Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana Klipsch R-26F na...

dominicus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam aktualnie zestaw Rega Brio-R + Klipsch R-26F. Generalnie jestem zadowolony z brzmienia zestawu, ale niestety kolumny są nieco duże i wg mojej pani psują wystrój salonu... Podobają się nam Indiana Line Diva 552, nieco mniejsze zgrabniejsze, bardzo ładnie wykonane. Zastanawia mnie tylko jak będą grały. W przyszłym tygodniu najprawdopodobniej będę mógł je odsłuchać, ale może ktoś z Was miał już okazje ich słuchać i może podzielić się wrażeniami. Będę wdzięczny za wszystkie opinie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/130583-wymiana-klipsch-r-26f-na/

Brałem pod uwagę serie Radius głównie ze względu na rozmiar i wygląd. Ich tez jeszcze nie słuchałem. Zależy mi na tym by kolumna nie przytłaczała rozmiarami i była ładnie wykończona. Moja pani ma fioła na punkcie wykończenia na wysoki połysk... Dla mnie najważniejsze by dobrze grały. Przynajmniej tak jak obecne.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witaj,

Z monitor audio bronze 6 będzie mniej basu aczkolwiek jest on podobnej barwy.

Dźwiękowo spodobaja ci się także magbat quantum 755. A pod względem wykończenia i brzmienia to klasa do góry.

Zapraszam na odsluch.

Diva 552 wymaga porządnego wzmacniacza bo zabije basem

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzień dobry.

Rzeczywiście Indiana Line Diva 552 to pięknie wykonana i dobra kolumna, która jednak może moim zdaniem dobrze zagrać ze wzmacniaczem Rega Brio-R, chociaż wolałbym do nie podłączyć wzmacniacz, trzymający dobrze w ryzach bas o szybkim, dobrze kontrolowanym dźwięku.

Bardzo dobrą opcją (ale niestety droższą) byłyby najnowsze Audiovector QR3 (http://q21.pl/audiovector-qr3.html), które świetnie współpracują ze wzmacniaczem Reag i wyglądają bardzo elegancko.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za sugestie.

Jak już wspomniałem z MA myślałem o serii Radius. Ładne i smukłe kolumny, ale jakoś nikt się do nich nie odniósł.

Skoro Diva 552 mają zabić basem to może Tesi 542 będą łatwiejsze do okiełznania?

Magnat Q755 bardzo ładne ale na wielkość nie ustępują obecnie posiadanym.

Audiovector QR3 - niestety do dla mnie za dużo... 4 tys. za komplet to maks ile mogę zapłacić...

Jeśli chodzi o monitor audio to do 4tyś możesz trafić gs20 piano black. Śliczne i świetnie brzmiące kolumny oczywiście dla mnie :-) Kwestia tego czy nie boisz się używanych. Jak jesteś ze śląska to zapraszam do mnie posłuchać i obejrzeć.

Paradigm Monitor 7v7 gra lepiej, ale niestety to nie piano black ;-(

Za to w budżecie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Radiusy?? ja mam głośniki komputerowe z membranami w tym rozmiarze :-D

Może i tak, ale jeśli ładnie grają ;-)

Paradigm Monitor 7v7 gra lepiej, ale niestety to nie piano black ;-(

Za to w budżecie.

Ciekawa propozycja, muszę przetestować.

Pylon Audio robi wysoki połysk na zamówienie, Dali Zensor też są w połysku ale w żadnych nie będziesz miał takiego basu jak na Klipschach, a zwłaszcza na głośnikach miniaturkach.

Nie lepiej zostawić Klipsche i zrobić porządek z żoną? Kolumny w połysku to tragedia co godzinę będziesz musiał je wycierać bo każdy pyłek będzie na nich widać.

Jeśli piano to white lub yellow; ręczę, że kurzu nie widać po tygodniu ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja mam czarne i da się z tym żyć :-) Góra kolumny to mała powierzchnia i można nawet trzy razy dziennie machnąć szmatką (w MA gs20 jest w zestawie) ja ktoś lubi. Na bokach nic nie znać kurzu. Ja sprzątam normalnie tak jak mieszkanie.

Tesi 542 nadają się do małego metrażu. Ile masz metrów do nagłośnienia? Jak mniejsze pomieszczenie ok 20m kw popatrz na Diva 262.

http://sklep.rms.pl/indiana-line-diva-262-diva262-kolumny-stereo-surround-podstawkowe-monitory

Jakiej muzyki kolega dominicus słucha?

Nie mam specjalnych preferencji. Trochę popu, rocka, muzyka gitarowa i fortepianowa, muzyka filmowa, smooth jazz. Czasami poważna a czasami ostrzejsze brzmienia. W zależności od nastroju.

Tesi 542 nadają się do małego metrażu. Ile masz metrów do nagłośnienia? Jak mniejsze pomieszczenie ok 20m kw popatrz na Diva 262.

Około 28 m2. Monitory odpadają.

To Diva 552 do takiego pomieszczenia będzie ok

• 1 miesiąc później...

Przesłuchałem Dali Zensor 5. Są ok, ale czegoś im brakuje... Od sympatycznego pana w Planecie Dźwięku usłyszałem że kolumny wielkości Zensor 5 nie zagrają tak dobrze jak większe ( czytaj szersze) konstrukcje. Chyba coś w tym jest... Starczyło mi jeszcze czasu by posłuchać Pylon Audio Diamond 25. Było lepiej niż z Dali, może porażającej różnicy nie było, ale grały jakoś tak pełniej, przyjemniej... nie umiem tego ubrać w słowa. Niestety nie mieszczą się w moim budżecie.

Zastanawia mnie jak to jest z monitorami? Może warto zainteresować się nimi? Kiedyś miałem Dali Concept2 i ich dźwięk bardzo mi wówczas odpowiadał. W sumie nie wiem czemu się ich wtedy pozbyłem. W takim razie pytanie, jakie monitory polecicie do mojej małej Regi w cenie do 4 tyś max za parę.

W tej kwocie polecane są KEF R300 (używane). Nie słyszałem ich ale słyszałem ls50 i mi się podobały a r300 mają ponoć lepszy bas.

Lub to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tej kwocie polecane są KEF R300 (używane). Nie słyszałem ich ale słyszałem ls50 i mi się podobały a r300 mają ponoć lepszy bas.Lub to:

Ukryta Zawartość

R300

Popy i elektronika brzmi kiepsko na tych kolumnach.

Ls50 jak dla mnie świetne, duży minus to, że bas nie zejdzie nisko.

Ukryta Zawartość

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Spektor 6 są tak samo duże jak R-26F :-(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Sprawdź sobie Phonar Veritas P2 Style. Co prawda połysku tam nie ma, ale jest biały lub czarny lakier mat i świetne wykonanie. Mojej drugiej połówce przypadło do gustu, dla mnie bez uszczerbku na dźwięku;) Jest na forum użytkownik, któremu dobrze spasowały sie te kolumny z Regą, wiec pewnie mógłby Ci powiedzieć o nich więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.