Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do MA RX8,RX-LCR,RX1,RX-FX do 5tys.

Gość Stivi89

Rekomendowane odpowiedzi

Centralny daj również na 80hz i napisz lub wklej fotkę odnośnie odcięcia dla suba w amplitunerze (daj na 120hz ) oraz czy masz ustawione lfe cz też lfe + main ? Jeśli samo lfe to daj na lfe + main. Bas powinien wypełnić cały przód i sub powinien być mniej lokalizowany.I czy teraz Ci pasuje czy coś jeszcze brakuje?

Przy frontach na small chyba nie ma tej opcji. O ile dobrze pamiętam. Lfe + main powoduje że sub gra także niskie tony z kolumn frontowych.

Po zmianach sprawdzasz na filmach czy muzyce ? Bo ustawienie suba przy muzyce w denonie to nie najłatwiejsza sprawa.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No i jak, teraz jesteś zadowolony?

Bo ustawienia jak najbardziej w porządku teraz są.

Teraz jestem zadowolony co prawda kalibrację robiłem o 1:00 w nocy więc nie było czasu na testy, jedynie co to muzyki trochę z rana posłuchałem no i musiałem dodać na subie volume na godz. 10:00 bo było mało ledwo co sie oddzywał. Zaraz będę testował na filmie Transformers4 w momęcie 11-tej sceny z 23. Tam gdzie Optimus i Bumbelby przelatują nad mostem tam jest najlepsze zejście. I dam znać. Co prawda teraz i za pierwszym razem jak robiłem kalibrację to zamiast na 60 volume miałem na 66 a to dlatego że kalibracja wyciszyła mi kolumny :( i im głośniej tym większe zniekształcenia??? Prawda??? tak jak we wzmacniaczach po pewnym poziomie bas nie wzrasta ale reszta pasma jak najbardziej...

Centralny daj również na 80hz i napisz lub wklej fotkę odnośnie odcięcia dla suba w amplitunerze (daj na 120hz ) oraz czy masz ustawione lfe cz też lfe + main ? Jeśli samo lfe to daj na lfe + main. Bas powinien wypełnić cały przód i sub powinien być mniej lokalizowany.I czy teraz Ci pasuje czy coś jeszcze brakuje?

A czemu mi kalibracja zmieniła centralny na small skoro jest on pełnowymiarowy i pełnopasmowy??? rozumiem gdyby tam były 8cm lub 10cm głośniki ale tam są 16-ki i to dwie???, na subie tez mam na 80hz ustawione i lfe+main

Przy frontach na small chyba nie ma tej opcji. O ile dobrze pamiętam. Lfe + main powoduje że sub gra także niskie tony z kolumn frontowych.

Po zmianach sprawdzasz na filmach czy muzyce ? Bo ustawienie suba przy muzyce w denonie to nie najłatwiejsza sprawa.

Sprawdzam na muzyce i na filmach, ale ogólnie do słuchania muzyki wyłączam suba , nie wiem natomiast gdzie w stereo wyłączyć korekcję audyssey??? ktoś wie czy tak się da???

A czemu mi kalibracja zmieniła centralny na small skoro jest on pełnowymiarowy i pełnopasmowy??? rozumiem gdyby tam były 8cm lub 10cm głośniki ale tam są 16-ki i to dwie???, na subie tez mam na 80hz ustawione i lfe+main

Ja mam centralną na 20-tce i i tak autokalibracja ją odcina od dołu. Widocznie uznała, że zbyt duży spadek jest poniżej pewnych częstotliwości i dlatego ustawia na small. Subwoofer na 80Hz to najczęściej wybierana opcja, to też zalecenie THX - przy pozostałych kanałach też ciętych na 80Hz, w warunkach domowych to się naprawdę dobrze sprawdza w większości przypadków.

Co prawda teraz i za pierwszym razem jak robiłem kalibrację to zamiast na 60 volume miałem na 66 a to dlatego że kalibracja wyciszyła mi kolumny :( i im głośniej tym większe zniekształcenia??? Prawda??? tak jak we wzmacniaczach po pewnym poziomie bas nie wzrasta ale reszta pasma jak najbardziej...

Jeśli piszesz o samych kolumnach, to tak jest, chociaż niektóre sprzęty mają systemy przeciwdziałające przesterowaniu, co prawda nie wiem czy w Onkyo RZ900 to mam, ale ono po przekroczeniu pewnej głośności nie działa jak inne wzmacniacze przy przesterowaniu - czyli jak to opisujesz, tylko dźwięk staje się pogrubiony i brzydki, a nie sieje tak ostrą i spłaszczoną dynamicznie górą. Natomiast jeśli piszesz o basie z subwoofera - to już zależy od subwoofera.

U mnie Yamaha odcina mi monitory STX też na duże przy kalibracji na 110Hz robiłem trzy próby i tak samo.Jeden raz odciął mi na 80(Duże) ale brakowało mi basu na subie.Natomiast sub przy 3 próbach dziwnie odcina za każdym razem inaczej raz na -2,5Db potem na -7,5Db a ostatnio na -12DBb dodam ze mikrofon za każdym razem był w tym samym miejscu i sub tak samo.U mnie na 110Hz się sprawdza(kolumny małe i sub) podgłośniłem w amplifie sub na +10 to mi odpowiada na filmach przy testach i próbach ustawienia.Nie wiem dla czego u mnie są takie anomalie za każdym razem przy kalibracji suba

Nie wiem dla czego u mnie są takie anomalie za każdym razem przy kalibracji suba

Twoja Yamaha to 481? Tam chyba jakaś prosta autokalibracja jest zaimplementowana? W 465 suba na ucho przy muzyce ustawiałem, bo autokalibracja też tam mi się nie podobała. Lepsze systemy kalibracji niestety w droższych sprzętach dopiero.

Tak to ta jest tam YAPO system jak ustawiłem po swojemu sub to mi odpowiada głosniki mi dobrze odcina jedynie mienim na małe te pełne pasmo to chyba wszystkie ustawiają na przód amplify .Chodź zadnych błędów mi nie wywala przy kalibracji

No to widać, że YPAO w podstawowych Yamahach działa tak samo jak ładnych parę lat wstecz - kolumny dobrze ustawia, a suba trzeba na ucho. ;) Poniekąd do teraz mi to zostało - mimo iż RZ900 ustawia mi go znacznie lepiej, to i tak od siebie coś tam dorzucę do ustawień.

No właśnie, bo jak tu czytam, to ludzie często źle interpretują to ustawienie, może zostało źle przetłumaczone w menu.

Bo po angielsku jest wyraźnie napisane, że "lfe+main" oznacza że do subwoofera przekazywany jest dźwięk z kanału lfe i z frontu a nie, że bass będzie odtwarzany na subwooferze i frontach.

Oznaczenie kolumn w ampli small i large nie ma absolutnie nic wspolnego z ich fizycznymi wymiarami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

lub poszukaj jakis odpowiednik na polskim www.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Kolego bardzo dziękuję Ci za ten artykuł.

Też miałem ustawione podłogowe na duże, no bo jak, przecież duże są.

Błąd.

Wg artykułu duże to 20Hz-22kHz.

Moje niby są od 30Hz ale jak ustawiłem je na małe i odcięcie na 60Hz, dźwięk jest wyraźniejszy a jednocześnie mam więcej basu, bo więcej basu idzie na suby, gdzie jest on poprawnie odtworzony.

Bajka.

Raz jeszcze dzięki.

Ps

Aż musiałem ująć 2db z subów bo za dużo było.

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego jest dts-HD + neutral X ??? Za nim zrobiłem aktualizację był tylko dts-HD a po aktualizacji amplitunera o kodek dts:X wszedzie teraz jest + neutral X

post-25069-0-58863500-1482524086_thumb.jpg

Kolego bardzo dziękuję Ci za ten artykuł.

Też miałem ustawione podłogowe na duże, no bo jak, przecież duże są.

Błąd.

Wg artykułu duże to 20Hz-22kHz.

Moje niby są od 30Hz ale jak ustawiłem je na małe i odcięcie na 60Hz, dźwięk jest wyraźniejszy a jednocześnie mam więcej basu, bo więcej basu idzie na suby, gdzie jest on poprawnie odtworzony.

Bajka.

Raz jeszcze dzięki.

Ps

Aż musiałem ująć 2db z subów bo za dużo było.

Prosze bardzo, ciesze sie, ze artykul cos pomogl. Audioholics to pro zajmuja sie audio-video a sub101 to taki koles entuzjasta oba mozna znalesc tez na utube. Oczywiscie sa jeszcze inni bardziej czy mniej znani.

Jesli chodzi o spec kolumn i Hz to ja nie wiem jak to jest mierzone... moje gx300 mialy zejscie 30Hz a obecne pl200 35Hz a bas jest o wiele lepszy. Nawet gdybym mial pl300, ktorych jedyna przewaga jest wiekszy nizej schodzacy bass 28Hz dalej ustawialbym w ampli kolumny na small poniewaz sub ( dobry nie pierdziawka ) odtworzy niskie tony o wiele lepiej jak kolumna.

Tak jak tam czytales zalecenia THX dla standardowego systemu 5.1 w 99% przypadkow wszysko na small i 80Hz to jest dobra baza wyjsciowa. U mnie jakos nie potrafie wychwycic znaczacej roznicy pomiedzy 80Hz a 60Hz wiec zostawilem na 80Hz.

Czy ktoś mi może powiedzieć dlaczego jest dts-HD + neutral X ??? Za nim zrobiłem aktualizację był tylko dts-HD a po aktualizacji amplitunera o kodek dts:X wszedzie teraz jest + neutral X

Po aktualizacji masz możliwość upmixu podstawowego dźwięku 5.1 do np.7.2.4 jak byś miał dolby atmos i kolumny sufitowe.

Przyklad:

Masz zestaw kolumn dolnych w systemie 5.1 i dodatkowo masz 4 kolumny na suficie do atmosa. Po włączeniu filmu który ma org. Ścieżkę 5.1 czy 7.1 wlaczasz na pilocie przycisk move i wybierasz DTS HD neural x. Dzięki temu nadal będziesz miał podstawowy dźwięk dts hd na dolne kolumny w systemie 5.1/7.1 a dodatkowo procesor w ampli rozszerzy ci dźwięk na kolumny sufitowe. Tak że jak będzie leciał helikopter to go przekieruje na sufit. Jedne amplituner robią to lepiej inne gorzej.

Jeśli chcesz ponownie przejść do org.dźwięku ponownie naciśnij przycisk move i wybierz DTS HDMA.

Dodatkowo po ponownej aktualizacji DTS X pojawi Ci się dodatkowa możliwość upmixowany poprzez dolby sourand.. ;-)

Ps. U siebie też mam wszystkie kolumny na small I odcięcie dla suba i kolumn na 80hz.. :-)

dokladnie u mnie tak samo po aktualizacji wszystko co wchodzi 5.1/7.1 rozkodowuje o dodatkowe 2 gorne, szkoda ze ich nie mam bo nie czuje roznicy :P, a wracajac do odciec testowalem pare ustawien i najlepszy dzwiek osiagam jak wszystko idzie na 80hz a sub na 100/120 - w koncu to lfe i bas tam podaja troszke inny wiec szkoda z niego rezygnowac

Prosze bardzo, ciesze sie, ze artykul cos pomogl. Audioholics to pro zajmuja sie audio-video a sub101 to taki koles entuzjasta oba mozna znalesc tez na utube. Oczywiscie sa jeszcze inni bardziej czy mniej znani.

Jesli chodzi o spec kolumn i Hz to ja nie wiem jak to jest mierzone... moje gx300 mialy zejscie 30Hz a obecne pl200 35Hz a bas jest o wiele lepszy. Nawet gdybym mial pl300, ktorych jedyna przewaga jest wiekszy nizej schodzacy bass 28Hz dalej ustawialbym w ampli kolumny na small poniewaz sub ( dobry nie pierdziawka ) odtworzy niskie tony o wiele lepiej jak kolumna.

Tak jak tam czytales zalecenia THX dla standardowego systemu 5.1 w 99% przypadkow wszysko na small i 80Hz to jest dobra baza wyjsciowa. U mnie jakos nie potrafie wychwycic znaczacej roznicy pomiedzy 80Hz a 60Hz wiec zostawilem na 80Hz.

Ja mogę ustawić różne wartości dla każdej pary głośników.

Centralny i wszystkie górne dałem na 80 a kolumny podłogowe na 60, te małe tylne surroud na 120 i lfe na 120.

No i oczywiście wszystkie jako małe.

Jestem bardzo zadowolony z takiego ustawienia.

Tak wyglada moja kalibracja w systemie yamahy. Suby godz 10 jak byly na 11 to oba mialy po 4dB wiecej (na minus) Centralny zazwyczaj lekko podkrecam jakies 2dB.

Filmy ogladam zaleznie od jakosci materialu miedzy -25dB ~ -15dB , dalej zaczyna sie armagedon ;)

Ukryta Zawartość

post-50975-0-28293000-1482536852_thumb.jpg

post-50975-0-21571800-1482536884_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Mam problem który opisałem w naszych instalacjach KD I nie wiem co zrobić by zresetować ampli i na nowo po ustawić wszystko w menu i zrobić ponownie auto kalibracje

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

No i jestem po resecie amplitunera. Teraz jestem w pełni zadowolony z tego co uzyskałem, choć dodałbym coś od siebie tz. niskie tony bym dodał do centralnego i było by zajebiaszczo. Fronty mam na large, center też, surroundy na small i odcięcie na 80 Hz, suba mam ustawionego jako LFE I odcięcie na 120hz tak ustawiła kalibracja I tak zostawiam. Aha suba do kalibracji miałem ustawionego na godz.9:00 ale po wykonaniu przestawiłem na 11:00 teraz trzęsie chatą. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko surround back i drugiego suba po lewej stronie no a oprócz tego ,,PROJECTOR"

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Zmień ustawienia z "dużych" na "małe"

Nic nie zmieniam tak jak teraz jest idealnie w muzyce jak i w kinie.

Widze zaczynasz sie rozkrecac ;)

A dziękuję, dziękuje no z czasem trzeba. Jeszcze troche trzeba akustyki liznąć I bedzie git.

No to projektor w kolejnym etapie.

Czyli już jest dobrze?

No to w porządku. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz.

No chyba tak bedzie już zaczynam zbierać

To rozumiem, że masz świadomość, że to odcięcie co ustawiles 80Hz nie działa na fronty i centralny...

Jest na nie wysylane całe pasmo, czyli powiedzmy 20hz -22khz.

Uważasz, że twoje fronty dadzą sobie z nim radę. .....

Gość Stivi89

(Konto usunięte)

To w takim razie ja zadam pytanie. Po jaką cholere jest ta kalibracja? ?? Skoro wszyscy wszystko wiedzą to nie trzeba z niej wcale korzystać. Jeżeli ona mi tak ustawiła to ja nic nie zmieniam. W muzyce mam teraz bas z kolumn głównych na tym mi najbardziej zależało, koniec kropka że wy używacie suba to wasz problem. Tak jak na pisałem fronty i centralny large I pełne pasmo surroundy na small i 80hz odciecie sub LFE i 120hz koniec kropka ja jestem mega zadowolony

To w takim razie ja zadam pytanie. Po jaką cholere jest ta kalibracja? ?? Skoro wszyscy wszystko wiedzą to nie trzeba z niej wcale korzystać. Jeżeli ona mi tak ustawiła to ja nic nie zmieniam. W muzyce mam teraz bas z kolumn głównych na tym mi najbardziej zależało, koniec kropka że wy używacie suba to wasz problem. Tak jak na pisałem fronty i centralny large I pełne pasmo surroundy na small i 80hz odciecie sub LFE i 120hz koniec kropka ja jestem mega zadowolony

To po co pytać na forum,, TYCH Wszystkich,, skoro masz kalibrację?.. Instrukcje itd..? Najlepiej strzelić focha:))
Gość Stivi89

(Konto usunięte)

Ja focha nie strzeliłem, po prostu mi to służy do słuchania muzyki jak by było tylko kino to co innego. A po drugie nie chciało by mi się ciągle grzebać w menu. Jak kupię wzmacniacz na fronty to w tedy też zmienie wszystko na small bo muzyka będzie ze stereo :)

eh stivi stivi te wszystkie pierdoly korekcje i odcinki dzialaja tylko w trybie kina domowego, jak przelaczysz na stereo to to juz nie dziala :P

przynajmniej tak jest w onkyo, a w trybie pure direct to na bank juz w kazzdym ampli hehe i nie trzeba nic zmieniac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.