Skocz do zawartości
IGNORED

Stare vs. nowe w analogu.

Gość Diogenes

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie rozumiem tylko jednego stwierdzenia autora watku ze walczyl z lenco i to nie bylo granie.

Wymiana samej podkladki w lozysku daje duzo roznicy a tu taka niewiara.

Zalezy tez wszystko od przezroczystych kolumn ktore to zaraz pokaza.

Nie to nie tak ...;)

Ja porównywałem granie z Lenco do toru CD , miałem wtedy Doceta Lectora TL7 ..

Nie było przestrzeni , dynamiki , barwy ...grało jak słaby kaseciak ..

Napisałem ,że poległem ponieważ sie na tym nie znałem ..kupiłem go tak naprawdę , żeby się uczyć .

Miałem duże wymagania ..dalej mam ;)

Wszyscy wkoło mówili ,że analog gra fajnie ...fajnie grał ..ale kiepsko ;)

Dlatego chętnie porównałbym swój aktualny tor analogowy do " wypasionego " z epoki .

Stąd moje pytania.

leszek nowe - to głównie nowe technologie materiały wygląd. Nie każdemu podoba się vintage a inni mają żony :P

Żony Vintage ?? Tfu...;)

IMO fajna rzecz i bardzo chciałbym mieć taką w domu.

Jednak do ceny zakupu trzeba dodać wizytę w serwisie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zapewne to z kolei podwoi cenę zakupu.

Bałbym się grzebać w tym samodzielnie a jeszcze bardziej oddawać do jakiegoś kowala oferującego swoje usługi na jakimś forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Pytanie dotyczy sensu kupowania czegoś takiego..???

Troszkę to dziwne ...

http://www.ebay.pl/itm/EMT-930-st-turntable-/172394467255?hash=item282382cfb7:g:zBcAAOSwM4xXaBlo

Wygląda to na studyjny gramofon . Problem w jakim on jest stanie technicznym. Jak dobrym to brać.

Ze zdjęcia wygląda na pancerną konstrukcję . Nie musi być piękny . Przełączniki ma takie że współczesne gramofony te w wersji domowej z górnej półki nie dorastają mu do pięt . Widziałem kiedyś taki studyjny gramofon w studiu nagraniowym szkoły muzycznej im Fryderyka Chopina w Warszawie tylko w wersji monofonicznej.Troszkę starszy model.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

IMO fajna rzecz i bardzo chciałbym mieć taką w domu.

Jednak do ceny zakupu trzeba dodać wizytę w serwisie.

http://www.fabtech.de/en_index.html

http://emt-international.ch/929-997.php

Zapewne to z kolei podwoi cenę zakupu.

Bałbym się grzebać w tym samodzielnie a jeszcze bardziej oddawać do jakiegoś kowala oferującego swoje usługi na jakimś forum.

Tylko czy nie lepiej kupić dobrego Transrotora czy inne SME i cieszyć się muzyką?

Tak to jest zabawa w restaurowanie zabytku bez gwarancji czy zagra poprawnie ...

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Dlaczego drwisz z gramofonu w wersji pro i to w dodatku studyjnego ? Ten gramofon "zarabiał na chleb" osób które ten sprzęt obsługiwały , więc nie mógł być zrobiony jak przysłowiowe Bambino.

Proszę przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem, a wtedy będziesz wiedział, że wcale z gramofonu nie drwię.

Mało tego. Kilka razy podchodziłem do kupna EMT i w końcu kiedyś kupię sobie taki.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Proszę przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem, a wtedy będziesz wiedział, że wcale z gramofonu nie drwię.

Mało tego. Kilka razy podchodziłem do kupna EMT i w końcu kiedyś kupię sobie taki.

Wiesz że to z mojej strony ironia -:). A tak na poważnie , to bardzo fajny gramofonik , to że pancerny to mało istotne.

Wkurzony poszedłem na całość i kupiłem Transrotora LaRoccia z ramieniem SME 5009 i wkładką ZYXa

Diogenes, daj jakieś zdjęcie z tego Amplifona i Transrotora, człowiek trochę nacieszy oko :)

a stare to zabawa i to czasem za grosze.

I to dająca (zabawa) niezłe wyniki. Ja w swoim Kenwood KD-650 wymieniłem ostatnio trafo na toroidalne. Poprzednio przy ruchu ramienia po łuku do środka talerza gramofonu słyszałem (w słuchawkach na max głośności) przydźwięk, który zmieniał się wraz z kątem wychylenia ramienia. Myślałem początkowo, że to wina napędu DD ale okazało się że to wina fabrycznego transformatora w tym gramofonie. Po wymianie na toroid nie słyszę poprzedniego brumienia. W tamtych latach kiedy wyprodukowano ten wspaniały gramofon (1978-79) transformatorów toroidalnych jeszcze raczej nie było. Co by nie powiedzieć to pole rozproszenia toroidów jest jednak dużo mniejsze niż trafo na klasycznych rdzeniach a w przypadku zasilaczy tak niedaleko umiejscowionych od wkładki jak w gramofonach to ma duże znaczenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko czy nie lepiej kupić dobrego Transrotora czy inne SME i cieszyć się muzyką?

Tak to jest zabawa w restaurowanie zabytku bez gwarancji czy zagra poprawnie ...

Tutaj najlepiej wklej ten piękny gramofon :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Diogenes, daj jakieś zdjęcie z tego Amplifona i Transrotora, człowiek trochę nacieszy oko :)

post-59766-0-37768900-1478292589_thumb.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.