Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha CD-N500 radio internetowe - jak skonfigurować?

Lurtz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od pewnego czasu męczę się z konfiguracją radia internetowego w Yamaha CD-N500. Klocek ten działa w zestawie z A-S500.

Nie mogę uruchomić radia internetowego przez wi-fi.

Sprzęt podłączony jest kabelkiem sieciowym do access pointa TP-link TL-WA500G, a ten łączy się z routerem Sagem F@st 2704.

Wczoraj zrobiłem upgrade firmware'u CD do wersji 2.06.

Proszę o pomoc.

Z góry dziękuję.

Ja u siebie tylko podlaczylem i wsio dziala. Tam trzeba coś konfigurować?

No nie wiem, własnie u mnie nie chce działać, dlatego pytam jak skonfigurować access point - client, mostki, adresy IP, maski podsieci, bramy domyślne itp bo jestem w tym zielony. Nie mogę nawet wejść na stronę konfiguracyjną TL-WA500G.

<br />Nie mogę nawet wejść na stronę konfiguracyjną TL-WA500G.<br /> <br /> <br />

No to mały kłopot bo od tego trzeba zacząć. Probujesz po kablu oczywiście się łączyć z routerem TP-linka?

Zaraz zaraz , ale przeciez CD-N500 nie ma Wi-Fi , masz tam jakis moduł wpiety do gniazdka sieciowego (jakiś YWA-10 lub podobny) ?

OK, z innego forum juz wiem jak się łączysz.

Na konkurencyjnym forum piszesz że router był resetowany - było zacząc od tego. Wszystkie ustawienia zapewne poszły w kosmos.

Podłącz TP-Linka do komputera , zmien adres IP w kompku na reczny np. 192.168.1.5 i zaloguj sie admin/admin na 192.168.1.254.

Potem stawiam , ze musisz ustawic TP-linka jako Wireless Client bo działa to w tą stronę. Szukasz sieci jaką nadaje Sagem.

No to mały kłopot bo od tego trzeba zacząć. Probujesz po kablu oczywiście się łączyć z routerem TP-linka?

Zaraz zaraz , ale przeciez CD-N500 nie ma Wi-Fi , masz tam jakis moduł wpiety do gniazdka sieciowego (jakiś YWA-10 lub podobny) ?

OK, z innego forum juz wiem jak się łączysz.

Na konkurencyjnym forum piszesz że router był resetowany - było zacząc od tego. Wszystkie ustawienia zapewne poszły w kosmos.

Podłącz TP-Linka do komputera , zmien adres IP w kompku na reczny np. 192.168.1.5 i zaloguj sie admin/admin na 192.168.1.254.

Potem stawiam , ze musisz ustawic TP-linka jako Wireless Client bo działa to w tą stronę. Szukasz sieci jaką nadaje Sagem.

Ok, zrobiłem tak, jak napisałeś: podłączyłem TP-Linka do kompa kabelkiem, zmieniłem IP w kompie (własciwości połączenia wi-fi, później w okienku właściwości Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4) na 192.168.1.5, wszedłem na stronę konfiguracji (192.168.1.254) i ustawiłem w zakładce klient Sagema. Na dole dałem survey i połączyłem się z Sagemem.

Następnie podłączyłem TP-Linka do sprzętu, ale nadal nie widzi radia. Pisze, że nie jest połączony, choć w ustawieniach 2-2 Status jest "Connected". Co robić? 1-1 DHCP jest ustawione na On, 3. Network standby ustawione na On.

Tok działania widać , że poprawny :) a tak się kolega wzbraniał z adresami IP , maskami itp. :)

Podłącz teraz ten sam komputer pod TP-linka ale wcześniej w kompku ustawiając adres auto czyli DHCP. Działa wtedy internet na kompku?

Tok działania widać , że poprawny :) a tak się kolega wzbraniał z adresami IP , maskami itp. :)

Podłącz teraz ten sam komputer pod TP-linka ale wcześniej w kompku ustawiając adres auto czyli DHCP. Działa wtedy internet na kompku?

Heh :) Nie mam problemu z adresami IP , maskami itp, jeśli wiem, co do czego i co robić. Chodziło mi o to, że po omacku i metodą prób i błędów mogę coś sknocić.

Gdy podłączyłem TP-Linka do Yamahy i nadal nie mogłem się połączyć z radiem, to odłączyłem go i z powrotem podłączyłem do kompa. Wchodząc we właściwości IPv4 zauważyłem, że komp sam zmienił ustawienia na automatyczne.

Internet działa bez problemu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Luz :)

Wygląda , że router (a właściwie to AccessPoint) byłby załatwiony , zostaje sam player i zostaje tutaj kombinować.

Jeszcze do niedawna miałem AVR z Yamahy i niekiedy radio internetowe wariowało , rzadko bo rzadko ale jednak i to własnie po padzie zasilania albo utracie dostępu do sieci. Zawsze pomagała chwilowa zmiana IP (wpisac cokolwiek statycznego , wyjść i wejsc znowu w ustawienia sieci i przestawic na DHCP) - od razu ruszało. Może to zadziała.

Inne usługi sieciowe działają o ile ich używasz? Jakiś serwer DLNA np. ? Może jakis resecik do ustawień fabrycznych no ale wtedy ulubione itp. wiadomo szlag trafi....

No niestety nie działa nadal. Podłączam TP-Linka do Yamahy, włączam sprzęt i...not connected :/

Używam tylko wi-fi na kilku urządzeniach: telefony, tablet, TV i wszystko działa bez problemu. Więc problem musi tkwić w ustawieniach sieci w CD-N500. Ewentualnie w konfiguracji TP-Linka.

Masz na myśli reset Yamahy? A gdzie to zrobić? W opcjach nie znalazłem chyba takiej funkcji.

A dobra, jest w instrukcji: nacisnąć SETUP na pilocie trzymając wciśnięty klawisz RETURN na panelu czołowym odtwarzacza.

Jeżeli możesz przypisz adres dla mac karty Yamahy rooterze, bo może dwa urządzenia mają ten sam adres ciągle i jest konflikt.

W sensie dodać adres mac z Yamahy do routera (access pointa) Sagem w sekcji 'filtrowanie adresów MAC'?

a sprawdziels czy Aces odpowiada na pingi i ma w sobie internet bo chyba tutaj masz caly zas problem ze jest zle skonfigurowany z sagemem.

-=SLAYER RUL3Z =-

a sprawdziels czy Aces odpowiada na pingi i ma w sobie internet bo chyba tutaj masz caly zas problem ze jest zle skonfigurowany z sagemem.

Jeśli jest podpięty pod kompa, to pingi są 100%

Podepnij acess pod pc i daj loga lub zobacz czy masz z niego neta w kompie.

Nie ma neta, wyświetla 'unidentified network'. Net jest cały czas z Sagema.

We właściwościach Ethernet TCP/IPv4 zmieniłem na uzyskaj adres IP i DNS automatycznie.

Jak zrobić loga?

W sensie dodać adres mac z Yamahy do routera (access pointa) Sagem w sekcji 'filtrowanie adresów MAC'?

Tak żeby przepisać mu adres ip. gdzieś dalszy, żeby nie było konfliktów z tv lub telefonem. Ja u siebie kiedyś właśnie miałem taki problem.

Skonfiguruj jeszcze raz tego acess pamietaj o poprawnym wpisaniu key do wifi jesli masz haslo i na koniec daj save i restart.

Tzn co mam zrobić - zresetować TP-Linka i podpiąć go na nowo jako klienta do Sagema, czy zresetować Sagema i na nowo skonfigurować wi-fi?

Sagema zostaw on jest ok mozez dac reset ap i od nowa go skonfiguruj.

Zrobiłem restart TP-Linka, ale nie mogę wejść na stronę ustawień. Zmieniam IP wi-fi na 192.168.1.5 albo 192.168.1.6 jak radził mcemsi, ale jak tylko zmienię, to Sagem traci połączenie z internetem.

post #8 - ja pytam czy jest internet z TP-linka na kompku - piszesz , że jest

post #15 - war3z pyta o to samo - i teraz piszesz , że jednak nie ma

1 warunek - musisz mieć internet po kablu (pomiedzy tplinkiem a kompkiem)

Wiec please sprawdz jeszcze raz i potwierdź czy przy kablowym połączeniu masz na kompku internet.

Jeżeli działa wszystko inne po wifi (telefony , TV itd) to Sagema bym nie ruszał.

<br />Zmieniam IP wi-fi na 192.168.1.5 albo 192.168.1.6 ale jak tylko zmienię, to Sagem traci połączenie z internetem.<br /> <br /> <br />

A co to znaczy ?

Panowie , błagam o wyrozumiałość. Na prawdę jestem zupełnie zielony w tym temacie.

Wczoraj wieczorem udało mi się odpalić neta na TP-Linku podłączonym do kompa, ale po podłączeniu go do Yamahy ta nadal wyświetla not connected. Co robię źle?

post #8 - ja pytam czy jest internet z TP-linka na kompku - piszesz , że jest

post #15 - war3z pyta o to samo - i teraz piszesz , że jednak nie ma

1 warunek - musisz mieć internet po kablu (pomiedzy tplinkiem a kompkiem)

Wiec please sprawdz jeszcze raz i potwierdź czy przy kablowym połączeniu masz na kompku internet.

Jeżeli działa wszystko inne po wifi (telefony , TV itd) to Sagema bym nie ruszał.

Bo wtedy internet był, ale przez wi-fi, a nie przez kabel. Nie zrozumieliśmy się, przepraszam.

Teraz wyłączam wi-fi, kiedy próbuję podpiąć TP-Linka przez kabel do kompa.

Pisałeś wczesniej: 'zmien adres IP w kompku na reczny' - mam zmienić adres IP połączenia ethernet czy wi-fi?

Rozumiem, że chodzi o właściwości TCP/IPv4?

No ok, udało mi się połączyć TP-Linka z kompem po kabelku i sparować go z Sagemem, wi-fi wyłączone na kompie, net działa bez problemu.

Co teraz? Podłączać TP-Linka do Yamahy? Wczoraj tak zrobiłem i nie zadziałało :(

Może trzeba coś jeszcze zrobić, zmienić jakieś ustawienia na stronie konfiguracji TP-Linka?

Lipton. Not connected :/

A DHCP w ustawieniach sieci Yamahy powinno być na ON? Bo w ustawieniach TP-Linka jest na 'Disable'.

Poza tym zakres IP jest od 192.168.1.100 do 199, a brama domyślna jest 0.0.0.0

Może zrobić przywrócenie ustawień fabrycznych Yamahy?

Yamaha ma byc na dhcp dla ciebe najlepiej sama zlapie neta jak tylko ap jest dobrze skonfigurowany.

Zapytam ostatni raz:

Czy po podlaczeniu AP po kablu do kompa masz w pc internet ?

Mysle ze dalej go nie masz.

-=SLAYER RUL3Z =-

Yamaha ma byc na dhcp dla ciebe najlepiej sama zlapie neta jak tylko ap jest dobrze skonfigurowany.

Zapytam ostatni raz:

Czy po podlaczeniu AP po kablu do kompa masz w pc internet ?

Mysle ze dalej go nie masz.

Mam połączenie, TP-Link jest podłączony kablem do lapka i komunikuje się z Sagemem bezprzewodowo. Chyba o to chodziło?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Komunikacja a dostep do neta to nie to samo.

Jak masz wylaczone wifi w pc i masz tylko podlaczony ap po kablu mozesz wejsc na jakakolwiek strone z neta ?

-=SLAYER RUL3Z =-

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.