Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn

Piniu2906

Rekomendowane odpowiedzi

z tego co słyszę docisk płytą kamienną:

- z płytą kamienna: porządek na scenie (precyzyjniejsza lokalizacja), lepiej kontrolowany bas ale nie koniecznie lepszy jak bez.

- bez płyty: ogólna swoboda dźwięku od gry obudowy, wybrzmienia, więcej powietrza i barwa

u każdego skala zmian będzie inna, bo sztywność kolumn, rodzaj i masa obudowy jest inna to i wpływ dociążenia w reakcji z nią różny wielkością.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

chciałbym się z Wami podzielić doświadczeniem zupełnie odwrotnym. Wiem że super ekspertem nie jestem, parę pracy jako techniczny dla zespołu rockowego i zaledwie ponad pół roku doświadczenia z domowym sprzętem audio. Ale z całum szacunkiem dla jacm odkryłem zupełnie odwrotn rozwiązanie napędzające pokój 8-9 m2. Mianowicie kolumny wcale nie przysunąłem w swoim odsłuchu, lecz wręcz odwrotnie. Po wieli eksperymentach coś mnie tkło gdyby je zupełnie odwrotnie ustawić kątami. I tak lewą kolumnę dałem w lewo (nie wiem może około 15 stopni) a prawą w prawo ten sam kąt. nie wiem jak u Was ale scena mi się poszerzyła, jakby miała ze 3 m wysokie średnie i niskie nabrały wreszcie odpowiedniej soczystości. Nikomu nic nie radzę, dzielę się ttlko doświadczeniem jak to u mnie zadziałało (załączam zdjęcie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Między kolumnami jest jakiś niecały metr odległości, tragedyja.

Tragedia to jest pokój miejskim bloku około 8m2. I umieść tam cały swój dobytek...

Przy takim ustawieniu jak powyżej nie odczuwasz braku spójności pomiędzy głośnikami i takiej "mini przeciwfazy" ?

To dobrze czy źle? Bo nie ogarniam jeszcze tych nazewnictw

Jak się popatrzy na charakterystyki głośników to są podane pod różnymi kątami.

W tym ustawieniu nadal do słuchacza w środku dociera to samo ale z mniejsza amplitudą.

Większość energii odbija się od bocznych ścian, okien, czy co tam jest... od tylnej ściany i wraca...

Tworzy się jakaś scena z przewagą być może na górze dźwięków odbitych.

Nie ma się podobać tylko dawać satysfakcję...

Być może po krótkiej fascynacji wrócisz do innych ustawień.

PS: Odwróć monitory do góry nogami i sprawdź...

chciałbym się z Wami podzielić doświadczeniem zupełnie odwrotnym. Wiem że super ekspertem nie jestem, parę pracy jako techniczny dla zespołu rockowego i zaledwie ponad pół roku doświadczenia z domowym sprzętem audio. Ale z całum szacunkiem dla jacm odkryłem zupełnie odwrotn rozwiązanie napędzające pokój 8-9 m2. Mianowicie kolumny wcale nie przysunąłem w swoim odsłuchu, lecz wręcz odwrotnie. Po wieli eksperymentach coś mnie tkło gdyby je zupełnie odwrotnie ustawić kątami. I tak lewą kolumnę dałem w lewo (nie wiem może około 15 stopni) a prawą w prawo ten sam kąt. nie wiem jak u Was ale scena mi się poszerzyła, jakby miała ze 3 m wysokie średnie i niskie nabrały wreszcie odpowiedniej soczystości. Nikomu nic nie radzę, dzielę się ttlko doświadczeniem jak to u mnie zadziałało (załączam zdjęcie)

Jest szeroka scena zapewne ale jak słyszysz wokal ? nie ma czasem metrowych ust .

Polecam ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może dać trochę do myślenia mądrym głowom na forum.

Ukryta Zawartość

Polecam ten artykuł:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może dać trochę do myślenia mądrym głowom na forum.

Mi ten artykuł dał wiele do myślenia, Gdyby czysto teoretycznie wymiary pokoju z artykułu zaokrąglić do 5,8m x 4m i podzielić proporcjonalnie na pół to otrzymamy 2,9m x 2m czyli już trochę bardziej zbliżone do mojego pokoju. Wysokości pokoju nie biorę pod uwagę, bo nie mam na nią wpływu w de facto nie moim mieszkaniu. Ustawienie kolumn C po przeskalowaniu (oczywiście na pierwszy rzut oka na rysunek) dla mojego pokoju sugerowało by poniżej metra od ściany i powyżej metra od słuchacza oraz około półtora metra między kolumnami. Dokładnych obliczeń o tej godzinie nie będę robił ;) Czy dobrze rozumuję? Takie ustawienie już by mi pozwoliło pokombinować żeby kupić standy i je tak rozmieścić. Dziękuję Ci za ten link.

P.S.

Co to znaczy kolumny ustawione w fazie i w przeciwfazie?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Żeby nie tworzyć nowego tematu, to co myślicie o takim ustawieniu? Jest spory rozstaw między kolumnami. W sumie pomieszczenie będzie miało 25 m^2 kolumny są jakieś 30-40 cm od rogów pokoju, kolumny to Sapphire 25

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten czarny duży słupek to ścianka, pół tej ścianki ma wysokość prawie 3m, a druga połowa około 1m(szafka na buty). Naprzeciwko kanapy koło głośnika jest telewizor. Nie mam możliwości ustawienia kolumn na krótszej ścianie bo tam są okna i nie zmieści się szafka rtv z telewizorem

Gość rydz

(Konto usunięte)

Żeby nie tworzyć nowego tematu, to co myślicie o takim ustawieniu? Jest spory rozstaw między kolumnami. W sumie pomieszczenie będzie miało 25 m^2 kolumny są jakieś 30-40 cm od rogów pokoju, kolumny to Sapphire 25

Załączone miniatury

Sprawdż różne ustawienia i słuchaj w takim jakie ci pasuje .

Ja bym szukał dobrego grania w rozstawieniu kolumn między 250-300 cm , od ściany 80-150 cm .

Ja bym szukał dobrego grania w rozstawieniu kolumn między 250-300 cm , od ściany 80-150 cm .

Heh, też chętnie bym posłuchał takiego grania. No niestety bloki to bloki, będę coś kombinował z ustawieniem z zaproponowanego przez jacm artykułu.

pozdrawiam :)

Gość

(Konto usunięte)

Heh, też chętnie bym posłuchał takiego grania. No niestety bloki to bloki, będę coś kombinował z ustawieniem z zaproponowanego przez jacm artykułu.

pozdrawiam :)

Jak już chcesz wyciągnąć jak najwięcej z metody Audio Physic przedstawionej w prztoczonym artykule poczytaj poniższe...dokładniej organolepycznie rysunkami pokazane...

http://blueaudio.pl/poprawnie-ustawic-kolumny-glosnikowe-pm-16.html

ps. sprawdzone...granie zjawiskowo...

rydzu dobrze pisze, więcej przestrzeni po bokach kolumn ~1m jak i za plecami 1,5m :) lepiej nadawała by się mniejsza scianka moim zdaniem, jedni lubią szerszą scenę ja np wolę głębszą kosztem jakiejś szerokości. Sprawdz te ustawienie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może się sprawdzi no i zmiany kąty dogięcia kolumn. Grałem 1,5 roku na zjebanym ustawieniu a zdawało sie ze powinno być ok bo symetria była i odległosci od scian, całkiem z tym ustawieniem Cardasa inna bajka jest u mnie, mogę powiedzieć że straciłem 1,5 roku duzo lepszego słuchania.

Ukryta Zawartość

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

• 1 miesiąc później...

Cześć. Po ustawieniu kolumn - obecnie mają 2m odległości od siebie, dźwięk zrobił się przestrzenny, słychać wyraźną separację kanałów i całkiem niezłą scenę. Właściwie niecałe 2 metry - 1,8, tak wynika z obliczeń. Starałem się, w miarę możliwości oczywiście, zachować zasady opisane w linku podanym przez użytkownika ziko369, za link jeszcze raz dziękuję. Dzięku też wszystkim innym za odnośniki do teorii i wiedzy. Teraz naprawdę przyjemnie się słucha muzyki. Oczywiście kupiłem podstawki, niezbyt doskonałe samoróbki, ale popracuję nad nimi :) Pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Cześć. Po ustawieniu kolumn - obecnie mają 2m odległości od siebie, dźwięk zrobił się przestrzenny, słychać wyraźną separację kanałów i całkiem niezłą scenę. Właściwie niecałe 2 metry - 1,8, tak wynika z obliczeń. Starałem się, w miarę możliwości oczywiście, zachować zasady opisane w linku podanym przez użytkownika ziko369, za link jeszcze raz dziękuję. Dzięku też wszystkim innym za odnośniki do teorii i wiedzy. Teraz naprawdę przyjemnie się słucha muzyki. Oczywiście kupiłem podstawki, niezbyt doskonałe samoróbki, ale popracuję nad nimi :) Pozdrawiam

Kłaniam się :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.