Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słyszę, czy to kwestia doświadczeń

namelessclub

Rekomendowane odpowiedzi

Brencik -

1. kable są ważne i słychać je przy długości 1 m i to wyraźnie (lub jak kto woli ich wpływ na brzmienie systemu),

2. co ja słyszę - czy mówisz o tych mp 3 czy się przesłyszałem - tego się słuchać nie da - to jest tak jak byś oglądał film rysunkowy bez wypełnienia kolorem (są przypadki gdzie jest to sztuką) ale w przypadku muzyki mp3 to jest g... i nie przepraszam forumowiczów słuchających mp3

Słuchanie muzyki powiedzmy to ogólnie w sposób audiofilski z mp3 jest pomyłką - (samochód, do kotleta oczywiście ale do odsłuchów!?) mamy już format CD wystarczająco uproszczony.

Niestety mp3 jest wyraźnie słabsze i nie potrzeba hipersprzętu żeby to usłyszeć.

Czasami niestety empetrójki pozostają jedynym medium, na jakim dany utwór sie ma. :-(

Brencik weź se puść sygnał audio na jakieś wyświelanie FFT i odróżnij, kto mówi. Ale nie kobieta vs. mężczyzna po częstotliwości podstawowej, tylko podobne głosy. Umiesz? A odróżnić w takiej sytuacji dwa utwory orkiestrowe o skomplikowanej fakturze?

gry-pa kij i mrowisko niech i tak będzie a co do mp3 tylko nie sugeruj, że wytrawne ucho jest w stanie wychwycić różnicę - mp3 a CD jest tam przepaść i to w treści którą audiofile tak uwielbiają.

Brencik,

To Ty sadzisz pierdoly. Kazdy dzwiek na skali ma swoja czestotliwosc podstawowa i to kazdy kto ma nawet blade pojecie o muzyce wie i takie uproszczenie rozumie. Ty widac nie. Dzwiek c czy a wystepuje z taka sama czestotliwoscia podstawowa w wielu instrumentach i jezeli tego uproszczenia nie chcesz zrozumiec tak jak inni to wystawiaj sobie swiadectwo dalej.

Widmo mowy kazdego czlowiek jest inne. Oczywiscie. Ale ucho czlowiek byloby slabym instrumentem jezeli nie bylo by w stanie rozrozniac setek odmian wystepujacych u roznych osob. A rozroznia. O to chodzilo.

Jezeli kablek ma miec 1 km by zauwazyc roznice to juz naprawde dyletanctwo. Wymienienie interkonektu zmienia calkowicie dzwiek systemu i jezeli w to nie wierzysz to znaczy, ze nie doznales doswiadczalnie podstawowej prawdy o hi-fi.

Nie chce mi sie nawet z toba spierac. A o rozkladach furierowskich wiem pewnie znacznie wiecej niz przecietna, zapewniam Cie.

pzdrw

soso

nameless

Powiem krotko , zaznaczjac , ze to moja opinia :mp3 - powinni tego zabronic . Oczywiscie nie dotyczy to np. chlopcow na deskach z kolkami i spodniami z krokiem na wysokosci kolan . Kazdy ma swoj sposob sluchania , oni mp3 , a lubie przeciwny biegun jakosci brzmienia

• Redaktorzy

Brencik, na litość Boską, ludzkie ucho odróżnia to jak na dłoni, niestety, chyba że dźwięk dobiega z urządzenia którego własne zniekształcenia przekraczają straty spowodowane przez kompresję - wtedy już nie wiadomo co jest nie tak. Dlatego MP3 jest tak lubiane przez posiadaczy sprzętu spacerowego oraz tzw. computer audio. Ale to już chyba nie temat na to forum?

brencik >....mp3? 10 razy mniej informacji ma taki plik niz oryginalny ....

Zgadza się , kiedy jest skompresowany. Kiedy jest grany , następuje dekompresja. W warunkach maksymalnych

( 39 kb/s) to nadal jest nic w porównaniu z normalnym wav - 44,1 kHZ stereo - 172 kb/s.

I nie porównuj tych dwóch transmisji proszę , bo z punktu widzenia zachowania różnic w fazie pomiędzy lewym i prawym kanałem to bardzo liche parametry. Dlatego też tak łatwo odróżnic mp3 od normalnego stereo.

> Brencik

Koledzy już Tobie wyjaśnili. Mnie jest przykro, że masz kiepski aparat słuchowy. Ja mam bardzo dobry:)

Pozdrawiam wszystkich, którzy też mają kiepskie aparaty i tak zaciekle próbują udowodnic innym, tym z dobrym aparatem, że nie ma różnicy bo oni nie słyszą:)

Pzdr.

Co to takiego to mp3 ??? I jaką ma siłe kompresji?

Jakie sa inne formaty np. wma (tam chyba się reguluje kompresję).

A jakies inne bezstratne - też słychać róznicę? ;)

pozdr.

eeeeeee, Brencik - jak nie słyszysz równicy między mp3......... Troszeczkę ze szczerością tudzież chęcią napisania czegoś naprawdę kontrowersyjnego straciłeś.......

Pozdrawiam i życzę miłych odsłuchów mp3. Ignoracja to błogosławieństwo a wiedza źródłem cierpienia.

Tym nadętym i mądrym stwierdzeniem niniejszym kończę :)

The odd get even.

No i wystapienie Brencika przywolalo mi na mysl stary dowcip:

Turyści pytają bacę w przeręblu siedzącego:

- baco zimno wam?

- ni

- to co, ciepło wam?

- ni

- no to jak wam???

- Jóźwa!

>Brencik

Podstawy wiedzy to teoria..zgoda!

Ale teoria traktuje sprawy/tematy jako idealne w swoim krztałcie i wynikach.

Ale matka natura jest pokrętna,niemamy takich samych uszu,czułości tego i innych zmysłów.

Sieć nie jest idealna,"formaty" nie są idealne,więc miej trochę spokojniejsze podejśćie do tematu.

Bo mając jakąś tam wiedzę ją trwonisz w tematach których sam jeszcze widocznie niezgłębiłeś.

Chyba wiesz że im więcej człowiek wiedzy zdobywa tym bardziej jest świadomy że jeszcze dużo przed nim do nauki!

Eaaaasy Man!

Wiesz Brencik,

Moj kolega z Krakowa kiedys dzielil ludzi na tych co to maja jebca lub pierdolca. Twoim zdaniem my mamy jebca. A Ty roznisz sie od nas zdecydowanie.

pzdrw

soso

PS

Sorry za uzyte wyrazy ale byl to cytat, z pamieci zreszta. Wybaczcie.

To prawda, że człowiek ma fenomenalny słuch. Jest w stanie usłyszeń najdrobniejszą róznicę brzmienia...

Pod warunkiem, że spodziewa się ją usłyszeć :))))

Jak Qbric trafnie powiedział o różnicy

>Pod warunkiem, że spodziewa się ją usłyszeć :))))

a ja dodam do tego lub jeśli ją słyszy a to kurcze dwie odmienne rzeczy.

Z jakiego powodu ktoś spodziewa się usłyszeć RÓŻNICĘ ?

Qubric czyli Brencika tym samym nie ma się co czepiać - jemu podobni przekonali go, że mp3 to jest mniejsze g... niż się wydaje na pierwszy rzut ucha i jest wszystko OK.

Prawda ).

Nie można kogoś ganić za jego poglądy ale jeśli taka osoba nazywa siebie audiofilem to ten temat jest bardzo aktualny.

Mp3 powstał na bazie badan psycho-akustycznych. Ktoś to zbadał i stwierdził że przy odpowiednim sposobie kompresji człowiek nie usłyszy degradacji. Praktyka w realizacji ponoć była trudniejsza i te algorytmy kompresji są udoskonalane -właśnie po to żeby człowiek jej nie usłyszał. Dodając do tego fakt że mp3 jest głownie do sprzętu spacerowego czasem samochodowego - to juz można dojść do wniosku że naprawdę nie ma szans usłyszeć różnicy w takich warunkach - po prostu ona nie ma wtedy znaczenia.

Czy się usłyszy w innych warunkach - nie wiem. W domy nie słucham mp3 bo po co? Jeśli cos gra mi nawet z komputera to jest to w jakimś bezstratnym formacie.

Moje stwierdzenie zmierzało raczej do zauważenia przyczyn słyszenia rzeczy prawie niesłyszalnych, które "odkrywamy na nowo" po np. założeniu ferrytu na kabel, czy wymianie jakiejś nieistotnej rzeczy. Ktoś zaobserwował że ta rzecz (np. kabel) daje poprawę brzmienia. Nie wziął pod uwagę że działo się to w określonych warunkach i potem opowiada innym że zjawisko musi występować zawsze bo je słyszał. Ktoś inny zaraz dorobi do tego teorię fizyczną. A u trzeciego juz występuje oczekiwanie usłyszenia takiego zjawiska - np. poprawy brzmienia po podłączeniu grubszego kabla.

Wydaje mi się ze trafnie to wcześniej przedstawił „Soso”

pozdr.

"A jeżeli droższe to Han den Hul Clearwater (jest szansa że nieco złagodzi wysokie) a może jakiś DNM Reson (oba powinny kosztować do 30zł/m)."

>Qubric, jeśli się nie mylę, to Twoje słowa? No to jak to naprawde jest u Ciebie? Słyszysz te kable i inne rzeczy czy nie?

Swego czasu Qubric również dowodził że kabla nie słychać i jako taki nie gra. Natomiast jego brzmienie zależy od systemu do którego jest wpięty.

The odd get even.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.