Skocz do zawartości
IGNORED

Perspektywiczny Wzmacniacz do Tannoy Mercury M1

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

Harman Kardon PM655

PM 655 mówisz, że fenomenalny i znakomity??? A tu i ówdzie wyczytać można że jeśli Harman to tylko HK bo nowa seria PM jest znacznie gorsza.

PM 655 mówisz, że fenomenalny i znakomity??? A tu i ówdzie wyczytać można że jeśli Harman to tylko HK bo nowa seria PM jest znacznie gorsza.

Zasugerowałem tylko jaki ja kupiłbym piec mając taki budżet jak Twój do M1 i jeśli traktujesz to hobby w miarę poważnie to zdążysz jeszcze przekonać się, że nowszy nie oznacza lepszy.. Jeśli masz "leżącą" gotówkę to kup

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piec i daj mu szansę w końcu od czegoś trzeba zacząć, a jeśli nawet nie wstrzeli się w Twój gust to z ewentualną odsprzedażą raczej nie będziesz miał problemów. Jeśli nie czytałeś opinii o nim to zachęcam do zapoznania się -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. przyznaję, że cena tego PM655 trochę wystrzelona i gdyby udało się Tobie zbić do 400zł to śmiało bierz.

Tytuł wątku wskazuje na przyszłościowy piec i chcesz czy nie, ale za 400zł takiego niestety, a może "stety" nie ma ;) Kwota w jakiej można coś sensownego już znaleźć zaczyna się moim zdaniem od około 600zł i gdyby udało się Tobie o tyle zwiększyć budżet to weź pod uwagę poniższe oferty, bo są to przemyślane i sprawdzone konstrukcje:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Hemisys dawno temu miałem krótką okazję posiadać M1 i jeśli kwota 400zł jest zaporowa to widać lekki deficyt okazji w obecnych ofertach na znanych portalach, więc może warto trochę odczekać, a tym samym budżet może Ci wzrośnie. Jeśli jednak musisz mieć coś w tej kwocie to poniżej obecne piece które wziąłbym pod uwagę:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

5)

Ukryta Zawartość

6)

Ukryta Zawartość

7)

Ukryta Zawartość

ps. W 5ej ofercie w tytule aukcji jest błąd to nie jest PM-52, ale PM54MKII i czy jest lepszy od zwykłego PM-55 to nie wiem, może bardziej doświadczeni pomogą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kocurro, bardzo dziękuję tobie za zaangażowanie i pomoc. Niestety mogę tylko podziękować. Na pewno o nich wszystkich poczytam i pomyślę, i chyba będę analizować twoją sugestię żeby poczekać. Za moją kwotę lepiej liczyć na okazję bo w sieci jest jakaś paranoiczna drożyzna, jak się patrzy na archiwalne aukcje to niektóre modele podskoczyły nawet o 400! Absurd.... Natomiast pozostałe środki będę odkładać na kolejne kolumny. Jeszcze raz dziękuję!

W sumie to i ja sie podlacze. Podobno m1 na prezentacji graly z jakims Marantzem - wie ktos z jakim? U mnie graja z pm4001. Na co go zamienic, zeby z m1 wyciagnac 100%... no moze 99%, tak zeby z cena nie przesadzic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W sumie to i ja sie podlacze. Podobno m1 na prezentacji graly z jakims Marantzem - wie ktos z jakim? U mnie graja z pm4001. Na co go zamienic, zeby z m1 wyciagnac 100%... no moze 99%, tak zeby z cena nie przesadzic.

Wszystko zależy gdzie dla Ciebie zaczyna się "przesadzić cenowo".

Wnoszę po posiadanym przez Ciebie zestawie to pokój odsłuchowy masz niewielki i biorąc pod uwagę Twoje upodobania muzyczne odpowiednim piecem według mnie byłby Rotel RA-931MKII nic poniżej.

Z tego co pamiętam Ishiwata zestawiał te Tanoy'ki z PM-7200 bądź PM-8000 i również tylko te dwa modele brałbym pod uwagę jest jeszcze PM-7000 bez możliwości pracy w klasie A. Jeśli cena Cię odstrasza możesz szukać starszych bliźniaków PM-68 i PM-78, ale jeśli marzy Ci się wykop i fajny drive przy tej muzie z M1 to tylko Rotel.

A czy pm5xxx lub pm6xxx beda wyraznie lepiej graly niz pm4001? Z Rotelem nie ubedzie basu? W sumie to ra971 jak znalazl, niezbyt duzy pasowalby do m1. A cos z anglikow?

Cena to 100-150£, bo 200£ to do kolumn za 50£ juz spora przesada.

Nie jestem, aż tak "oblatany" w różnych konfiguracjach i moje podpowiedzi są czysto subiektywne, ale zarazem są też sprawdzonymi i udanymi kombinacjami. Nie mam pojęcia, czy będzie wyraźnie lepiej z tymi wyższymi seriami Marantz'a, prawdopodobnie tak, ale lepiej aby wypowiedział się ktoś kto ich słuchał. Z Rotelem na pewno nie ubędzie basu wręcz przeciwnie Rotel w końcu pobudzi te maleństwa i wyciągnie większość zalet, bo się świetnie uzupełnią. RA-971MKII to jest już perspektywiczny piec :)

Z tego co pamiętam Ishiwata zestawiał te Tanoy'ki z PM-7200 bądź PM-8000...

Czyli zdaniem KI po pierwsze m1 wystarcza aby pokazac, co potrafi pm7200, a po drugie jest to w sam raz wzmacniacz do naglosnienia 15m2 malymi monitorkami. Legenda obrosly nie tylko same m1 ale ich prezentacja z jakims kozakiem, podczas gdy nawet pm8000 to tylko lepszy model popularnej marki.

..po pierwsze m1 wystarcza aby pokazac, co potrafi pm7200..

To bardzo duże uogólnienie, po prostu PM7200 dobrze się odnajduje z M1, ale to nie znaczy, że inne kolumny zagrają z nim gorzej.

..po drugie jest to w sam raz wzmacniacz do naglosnienia 15m2 malymi monitorkami.

Nie martwiłbym się, że zabraknie mu mocy w 15m2. Dodatkowo posiada możliwość pracy w klasie A w której oddaję czyste 25W mocy i charakter jego robi się cieplejszy i bardziej wciągający.

ps. PM8000 niczym się nie różni poza wiekszą mocą klasy A - 30W

Na razie dwa typy: pm7000 i ra971... ale pm7000 to kolos i worek pieniedzy kosztuje, wiec pozostaje ra971.

A cos angielskiego?

Na razie dwa typy: pm7000 i ra971.

Obie opcje będą fajnie się uzupełniać z M1 jednak w gatunkach jakich słuchasz lepiej odnalazłby się Rotel ;)

A cos angielskiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytalem o CA540 i CA640 - nieciekawie pisali. CA500 lepszy?

Szczerze Szymon nie wiem, czy lepszy, ale powołując się na ogólne opinie to starsze Cambridge tj. A5 i A500 inaczej grały niż Azur'y.

Wyczytałem gdzieś, że A500 jest w miarę liniowy w stosunku do jazgoczących Azor'ów.

Jeśli już to osobiście wolałbym zainwestować w starszą serie, bo może to być na prawdę synergiczne połączenie.

Trzeba trochę przesłuchać sprzętu żeby wybrać jakiś zestaw dla siebie.

Ja te M1 chciałbym posłuchać z moim kenwood ka-990v który gra dynamicznie i ma niezłą wydajność prądową.

Akustyka pomieszczenia też jest bardzo ważna.

Oj tak integra 8850, Harman ale model HK680, z tańszych Reloop HA210, delikatny dźwięk nieco mniej dynamiczny z Marantz PM80, no i starsze modele Sony z serii ES.

Pozdrawiam

Nic z tego poza ra971 raczej w uk sie nie pojawia, ale jestem czujny. Dzieki!

Czyli Maranantz to minimum pm68 lub pm7000. A jak pm5000 lub pm6000? Blizej im do pm4000 czy do pm7000? A jak pm66? Wsztstkie Marantze to ten sam charakter grania?

Nic z tego poza ra971 raczej w uk sie nie pojawia, ale jestem czujny. Dzieki!

Czyli Maranantz to minimum pm68 lub pm7000. A jak pm5000 lub pm6000? Blizej im do pm4000 czy do pm7000? A jak pm66? Wsztstkie Marantze to ten sam charakter grania?

Z Marantza tylko PM7000, 7200,8000,68,78. Ew pre+power SC80+SM80. Raczej nie do dostania w normalnej cenie obecnie. A jak ma być dynamiczniej to Denon PMA 1055R a lepiej 1500R, 2000R. A jedno i drugie i świeżej Yamaha A S1000 lub drożej A S-2000. Niestety żaden nie do kupienia za 400zl.

?👈

Pozdrawiam

Z wzajemnoscia :-)

A co powiesz o propozycjach innych userow? Nie ukrywam, ze wzmacniacz musi miec sporo basu zeby zrownowazyc nieco jego niedostatek w m1 a nie jeszcze go poglebic. Jak pod tym wzgledem wypada ra971? Jak w porownaniu do pm7000? Pytam bo ra971 jest najczesciej spotykany w UK z wymienionych w tym watku.

A tak swoja droga ten delikatnie grajacy pm4001 u mnie to pozostalosc po zdecydowanie bardziej basowych od m1 kolumnach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.