Skocz do zawartości
IGNORED

Zgranie Mini Disc na Flac

oley

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję o podpowiedź dotyczącą zgrania potężnej biblioteki MD na twardy dysk ( np. do Flac). Jest Laptop i do tego kupiona karta Sound Blaster X-Fi HD.

Czy podpinając MD do takiej karty ( przez wejście optyczne ) i kartę przez USB do Laptopa można zgrać dyski MD do jakiegoś formatu audio np. Flac.

Jakiego programu do tego użyć ? Exact Audio czy coś innego.

Proszę o sugestie i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/130489-zgranie-mini-disc-na-flac/

Ja bym zgrał tak jak zwykła płyte CD , Wsadzil płyte do napędu i przez EAC lub Foobar 2000 zgrał do flac lub wave

Jak płytkę MD do napędu ?

Chyba, że to miał być sarkazm

@ oley - a co zrobisz z płytkami?

To kolekcja znajomego, kilka tysięcy sztuk mozolnie przegrywana z płyt CD.

Płytki pewnie zostaną ale będą miały w razie czego kopie na dysku.

Tu masz podobny temat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś zgrywałem przy pomocy CoolEdit 2000 do wav, z wyjścia analog ;( Analogiem "wyjdziesz" na kompa, program to już Twoje preferencje.

I jeszcze coś takiego

Ukryta Zawartość

Sam dźwięk na md masz skompresowany, w jakości zależnie, jaki kolejny ATRAC był w "kopiarce", więc do mp3, to nie grzech ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuję o podpowiedź dotyczącą zgrania potężnej biblioteki MD na twardy dysk

Co znajduje się na tych MD? W jaki sposób zostały nagrane i co było dla nich źródłem?

Wydaje mi się że MD są nie do kopiowania (zabezpieczone).

W czasach studenckich w bibliotece akademii zgrywałem MD na płyty CD. Źródłem był stacjonarny MD podłączony optyczne do stacjonarnej nagrywarki.

O ile mnie pamięć nie myli nie było żadnych problemów.

Poza tym oley zamierza skorzystać z karty dźwiękowej, która AFAIK i tak olewa wszystkie tego typu zabezpieczenia.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Co znajduje się na tych MD? W jaki sposób zostały nagrane i co było dla nich źródłem?

W czasach studenckich w bibliotece akademii zgrywałem MD na płyty CD. Źródłem był stacjonarny MD podłączony optyczne do stacjonarnej nagrywarki.

O ile mnie pamięć nie myli nie było żadnych problemów.

Poza tym oley zamierza skorzystać z karty dźwiękowej, która AFAIK i tak olewa wszystkie tego typu zabezpieczenia.

Na MD zapisana jest muzyka skopiowane z płyt CD. Wszystko było kopiowane z odtwarzacza CD na MD.

• 2 tygodnie później...

z tego co pamietam MD stacjonarne nie wypuszczało sygnału digital ( PCM )

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Na MD zapisana jest muzyka skopiowane z płyt CD. Wszystko było kopiowane z odtwarzacza CD na MD.

Czyli jedną kompresję stratną to już przeszło. Nie bardzo rozumiem sens tego przedsięwzięcia. Zgrywanie przy pomocy PC, po analogu, też nie jest proste, jak ktoś nie jest w tym biegły (tzn. jest to proste, jak chce się to zrobić byle jak).

Przeszło już jedną, teraz w celu bezpieczeństwa musi przejść drugą. Za jakiś czas wykonamy próbę i sprawdzimy czy to w ogóle ma sens. Chociaż ja przyznaję, że jestem sceptycznie nastawiony. Wszystkie nowe cd będą zgrywane na HDD a nie na MD.

MiniDisc posiada coś, co nazywa się SCMS (Serial Copy Management System). System ten umożliwia wykonanie tylko pierwszej generacji kopii cyfrowej.

Czyli, jeżeli mamy coś nagrane na MD z CD z wejścia cyfrowego, nie da się tego przegrać cyfrowo na inny MD, DAT czy nagrywarkę stacjonarną CD.

SCMS nie działa przy przegrywaniu na PC, więc najlepszym sposobem na zgranie płyt MD w jak najlepszej jakości jest stacjonarny MD z wyjściem cyfrowym (coaxial lub optical) i karta dźwiękowa do PC z takim wejściem.

Karta powinna umożliwiać zgranie "bit perfect", kiedyś używałem do tego celu starego Zoltrixa Nightingale Pro na chipie CMI8738. Niektóre karty np Creative z serii Soundblaster dokonywały resamplingu do 48kHz, czyli pogorszenia jakości.

Do zgrywania można użyć chociażby darmowego Audacity.

• 3 miesiące później...

Odświeżę temat.

Potrzebuję przenieść bezstratnie nagrania z minidisc i DAT do formatu FLAC. Oba urządzenia mają wyjścia cyfrowe SPDIF: elektryczne (coax) i optyczne (toslink).

Kiedyś używałem do tego celu Zoltrixa Nightingale Pro, jednak karta ta jest dość leciwa i nie chce działać pod używanym aktualnie systemem (Windows 7 64-bit).

Jaką kartę z wejściem cyfrowym możecie polecić? Zależy mi na bitperfect. Karta może być na PCI, PCI-express lub zewnętrzna (USB, firewire).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.