Skocz do zawartości
IGNORED

Dual 604 i problemy z obrotami i startem talerza

Varg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Duala 604 i problem z falującymi obrotami oraz ze startem talerza. Obroty (33 i 45) "pływają" jak szalone do przodu i do tyłu, do tego dochodzi problem ze startem talerza: podnoszę ramię i ustawiam je nad płytę a talerz stoi, słychać tylko cyknięcie. Czasami (ostatnio coraz rzadziej) wszystko jest OK, tzn. talerz wystartuje, obroty są OK (nie falują), ale najczęściej trwa to tylko do czasu odtworzenia jednej strony płyty, po zmianie strony pojawiają się problemy j/w.

Dodam że gramofon był już w serwisie zajmującym się sprzętem "vintage" gdzie nie stwierdzono usterki, wykonano tylko podstawowe czyszczenie i regulację oraz wymieniono igłę. Po przywiezieniu go do domu i pierwszej próbie talerz nie wystartował, gdy go odwiozłem i zademonstrowałem "na szczęście" usterka objawiła się na miejscu. Co może być nie tak ze sprzętem? Panowie w serwisie stwierdzili (po przeprowadzeniu czyszczenia i regulacji) że silnik oraz inne podzespoły mechaniczne są w idealnym stanie i te problemy to najpewniej z powodu uszkodzenia elektroniki i że będą to sprawdzać.

Miał ktoś podobne problemy z podobnym sprzętem? Czy to faktycznie może być elektronika czy raczej silnik "się kończy"?

Igła ma (w mym pojęciu) niewielki wpływ na falowanie i zmorę nieregularności obrotów:-)

Znajdź przyzwoity serwis, a nie typów z przypadku, którzy najpewniej i uszczelki w lodówce wymienić nie potrafią.

Miałem podobnie z Technicsem.

Poszperaj w Forum - znajdziesz!:)

Gdy jesteś z okolic Katowice - Sosnowiec , napisz.

Znajdę adres, gdzie moją usterkę naprawił Pan w kwadrans. Za trzy dychy. I jeszcze kofeiną poczęstował.

Pozdro. Jacek.

Hmmm, nic nie pisałem o igle że miałaby mieć wpływ na falowanie obrotów :v Tym bardziej że "faluje" też na "sucho" (bez płyty, tylko kręcący się talerz).

Niestety jestem z Wawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tu Ci doradzą.

Dzieki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.