Skocz do zawartości
IGNORED

onkyo ns-6170 nowy odtwarzacz strumieniowy

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem po co zabijacie się o te MQA? Porównywaliscie te same pliki/Albumy do normalnych plików Flac? Słyszycie tam jakieś mega zmiany na plus? Bo ja nie. I nie używam "amplitunera Onkyo". 

?👈

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Nie wiem po co zabijacie się o te MQA? Porównywaliscie te same pliki/Albumy do normalnych plików Flac?

Tak, bywało nawet że to i inna wersja tego samego utworu 🙂

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość marcu

(Konto usunięte)
5 godzin temu, jackwe napisał:

Dzień dobry, oto moja korespondencja z aktualnym dystrybutorem Onkyo - firmą DSV :

"Dzień dobry, w nawiązaniu do rozmowy telefonicznej w dniu 4. sierpnia 2021 r.  dotyczącej problemu występującego w amplitunerze ONKYO, proszę o pomoc w następujących kwestiach:

Amplituner: ONKYO TX-NR 686

1. Od ok 2 miesięcy amplituner, pomimo posiadania konta TIDAL-HI FI odtwarza muzykę wyłącznie w jakości AAC 96 kbps zamiast jakości gwarantowanej przez kodek FLAC. Na innych urządzeniach np. smartfonie, odtwarzanie z tego konta odbywa się z jakością HI FI.  Sterowanie odtwarzaniem w amplitunerze odbywa się za pośrednictwem aplikacji Onkyo Controller. 

Na pierwsze pytanie (problem) mogę od razu udzielić informacji – poniżej na żółto przesyłam odpowiedź, którą dostałam jakiś czas temu od kolegów. Nie jest Pan jedynym użytkownikiem, u którego taki problem wystąpił.  Więcej na ten temat nie mogą się wypowiedzieć. Jeśli odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, to proszę o informację – prześlę ją dalej.

Drugi problem został przesłany do kolegów i proszę o cierpliwość – jest czas urlopowy.

- Pioneer, Onkyo nie wspiera dalej formatu MQA. Na wyświetlaczu nie będzie wyświetlany komunikat MQA, ale plik powinien być odczytywany jako plik wysokiej rozdzielczości (chyba że to to plik MQA w jakości CD).

MQA zazwyczaj to jest FLAC lub WAV.

Sprawa jest techniczna - ostatnio wystąpiły zawirowania z tym formatem – okazuje się, że jest to jednak skompresowany format co wpływa negatywnie na odtwarzany dźwięk.

Więcej informacji o różnicach w formatach na stronie: http://www.2l.no/hires/index.html?

2. Od ok 3-4 tygodni w wyżej wymienionym amplitunerze zniknęły, odtwarzane za pomocą platformy radiowej (jedynej dostępnej w oprogramowaniu urządzenia) TUNEIN stacje radiowe grupy RMF. Dotyczy to wszystkich stacji, zarówno tych mających odpowiedniki jako stacje FM, jak i tych czysto internetowych. Nadmieniam, że problem powyższy nie występuje w innego typu urządzeniach np. smartfon, które mają zainstalowaną aplikację TUNEIN. Na wyświetlaczu amplitunera, po wybraniu stacji z rodziny RMF wyświetlany jest komunikat "Cannot play". 

Dziękuję za szybki odzew.

Tak jak napisałem, nie chodzi mi o pliki MQA czyli typu HI RES, ( w TIDALU nazywane Master),bo one nawet nie byłyby odtwarzane na moim amplitunerze. Chodzi mi o pliki FLAC , czyli jakość płyty CD . A odtwarzanie takich powinno gwarantować posiadanie konta TIDAL HI-FI."

Swoją drogą, czy ktoś ma problem z RMF , taki jaki opisałem w punkcie 2?

Też otrzymałem od  DSV tej samej tresci odpowiedz.DSV jako dystrybutor Onkyo i Pioneer to jedno wielkie nieporozumienie wraz z ich centralnym servisem nic nie wiedza, nic nie doradzą,odpowiadaja wszystkim jadna skopiowana odpowiedzią i nabywców w/w sprzętów mają gdzieś,szkoda nerwów.Nie zanosi się na szybkie rozwiązanie problemu ze strony producentów.

W dniu 6.08.2021 o 21:02, janpat napisał:

Zrozum że nie ważne czy cyfrowo czy nie przy odtwarzaniu z Tidala jest tylko AAC 96 kbps.

A Ty zrozum że odtwarzacz nakłada pewne "ograniczenia" gdy włączone jest wyjście cyfrowe. Co prawda nie aż takie jak 96kbps ale... użyłeś pilota i sprawdziłeś to o czym pisałem? Było to kilka dni temu a to dosłownie 10 sekund.

16 minut temu, rafal735r napisał:

Nie wiem po co zabijacie się o te MQA? Porównywaliscie te same pliki/Albumy do normalnych plików Flac? Słyszycie tam jakieś mega zmiany na plus? Bo ja nie. I nie używam "amplitunera Onkyo". 

Nie zabijam się o MQA. Cały czas chodzi mi wyłącznie o FLAC, bo niczego wyżej i tak nie odtworzę (vide mój post). A używanie "amplitunera Onkyo" to jakiś obciach? Czy to jest jak yeti?, bo nie bardzo rozumiem sensu ostatniego zdania. 

28 minut temu, opteron napisał:

A Ty zrozum że odtwarzacz nakłada pewne "ograniczenia" gdy włączone jest wyjście cyfrowe. Co prawda nie aż takie jak 96kbps ale... użyłeś pilota i sprawdziłeś to o czym pisałem? Było to kilka dni temu a to dosłownie 10 sekund.

Sprawdziłem. Dokładnie sprawdziłem. Mam i tak po analogu ale przełączałem na wyjście cyfrowe. Z głowy nie pisałem. Z Tidala HiFi poprzez aplikację Onkyo Controler jest tylko AAC 96 kbps. Korzystając z Mconnect jest FLAC. Dezzer FLAC.

Edytowane przez janpat
Godzinę temu, opteron napisał:

Tak, bywało nawet że to i inna wersja tego samego utworu 🙂

Masterów było mkostwo. Nie raz nowszy master gra wiele lepiej od pierwszego. Nawet jakby był wydany w DSD. 

Chyba daje to trochę do myślenia? Nie format, acz master i ucho inżyniera ma największy wpływ na efekt końcowy. 

Godzinę temu, jackwe napisał:

Nie zabijam się o MQA. Cały czas chodzi mi wyłącznie o FLAC, bo niczego wyżej i tak nie odtworzę (vide mój post). A używanie "amplitunera Onkyo" to jakiś obciach? Czy to jest jak yeti?, bo nie bardzo rozumiem sensu ostatniego zdania. 

To przejdz na Chromecast. 

Problem rozwiązany!!! 

Fąfary! 

?👈

A Chromecast nie wymaga przypadkiem włączonego przez cały czas np. smartfona i aplikacji streamującej? Pytam, bo jeszcze nie próbowałem. I ew. jaka aplikacja jest najlepsza? 

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Chyba daje to trochę do myślenia? Nie format, acz master i ucho inżyniera ma największy wpływ na efekt końcowy. 

oczywiście że tak, ja tutaj nie wdaje się w dyskusje że MQA jest lepsze czy gorsze, po prostu kolega miał problem z odtwarzaniem a zasadności tego nie komentuję.

2 minuty temu, jackwe napisał:

A Chromecast nie wymaga przypadkiem włączonego przez cały czas np. smartfona i aplikacji streamującej? Pytam, bo jeszcze nie próbowałem. I ew. jaka aplikacja jest najlepsza? 

Jakiej aplikacji? 

Włączasz oryginalna apkę Tidal. Wybierasz Onkyo i już. "Flac on laj on" 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Tego sposobu już próbowałem. Ale na wyświetlaczu amplitunera nie ma w tym przypadki info, jaki jest format pliku, a z tego co napisano, wnioskuję, że przez  np. mconnect wyświetlacz pokazyje w ampli że jest to FLAC. 

strumien nie idzie przez telefon,  można go wyłączyć i nadal gra, chromecast sluzy do przekierowania strumienia z neta bezposrednio na stereamer z pominieciem telefonu, i sterowania utworami, dlatego wg mnie chromecast nie obniza jakosci

Ja to wszystko wiem. Chodzi mi o to, zresztą tak jak większości w tym wątku,że strimując chromecastem, nie wiem jaka jakość jest finalnie odtwarzana. Bo korzystając z Onkyo Controller i wybierając tam Tidal ( nie po chromecaście) , na ampli pokazuje mi AAC 96. I tu jest pies pogrzebany. 

9 godzin temu, jackwe napisał:

Niestety wymaga i to nie dla mnie bo mnie to irytuje jak wychodzę z domu muzyka ma grać dalej .

a ja jak wylacze telefon to gra nadal...i wtedy mozna przy pomocy przyciskow lub pilota np. przeskakiwac między utworami, tylko zmienić playlisty juz sie nie da oczywiście 

Mam to samo. Działa tak jak Chromecast i Chromecast 2 do TV. Znalazłem informację że problemy z MQA mieli w maju użytkownicy Arcam.

Tak, masz rację. Tak dzieje się w przypadku Chromecasta obsługiwanego z poziomu aplikacji Tidala. Można wyłączyć smartfon i pilotem robić to co opisałeś. Natomiast z poziomu aplikacji, np. Bubble, informacje na ampli są pełne, ale smartfon musi być włączony. I to jest dla mnie ciekawe. 

Oj to przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd muszę spróbować chromecast bo wydawało mi się że jak w telefonie wyłączę wifi to zaraz tidal się rozłącza  

Bubble i mconnect działa na innej zasadzie, DLNA czy coś takiego, wtedy strumien idzie przez telefon ktory go z kolei strumieniuje dalej do odtwrzacza w tej samej sieci 

chromecasta ma nie tylko aplikacja Tidal ale i niektore apki do radia internetowego

ogólnie to przyszlosciowa technologia,  wiele tresci można dzięki temu mieć których natywnie dany streamer nie obsluguje, np stacje radiowe w formacie flac z apki vtuner 🙂

vRadio przepraszam:)

zaimplementowany w onkyo Tunein nie znajdzie takich stacji, ręcznie wpisywac adresów stacji sie tu nie da, więc jedyna możliwość to posluzenie sie inną aplikacją do radia zainstalowana w telefonie i "transmisja" do streamera przez chromecasta

Dzięki za podpowiedzi odnośnie streamowania radia, bo mam problem ze stacjami grupy RMF. Opisałem to w moim pierwszym poście na str. 27. Dzięki jeszcze raz costa brava. 

6 godzin temu, jackwe napisał:

Ale pewności nie ma, tak jak to wynika z wielu wpisów w tym wątku i moich doświadczeń. 

Jak masz w TIDALu zaznaczone HiFi to w takiej jakości idzie to na strimer. Jedynie pliki MQA obniża na Flac. 

?👈

Dzisiaj zalogowałem się na strone Tidal i pomimo, że mam wykupioną subskrybcje za 39,99 HIFI  nie mogę wybrać jakości streamingu audio innej niż normalna i wysoka. HIFI i Master jest nieaktywna.

Może to jest przyczyną wszystkich problemów z jakością streamingu na Onkyo, ponieważ logując się do app, wszystkie ustawienia są pobierane z profilu na Tidal.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

46 minut temu, rafal735r napisał:

U mnie normalnie. 

Ukryta Zawartość

Na aplikacji mam tak samo jak Ty, zaloguj się na stronie tidal.com, przeglądarka ustawiona - wersja na komputer.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, Sławomir_71767 napisał:

Na aplikacji mam tak samo jak Ty, zaloguj się na stronie tidal.com, przeglądarka ustawiona - wersja na komputer.

Jaka lokalizacja tych ustawień loguje się jak w opisie i nigdzie nie ma ?

6 minut temu, Alien844 napisał:

Jaka lokalizacja tych ustawień loguje się jak w opisie i nigdzie nie ma ?

Wchodzisz na swój profil, wybierasz ustawienia i pojawi się strona z trzema zakładkami, wchodzisz na streaming i tam masz wszysko 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Sławomir_71767
  • Pokaż nowe odpowiedzi