Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy DC6T SE VS Tannoy XT8F

bartoszek32

Rekomendowane odpowiedzi

Zmieniłem kolumny i scena jest wzwyż...kable tez zmieniłem...na dużo tańsze. Pomieszczenie i reszta bez zmian.

Gesty wzmacniacz to inaczej taki, który dociąży dźwięk. Nada mu wypełnienia co jest niezwykle ważne zwłaszcza przy niższych częstotliwościach i "papierowych" kolumnach.

Pozdrawiam

Hubert

Zmienilem kolumny, wokalista stal sie wyzszy. Zmienilem kable , stal sie jeszcze wyzszy, dodałem dyfuzor, glos wokalisty dochodzi z wysokosci na jakiej mniej wiecej ludzie maja glowe i usta.

Do do wpisu na temat tanszych kabli, ich cena nie okresla ich jakości.

Poza tym pewne cele mozna osiagnac na rozne sposoby ale akurat tutaj byla mowa o wysokosci sceny na modelu precision. Gra caly system , to nie sam tannoy decyduje o brzmieniu i wysokosci sceny.

Wczoraj sluchalem w salonie audio systemu na zwyklych sieciowkach , wpiecie dobrego kabla zasilajacego do wzmacniacza rowniez podnioslo wysokosc wokalisty. Wplynelo tez na inne skladowe sceny oraz brzmienia.

Huberto w jak duzym pomieszczeniu grasz PMC 20/26 ?

Ok 17.5m2. Normalny pokój użytkowy o wymiarach mniej więcej 4.15 x 4.30m. Kolumny rozsuwam trochę do odsłuchu. Są ok 2.80m rozstawione od siebie, 40cm od bocznych ścian i 50-60cm od tylnej. Miejsce odsłuchowe ok 3m od kolumn. Brak profesjonalnych aranżacji akustycznych, ale jest duża narożnikowa sofa, sporo poduch, grube zasłony w oknach, za jedna kolumna drewniany regał na płyty (za druga kolumna będzie w przyszłym roku) plus inne rozpraszacze jak np bujawka dla dziecka przed kaloryferem itp.... Ściany są trochę "gole" ale "pracuje" nad dyfuzorami. Na suficie (drewnianym) żyrandol z piór czy tez imitacji. Mieszkam w UK a tu domy się trochę inaczej buduje niż w PL, ilośc piachu w murach czasem mnie przeraża.

Wieza STEREO Technics :)

Dzieki Hubert.

PMC to firma zacna aczkolwiek nie odnosisz wrazenia ze w wiekszym pomieszczeniu bardziej by sie odnalazly?

Tak gdybam bo mam podobnej wielkosci pomieszczenie i kiedys myslalem o 24-kach.26 to zapewne duzy krok do przodu ale i troche wieksza kolumna.Miales moze okazje porownac obie konstrukce?

Sorki ze nie bardzo w temacie watku.

Pozdrawiam.

Podejrzewam, ze w lepszym akustycznie pomieszczeniu zagrają lepiej. Tylko, ze obecnie nic mi w dźwięku i tak nie przeszkadza. Jest super. Podejrzewam tez, ze optymalnym pomieszczeniem byłoby ok 20-25m dla nich. 26 to zupełnie inna konstrukcja niż 23 czy 24. Kupując je porównywałem bezpośrednio z fact 8, bo cena była praktycznie ta sama. Opis moich wrażeń jest w temacie "głośniki do 15tys". Obydwie konstrukcje dają dźwięk na podobnym poziomie, choć trochę inny, stad indywidualne gusta są tu ważne.

Co mogę dodać to trzeba im dać trochę mocy.

A z tańszych dodam jeszcze caspian m2, zresztą miales go chyba huberto?

Cayin a55tp czy 70mkII, Denon 2020ae lub nowszy 2500, dobrze także wypadają z Yamaha as2100.

Chodź moim faworytem był by tu cayin 70mkII.

Pozdrawiam

Tak, z caspianem tez bardzo dobrze się zagrywały, ale jednak trochę watów brakowało. Do jazzu czy klasyki na pewno caspian był bardzo dobry i do tego najtańszy z wymienionych. Do metalu i cięższego rocka jednak wybrałbym co innego. Zależy co kto lubi i czego słucha. Scena była pierwsza klasa w tym budżecie. Lepszej nie słyszałem. Na pewno wart odsłuchu zestaw.

ja tam mam z Denonem 1520ae i 1500R, miałem z 1510ae, mowa o tannoy dc6t SE i nie narzekam, miałem Marantze pm8000 pm78 było nieco gorzej, Denon ma lepszy basik.

Teraz spróbuję z tymi Denonkami kolumn Dali mentor 2.. zobaczymy bardzo jestem ciekaw...

Z Marantzem Tannoye zabrzmią muzykalnie. Nie wiem jak to będzie np. z Denonem

Nie wiem o jaki Tannoye chodzi i o jakiego marantza. Mialem pm 8005 i precision 6.2 , nie jest to muzykalne polaczenie.

Marantz , jak to w wypadku wiekszosci korpo marek , przypomne ze wlascicielem marantza jest Philips, gra efekciarsko. To tyle jesli chodzi o charakter brzmienia. W cenie pm8005 idzie kupic klocki bardziej wydajne pradowo, grajace rowniej , brzmice bardziej naturanie , wiec i muzykalnie. Z lepsza scena.

Tannoye moga zabrzmiec dobrze ale z klockami gdzie priorytetem sa emocje , a nie oszczędność przy produkcji, czy rozdzielczosc.

Ze tak spytam, jakie kolega ma punkty odniesienia, ze pisze, ze marantz i tannoy da brzmienie muzykalme?

właścicielem Marantza jest Denon..Philips to już stare dzieje...

Denon nie jest właścicielem Marantza.

"2002 Marantz Japan and Denon merge to form D&M Holdings"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem o jaki Tannoye chodzi i o jakiego marantza. Mialem pm 8005 i precision 6.2 , nie jest to muzykalne polaczenie.

Marantz , jak to w wypadku wiekszosci korpo marek , przypomne ze wlascicielem marantza jest Philips, gra efekciarsko. To tyle jesli chodzi o charakter brzmienia. W cenie pm8005 idzie kupic klocki bardziej wydajne pradowo, grajace rowniej , brzmice bardziej naturanie , wiec i muzykalnie. Z lepsza scena.

Tannoye moga zabrzmiec dobrze ale z klockami gdzie priorytetem sa emocje , a nie oszczędność przy produkcji, czy rozdzielczosc.

Ze tak spytam, jakie kolega ma punkty odniesienia, ze pisze, ze marantz i tannoy da brzmienie muzykalme?

Jak ktoś lubi lampowe słodzenie, to może faktycznie Marantz nie dla niego, ale czemu od razu opluwać.

Witam,

w zestawie mam Tannoy Precision 6.2, Marantz pm8005, DAC Audio GD 1,32 na sabre. Dobre realizacje jak Dire Straits, Pink Floyd brzmią dobrze na tym połączeniu w moim indywidualnym odczuciu, jednak sporo innej muzyki jest pozbawiona emocji. Czasem gitary potrafią nawet zawyć, a muzyka elektroniczna w sporej części jest nudna, leci ale nie wciąga i zmusza mnie do zmienienia na inny gatunek. Ze sceny jestem dość zadowolony, marantz potrafi zagrać dość głęboko, co widać w muzyce klasycznej, która też brzmi dobrze, jednak wolałbym system na którym więcej muzyki będzie mi się podobać.

Pomyślałem, że wymiana wzmacniacza może pomóc. Zależałoby mi na tym, żeby muzyka wciągała, żebym nie miał jej dość po długim odsłuchu. Aby wokale i melodie wpadały w ucho, obecnie raczej są bardziej szczegółowe i brakuje im emocji.

Nie wiem, czy dobrze opisuje słowami, czego mi brakuje w brzmieniu. Nie chciałbym tracić szczegółowości ani na jakości sceny, wolałbym nawet, żeby była głębsza i plany lepiej odseparowane. Zdaje sobie sprawę z tego, że w pewnych przedziałach kwotowych trzeba iść na jakieś kompromisy.

Wzmacniacz może być używany.

Sam myślałem może o hybrydzie Vincenta, Roksan Caspian m2 (jeśli jest sens do tych paczek) lub Kandy K3/K2 , a może coś lampowego.

Co polecacie?

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.