Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie radio fm do kuchni

Less

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję taniego radia fm do kuchni w wynajętym mieszkaniu, które grając jak najmniej raniłoby audiofilskie uszy.

Możecie coś polecić?

Coś co byłoby lepsze od starego smartphona + zestaw marnych głośników komputerowych.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

https://www.audiostereo.pl/topic/130693-tanie-radio-fm-do-kuchni/

Dzięki.

To może być interesujący trop. Dzięki Twojej wskazówce znalazłem przez googla adekwatny wątek na naszym forum, którego forumowa wyszukiwarka nie chciała znaleźć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Less is more

Tivoli Model One to jest niezły pomysł, chociaż radyjko troszkę przereklamowane. Teraz w Top Hi-Fi mają go w promocji.

Ja mogę koledze polecić Sangean WR 11. Czarna wersja kolorystyczna jest obecnie za 468 zł w morele.net.

Sangean ma bardziej basowe brzmienie od Model One, ponadto podświetlaną na zielono skalę, jest mniej podatny na zakłócenia, i prezentuje się nie gorzej od Tivoli.

Mam obydwa odbiorniki, ale gdybym musiał wybierać, to wybrałbym jednak Sangean'a.

Chyba że chodzi o coś znacznie tańszego, to mogę też coś polecić, dosłownie za grosze.

Pozdrawiam.

No to polecam radyjko Sencor SRD 215.

To nie żart! Radzę posłuchać tego radyjka. Sam używam go właśnie w kuchni przy porannej kawce.

Miałem w ręku kilkanaście radyjek typu pocket, i żadne nawet nie zbliżało się do tego Sencora, znacznie droższe Sony, Panasonic, Grundig i inne marketowe tylko pierdziały i nic ponadto.

Sencor jest wystarczająco głośny do małej kuchni, a nie wiele większy od paczki papierosów, no i kosztuje tyle co barszcz.

Ma wejście liniowe, złącze USB na pendrajwa, można słuchać mp3, slot na kartę micro SD, ładny wyświetlacz.

W moim mieście odbiera wszystkie dostępne stacje, bez rozłożonej anteny. No i ma skromny basik, który w radyjkach tych gabarytów właściwie nie występuje. Moim zdaniem do słuchania w kuchni wystarczający.

Nie.

Dziękuję za porady, przepraszam za kłopot, ale zmieniłem koncepcję.

Mam niewykorzystane niezłe radio samochodowe, mogę mieć gratis niewykorzystane zasilacze komputerowe, które można zaadoptować do zasilania takiego radia. Pozostanie dobór głośniczków.

Less is more

• 1 miesiąc później...

No to polecam radyjko Sencor SRD 215.

Również polecam to radyjko. Wczoraj kupiłem za całe 49 zł. Co do wyglądu i wykonania to raczej nie trafia w moją estetykę ale też tragedii nie ma. Brzmienie - bajka!. Czułość tunera - wyśmienita! Co ciekawe jeśli chodzi o funkcjonalność i brzmienie to większe i droższe radyjka tej samej firmy nie mają do tego modelu startu. Z uwagi na cenę można kupić nawet w ciemno. Lepsza obudowa + znana firma i cena poszybowała by co najmniej 6-krotnie.

Witam, szukam jakiegoś budżetowego rozwiązania, z braku miejsca i chwilowo funduszy, chciałbym do wzmacniacza podłączyć jakieś małe radyjko stereo... czy to powyżej proponowane (Sencor SRD 215) nadałoby się? Ktoś próbował je podpiąć pod wzmaka? Jak na razie próbowałem puszczać radio wyjściem słuchawkowym ze smartfonu... ale to kiepskie rozwiązanie.

Ktoś próbował je podpiąć pod wzmaka?

Jak będę miał chwilę to podepnę u siebie pod wzmacniacz to napiszę jak to gra. Najprawdopodobniej w sobotę będę miał na to czas, więc jeśli nie jest to pilna sprawa to zaczekaj do weekendu. Choć z drugiej strony to tak jak pisałem wcześniej kupić i tak warto bo nawet jako radyjko kuchenne, piwniczne etc. sprawdzi się świetnie.

chciałbym do wzmacniacza podłączyć jakieś małe radyjko stere

Szczerze mówiąc to nie wiem czy wypuszcza ono sygnał stereo, ale wyjście słuchawkowe ma.

...spokojnie poczekam :) dzięki

Tak jak obiecałem w sobotę przetestowałem przenośne radyjko jako tuner. Nie mam co prawda za bardzo punktu odniesienia, gdyż aktualnie nie posiadam osobnego tunera, ale przypadkiem w odsłuchach uczestniczył mój znajomy, który ma w swoim zestawie audio tuner (jakiś tam Denon) i często go słucha. Rozwiewając moje wcześniejsze obawy radyjko wypuszcza sygnał w stereo :). Do wzmacniacza radyjko podłączyłem poprzez wyjście słuchawkowe (jest to jedyna taka możliwość). Siła sygnału na wyjściu nie jest szczególnie powalająca (ale to raczej logiczne), dlatego należy podkręcić troszkę potencjometr. Mimo tej niewielkiej wady radyjko odwdzięcza się bardzo dobrym dźwiękiem. Jest to na tyle dobre granie, że mój bardziej obsłuchany znajomy stwierdził, iż nowy budżetowy tuner (w cenie ok 1000 zł) nie zagrałby lepiej. Natomiast wiadomym jest, że funkcjonalność takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia z uwagi choćby na brak pilota, regulacji, rds-u, itp. Należy jednak pamiętać, że jest to sprzęcik za 50 zł i gdyby porównywać go z używanym tunerem w tej kwocie to mógłby być to baaardzo ciekawy pojedynek...

Dzięki lowfi81 za test :) chyba się skuszę w takim układzie na takie rozwiązanie, choć u mnie będzie grało przede wszystkim stacjonarnie. Ciekawe jak to zniesie bateria jak radyjko będzie cały czas podłączone do prądu...

Odpada w takim układzie słuchanie mp3, bo z tego co doczytałem to podczas ładowania odtwarzanie muzyki z karty czy USB jest niemożliwe, ale nie można mieć wszystkiego w tej cenie ;)

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.