Skocz do zawartości
IGNORED

projektor Sony gdzie dobre ceny ? ;)

decybel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przymierzam sie powoli do zakupu Sonego.

Początkowo nastawialem sie na projektor w okolicach 4k PLN za nówke, potem chcialem kupic używke. Po ostatnich wydarzeniach pewnie dodam PLNów i raczej zakupie nowy albo nic :) (na alledrogo wtopilem z jednym zakupem hw55 i jestem w tracie odzyskiwania kasy z POK ;/;/;/)

Do wybory hw 40,45,55,65 - wybor pewnie uzaleznie od ceny bo i tak przekraczam budzet znacznie, a jak nic nie znajde w sensownej cenie to kupie benka 1070 i bede żył w szczesciu i spokoju :D

Czy ktos ma namiar na sklep z dobrymi cenami ? (oczywiscie oferty forumowych branżystów jak najbardziej mile widziane na priv)

Jak ktos ma do sprzedania uzywke w dobrej cenie to tez jeszce wchodzi w gre no ale ... :)

Z góry dzieki i milej niedzieli :D

https://www.audiostereo.pl/topic/130571-projektor-sony-gdzie-dobre-ceny/

może się okazać że u niektórych naszych sprzedawców będzie taniej

niż na amazon.de

sprawdzałem sony hw 40... na amazo i ceneo - nie ma taniej w de

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Witam, przymierzam sie powoli do zakupu Sonego.

Początkowo nastawialem sie na projektor w okolicach 4k PLN za nówke, potem chcialem kupic używke. Po ostatnich wydarzeniach pewnie dodam PLNów i raczej zakupie nowy albo nic :) (na alledrogo wtopilem z jednym zakupem hw55 i jestem w tracie odzyskiwania kasy z POK ;/;/;/)

Do wybory hw 40,45,55,65 - wybor pewnie uzaleznie od ceny bo i tak przekraczam budzet znacznie, a jak nic nie znajde w sensownej cenie to kupie benka 1070 i bede żył w szczesciu i spokoju :D

Czy ktos ma namiar na sklep z dobrymi cenami ? (oczywiscie oferty forumowych branżystów jak najbardziej mile widziane na priv)

Jak ktos ma do sprzedania uzywke w dobrej cenie to tez jeszce wchodzi w gre no ale ... :)

Z góry dzieki i milej niedzieli :D

...Bierz telefon i dzwoń po róznych salonach audio...nie sugeruj się ceną w ogłoszeniu danego salonu... ja tak robiłem i ceny znacznie się różniły od cen wpisanych w ogłoszenie... ja kupiłem duzo taniej 2 lata temu w Kraftmanie... spytaj sie o hw40....

HW40 nie ma przesłony, a ja mam dosyć jasne ściany w pokoju.

...wystarczy dobrać ekran ,na który nie mają wpływu jasne ściany... i nawet przesłona dynamiczna hw55 nie pomoże przy jasnych ścianach i zwykłym ekranie... :)

na ceneo wiadomo szukalem i zagranicznych - faktycznie nie ma taniej.

Troche taniej dostalem u sprzedawcy co kupowalem KD ale mozna powiedziec grosze (niestety nie maja duzych marzy na projach zeby znizyc jeszcze wiecej).

Do kraftman'a napisalem dzisiaj o HW40 bo na stronie sie chwalą PROMOCJĄ, w odpowiedzi póki ci dostałem, ze polecają HW45 z uchwytem, ktory moge sobie zmienic na kabel HDMI (cena finalna drozej niz dostalem wycene w "swoim sklepie") no i od razu propozycja jaki ekran maja mi wycenic :). Ogolnie wg nich HW40 ma podobno problemy z optyką (lewy dolny róg) czego np HW45 nie ma, czy to prawda ? ktos cos wie ? (czy faktycznie maja te 40tki sie dowiem moze w nastepnym mailu:))

Decybelu, jak oszukali Cię na allegro? Projektor nie istniał czy nie działał?

A na allegro wtopa tzn. projektor nie istnial, sprzedawcy podobno wlamali sie na konto, zlodziej wystawil tylko projektor, zreszta dwa razy pod rząd (raz sie nie sprzedal, drugi raz kupilem). Nawet chyba w jakims watku byla ta aukcja linkowana przez kogos (przy czym ja juz kontaktowalem sie ze sprzedajacym w poprzedniej jego aukcji tego proja). Tak czy siak projek istnieje gdzies pewnie bo zdjecia na internetach nie bylo. Ech musze te dokumenty wydrukowac.

Coraz bardziej intensywnie zaczynam sie zastanawiac nad powrotem do pierwotnej idei czyli benka w1070+ lub w200, kwota 2-3 razy mniejsza, a jak sobie w sumie pomysle jak czesto mam czas ogladac filmy to nie wiem :) :) :) z w600 bylem zadowolony gdyby nie padl ten chip dlp to pewnie nadal bylbym zadowolony

ja kupiłem duzo taniej 2 lata temu w Kraftmanie

no to chyba sie popsuli :) widzialem tą oferte na hw40 wczesniej, mam juz update, projektorow nie ma, taki wabik na nowsze modele, ekrany, wieszaki kable hdmi i inne ... cóz życie :D (bylo do przewidzenia po 2 mailu)

HW40 nie ma przesłony, a ja mam dosyć jasne ściany w pokoju.

Jaki związek ma przesłona z jasnymi ścianami? Nic to nie pomoże. Patrząc na fachowców z Cinematica to ma się to tak: wzmacniacz to projektor, a kolumny to ekran. Nawet najlepsze ustawienia wzmacniacza nie dadzą dobrego dźwięku ze słabych kolumn...

Jaki związek ma przesłona z jasnymi ścianami? Nic to nie pomoże...

Dokładnie taki sam, jak szary ekran (niski gain). ;)

Zmniejszenie jasności obrazu zmniejsza odbicia od jasnych powierzchni, co daje zwiększenie postrzeganego kontrastu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Dobrze ,że kupowałem w zestawie i MAM TO JUŻ WSZYSTKO ZA SOBĄ :-)))

takiemu to dobrze :)

Ja również przesiadam się z BenQ, ale z LCD (W500), który służył mi 9 lat.

Jako alternatywę rozważam Epsona TW5300.

Pozdrawiam.

strasznie glosny ten epson w trybie normalnym :) i tak zazwyczaj jestem na eko w sumie ale nie przesadzajmy w sumie ;) Sony wlasnie podoba mi sie ze wzgledu na zupelną cisze.

Tak sobie licze, ze benq'a mozna w koszta wrzucic raczej bez problemu, z Sony to juz problem raczej ze wzgledu na kwote. Wtedy benq 1070+ == 2.2k PLN, w2000 == 2.8. Chyba za duzo kombinuje. Moze roznice lepiej wpakowac w stereo :)

btw. ktos cos wie na temat w2000 czy warto wzgledem w1070+. Albo jeszcze ktos namiesza czym innym :D:D:D

Dobry projektor wyświetli dobry obraz na białej ścianie w białym pokoju, a doskonały obraz na profesjonalnym ekranie w zaadaptowanym pomieszczeniu. Znawcą audio nie jestem, ale nie wydaje mi się, aby najlepszy wzmacniacz dobrze zagrał z plastikowymi kolumnami po 30 zł ;)

Chyba źle zrozumiałeś to co napisałem... wzmacniacz=projektor, kolumna=ekran, ostatnim ogniwem w audio jest kolumna, a w projekcji ekran. Jeśli bardzo dobry wzmacniacz zepniesz ze słabymi kolumnami to będziesz słuchał jakości tych kolumn, w projekcji jest analogicznie...

warto przeczytać:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To tylko w ciemnych scenach... przy jasnych masz dyskotekę w pokoju...

Nie, bo dla mnie osobiście przysłona to nie automat, a ustawiana na stałe - czyli regulacja jasności projektora.

Akurat kol. paprykarz ma na myśli AutoIris; ja tego nie lubię. ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zrozumiałem dobrze, ale dalej uważam, że to porównanie jest bardzo na wyrost. Ekran nie jest źródłem tego, co do nas dociera (światła), a jedynie je odbija. Źródłem światła jest projektor. Trzymając się zaproponowanej analogii, ekran można bardziej porównać do akustyki pokoju odsłuchowego.

Wiadomo, Cinematic musi jakimiś barwnymi porównaniami przekonać swoich klientów do zakupu bardziej dochodowego dla nich produktu. Ich podejście ma oczywiście pełne uzasadnienie teoretyczne i jest wręcz wymaganie przy tworzeniu profesjonalnych instalacji KD.

Swoją drogą, ciekawe byłoby porównanie obrazu wyświetlanego przez ten sam projektor:

a) w niezaadaptowanym salonie na profesjonalnym, konwencjonalnym szarym ekranie

b) w pokoju z czarnymi ścianami, sufitem, podłogą, meblami na zwykłej, równej ścianie pomalowanej jasnoszarą lub białą matową farbą

...napewno lepszy obraz uzyskamy w przypadku konfiguracji "b"... tu nie ma co porównywać i gdybać....przy konwencjonalnym ekranie adaptacja pomieszczenia to kluczowa sprawa i nie ważne czy to biały czy szary zwykły ekran....

Ekran nie jest źródłem tego, co do nas dociera (światła), a jedynie je odbija. Źródłem światła jest projektor. Trzymając się zaproponowanej analogii, ekran można bardziej porównać do akustyki pokoju odsłuchowego.

projektor=wzmacniacz, ekran=kolumny, akustyka=kolor ścian jaki masz i właśnie od tego zależy jakość uzyskanego obrazu

I w dalszym ciągu ekran ma bardzo duże znaczenie...

Co jeszcze lepiej pokazuje, jak wielką przesadą jest porównanie ze strony Cinematic, które przywołuje Markus :)

... i tu jesteś w błędzie... bo Panowie z Cinematic zakładają ,że skoro decydujemy się na projektor i ekran konwencjonalny to obowiązkowo ma być adaptacja pomieszczenia...mniejsza lub wieksza...ale ma być... oczywiście dobrze przygotowany ekran malowany na ścianie też jest porównywalny z dobrej klasy ekranami gotowymi , tylko przygotować taką ścianę nie jest tak prosto i nie zawsze tanio...

To nie zagwozdka a prawa fizyki i tak jest i nic tego nie zmieni, za wyjatkiem czarnych matowych ścian, podłogi, sufitu, właśnie takie odbicia widzę u siebie, ekran rozwijany przed meblami a w jasnych scenach widać jak rozjaśnia się sciana za ekranem.

W tym problem, że jak pada na ścianę za ekranem to i pada na ekran. Ja nie mam w pokoju jaskini bo to pokój do wszystkiego, zaciemniam tylko okolice ekranu czarnym materiałem, ściany, sufit.

za 6000 to jest max cena a nie startowa -

jak był wzięty na firmę to może mieć jakieś magiczne 12 miesięcy gwary czyli się kończy

jak jest 24 mies gwar to może te 6 tys jest jakoś wytłumaczalne

pewnie za 5,5 byłby obczajany jako dobra okazja... (jeśli jest gwar 24 mies)

a tu mie kapcie spadli :)

Ukryta Zawartość

jak aukcja zniknie dla potomnych -

proj sony za 2700 wart noo może 300-400

i to tylko dla tego że ktoś chce mieć starego klamora w domu

Ukryta Zawartość

Taaaa kupi im yhmmm juz... tak jak ten jivik hd1 wisi juz tak dlugo, ze nawet najstarsi górale nie pamietaja jak dlugo :)

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Yodasek zobacz to ogłoszenie Kraftmana:

Ukryta Zawartość

teraz miałbyś za tą cenę ps4 jeszcze :-)

Ukryta Zawartość

Taaaa kupi im yhmmm juz... tak jak ten jivik hd1 wisi juz tak dlugo, ze nawet najstarsi górale nie pamietaja jak dlugo :)

no właśnie

jak kto ma 10 - 15 klocków na proja

to się za takimi nibyofetrami nie ogląda

Ja stworzyłem sobie wór na cenę używanych projektorów Sony, aby wiedzieć, co się opłaca, a co nie.

Wzór bierze pod uwagę wiek modelu liczony od daty jego premiery, który daje spadek wartości o 10%, licząc od ceny katalogowej.

Następnie, fakt, że projektor jest używany, obniża jego wartość o kolejne ileś %, zazwyczaj 50%. W typ wypadku wychodzi mi uczciwa cena 4000 zł.

Jeżeli projektor ma jeszcze gwarancję producenta, wyświeconych mało godzin, komplet dokumentów, oryginalny karton, okulary i/lub jest po kalibracji, jego wartość może wynosić 5000 zł lub trochę więcej.

Ogólnie ceny używanych projektorów na polskim allegro są wzięte z kosmosu.

Przykład VW95. U nas 16 tys., na niemieckim ebayu z 3 parami okularów, po kalibracji, kartonem, prawie nówka był po 7 tys. zł.

za 6000 to jest max cena a nie startowa -

jak był wzięty na firmę to może mieć jakieś magiczne 12 miesięcy gwary czyli się kończy

jak jest 24 mies gwar to może te 6 tys jest jakoś wytłumaczalne

pewnie za 5,5 byłby obczajany jako dobra okazja... (jeśli jest gwar 24 mies)

a tu mie kapcie spadli :)

Ukryta Zawartość

jak aukcja zniknie dla potomnych -

proj sony za 2700 wart noo może 300-400

i to tylko dla tego że ktoś chce mieć starego klamora w domu

no ja osobiscie za ta 40ke to raczej bym dal max 5k, wiec podobnie jednak rozumuje. Jestem ciekaw za ile wystawi nową aukcje. No chyba, ze ktoś sie skusi i zalicytuje, czasem mozna sie zdziwic.

Yodasek zobacz to ogłoszenie Kraftmana:

Ukryta Zawartość

teraz miałbyś za tą cenę ps4 jeszcze :-)

znajac życie to na stanie ma tylko uchwyt i ekran :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.