Skocz do zawartości
IGNORED

Atoll in100se vs Primare i22

adams84

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

ta droga nie jest łatwa, moja była chaotyczna, ale nie bez powodu. Duże inne wydatki, smutne wydarzenia powodujące kolejne wydatki, żałoba sama w sobie, brak kasy, ciągłe kredyty. Wydłużyła mi się, ale zawsze wiedziałem czego chcę. Raczej grania przejrzystego po stronie pieca, Baltek, Audiolab, Hegel to moje klimaty, magii raczej szukam w kolumnach. Wyjątkiem był Caspian, szkoda że jest słabszy mocowo niż Kandy, nie kumam tej polityki, ale trudno.

Mam już swoje kolumny, mogę tylko iść wyżej, Xaviany. Początkowe problemy były wywołane zbyt słabym wzmakiem. Teraz jest bajka, marzę tylko o słuchaniu muzyki, tak jak jest nagrana. Mam wielką listę płyt do kupienia. Poprawiam tylko akustykę. Gdy wyjaśni się kwestia "który Hegel" sprzedaje Audiolaba 8200cdq+p i jestem w raju (dam szansę jeszcze Endo 1). Jest pięknie. A będzie jeszcze piękniej (cały zestaw Audiolaba kupiłem nowy za śmieszną kasę, patrz wyżej, gra zacnie, ale Hegel wyciska więcej z Xavianów)

Wiesz Numik

Ja też od strony kolumn szukam sprzętu.

Lsa1 to zajebiaszcze kolumny,Baltek buja nimi wyśmienicie I jakbym miał coś zmienić/poprawić to wzmacniacz.

Odsłucham jeszcze raz i32 ale tym razem Epoca to mocny zawodnik,poprzednio Fortissimo wygrało z i32 z racji dobrego Dac na pokładzie.Tutaj oba to "golasy"

Łokmen Saba

Gość numik

(Konto usunięte)

Wiesz Numik

Ja też od strony kolumn szukam sprzętu.

Lsa1 to zajebiaszcze kolumny,Baltek buja nimi wyśmienicie I jakbym miał coś zmienić/poprawić to wzmacniacz.

Odsłucham jeszcze raz i32 ale tym razem Epoca to mocny zawodnik,poprzednio Fortissimo wygrało z i32 z racji dobrego Dac na pokładzie.Tutaj oba to "golasy"

myślałeś o Endo 1? słuchałeś go? ciężko go gdziekolwiek znaleźć

myślałeś o Endo 1? słuchałeś go? ciężko go gdziekolwiek znaleźć

Edno to pewnie wyższa półka ale nie mieszkam w polsce,więc ciężko o niego.

Bywam na kilka dni w kraju więc odsłuchy odpadają.

Na i32 mam dobrą cenę i dobre warunki kredytowania,kupuje dzis a płacę za 12mieisęcy w tym czasie sprzedam Baltka i dozbieram brakującą kwotę.Tylko czy warto dopłacić te £400 do i32 to muszę posłuchać.

Łokmen Saba

Gość numik

(Konto usunięte)

Edno to pewnie wyższa półka ale nie mieszkam w polsce,więc ciężko o niego.

Bywam na kilka dni w kraju więc odsłuchy odpadają.

Na i32 mam dobrą cenę i dobre warunki kredytowania,kupuje dzis a płacę za 12mieisęcy w tym czasie sprzedam Baltka i dozbieram brakującą kwotę.Tylko czy warto dopłacić te £400 do i32 to muszę posłuchać.

poem Ci czeeku....że o Endo1 to i w Polsce ciężko :D :D.

Oba wzmacniacze specyficzne. Ja Arcamy określam jako angielskie dżentelmeny, dobre brzmienie po ciepło-lekko łagodnej stronie. Słuchałem z Trianglami.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Oba wzmacniacze specyficzne. Ja Arcamy określam jako angielskie dżentelmeny, dobre brzmienie po ciepło-lekko łagodnej stronie. Słuchałem z Trianglami.

Miałem 10 alfa,bardzo ciekawa średnica dlatego może się dobrze zgrywał z Trianglami?

De gustibus non est disputandum

Czasem wzmak i kolumny trafia w taką synergię, że trudno to wyjaśnić.

110% racji

Ale często głównym problemem jest "jak to sobie wytłumaczyć?", bo to przecież jest tak mało audiofilskie... ;)

• 2 tygodnie później...

czy ktoś miał do czynienia z tym wzmacniaczem ewentualnie wie coś o osobie która to sprzedaje CHODZI O Primare i31.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

110% racji

Ale często głównym problemem jest "jak to sobie wytłumaczyć?", bo to przecież jest tak mało audiofilskie... ;)

Audiofilzm nie ma tu znaczenia...to raczej drzazga w 4d tych co wydali dużo a dostali mało...oczywiście są tacy co to docenią i dzielą tą radość...

• 4 miesiące później...

Jak

Dobrźe trafisz to za niewiele więcej dostaniesz Krella KAV300i.

Starsze Sugdeny 21a tez chodzą poniżej 3k.

Niedawno w UK był nowy Roksan Oxygene za 4k.

Roksan Caspian M1

Electrocompaniet ECI3

Jest tego trochę.... tylko to mogą być ńieraz 10 lat i starsze sprzęty. Jednym to przeszkadza, innym nie.

A Cze ciekawsze? Roksygenr i Krell pewnie tak, reszta indywidualnie.

A tylko dopytam? Te które proponujecie dadzą detal z fajną przestrzenią? I22 brakuje tylko muzykalności no może jeszcze czasami takiego koncertowego pierdyknięcia. Chociaż i22 potrafi również ścianę przestawić.

Wg mnie, tak jak pisał kapelli - dla ciebie może być wart rozważenia Krell i ewentualnie "Roksygen" (zaj..bisty skrót ;))

Pozostałe to jest jednak inne granie (choć fajne i ja takie wolę), więc trzeba chcieć zmiany...

Ja napiszę parę słów o swojej drodze.

Mam dosyć trudne kolumny- VA Mozart Grand.

Łączyłem je ze wszystkimi wzmacniaczami, o których była mowa powyżej i faktycznie dziadek Krell Kav 300i zagościł najdłużej.

Baltlab ma fantastyczną barwę, ale brakuje mu rozmachu. Atoll in 100 robi wrażenie, ale przez pierwsze 2 godziny. Pózniej jego atomowe granie z nosową średnicą robi się męczące. Ciekaw jestem jak sprawa wyglada z In200...

Primare i22 grał suchotniczo, trochę za jasno ale z dobrym pulsem.

Krell faktycznie posiada wszystkie porządane przez Ciebie cechy. Jest muzykalny, rytmiczny i daje fajny wgląd w nagranie- pod warunkiem, że źródło połączysz XLRrem.

Atoll in 100 robi wrażenie, ale przez pierwsze 2 godziny. Pózniej jego atomowe granie z nosową średnicą robi się męczące. Ciekaw jestem jak sprawa wyglada z In200...

Akurat te 2 wzmaki miałem długo, więc dopiszę sowo komentarza

Atoll IN100 wymaga odpowiedniego okablowania i doboru towarzyszącego sprzętu...można z niego dużo wykręcić

Natomiast AM100 (sama końcówka mocy) jest bardziej ułożona; na pierwszy rzut ucha trochę niepodobna do IN100...

Z kolei IN200 jest kulturalny, potężny, rzekłbym "majestatyczny" w brzmieniu; ma wyśmienitą przestrzeń...Ale po przesiadce z Primare i22 może się zdawać, że muzyka zwolniła ;)

jednak padło na ampilfona wt-40 II. Zobaczymy jak ta legendarna lampa popchnie Mentory :)

To dość daleko od Primare i22 ;)))

chętnie się dowiem jakie kable polecasz do in100se

Nie chcę założycielowi robić OOT,

EDIT

Sorki, przecież IN100 jest w temacie

A czego oczekujesz/szukasz?

To dość daleko od Primare i22 ;)))

Nie chcę założycielowi robić OOT,

EDIT

Sorki, przecież IN100 jest w temacie

A czego oczekujesz/szukasz?

nie mam niestety możliwości wypożyczania i sprawdzania-mieszkam w niedużej miejscowości, chętnie skorzystam z doświadczenia kolegów, co pozwoli zawęzić poszukiwania

mam Tannoye xt6, DAC na pcm1794 po I2S z cm6631a, źródło to komp po USB, Słucham prawie wszystkiego od klasyki (Wagner, średniowiecze), poprzez 4AD, Kate Bush, Bjork, Peter Gabriel, Wishbone Ash, New York Dolls,Pearl Jam, Temple of the Dog, Band of Horses, folk, blues, rock - głównie progresywny, jazz itp itd :)- typowe "dziecko Trójki "- wychowany na Kaczkowskim, Beksińskim i wieczorze z płytą kompaktową. Czego szukam? To co napisałeś-chcę wycisnąć jak najwięcej z 100se Atolla

jednak padło na ampilfona wt-40 II. Zobaczymy jak ta legendarna lampa popchnie Mentory :)

Z Lampką mentory mogą zabrzmieć na prawdę solidnie. W Przeciwnym razie także przychylał bym się do Krella oraz Oxygena.

justinet co do kabli głośnikowych to Kimber 4PR czy Chord Oddysey a z dużo tańszych na prawdę mogą Ci podejść mniej transparentne ale dociążone Olehbach.

mam Tannoye xt6, DAC na pcm1794 po I2S z cm6631a, źródło to komp po USB, Słucham prawie wszystkiego od klasyki (Wagner, średniowiecze), poprzez 4AD, Kate Bush, Bjork, Peter Gabriel, Wishbone Ash, New York Dolls,Pearl Jam, Temple of the Dog, Band of Horses, folk, blues, rock - głównie progresywny, jazz itp itd :)- typowe "dziecko Trójki "- wychowany na Kaczkowskim, Beksińskim i wieczorze z płytą kompaktową. Czego szukam? To co napisałeś-chcę wycisnąć jak najwięcej z 100se Atolla

Co do głośnikowców...

Jeśli szukasz energetycznego - sprawdź (jak radzi s4home) któryś z Kimberów. Jednak moja rada to 4TC lub 8TC

Jeżeli szukasz duuużej przestrzeni i kontrolowanego dołu - spróbuj TellurimQ Black

Jeśli zaś szukasz dociążenia i mięsa , to spróbuj któryś ze starszych kabli MIT

Kolega Margin pisał o "nosowej" średnicy IN100.

Z takim Tellurium Black robi zupełnie inne wrażenie

Z kolei ostatnio miałem przez dłuższy czas końcówkę Atolla AM100 - jak pisałem to jest inne granie niż integra.

Fajne pre plus stary głośnikowiec MITa zrobił mi rewelację ;)

Już się nie mogę doczekać kiedy podepnę na próbę końcówkę AM200 (będzie to na dniach)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.