Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Waldi_06

Czy porównywałeś już wartość pojemności głównych kondensatorów filtrujących ? Bo z wątku wyczytałem że miałeś 47000uf na każde napięcie na jedną płytkę - przymierzam się do zakupu i stąd pytanie- jaka wartość jest optymalna?

Waldi_06

Czy porównywałeś już wartość pojemności głównych kondensatorów filtrujących ? Bo z wątku wyczytałem że miałeś 47000uf na każde napięcie na jedną płytkę - przymierzam się do zakupu i stąd pytanie- jaka wartość jest optymalna?

poprostu mam takie kondensatory na 63 volty, dlatego je stosuję, chociaż ostatnio kupiłem 22000,

ja nie zmieniałem, ale kolega RICk w róznych końcówkach słuchał róznych pojemności,

zdaje się że uniwersalnym optymum to od 10.000 do 22.000 na jedno napięcie dla jednego kanału,

z tymże pisząc 10.000 mam na myśli duże, dorosłe śrubowe Rify, lub Epcosy.

kompletnie już nie myślę o "małych" przewlekanych .

• 2 tygodnie później...

Oprocz TME, gdzie jeszcze zamawiacie czesci?

Pochwalcie sie fotkami, nie chomikujcie ich tylko dla siebie, chetnie zerkne na wasze gotowe PCB. Swietny projekt, warto pokazac :)

pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

• 3 tygodnie później...

poprostu mam takie kondensatory na 63 volty, dlatego je stosuję, chociaż ostatnio kupiłem 22000,

ja nie zmieniałem, ale kolega RICk w róznych końcówkach słuchał róznych pojemności,

zdaje się że uniwersalnym optymum to od 10.000 do 22.000 na jedno napięcie dla jednego kanału,

z tymże pisząc 10.000 mam na myśli duże, dorosłe śrubowe Rify, lub Epcosy.

kompletnie już nie myślę o "małych" przewlekanych .

Mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy kompensacja we wzmacniaczu jest oparta jest oprócz RC o pojemnośći pasożytnicze Cob tranzystorów kaskody T19, T22 tzn. czy mogę użyć tranzystorów o mniejszym Cob bez zmiany kompensacji?

2. Czy było kryterium jakieś specjalne wybrania tranzystorów z rodziny BC w układzie superpary Baxandall (T15, T17 i T16, T18) bo w stopniu wejściowym są 2sc2240/2sa970?

• 2 miesiące później...
W dniu 27.11.2016 o 12:39, Carlo napisał:

Ciekawe jak ten wzmacniacz wypadnie brzmieniowo na tle Ugody.

Troche czasu juz upłynęło ,więc moze ktos porównywał ...?

W dniu 4.10.2018 o 07:06, emc_emc napisał:

1. Czy kompensacja we wzmacniaczu jest oparta jest oprócz RC o pojemnośći pasożytnicze Cob tranzystorów kaskody T19, T22 tzn. czy mogę użyć tranzystorów o mniejszym Cob bez zmiany kompensacji? 

zależy jakie zamierzasz tam wstawić, ale układ kaskody jest dokładnie poto aby COB tych tranzystorów nie maiło znaczenia , bo przecież tam musimy zastosować tranzystory o większem mocy strat, znaczenie ma jakość pierwszych tranzystorów kaskody.

W dniu 4.10.2018 o 07:06, emc_emc napisał:

2. Czy było kryterium jakieś specjalne wybrania tranzystorów z rodziny BC w układzie superpary Baxandall (T15, T17 i T16, T18) bo w stopniu wejściowym są 2sc2240/2sa970?

Były. Dla BC  otrzymujemy mniejszy ofset, jeszcze przed kompensacją ofsetu. Tranzystory 2240/970 wprowadzą tutaj znaczny ofset przed kompensacją. Zastosowanie ultra niskoszumowych tranzystorów Toschiby 1312 i 3324 nie przynosi zmniejszenia zniekształceń wzmacniacza, a ofset przed kompensacją jest większy od BC .

20 minut temu, Waldi_06 napisał:

zależy jakie zamierzasz tam wstawić, ale układ kaskody jest dokładnie poto aby COB tych tranzystorów nie maiło znaczenia , bo przecież tam musimy zastosować tranzystory o większem mocy strat, znaczenie ma jakość pierwszych tranzystorów kaskody.

Myślałem o bieżącej produkcji Toshiby TTC004B/TTA004B, bo mają zbliżone parametry i są z bieżącej produkcji.

Sprawdzałem (w symulatorze) nawet 2240 i nie było problemu.

Ale aby byc w pełni ostrożnym wstaw te tranzystory, z góry przylutuj dodatkowe 33pf do 33pf i spokojnie uruchom. Sprawdź oscyloskopem , a potem stopniowo zmniejszaj.

Z tą kompensacją to jest tak, że symulacja pokazuje mniejsze potrzebne wartości niż realne potrzeby wzmacniacza.

• 1 rok później...

Proszę mi wyjaśnić dlaczego R35 ma tak wysoką wartość (10k), bo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wydaje mi się że  prąd max pobierany przez T7 (np. przy max wysterowaniu średnio 1mA - chyba możliwe?) wypompuje napięcie z C31 (w tym wypadku o 10V), co nie pozwoli na osiągnięcie max amplitudy na wyjściu, - R35 ogranicza poważnie moc wzmacniacza (czy jest to zamierzone bo w wątku nie znalazłem odpowiedzi)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

>jimmi
Przedwzmacniacz został uruchomiony i to z powodzeniem.
Teraz wskoczy do obudowy w miejsce poprzedniej wersji i rozpoczną się okres testowy na poprawki softu i inne takie.
Niebawem będzie więcej w temacie na mojej stronie.

• Pokaż nowe odpowiedzi