Skocz do zawartości
IGNORED

Koncerty na trąbkę i orkiestrę.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Trąbka jak wiadomo to instrument dęty blaszany znany i wykorzystywany w muzyce od czasów starożytnych.Początkowo był to prosty instrument używany praktycznie do fanfar.W miarę upływu czasu konstrukcja ulegała komplikacji umożliwiając szersze jej wykorzystanie w muzyce.Zmiany dotyczyły ustnika,pojawił się mechanizm suwakowy a na początku XIX wieku wentyle.I taką trąbkę znamy obecnie.Jako instrument solowy trąbka istnieje w muzyce baroku i klasycyzmu.Od XIX wieku jej rola jako instrumentu solowego maleje aby praktycznie zaniknąć.Renesans przychodzi na przełomie XIX i XX wieku w jazzie.Ale to osobny temat.Wyjątek stanowi koncert fortepianowy Szostakowicza z trąbką.Zajmijmy się trąbką w muzyce tzw. poważnej.

Do założenia tematu skłoniła mnie płyta wydana przez Sony Classical 2016."Oriental Trumpet Concertos " w wykonaniu węgierskiego wirtuoza trąbki Gabora Boldoczki'ego i Sinfonietty Cracovii pod Jurkiem Dybałą.W tytule widnieje słowo oriental bo muzycy wykonują cztery koncerty na trąbkę i orkiestrę kompozytorów pochodzących ze wschodu i jednego z Polski ale o wschodnich korzeniach.Mam na myśli "A Little Song" Arama Chaczaturiana,koncert Aleksandra Arutiuniana ( obaj Ormianie),koncert Fazila Say'a z Turcji i.. concertino K.Pendereckiego ( też korzenie ormiańskie).Wszystkie cztery kompozycje prezentują się bardzo efektownie,wirtuozowsko i pomimo tego,że to utwory tzw. współczesne są komunikatywne.Orkiestra z Krakowa gra bardzo precyzyjnie a solista genialnie.

A więc muzyka na trąbkę i orkiestrę w czasach współczesnych.

Jakoś nie za bardzo kocham koncerty na trąbkę - nie wiem dlaczego? Mam Wyntona, wiadomo, ale poza nim, to chyba nic konkretnego. WIerzę, że są super nagrania i chętnie je poznam. Ladys & gentelmen - jedziecie!

Parker's Mood

Na trąbkę pisali Eino Tamberg, Johann Hummel, Vagn Holmboe, Vladimir Peskin, Sofia Gubaidulina, Tobias Broström...

Poza tym wśród koncertów fortepianowych zdarzają się partie trąbki, jak w Op. 35 Szostakowicza.

Mieczysław Weinberg – Koncert na trąbkę B-dur op. 94

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sonatae tam aris quam aulis servientes (Biber, Heinrich Ignaz Franz von)- The Purcell Quartet

Ukryta Zawartość

jedno i drugie jest na Spotify, na tidal- nie wiem

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.