Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup aktywnych monitorów bliskiego pola. Budżet 2500 - 3000 zł.

Łukasz Cichoń

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Przymierzam się do zmiany moich poczciwych Edifierów R2600 na coś sensowniejszego.

Budżet to 2500 - 3000 zł. Wszystko włącznie z kablami.

Muzyki w 95% słucham przy komputerze, wygląda to dokładnie tak :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozstaw między głośnikami to 1m, odległość ode mnie to ‘wyciągnięcie ręki.

Metraż pokoju : 17 m2, zdjęcia poniżej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Aktualnie w pokoju jest lekki pogłos ale na dniach założę karnisze + firanki, na 2 ścianach pojawią się też jakieś elementy więc powinno się to zredukować.

Nie mam możliwości adaptacji pokoju w żaden sposób, ustawienie które jest w tym momencie jest finalne. Mogę jedynie odsunąć biurko jeszcze z 10 cm od ściany + przesunąć je w lewo z 20 cm.

Muzyka :

Elektroniczna, rap , inne gatunki które nie do końca potrafię określić więc niżej linki :

Ukryta Zawartość

Potrzebuje więc dość dobrego basu także odrzucam woofery mniejsze niż 5,5’

Propozycje które znalazłem to

Wszystko w 1 czyli Kef X300A w kwocie 2700 za parę

Interfejs Focusrite Scarlett 2i2 grający z

a) Focal Alpha 80 . Tutaj musiałbym pytać o oferty w różnych sklepach, mogłoby to nieco przekroczyć budżet 3k

b) Adam Audio F7 . Tutaj sytuacja też dość średnia ponieważ z kablami wyjdzie +3k.

Mam możliwość ewentualnie zakupienia dwóch par głośników i odesłania jednych, ale muszę wybrać jakieś 2 najsensowniejsze pary.

Proszę również o pomoc jakie kable potrzebuję aby podpiąć potem to wszystko do PC, w 1 przypadku wszystko jest dla mnie jasne ale ewentualnie w przypadku 2 z interfejsem to jakie kable są potrzebne do podłączenia głośników do interfejsu.

Jeszcze sprawa podkładek pod głośniki. Ile kosztują jakieś sensowne, i czy jest potrzeba ich zakupu ? : )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skąd jesteś? jak ze stolicy czy okolic to chętnie zapraszam. Między świętami a sylwestrem u A. Dudy będę też w paru studiach profesjonalnych i domowych. Szczerze zapraszam posłuchasz sobie zestawów budżetowych i profesjonalnych studyjnych. Środa i czwartek jak coś.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

a) Focal Alpha 80 . Tutaj musiałbym pytać o oferty w różnych sklepach, mogłoby to nieco przekroczyć budżet 3k

b) Adam Audio F7 . Tutaj sytuacja też dość średnia ponieważ z kablami wyjdzie +3k.

Miałem ADAM A7X, a F7 grają gorzej ... także te ADAM F7 to bym sobie odpuścił. Focal Alpha 80 też odradzam, bo 8" woofer przy dwóch drogach rodzi problemy w średnich częstotliwościach, więc jak coś, to Alpha 65 ... no i pamiętaj o zewnętrznym DAC z wejściem optycznym, jak nie chcesz mieć problemów z pętlami mas i chcesz mieć wygodną regulację głośności w przypadku typowych monitorów studyjnych.

Osobiście posiadam Nubert NuPro A300 z których jestem zadowolony (wcześniej miałem ADAM A7X), więc sądzę, że mniejszy model, czyli Nubert NuPro A200 powinien trzymać wysoki poziom (zmieściłby się w Twoim budżecie ... ten zestaw ma wszystko, więc dodatkowych DAC z regulacją i wej. optycznym kupować byś nie musiał).

Osobiście posiadam Nubert NuPro A300 z których jestem zadowolony

Proszę się nie śmiać, ale pierwszy raz spotykam się z tą marką. Jest jakiś polski dystrybutor?

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Czyli ten Nubert to tak jak te Kefy, wszystko już na gotowo? Tylko z tego co widzę tylko zamawianie z DE, w Polsce nigdzie tego nie widać

Również rozglądam się za takimi monitorami, do takiej samej muzyki.

Możecie coś polecić ale w wersji pasywnej?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Proszę się nie śmiać, ale pierwszy raz spotykam się z tą marką. Jest jakiś polski dystrybutor?

Nie, monitory tej firmy kupuje się bezpośrednio u producenta, z pominięciem dystrybutora/hurtowni i sklepów detalicznych. Sądzę, że dla tego mają tak rewelacyjny stosunek ceny do tego co oferują (pomiary niezależne są na sieci - także bez subiektywnych wylewności ;) ). Najbliższe takim rezultatom jakie oferuje A300 są Genelec 8240A kosztujące ~10 tys. PLN /para. A200 nie słuchałem, ale sądzę, że to będzie ten sam poziom co A300, oczywiście z minimalnie mniejszym zejściem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.