Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana podłogówek na monitory

zorba77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jestem zmuszony zastąpić obecne kolumny podłogowe na jakieś monitory, które będą na podstawkach przymocowanych do ściany.

Obecny zestaw ( Grundig FA A-903 + Mirage FRx 5 ) grał na 27m2 i dźwięk bardzo mi odpowiadał. W nowym mieszkaniu jest to 22m2 i nie ma żadnej możliwości żeby ustawić podłogówki. Jakie monitory polecacie żeby brzmienie najbliżej odpowiadało Mirage'om?

Jak zwał tak zwał. Podstawka, uchwyt, mniej więcej coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oczywiście solidniejsze, kolumna ok 50cm od ściany

Ukryta Zawartość

Jak zwał tak zwał. Podstawka, uchwyt, mniej więcej coś takiego:

Przecież na czymś takim kompletnie nie będzie basu, będą grały jak tekturowe pudełka, bez solidnej podstawy. Monitor musi mieć oparcie w podstawie inaczej nie ma sensu szukać czegoś lepszego. No chyba, że dodasz subwoofer.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Przecież na czymś takim kompletnie nie będzie basu, będą grały jak tekturowe pudełka, bez solidnej podstawy. Monitor musi mieć oparcie w podstawie inaczej nie ma sensu szukać czegoś lepszego. No chyba, że dodasz subwoofer.

Dokładnie bas zniknie bez powrotu.Uważam,że zrobisz duży krok do tyłu...

De gustibus non est disputandum

Cześć!

Jestem zmuszony zastąpić obecne kolumny podłogowe na jakieś monitory, które będą na podstawkach przymocowanych do ściany.

Obecny zestaw ( Grundig FA A-903 + Mirage FRx 5 ) grał na 27m2 i dźwięk bardzo mi odpowiadał. W nowym mieszkaniu jest to 22m2 i nie ma żadnej możliwości żeby ustawić podłogówki. Jakie monitory polecacie żeby brzmienie najbliżej odpowiadało Mirage'om?

Podeślij szkic pokoju...

22m2 i nie ma miejsca na podlogowki?

Może Jego całe mieszkanie ma 22m2 ?

Wszystko się da zrobić jednak najlepiej nowe monitory mimo wszystko odsunąć od tej ściany na przynajmniej 1m.., oczywiście również trzeba je umieścić na solidnych podstawkach, a nie na jakimś rozwiązaniu prowizorycznym w formie stojaków montowanych do ściany....To nie ma sensu...

Już sobie wyobrażam jak odpadają ze ściany..... Brrrrr

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Tyle wpisów ale żaden odnośnie tematu....

Oj panowie. Już chcecie nawet chłopakowi pokój ustawiać.... Skoro nie ma miejsca na podłogówki tzn że nie ma i koniec. Napiszcie mu jakieś propozycje odnośnie monitorów.

Już suby proponujecie ( T7?) ale nikt nie wie ile ma na to kasy.

Ja autora głośników nie słyszałem więc nie wiem co gra podobnie. Jedynymi monitorami jakie słyszałem, które były zmocowane na uchwytach ściennych Vogels były Monitor audio BX2. Grało to całkiem przyjemnie.

...Bez odbioru...

Nie zgadzam sie z tym.

Przeciez bez wzgledu na to, na czym bedzie stel monitor, sila wywierana na jego podstawe bedzie taka sama.

Wiec jaki moze miec to wplyw na brzmienie.

Podczas wieszania kolumny za tylna scianke moze sie cos zmieniac, ze wzgledu na zmiane naprezen na poszczegolne scianki.

Moze nawet plywac, albo wisiec i nie powinno miec to zadnego wpywu na dzwiek.

Koledzy, w obecnym mieszkaniu miejsca naprawdę na podłogówki nie ma. Wstawiam szkic pokoju, może ktoś z Was wpadnie na pomysł jakie kolumny zastosować i w jaki sposób je ustawić.

Ukryta Zawartość

Monitory mógłbym ewentualnie postawić na komodzie ale będą praktycznie przy ścianie.

Wywalenie komody odpada - żona ;-)

Podłogówek nie postawię przed komodą, za mało miejsca od kanapy, małe dziecko...

Budżet to ok 800zł ( maks.1000zł)

Ukryta Zawartość

Przeciez bez wzgledu na to, na czym bedzie stel monitor, sila wywierana na jego podstawe bedzie taka sama.

Wiec jaki moze miec to wplyw na brzmienie.

Wykonaj prosty test: podłącz monitory i poproś dwie osoby aby w czasie odtwarzania muzyki trzymały je na rękach. A potem postaw je na dociążonych standach, następnie na półce, potem podłodze, a jeśli jest taka możliwość na granitowym blacie. Wtedy stwierdzisz, że różnice w basie będą ogromne.

Monitory mógłbym ewentualnie postawić na komodzie ale będą praktycznie przy ścianie.

Jeżeli chodzi o właściwości soniczne będzie zdecydowanie lepiej niż na uchwytach.

Niestety zawęzić komody się nie da, a na nową brak funduszy. Z tym zajmowaniem ścian to tak nie do końca. Mam już swoje dwie z półkami od góry do dołu a na nich chełmy żołnierskie, głównie II wojna światowa :-D

I to jest dopiero kompromis. Która normalna się pójdzie na taki wystrój mieszkania? ;-)

A wracając do tematu może faktycznie postawić te monitory na komodzie? Wysokość 85cm

Pytanie tylko jakie?

Przeglądałem trochę internet i zastanawiam się nad:

AE Aegis Evo 1

Pylon Pearl Monitor

Focal Chorus 705v

Które z nich będą miały najcieplejsze brzmienie i przyzwoity bas?

Sittek Indiany niestety przekraczają mój budżet.

Właśnie czytam o propozycji puszkina, całkiem niezłe opinie.

A jednak nie. Używane 260 za 1000zł można znaleźć

Monitor audio BX2 faktycznie grają całkiem przyjemnie, ale na pewno nie ciepło.

Indiany nie są tak sugestywne w wyższych rejestrach, ale za to są spokojniejsze i ciemniejsze.

Można powiedzieć że są ciepłe.

To może żona będzie wiedzieć jak kolumny ustawić skoro ma w tej kwestii więcej do powiedzenia.

Riposta Rafale poszła po kościach....

O, a do słuchania bedzie se drzwiczki otwierał.

Kiedyś w Świetlicach telewizory były zamykane na klucz....i pani otwierała taką szafkę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.