest drogi.

Mówiąc lepszy miałem na myśli właśnie minimum 701. Często te kokumny są zestawianie z rn692 lub nawet onkyo które do nich nie pasuje.

Ewentualnie jeszcze Cambridge z serii cxa.

Heco 900 mają rewelacyjny stosunek cena jakość. To prawda.

Jednak debut f6 to lepsza kolumna. Z tym że droższa.

Dziś słuchałem Phonar Veritas p2 z dwoma wzmacniaczami....

Heed za 5000 i granie to poezja dół i góra inna od Debut D5. Dół nie gra tak dynamicznie jak Debut ale ma więcej wypełnienia i ciepła i masy. Góra w Phonarach to mistrzostwo świata w tych pieniądzach jest jej więcej niż w Elacach. Bardzo fajne granie.Dół jest w stylu Diamondow 25 Pylona ale dźwięk pełniejszy i góra bardziej dopasowana do reszty.

Żeby sprawdzić czyja zasługa jest wieksza kolumn czy wzmacniacza poprosiłem o tanszy wzmak.

Onkyo tx8150 i ..... ani basu ani gory wszystkie atuty Phonara poszły. Gora mocno sie zabrudziła basu jest znacznie mniej.. w zasadzie tylko puknięcia. Granie gorsze w kazdym calu do mojego obecnego zestawu.

Teraz pytanie jak by te Debuty zagrały z tym Heed, sprawdze ktorejs soboty jak Elac wypadnie z dobrym towarzystwem i koniecznie lacznie z Denkiem 3805...

Heh wzmacniacz wielkosci zasilacza do laptopa moc 35 w na kanał i szczeka opada jak to gra.

...też mam Phonary p2 i gra to z Rega brio-r .Super kolumny do takiego metraża,tez podobnie mam ustawione kolumny w pokoju jak u ciebie (AndrzejPiaseczno) czyli na szerszej ścianie,ale bliżej lewego rogu.Czy to aż tak dewaluuje dźwięk?Nie powiedziałbym,akustyka w pokoju raczej dobra niż miałbym z tym problemy.Chociaż rozstaw mam troszkę inny ;szer 2,0 m ,punkt odsłuchowy 1,6m i od ścian kolumny odsunięte 35cm i jest super!

To co chwalimy, wszystko zależy od punktu odniesienia. Jeżeli nie porównamy do czegoś z innej kategorii to nie wiemy jak może być inaczej.

I tu zaczyna się pogoń za ideałem.

No i masz swój punkt odniesienia. Podłącz te debuty do jasniejszego mocniejszego wzmaka to zobaczysz różnice.

Już Yamaha as701 połowa ceny heed zagra dużo lepiej od obecnego denona. S ci dopiero wzmak za 5000 zł.

Niestety tak jest wszyscy myślą i kolumnach a później piszą że grają słabo.

@mer

Ustawienie kolumn ma znaczenie. U mnie największy problem to to że za mną jest goła ściana - co gorsze 10 cm za głową. Z tym ze kazda kolumna inaczej reaguje na to Visoniki Revo 4 ustawione w rogu nie zagrały wcale - jedna wielka pulpa basu.

Te Phonary poprosiłem o wstawienie do ściany (5 cm od sciany z tyłu) i po 20 cm od ścian bocznych i... bas się zwiększył i odrobinę podbarwił ale na granicy wychwycenia więc się odnalazły znakomicie :)

@RobG1974

W tych pieniądzach nie ma ideału - przynajmniej dla mnie - ja mam strasznie WY KARYKATUROWANY ideał, większość kolumn jakie słuchałem w tym wątku gra za jasno (z wyjątkiem Debuta F6). Wygląda na to że większość osób lubi jasne granie. Granie B&W to dla mnie krew z uszu.

Onkyo tx8150 - troche sam się zdziwiłem że ten amplituner tak poległ - fakt ze grał 5 minut (wczesniej stał na półce) ale wczesniej z tym Bronzem 6 jakiś bas produkował i wysokie były łagodne raczej. Phonar jest podobno łatwy w wysterowaniu - ten Heed miał 45 W na kanał. Ale może Phonary mają mniej niż 4 omy.

Dam szansę jeszcze Debutom z innym wzmacniaczem - może ta Yamaha AS701 ma taką manierę z basem ze gra z wykopem ale szybko i zwarcie, a nie jak Heed z Phonarami z mniejszą dynamiką ale większym wypełnieniem i odrobinę zaokrąglonym basem - co dla mie się bardziej podobało.

Rozumiem o co Ci chodzi. Dlatego posłuchaj nawet xt8f z lampą, Yaqin ms30l, cayin a35t lub lepiej a55tp. Haiku bright mk3 lub 4. I uważam że zaczniesz odsłuchu poszczególnych kolumn od nowa. Ja mam Precision 6.2 a wcześnie miałem dc6t i tamte grały jeszcze po ciemnej stronie, a 6.2 to już inna szkoła i jak się dobierze dobry wzmacniacz i źródło to dla mnie grają rewelacyjnie.

Masz rację w 100%. Sam tydzień temu myślałem że wzmacniacz wpływa na granie w 10-15 %. Po wczorajszym dniu wiem że super kolumny nawet z nie najgorszym wzmacniaczem nie grają wcale.

Wybiorę się na odsłuch z tym klocem Denkiem - może lepiej przysłuży się wymiana wzmacniacza :). To że zagrał lepiej od Marantza 6006 nie znaczy że to dobry zawodnik - tym bardziej że Magnat MA600 lepiej wysterował te Diamondy 25.

Yamaha AS701 z Debutami F6 grała fajnie ale.... sygnatura dźwięku jest dynamiczna (nawet bardzo) ale odrobinę brakuje wypełnienia / zaokrąglenia. Phonar + Heed zagrał obszerniej na górze - czasami blachy troche za mocno przywaliły - i z bardziej okrągłym dołem - co mi się bardziej podobało.

Podpowiedzcie coś z używek co by wypełniło / zaokrągliło dolne rejestry Debuta F5 (bardziej niż Yamaha AS701). Chociaż zawsze byłem za tym zeby kupić nowy wzmacniacz a uzywane kolumny. 3 miesiace latania i cos sie wylania.

Jak bym czytal Wasze podpowiedzi ze zrozumieniem to bym spiro zaoszczedzil czasu.

Autorowi wątku w wyborze nie pomogę, ale ponieważ to ja jestem chyba tym wspomnianym zadowolonym użytkownikiem Phonarów z tx-8150 to tylko zachęcę innych poszukujących którzy tu może kiedyś zajrzą, aby wybierali na podstawie własnych odsłuchów. Jak na dłoni widać jak subiektywne są nasze wybory.

Oczywiście w graniu p2 z Onkyo i Heedem różnica jest odczuwalna, o czym też pisałem w innym wątku. Ale mimo to, ostatnie pod czym mógłbym się podpisać, to że z basu są "w zasadzie tylko puknięcia" :). Może to kwestia repertuaru, innych oczekiwań i przyzwyczajeń, wielkości mojego pomieszczenia albo jeszcze czegoś innego.

Moje oczekiwania ten zestaw spełnia, co jednak nie zmienia faktu, że jak zobaczyłem używanego Obeliska na Allegro, to mocno się zastanawiałem czy nie zmienić. Trzeba pamiętać, że Onkyo z wszystkimi swoimi funkcjonalnościami to 1/3 ceny samego wzmacniacza od Heed.

Słuchałeś tych połączeń w Nautilusie na Kolejowej? Czy gdzieś indziej.

Tak jak napisałem wcześniej Onkyo prosto z półki grał max 5 minut więc nie miał szansy sie zagrzać. Phonary przypadły mi do gustu a zakupu bez sprawdzenia jak grają z elektroniką na którą mnie stać i tak wiedzialem ze musze byc z Denkiem.

Btw. juz mocniej basowo gra Yamaha rn602 od tx8150 ale zgadzam sie ze dla jednego zaleta dla innego wada.

Jeśli szukasz ciepłego, mocnego zaokrąglonego brzmienia i wykonania lepszego od Zensorów to Polk Signature S55 jest pozycją obowiązkowo do sprawdzenia

http://sklep.rms.pl/polk-audio-signature-s55-s-55-podlogowe-kolumny-stereo-klasy-hi-fi

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Słuchałem ich ... niestety z onkyo 8150 i graja lepiej od Z7.. ale pan w sklepie nie widział sensu podpinania lepszego wzmacniacza. . Twierdząc że brzmienie nie zmieni sie na tyle żeby mi sie spodobalo.

A ja nie mam juz siły tam wracać. Na polu zostają Phonary + mam odsluch 18 lacznie z knight 5 + Dynaaudio + Chario. Nie wjem jakie dam znac po 18.

Biję sie jeszcze z mysla zeby zabrac na odsluch i wzmacniacz i kolumny bede mial roznice jak na dloni. ... tylko mx to 20pare kilo mocno nieporeczne.

Onkyo to nie wzmacniacz do tych kolumn. Powinieneś je wypożyczyć do domu i podłączyć do swojego sprzętu. Ich ogromną zaletą jest to, że nie pogarsza się drastycznie brzmienie w zwykłych pomieszczeniach. To jest własnie znak firmowy Polka. Dostajesz w domu dźwięk, który słyszysz gdy kupujesz w zaadaptowanej salce.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Z jednej strony sie zgodzę docelowo warto zaprosic kolumny do domu, ale z drugiej strony granie w zaadoptowanej salce musi sie podobać, bo w domu lepiej nie bedzie.

Dlatego widzę sens zabrania ze sobą starych kolumn i wzmacniacza.

1. Może okazać sie że sama zmiana wzmacniacza wystarczy.

2. Mamy jak na dłoni pokazane roznice w graniu.

3. Wyeliminujemy problem akustyki z domu zobaczymy czy stare kolumny nie graja lepiej bez odbic.

4. Heh i prozaicznie moze udać sie zostawic stary sprzet w rozliczeniu.

Możecie chociaż podać jakieś kolumny, które są brzmieniowo podobne do tego najnowszego przeboju nautilusa - phonar veritas p2 style? ( nie mówię, że są złe a wręcz mnie zainteresowały) Nikt nie potrafi dokładnie napisać jaki mają charakter brzmienia, już pominę, że słuchanie ich na obelisku (znając jego ułomności jak np. brak zejścia na basie i bardzo mocno zaokrąglona góra a najwyższa wręcz wycofana tudzież jej brak) i którego nautilus namiętnie próbuje wciskać ze wszystkim co u siebie ma nie za wiele powie o ich możliwościach (chyba, że celowo łączą z takim brzmieniem jakie ma Heed obelisk, żeby "ukryć" wady w brzmieniu phonarów). Korci mnie wypożyczyć je na testy, tylko chciałbym wpierw wiedzieć z czym to się je i czy np. bliżej im do obecnie produkowanej serii paradigm monitor czy np. dali zensor? Potrafi ktoś coś konkretnego o ich brzmieniu napisać? Z góry dzięki.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Z tych co ja słuchałem najbliżej im do Diamond 25 Pylona. Z tym że dół nie ma takiej masy. Góra gra szczegółowiej,ale lubi przyłoić, z tym że Phonar ma więcej środka. Pylona sluchalem na Marantz 6006 Magnat ma600 i Denon 3805.

Podobnie .... bardzo gra Visonok Revo 4, jeżeli Heed wygładza górę to w zasadzie identycznie. Ale Visonika słuchałem na nad316 denon3805 i Heglu 80 w HiFi Reference. Visonik strasznie sie zgubił wciśnięty do ściany.

Z tym że Phonar z Onkyo zagrał gorzej od tego co mam teraz.

@Adam 38: poleć coś w mniejszych pieniądzach z takimi wadami jakie ma ten Heed :). Nad 356? Nad326?

Rozumiem o co Ci chodzi. Dlatego posłuchaj nawet xt8f z lampą, Yaqin ms30l, cayin a35t lub lepiej a55tp. Haiku bright mk3 lub 4. I uważam że zaczniesz odsłuchu poszczególnych kolumn od nowa. Ja mam Precision 6.2 a wcześnie miałem dc6t i tamte grały jeszcze po ciemnej stronie, a 6.2 to już inna szkoła i jak się dobierze dobry wzmacniacz i źródło to dla mnie grają rewelacyjnie.

Xt8f i a55tp. Świetne zestawianie.

Docelowo musisz zaprosić system do domu.

Po odsłuchu w salonie przez finalnym wyborem musi u ciebie wylądować. takie jest moje zdanie

Andrzej Piaseczno dzieki za odpowiedz. Nautilus caly czas wciska dwie wersje obeliska, nieprodukowana juz spoooro czasu wersja (bardziej czarujaca nasyceniem, barwa) i po prostu lepsza za 4kzl.. i obecnie klepana za 6kzl. Andrzej czy uwazasz, ze nie ma nic ciekawszego w tych cenach od okrutnie niechlujnie wykonanych obudow heedow, z takimi brakami w makrodynamice, rozdzielczosci, glebi sceny, z tak scieta i zaokraglono gora, slabym napowietrzeniem, slaba wydajnoscia i dystrybutorem, ktory jak zaden inny ma kapitalnie przeszkolonych ludzi od wciskania klientom bajery? Jak daliby cene 3kz. za te kiszone na magazynie starsze wersje i obecnie klepana to moznaby je z nadziakiem c 356 zestawic i osobiscie wybralbym wtedy c 356, biorac pod uwage, ze nautilus z wielka laska daje max.7%rabatu na swoje klamoty obelisk nie jest ZADNA okazja....I jaki sens ma zestawianie phonarow z heedem? Tracimy dybamike, zejscie basu, rozdzielczosc itd. chyba, ze zyskujemy maskowanie wad phonarow.

Andrzej czy uwazasz, ze nie ma nic ciekawszego w tych cenach od okrutnie niechlujnie wykonanych obudow heedow, z takimi brakami w makrodynamice, rozdzielczosci, glebi sceny, z tak scieta i zaokraglono gora, slabym napowietrzeniem, slaba wydajnoscia i dystrybutorem, ktory jak zaden inny ma kapitalnie przeszkolonych ludzi od wciskania klientom bajery?

@Adam nie mam pojęcia, jestem zielony w tym temacie słuchałem raptem z 5 wzmacniaczy i nigdy nawet ich nie porównywałem ze sobą.

Hehe z tego co piszesz pewnie też słyszałeś legendę o sławnej fabryce Heeda pod Bratysławą, gdzie z pieczołowitością eksperci z wiekową tradycją...... :) zawijają w sreberka... :)

z tak scieta i zaokraglono gora

Coś czuję że będzie za ostro jak tak mówisz. Ja mam potwornie wypaczony gust - przez 20 lat słuchania GDWK 9/120/8.

Heh dokladnie te sama bajeczke opowiadal mi sprzedawca z nautilusa na temat hi endowego heeda obeliska, wrecz wpadl w jakis amok/podniecenie ale jak widze recytuje kazdemu te same kity...Szkoda, ze tak samo dobrze nie nauczyl sie na pamiec ile miesiecy ma kupujacy na zarejestrowanie dynek w celu przedluzenia gwary i wprowadzal kupujacych w blad...

Panowie ,nie przesadzajmy z opiniami.Faktem jest ,że sprzedawcy nakręcają na jakiś model,Adam 38 twierdzi ,że Heed obelisk jest własnie takim klockiem. Może tak,może nie.A czy słuchał tego wzmacniacza?Każdy ma rożne preferencje odsłuchowe,jeden lubi detale inny nie.Jeden jest misiem,inny bykiem,nie wspominając o zebrach które są pół na pół. Morał z tego taki,że nie ma sensu rozważać co jest lepsze,jeden woli blondynki inny szatynki i tak to jest. Na koniec dodam ,że za około pół miesiąca będę testował nowy wzmacniacz w moich warunkach domowych.Nie wiem dokładnie,na jaki typ padnie,ale mam swoje typy ,to będzie cos misiowatego i nie zabraknie detaliczności. Dam znać jak ten test się zakończył,chyba opiszę to w nowym wątku.Pozdrawiam.

Dokładnie dla jednego wada dla innego zaleta.

@mer Rozumiem że słuchałeś Heeda, proszę podpowiedz co gra podobnie, z opini Adam 38 to ścięta góra i misio na dole, dla mnie to ogromna zaleta. Nowe lub używane do 2500. Czy stary Denon 560 gra podobnie?

Phonar z tx 8150 zagrał identycznie jak moj zestaw, moze ma sens zmiana napedu?

..nie słuchałem HEED-a, więc się nie wypowiadam.Te opinie Adama(bez urazy) to chyba z testów w internecie,jeśli słuchał ,to zwracam szacunek.Wracając do tematu ,tym wzmacniaczem co będę testował,to podobne będzie miał preferencje co HEED,tyle ,że będzie detal i dobry dół,ale to też sugestie z neta,wiec poczekajmy jak sytuacja się rozwinie....

<p>mer jak masz problem czy mialem obeliska u siebie czy nie, podejdz do Pana z salonu Nautilusa w ktorym jak sie domyslam kupiles phonary i zapytaj czy wysylal heeda na testy do Szczecinka i czy podal mi nieprawdziwy okres na rejestracje kolumn dynaudio - od razu bedzie wiedzial o kogo chodzi - Zapewniam Cie - mysle, ze dobrze zapamietak rozmowe ze swoim przelozonym, ktory za jego "niedopatrzenie" mnie przepraszal i odkrecal przez miesiac czasu z dynaudio przedluzenie gwarancji na moje dynki. Rozumiem, ze i Ciebie omamil bujna gadanina stad masz jakies obiekcje do tego co pisze. Tak na marginesie, Twoja rega brio r to swietny przyklad, ze mozna po rabatach za 2700zl kupic nowke tego pieca, ktory pod kazdym wzgledem jest lepszy od obeliska, wiec proponuje Ci posluchac sie Pana z Nautilusa i zamienic rege brio r na obeliska .... wyrzucisz w bloto 4 kzl., na szczescie to Twoje pieniadze i nic mi do tego. Bez urazy, pozdrawiam i zycze udanego wyboru nowego piecyka.A i regi brio r oraz elex r tez u siebie nie mialem....znowu o nich poczytalem z internetu, zwlaszcza ze mam caly zgrany na pendrajwerze...

Spoko, nie mam pretensji do ciebie o tego Heed -a, z tego co czytałem nie wynikało, żeś odsluchiwał. Dodam na marginesie, że też byłem tym modelem zainteresowany. Nie tylko Nautilus go rozprowadza, chociaż pewnie mają go od nich. Gościu z salonu powiedział, że powinienem taki klocek kosztować max 4 tys... hehe chyba coś w tym jest. Pozdrawiam i bez urazy. Dzięki za ten wpis wyżej. Heed już dawno na mojej liście wzmacniaczy już nie ma,szukam czegoś troszkę wyżej , niż ten węgierski piecyk ($)

Nautilus caly czas wciska dwie wersje obeliska

Sformułowanie bardzo na miejscu.

biorac pod uwage, ze nautilus z wielka laska daje max.7%rabatu na swoje klamoty obelisk nie jest ZADNA okazja....

Zostaje im jakieś 45% marży to świetna okazja :) Tylko zależy dla kogo.

Tak na marginesie, Twoja rega brio r to swietny przyklad, ze mozna po rabatach za 2700zl kupic nowke tego pieca, ktory pod kazdym wzgledem jest lepszy od obeliska, wiec proponuje Ci posluchac sie Pana z Nautilusa i zamienic rege brio r na obeliska .... wyrzucisz w bloto 4 kzl., na szczescie to Twoje pieniadze i nic mi do tego. Bez urazy, pozdrawiam i zycze udanego wyboru nowego piecyka

Dokładnie.

Ja kiedyś ich odwiedziłem z chęcią posłuchania kilku kolumn w zakładanym budżecie.

Jak powiedziałem o innych typach to bardzo namawiali na swoje. Na szczęście swoje ucho mam i wybrałem inne typ :)

Minus za patrzenie na klienta z góry. Mają sprzęt za miliony a Ty przychodzisz po parę tysięcy. Phi.

Minus za patrzenie na klienta z góry. Mają sprzęt za miliony a Ty przychodzisz po parę tysięcy. Phi.

W sumie ja nie mam się do czego przyczepić, to że pan opowiedział historię o fabryce pod Bratysławą to nic złego i dziwnego.... no może odrobinę bo ja jednak przyszedłem po kolumny a nie po wzmacniacz.

To że został podłączony wzmacniacz z taką "maskującą" wady sygnaturą brzmienia to też ok - bo jeszcze wtedy nie mówiłem jakie granie mnie interesuje więc to się nie liczy bo pan i tak nie wiedział co maskować a co nie.

Jak powiedziałem że interesuje mnie spokojne dociążone granie z mocno wycofaną górą w stylu Elaca Debut F6 i po podłączeniu tego nieszczęsnego Onkyo, zaproponowałem wizytę ze swoim wzmacniaczem - na co zostałem namówiony na sprawdzenie jak grają z nim: te Phonary, jakieś Dynaudio - oraz Chario.

Chłopaki ratujcie będzie mi wstyd tam iść z moim klocem za 700 :)..

Generalnie większość sprzedawców nastawionych jest na sprzedaż i nie powinno nas to dziwić. Problem w tym ze tak świetnie grające kolumny (z elektroniką za 10000) trafiają do domu i.... jest wielkie rozczarowanie bo się okazuję że z amplitunerem za 2000 nie gra to w ogóle. Dodatkowo każdy sprzedawca ma WIELKI problem bo w kwocie do 3000 jest naprawdę ciężko znaleźć coś jako tako grającego. A na hasło spokojne granie z wycofaną góra sprzedawcy jedyne co mają do zaoferowania to .... pokazanie gdzie są drzwi :/

Szkoda że mam tak daleko do salonu takiego jak S4Home, bo wsadził bym graty do samochodu, kasę do portfela i w jednym miejscu posłuchał tego co warto posłuchać w tej kwocie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.