Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa do Zensor 7

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Heh pamiętam jak kupowałem te mission mx4 to ich słuchałem właśnie z jakimś teac - to był klocek za 4,5 k ale wyglądał jak wszystkomająca wieża z marketu. ... ale grał lepiej niż dobrze.

"ELAC F6 nadal tańszy o sporo :) Tylko coś uważam masz z akustyką skoro uważasz że gra jasno." - jeszcze nie mam ich w domu, słuchałem ich tylko w studio. Akustyki nie mam super ale to raczej nie jest problem, stawiał bym bardziej na "gumeczkę" trzymającą moje uszy.

@S4Home czy ten Teac jest ciemniejszy od Yamahy AS701? Na alle jest też CA651 wiem że gra mocarnym dołem i spokojną górą , ale wiem też że bez gwarancji nie ma co go brać bo ma ogromne problemy z wbudowanym zabezpieczeniem. Jeżeli Teac to podobna sygnatura to wart uwagi. Ewentualnie nak ma sie Teac do Magnata MA600?

PS. Jutro finalnie idę na ostatni odsłuch Elac F6 i Indian Line 560. I podejmę decyzję czy mx4.idą czy uratuje je lepszy napęd.

Dziwna sprawa, jesteś kolejną osobą która dała taka opinię CA651A. Ja go słuchałem u kolegi w połączeniu z Jamo C95 i.... pełna synergia grania, ciekawe czy Jamo to najlepsze co się mogło przytrafić temu CA czy na odwrót...

BTW. CA651 już nie ma na alle... 1,2k to to dobra cena.

Ja miałam CA651 podłączony pod roth Oli 40 i dali zensor 5 i 7 i w obu przypadkach kicha.Jak podłączyłem Exposure 1010 słabszy wzmacniacz od Ca 651 to dopiero kolumny zaczęły grać i to by nawet głuchy usłyszał różnice

Nie ma co się rozdrabniać na to czy coś jest ciemne i ciemniejsze / jasne, jaśniejsze. Odpowiednim kablem możesz mocno pod tym względem wymodelować dźwięk. Zamazać kontury basu, wygładzić górę, albo przyciąć górę, Wyostrzyć, wysuszyć. Nie mówię, że z jazgotnika da radę zrobić lampę ale jeśli wzmacniacze mają podobną sygnaturę dźwiękowo to lepiej brać ten który się poprostu lepiej słucha i nie zwracać uwag na to który ma trochę więcej sopranu, albo jest twardszy. Zapewniam się że z moim NADem takie łagodne kolumny jak ELAC f6 potrafiły przyciąć przy zastosowaniu np Tary Labs tl201, a z drugiej strony ostre i twarde klipsche z kablem Tellurium potrafią zagrać łagodnym, wręcz przymulonym dźwiękiem z tak uspokojonymi skrajami pasma że aż przynudzają.

Obecnie mam Atlas Hyper 3.0 górę ładnie tonuje, ale dla mnie to wciąż zamało, dodatkowo mam wrażenie że dodaje coprawda ko troli na dole ale kosztem niższego basu który zanika.

Poleć coś proszę co stonuje mocno górę oraz poprawi dół. Melodica z tgm bascorem?

Z głośnikowych to wpływ kabli na na Elacki jest znikomy. Bardziej mi chodzi o interkonekty. QED którego teraz używam nie wygładza ale bardzo oszczędnie podaje górę, z tym że nawet jak masz bardzo dużo góry, a jest wygładzona to żadne cyknięcia nie przyciągają uwagi i nie sprawiają problemu. Problemem są wyostrzenia, a nie ilość góry.

Zamieszalo sie konkretnie w tym watku... az sam zaczynam wierzyc, ze emity i debut sa jasne i z mala iloscia dolu...

Mysle, ze jednak potrzeba jeszcze czasu i odlozenia zakupow na pozniejszy czas, sciagniecia wzmaka i kolumn do swojego domu, posluchania na spokojnie kilka dni i dopiero wtedy decyzja. Powodzenia i nic na zasadzie - jutro w salonie ostateczna decyzja, bo bedzie kleska....

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Emity nie są jasne. To styl jakiego szukam sporo rozdzielczej gory ale takiej bez żadnych wyostrzeń.

To jedyne kolumny na jakich Victory Or Die Motorheada zabrzmiał dobrze.

Elac z Yamahą 701 niestety lubi przyłoić czasami ani dolu ani srodka im nie brakuje. Srodkiem wygrywaja z Emitami.

Zrodlo ma kluczowe znaczenie, z jakimś CD Creeka za 5k to nawet moj Denon 3805 i Visonik Revo 3 grał bez wyostrzeń.

Ja dochodzę do wniosku że za wysoko postawiłem poprzeczkę dla 3k za kolumny i 2.5k za wzmak. Nie da sie za tyle kupic dobrego audio. Moje pierwsze kolumny podstawkowe kosztowały 1.5 x srednia krajowa. Teraz za cały zestaw chce zaplacic mniej.

No właśnie, nie wiem czy nie lepiej zostać na razie z tym co masz i dozbierać więcej kasy, żeby od razu mieć pieniądze na ściągnięcie wzmaka i kolumn na testy, ewentualnie zostają wzmaki i kolumny używane.

Tak tylko z opisów osób, które mają dane klamoty wychodzi, że dobrze powinny zagrać phonary veritas p2 style z polecanym przez S4Home wzmakiem magnata (lub zamiennie z hybrydą od Vincenta) a druga opcja to dynaudio emit z wzmakiem już jaśniejszym od w/w piecyków ale nie tą yamahą czy tym CA651A... a np. atoll-em in 80 se, którymś exposure czy nawet tym Teac

Na Twoim miejscu takie dwie pary bym ściągnął do domu na testy na kilka dni i zdecydował, które brzmienie jest tym Twoim. Powodzenia.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Także nie myślę aby 651 bylo godnym do tych kolumn.

Czy teac ciemniejszy od Yamahy. ? Nie określił bym tego mianem ciemniejszy. Delikatnie bardziej stonowany może tak. Ciemniejszy to zbyt mocne określenie.

Teac gra mocniej od magnata ma600, jest po prostu mocniejszy i to słychać. Magnat ma bardzo ładna zaokrąglona górę. Jest delikatna. A przy tym gra dość dobrze basowo.

Kkasowo teac jest lepszy, magnat broni się po prostu stosunkiem cena jakość. No i ma daca.

Ok słuchałem dzisiaj Elackow F6 z Teac AI 1000 i Yamaha dla sprawdzenia porównania.

Teac poszedł pierwszy zimny z półki i na pierwsze 20 minut nie wiedziałem skąd ten Wasz zachwyt tym klockiem.... ale pokolei. Potem teac stał podłączony i włączony a ja słuchałem Yamahy 701. Na początku różnicy nie było zbyt wiele. Yamaha ma wieksze natarcie stopy perkusji i dzwięków szarpania basu, ale gra dźwięki krócej ... brakuje prądu? Góra tak samo jasna jak w Teacu ale AI1000 ma ją i czystszą i bardziej rozdzielczą. Potem żeby potwierdzić podobne granie poprosiłem o ponowne wpięcie Teacka....

No i szczęka opadła bo powalił AS701 na łopatki. Bas jest równiejszy ale ma lepszą fakturę. Poezja to góra bo raz że się wygładziła ale nabrała też rozdzielczości. Na tym koniec dobrych wieści... ta cena wyprzedażowa 2999 to mimo opisu że sprzęt nówka dotyczy egzemplaży poekspozycyjnch. Ten w lublinie był 4 lata na ekspozycji ten w wawie .. tylko rok.

Jakoś nie przemawia do mnie tłumaczenie pana z obsługi że sprzęt nie był nigdy u klienta dlatego ma status nowego.. a źe plumkał na ekspozycji pare razy. Ja się starzeje bo nierozumię logiki.

Fakt że sprzęt wart tych pieniędzy bo Y701 przewyźsza sporo i mocą i barwą.

Reasumując i zamykając wątek wymiana mx4 na elac f6 to żaden krok milowy. Zaczaje sie na jakiś używany wzmak bo za 3k nie kupię nic nowego lepszego od 3805. A tego nowego inaczej teaca odpuszczam.

Dziwi mnie tylko fakt że sprzęty używane do odsłuchów są oferowa e jako nowe. To już 3 sklep z taką dziwną logiką.

Was to nie dziwi? Z jednej strony fajne bo sprzęt wygrzany ale miło by było usłyszeć o prawdziwym pochodzeniu sprzętu.

Ok słuchałem dzisiaj Elackow F6 z Teac AI 1000 i Yamaha dla sprawdzenia porównania.

Teac poszedł pierwszy zimny z półki i na pierwsze 20 minut nie wiedziałem skąd ten Wasz zachwyt tym klockiem.... ale pokolei. Potem teac stał podłączony i włączony a ja słuchałem Yamahy 701. Na początku różnicy nie było zbyt wiele. Yamaha ma wieksze natarcie stopy perkusji i dzwięków szarpania basu, ale gra dźwięki krócej ... brakuje prądu? Góra tak samo jasna jak w Teacu ale AI1000 ma ją i czystszą i bardziej rozdzielczą. Potem żeby potwierdzić podobne granie poprosiłem o ponowne wpięcie Teacka....

No i szczęka opadła bo powalił AS701 na łopatki. Bas jest równiejszy ale ma lepszą fakturę. Poezja to góra bo raz że się wygładziła ale nabrała też rozdzielczości. Na tym koniec dobrych wieści... ta cena wyprzedażowa 2999 to mimo opisu że sprzęt nówka dotyczy egzemplaży poekspozycyjnch. Ten w lublinie był 4 lata na ekspozycji ten w wawie .. tylko rok.

Jakoś nie przemawia do mnie tłumaczenie pana z obsługi że sprzęt nie był nigdy u klienta dlatego ma status nowego.. a źe plumkał na ekspozycji pare razy. Ja się starzeje bo nierozumię logiki.

Fakt że sprzęt wart tych pieniędzy bo Y701 przewyźsza sporo i mocą i barwą.

Reasumując i zamykając wątek wymiana mx4 na elac f6 to żaden krok milowy. Zaczaje sie na jakiś używany wzmak bo za 3k nie kupię nic nowego lepszego od 3805. A tego nowego inaczej teaca odpuszczam.

Dziwi mnie tylko fakt że sprzęty używane do odsłuchów są oferowa e jako nowe. To już 3 sklep z taką dziwną logiką.

Was to nie dziwi? Z jednej strony fajne bo sprzęt wygrzany ale miło by było usłyszeć o prawdziwym pochodzeniu sprzętu.

u mnie Teac potrzebuje około 30 min rozgrzewki .Za 2800 możesz dostać klona Teaca MH a35 tylko w innej obudowie
Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Reasumując i zamykając wątek wymiana mx4 na elac f6 to żaden krok milowy

Miałem missiony tyle że starsze. Z tego co widzę budowa ich drastycznie się nie zmieniła. Brzmienie było kiepskie i wróciłem do dali tyle że wyższych Ikon. Kupowanie tanich podłogowek nie ma sensu. Za takie pieniądze lepiej kupić lepsze monitory. No ale jak wolisz dźwięk tych mission....

No to gdzie ta dobra informacja skoro ekspozycja? Sarkazm?

My zawsze informujemy jeśli jest sprzęt z ekspo. Mamy też od tego osobny dział.

W każdym razie co teac wypadł dobrze nie?

Nady mają tak samo. Grają wyraźnie lepiej po nagrzaniu.

Taak. Ten Teac to kawał solidnego dźwięku. Teraz rozumiem dlaczego mówiłeś że Elac jest delikatny na górze.

Swoją drogą aż tak diametralna zmiana po 30 minutach to troche męcząca sprawa. Czasami słucham muzyki przez 45 minut do poduszki. Ale coś za coś Yamaha i po godzinie nie gra lepiej...

Emit20 to malutkie głośniki podstawkowe. Basu raczej nie będzie. Chociaż o Sonus Toy też tak myślałem.

Skąd taka decyzja? Monitory to inna szkoła grania... nie mówię że gorsza inna poprostu. Bas nie ma masy ale ma fakturę.

Przez 7 lat miałem tylko kolumny podłogowe także przeszła zmiana na monitory mam 17 M2 także emit 20 powinien dać radę .Wypożyczę na próbę .Te Emit20 ma prawdopodobnie dobry bas Jak nie będzie grało to zostawię zensory

Ten Ca 651 miałem dźwięk wyprany suchotnik

W to co piszesz raczej trudno mi uwierzyć, chyba że wzmacniacz był zepsuty. Bardzo dobrze znam ten sprzęt odsłuchiwałem na nim wiele kolumn a obecnie od kilku lat posiada je szwagier. Wzmacniacz napędza Elaci 187 i robi to genialnie. Potężny, barwny bardzo dobrze wypełniony dźwięk. O żadnej suchości nie ma mowy. Na żadnych kolumnach nie poległ. Moim zdaniem w swojej kategorii cenowej nic innego lepszego nie ma.

Ja włączam 20-30 min przed odsłuchem . Właśnie też chcę zmienić kolumny z Zensor 7 na inne początkowo chciałem na Emit20 ale czy zagrają lepiej od Zensor 7 ???

Idź w podłogowki. 3/7 dm jeśli emity ci spasowaly.

Andrzej, no właśnie. Teraz widzisz. Elac to kolumna o delikatnej górze. Ale nie stłumionej.

To jakie teraz kroki?

Krokiem na przód bedzie dopiero DM 3/7 ale z lepszym piecykiem.... więc musze dozbierać albo czatować na używkę .... ale Dynaudio uźywane kosztują niewiele mniej niż nowe.

A może coś ze starszych piecyków zagra w stylu tego Teaca. Denon 1060,560?

Moim zdaniem seria 60 od Denoan jest godna polecenia jednak to inne granie od Teaca. Jaśniejsze.

Jeśli szukasz używek poluj na wycofywaną już serie Dynaudio Focus 260, to dwie klasy lepsze granie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.