Skocz do zawartości
IGNORED

Wokół Air Tight ATM-300. Jakie kolumny? ...lampy, preampy.

yoachim

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie miałem, ale WE to są najlepsze, postaraj się je posiadać.

Ja już je mam. Szukam back up'u. Czegoś bardzo dobrego, ale tańszego. Co zużywało by się łatwiej, bez liczenia godzin ;)

Westerny są bardzo muzykalne, ale podobno Emission jest z kolei bardziej konturowy.

Z opinii niektórych osób wynika, że Emission Labs to lampy w niektórych aspektach wręcz wybitne.

A i owszem. Para z lat 90 to mniej więcej dycha.

ale USD.

Ja już je mam. Szukam back up'u.

Kilka firm robi współczesne repliki tych lamp ,na zapas jak znalazł.

Oczywiście nie grają jak oryginał

ale blisko

Np;

Psvane WE300B 1:1 Replica

tak wygląda

...

jedyne 750 USD za parę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W Polsce para tych lamp z najlepszego rocznika sparowana i profesjonalnie pomierzona została sprzedana za 40 000 zł ,kupił ją polski audiofil ze śląska.

W Polsce para tych lamp z najlepszego rocznika sparowana i profesjonalnie pomierzona została sprzedana za 40 000 zł ,kupił ją polski audiofil ze śląska.

Z najlepszego rocznika? Czyli? Lata 40? 50?

Myślę że takie lampy nie zawsze kupuje się do słuchania, jest wielu kolekcjonerów którzy je poprostu zbierają. Może ten Pan to również kolekcjoner?

Emission Labs zamówione. W przyszłym tygodniu powinny być.

5U4GB EH, w jej miejsce wstawiłem 5U4G Fivre, ze wspaniałym efektem. Niestety, dystrybutor twierdzi, że soniczne efekty jak najbardziej mogą być pozytywne, jednak Fivre może zużywać się znacznie szybciej. Wszystkie parametry lampy mają (źródło: radiomuseum.org) dosłownie identyczne, w zasadzie lampy różnią się tylko budową. Dlaczego więc, jedna ma być trwalsza od drugiej? Jest w tym prawda? ...Wolę używać innych lamp niż 5U4GB, które wg. mnie są najmniej wyszukane z tej rodziny. Prostownikiem można cuda zdziałać, myślałem o U52 Gec, ale szkoda by było taką lampkę szybko ...wypalić.

To zależy od mocy, na stronie są podane ceny, ja mam najwyższy, przez pewien czas jestem w polce, więc jest możliwość testu, z szeroką gamą przewodów sieciowych i innych.

Ja, ja....mam ogromne doświadczenie z Air Tight, lampy 300B western electric, ecc82 telefunken i GE. kable, testy, porównania pomiary itp z AT;0)

Azus, sprawdzałeś może 300B Emission Labs, XLS?

Nie, nie miałem, ale WE to są najlepsze, postaraj się je posiadać.

Bedziesz chyba musiał sprzedać samochód w celu zakupu tych lamp.

A i owszem. Para z lat 90 to mniej więcej dycha.

ale USD.

Dycha USD 10kUSD

Tyle para WE z lat 90 nie kosztuje. Nie przesadzajmy.

Słyszałam o jednym panu, właśnie ze śląska, iż się nie ogranicza w wydawaniu na to hobby;0)

Z najlepszego rocznika? Czyli? Lata 40? 50?

Załącznik z moich mediów załączony ponad 4 lata temu. Para lamp Western Electric 300A sprzedana za US 16,099.00 [31 bids] oczywiście w USA.

Ukryta Zawartość

WE, ale 300B faktycznie może ktoś mieć w PL, ale driverów WE 594A nikt nie miał w PL, bo to jak Ferrari 250 GTO smile.gif

post-28079-0-86664500-1483262431_thumb.jpg post-28079-0-04888700-1483262780_thumb.jpg post-28079-0-20334000-1483262386_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

sonolisten1.jpg

The speakers were unique. Dual low frequency corner horn enclosures were available. They had been designed by Arnold Stein and built for the lab but had been unused and in storage. Each cabinet used two JBL D130 15" woofers and were located in the corners of the lisetning on the long wall. The mid-ranges were Western Electric 594A drivers, the first 4" voice coil driver on the market. They were coupled to a JBL (Hartsfield) horn and lens assembly.

The drivers had field coils and required a DC power supply. Response went very smoothly out to 10kHz. An Electro-Voice T-35 was used to extend the response. I sometimes used a center channel speaker having a much-reduced level in mono.

post-28079-0-06807000-1483261587_thumb.jpg post-28079-0-16931700-1349874846_thumb.jpg

sonolisten4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 2 miesiące później...

Emission Labs zamówione. W przyszłym tygodniu powinny być.

5U4GB EH, w jej miejsce wstawiłem 5U4G Fivre, ze wspaniałym efektem. Niestety, dystrybutor twierdzi, że soniczne efekty jak najbardziej mogą być pozytywne, jednak Fivre może zużywać się znacznie szybciej. Wszystkie parametry lampy mają (źródło: radiomuseum.org) dosłownie identyczne, w zasadzie lampy różnią się tylko budową. Dlaczego więc, jedna ma być trwalsza od drugiej? Jest w tym prawda? ...Wolę używać innych lamp niż 5U4GB, które wg. mnie są najmniej wyszukane z tej rodziny. Prostownikiem można cuda zdziałać, myślałem o U52 Gec, ale szkoda by było taką lampkę szybko ...wypalić.

Tez chcialem poprobowac innych lamp prostowniczych niz 5U4GB w moim atm-300, bo po przetestowaniu kilku lamp NOS 5UR4GB generalnie nie ma wielkiego szalu w porownaniu do wyjsciowej EH. Pytanie do ekspertow czy mozna bezpiecznie zastapic 5U4GB lampa 5U4G?

• 3 miesiące później...

Witajcie ,odgrzeje temat. Czy ktos mial mozliwosc posluchania atm300 z sonusami ? A dokladnie z sonus faber electa amator I ?

Shindo palmer 300b, Blumenhofer Genuin fs3, Lampizator golden gate, transrotor murano.

• 3 tygodnie później...

Pytanie, dystrybutor nie próbował i nie jest pewien:

Czy w preampach Air Tight'a, oba wyjścia są gorące?

...każdy pre ma po dwa wyjścia, ale żaden z nich nie ma selektora wyjść... czy to znaczy, że nadają się do Bi-ampingu?

Na moje oko wszystko właśnie na to wskazuje, mylę się?

Jest tylko jedno wejscie , proponuje zastosować selektor.

ok, ale pytałem o wyjście ;)

nie mylisz się

Dzięki, też tak to mi wygląda, powinno działać.

Wpadłem na pomysł dokupienia drugiej ATM300... wtedy miałbym jedną lampę i jedno trafo na głośnik.

Teoretycznie miałbym również pod kontrolą potencjometrów wszystkie głośniki...

Zastanawiam się jedynie czy to rozwiązanie może przynieść faktyczne korzyści soniczne.

Budżet dwóch ATM300 to w zasadzie budżet wielu innych porządnych wzmaków które teoretycznie stoją nad moim Air Tightem, można już za to kupić Kondo np. Sougę.

Co myślicie o bi-ampingu z dwóch ATM300?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.