Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo pod chillout itp/ 43 m2 - do 6500 zł.

Tweeter2016

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forum!

Szukam zestawu amplituner (w jednej skrzynce) + kolumny podłogowe 2.0, nowy zestaw do 6000 zł. (max. 6500 zł)

Wstępnie wybrałem amplitunery:

- HK 3770 (za 2000 zł)

- ONKYO TX-8150 (za 2200 zł).

- Yamaha R-N402D (za 2100 zł)

Ze względu na funkcjonalność faworytem jest Yamaha, chociaż zawsze chciałem mieć HK (ale jemu brakuje kilku funkcji).

Czego oczekuję od amplitunera - przede wszystkim:

- oczywiście dobrej jakości dźwięku - niektórzy o tym zapominają ;)

- funkcje sieciowe i strumieniowanie ( radio internetowe - z tych darmowych ; WIFI i lub DLNA, Ethernet)

- wejście USB najlepiej z możliwością odtwarzania plików FLAC

- możliwość podłączenia NAS lub zew. dysku twardego

Amplituner - mile widziane:

- tuner DAB+ - Tego mi brak w Harmanie K.

Co do kolumn w ogóle się nie znam. Wiem, że można zaufać firmom DALI, Paradigm, Klipsch czy Monitor Audio.

Ale oczywiście nie chce się ograniczać do tych firm, z drugiej strony nie bardzo mam zaufanie do polskich Pylonów czy Tonsilów (może niesłusznie ?) i absolutnie nie chce żadnej chińszczyzny, koreańszczyzny czy tajwańsczyzny.

Na kolumny (na parę) mogę przeznaczyć 4000-4400 zł.

Proszę o wskazanie propozycji, wiem, że kolumny i tak trzeba przesłuchać, ale może są jacyś faworyci, modele godne polecenia ?????

Dziękuje za wszelkie sugestie!

Jaka muzyka będzie słuchana?

- 80% chillout i podobne (to co leci w Radio Zet Chilli)

- 10% inne gatunki muzyki, raczej starocie typu Bob Dylan, Rolling Stones, YES, itp "pop" z lat 80-tych

- 10% radio / czasem jakiś film / inne

Źródła dźwięku:

- utwory FLAC, MP3 z USB i dysku/NAS

- radio internetowe, ew. też naziemne radio DAB+

Wielkość pomieszczenia to 43 m2.

Jak coś jeszcze trzeba dodać, co pomoże w wyborze kolumn i skrzynki, to oczywiście dopiszę.

• Moderatorzy

Kolumny dynaudio w swojej kwocie znajdziesz używane dm 3/7, rozważ nowe promocyjne Dali Lektor 8

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Z ampów zdecydowanie to Onkyo jest najlepsze. Yamaha "402" to taka troszke bardziej budżetowa "602" a H/K to plastikowy szrot.

Z kolumn do chillu to Dali Zensory bym brał.

Słucham też między innymi chillu i gram na zensor 7 , lektory 8 też warte rozważenia.

Producent skończył ich produkcje przez co są wysprzedawane w sklepach za dużo niższe pieniądze.

Rozważył bym też kupno wzmacniacza i osobno odtwarzacza sieciowego.

Rozważył bym też kupno wzmacniacza i osobno odtwarzacza sieciowego.

A jesteś w stanie podać jakieś ciekawe przykłady i za rozsądne pieniądze? Wolałbym żeby też oba urządzenia były tej samej firmy.

np yamaha a-s501 , a-s701 i odtwarzacz cd-n 301 (odtwarzacz cd i strumieniowy w jednym)

onkyo A-9050 , A-9030 i odtwarzacz onkyo c-n7050 to tak na szybko .

Nie rozumiem czemu mają być tej samej firmy ?

np yamaha a-s501 , a-s701 i odtwarzacz cd-n 301 (odtwarzacz cd i strumieniowy w jednym)

onkyo A-9050 , A-9030 i odtwarzacz onkyo c-n7050 to tak na szybko .

Rozumiem, że jakość jest wtedy trochę wyższa, ale też cena sporo rośnie. Trochę to za drogo wychodzi jak na moje możliwości.

Nie rozumiem czemu mają być tej samej firmy ?

Względy estetyczne. Niektórzy mają kilka skrzynek, każda innej firmy i wygląda to jak jakaś zbieranina ;)

Witaj,

Pomieszczenie dosyć spore stąd i cięższy dobór kokumn.

W tym budżecie i twoich preferencji polecam onkyo 8150 wraz z kolumnami heco music style 1000, dali zensor 7 lub elac fs78.

Zapraszam cię na odsluch abyś sam mógł stwierdzić które granie jest dla ciebie.

Pozdrawiam

Względy estetyczne. Niektórzy mają kilka skrzynek, każda innej firmy i wygląda to jak jakaś zbieranina ;)

Może przy jakimś vintage :) gdzie jeszcze jeden srebrny drugi czarny a jeszcze trzeci do niczego.

Sam jestem zwrokowcem i klocki muszą się wizualnie podobać ale ograniczając się do jednej marki strasznie

sobie zawężasz pole do popisu.Kiedyś sam do tego dojdziesz.

Zgadzam się z kolegą. Osobiście idąc do kogoś i widząc klocki z różnej "stajni" mam świadomość że ktoś dobierał je z głową.

Komplet świadczy w pewnym sensie o pójście na łatwiznę. Co oczywiście nie jest złe. Jednak pierwsza opcja bardziej do mnie przemawia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.