Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana diody laserowej w CDM1

witek_z

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Wczoraj przez przypadek zawadziłem tkaniną o radiator przykręcony do tranzystora zasilającego diodę laserową, wygięło mu nóżki i prawdopodobnie zwarło z masą.

Cały układ na 90% sprawny a mimo to światło lasera widać bardzo, bardzo lekko w ciemnym pomieszczeniu.

Chciałbym wymienić laser na nowy lecz nie wiem na jaki ponieważ w service manual nie ma najmniejszej wzmianki jaki to typ.

Wiem że szanse są małe, wiem jakie lasery były montowane (militarne wykonanie) ale może da się podmienić bo krew mnie zalewa.

Robiliście podmianki? a jeśli tak to jak to robiliście. (krok po kroku)

Pomóżcie.

https://www.audiostereo.pl/topic/129678-wymiana-diody-laserowej-w-cdm1/

Przede wszystkim co to za urządzenie ...., bo tak to jak wróżenie z fusów.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Może najpierw sprawdź diodę według manuala do CDM1.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Kupujesz dawce z innym CDM i tyle, laser jest prawie na pewno unikatowy dla CDM Mk1.

Na dawce najlepiej kupic CD104, szukac egzemplarzy poobijanych ew. z dopiskiem ze nie czyta plyt. Dioda w CDM1 nie pada bez ingerencji z zewnatrz, padaja za to kondensatory i zlaczki na PCB i odtwarzacz wysiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.