Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Kris2024 napisał:

Napisze Ci wiecej :))) Tych kolumn juz NIGDY nie sprzedasz :))) Dokupisz byc moze inne ale to juz u Ciebie zostana na zawsze....

Nigdy nie mów nigdy 😉😀

W dniu 11.03.2024 o 11:51, rafa napisał:

To nie jest niemozliwe tj. blad/ zamiana kabli podczas montazu. Pomiarem latwo byloby ustalic ktora opcja jest wlasciwa.

Ok o jakim pomiarze dokładnie piszesz?

Godzinę temu, Rafaellozr napisał:

Ok o jakim pomiarze dokładnie piszesz?

O pomiarze mikrofonem pomiarowym impulsem testowym testując zarówno całą kolumnę jak i każdy z driverów osobno.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 godzin temu, Kris2024 napisał:

Wiesz :))) Chce mi się śmiać :))) Wiesz dlaczego ? Bo ja już wiem ze będziesz zaskoczony :)))))) Z jakim wzmacniaczem będą grały ?

Pomijając pomieszczenie i sprzęt towarzyszący .

Jaka jest sygnatura brzmienia Opera Prima ? Bo pewne aspekty są że tak powiem stałe 😉

Według Ciebie i Was . 

i może jakieś obserwacje co do brzmienia kolumn , prosto z kartonu .

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, dedal75 napisał:

Chciałbym się na jakiś czas do tego klubu wpisać  z Operami Prima które przyjechały do mnie dziś prosto z Rzymu 🤗

Gratuluję! Świetne kolumienki. U mnie sprawdzają się w pomieszczeniu trudnym, idealnym kubiku 3x3x3 m.

Jako ciekawostkę podam, że przetestowałem je też w drugim pomieszczeniu odsłuchowym, ok 18-20 m2, wysokość 3 m. I tutaj było niemiłe zaskoczenie, bo miały wszystko, co wcześniej, poza basem. Basu po prostu nie było.

9 godzin temu, dedal75 napisał:

Pomijając pomieszczenie i sprzęt towarzyszący .

Jaka jest sygnatura brzmienia Opera Prima ? Bo pewne aspekty są że tak powiem stałe 😉

Według Ciebie i Was . 

i może jakieś obserwacje co do brzmienia kolumn , prosto z kartonu .

Pzdr 

Rozpakowałeś ( spodobały Ci się ) . Podłączyłeś ustawiłeś wszystko puściłes swój ulubiony kawałek i ? Rozczarowanie prawda ?:) Normalne bo nowe graja nijak : Cicho bez wyrazu głucho i dziwacznie. Po 50 godzinach wygrzewania zaczniesz słyszeć przebłyski innego grania. Po około 200 godzinach dopiero zacznij oceniać te kolumny jak grają. Jak grają ? Naturalnie bez przebarwień i dodatków ciut jaśniej niż seconda ale to jest ciepłe fajne naturalne granie. W jak duzym ;pomieszczeniu grają ?

One grały podobno kilkanaście godzin i 2 lata w kartonie na szafie przeleżały 

Prawie 18m2 .

Niech grają zobaczymy za miesiąc pewnie i dłużej , z moim graniem 🤦🏿‍♂️.

Pzdr 

1 minutę temu, dedal75 napisał:

One grały podobno kilkanaście godzin i 2 lata w kartonie na szafie przeleżały 

Prawie 18m2 .

Niech grają zobaczymy za miesiąc pewnie i dłużej , z moim graniem 🤦🏿‍♂️.

Pzdr 

Te kolumny są niewygrzane i nie mają PRAWA GRAC. Czy mam racje ze jesteś rozczarowany ?:)

Nie ,nie masz racji

Zacznijmy od tego że mi nic nie gra 😁 . Jeszcze jakąś drażliwość słuchu ostatnio mam możliwe że jakaś infekcja . 

Zobaczymy jak się rozwinie temat , na razie jestem dobrej myśli .🖐️

Pzdr 

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Nie ,nie masz racji

Zacznijmy od tego że mi nic nie gra 😁 . Jeszcze jakąś drażliwość słuchu ostatnio mam możliwe że jakaś infekcja . 

Zobaczymy jak się rozwinie temat , na razie jestem dobrej myśli .🖐️

Pzdr 

Jakiej muzyczki słuchasz najczęściej ?

Różnej , ale głównie Depeche Mode , Kraftwerk elektronika mniej popularna ale sporo kapel i solistów z lat 80'

Edytowane przez dedal75

13 godzin temu, dedal75 napisał:

Różnej , ale głównie Depeche Mode , Kraftwerk elektronika mniej popularna ale sporo kapel i solistów z lat 80'

Odpal płyty 1. wykonawca: Charly Antolini - Knoc Out 2000.  2. La Bamba - )- Zone Percucussion Group 3. Brian Bromberg - Hands. Zobaczysz co marka Opera potrafi.... ;)))))))

Edytowane przez Kris2024

Spokojnie , nie od wczoraj w audio się lubuje 🤗

Będzie dobrze zostaną , nie , to się pożegnamy.

Pzdr 

23 minuty temu, Kris2024 napisał:

Odpal płyty 1. wykonawca: Charly Antolini - Knoc Out 2000.  2. La Bamba - )- Zone Percucussion Group 3. Brian Bromberg - Hands. Zobaczysz co marka Opera potrafi.... ;)))))))

Usłyszysz miało być dodam :4. Goran Bregovic - Ederlezi 😉 ( za moja pomyłkę ) 😉

4 minuty temu, Kris2024 napisał:

Usłyszysz miało być dodam :4. Goran Bregovic - Ederlezi 😉 ( za moja pomyłkę ) 😉

Dla sprawdzenia basu i akustyki - Opery :))))) polecam: China Hok- Man Yim: Poems of Thunder -Percussion.... przed odsłuchem zalecam szczękę podwiązać.... ;))))

Miałem Opera Prima 2015. 2-3 lata temu sprzedałem, bo przerzuciłem się całkowicie na konstrukcje zamknięte vintage.

Ale o tych Operach złego słowa nie powiem, są świetne i wspominam je z wielkim sentymentem. 

Ja łączyłem je m.in. z UR Unico Primo i moim zdaniem bardzo dobrze się zgrywały.

Ja również byłem szczęśliwym posiadaczem opera seconda se . Kusiły mnie bardzo monitory Callas.Ale ostatecznie wszedłem w posiadanie Sonus Faber .Jak napisał kolega powyżej opery jak i SF świetnie brzmią z marką Unison research 😉

Edytowane przez pawel k
5 minut temu, Horizon44 napisał:

Miałem Opera Prima 2015. 2-3 lata temu sprzedałem, bo przerzuciłem się całkowicie na konstrukcje zamknięte vintage.

Ale o tych Operach złego słowa nie powiem, są świetne i wspominam je z wielkim sentymentem. 

Ja łączyłem je m.in. z UR Unico Primo i moim zdaniem bardzo dobrze się zgrywały.

Według mojej oceny wszystkie kolumny Opera grają naturalnie a mi właśnie o taki dżwięk chodzi. ProAcki tez graja naturalnie ale cena jest na moje za wysoka . Natomiast takie marki jak Bowers, Elac , Focal, Quadral , Klipsch obok grania naturalnego to nawet nie stały....( Bez urazy to wyłącznie mój punkt widzenia i słyszenia ) Patrzę na ten rynek pierdylion zwrotnic i drugie pierdylion głosników w kolumnie to się pytam jak to ma grac naturalnie ? Czytając opinie znafffffców (opłacanych) piszących artukuły jak to testowali ( nie wygrzane kolumny ) to chce mi się również smiać. Wiem jedno żeby uzyskać naturalny dżwięk wcale nie trzeba wydać pierdylion złotych na wzmacniacz oraz kolumny. Nie którzy myślą ze jak wydadzą więcej to to zagra lepiej otóż nie koniecznie. Wracając do tego połączenia UR Unico Primo nie słyszałem ale mam pewność, że to musiało fajnie zagrać 🙂

2 minuty temu, pawel k napisał:

Ja również byłem szczęśliwym posiadaczem opera seconda se . Kusiły mnie bardzo monitory Callas.Ale ostatecznie wszedłem w posiadanie Sonus Faber.

Wiesz Pawle ja  mam Opery Seconda SE i świadomie wybrałem je a nie Quinty bo według mnie Opera Seconda SE gra naturalniej i dla mnie ciekawiej :)))))

5 minut temu, Kris2024 napisał:

Wiesz Pawle ja  mam Opery Seconda SE i świadomie wybrałem je a nie Quinty bo według mnie Opera Seconda SE gra naturalniej i dla mnie ciekawiej :)))))

Owszem dla mnie secondy też zabrzmiały lepiej jak Qinty 😉.Ale Sonus Faber sonetto V urzekły mnie jescze bardziej 😉😀🤷

5 minut temu, pawel k napisał:

Owszem dla mnie secondy też zabrzmiały lepiej jak Qinty 😉.Ale Sonus Faber sonetto V urzekły mnie jescze bardziej 😉😀🤷

NIE kuś oj nie kuś...... boję się Twoich Sonusów posłuchać..... 🙂

3 minuty temu, pawel k napisał:

😀Zapraszam można posłuchać je w towarzystwie UR synfonia 😉

Napiszę tak: u mojego kolego Symfonia gra z kolumnami Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile i brzmi to : Zjawiskowo 🙂

6 minut temu, Kris2024 napisał:

Napiszę tak: u mojego kolego Symfonia gra z kolumnami Jean Marie Reynaud Cantabile Jubile i brzmi to : Zjawiskowo 🙂

Kurcze nie słuchałem Sonusa i mnie zaintrygowałeś...... narobiłeś ....

Godzinę temu, Kris2024 napisał:

NIE kuś oj nie kuś...... boję się Twoich Sonusów posłuchać..... 🙂

Można posłuchać 😉https://youtu.be/yrBrWy7kGGk?si=3YzEOz9T1hYrpP1P

2 minuty temu, pawel k napisał:

Jakbyś w kilku słowach sprecyzował i określił  różnice w brzmieniu/ prezentacji muzyki i odniósł te różnice w stosunku do  Opery Seconda ? 

2 minuty temu, Kris2024 napisał:

Jakbyś w kilku słowach sprecyzował i określił  różnice w brzmieniu/ prezentacji muzyki i odniósł te różnice w stosunku do  Opery Seconda ? 

Hmmm trochę ciężko bo z Sinfonią oper nie słyszałem ale porównanie mam do odsłuchu na line Magnetic 805ia.Sonusy mają lepszą separację i rozdzielczość bas jest bardziej kontrolowany i różnorodny i schodzi bardzo nisko wtedy kiedy jest to podane w nagraniu ale myślę że jest to bardziej zasługa dolnego bas refleksu.Dźwięk jest podany bardzo naturalnie i równo.No i chyba największa zaleta na której mi zależało to wierność odwzorowania poszczególnych instrumentów.Tak to bynajmniej wypada w mojej ocenie.

33 minuty temu, pawel k napisał:

Hmmm trochę ciężko bo z Sinfonią oper nie słyszałem ale porównanie mam do odsłuchu na line Magnetic 805ia.Sonusy mają lepszą separację i rozdzielczość bas jest bardziej kontrolowany i różnorodny i schodzi bardzo nisko wtedy kiedy jest to podane w nagraniu ale myślę że jest to bardziej zasługa dolnego bas refleksu.Dźwięk jest podany bardzo naturalnie i równo.No i chyba największa zaleta na której mi zależało to wierność odwzorowania poszczególnych instrumentów.Tak to bynajmniej wypada w mojej ocenie.

Poprawka : nie wiem jak gra Twój wzmacanicz mój kolega ma : ARS-Sonum Filarmonia 

Odpaliłem Twojego linka i się zorientowałem, że pomyliłem.. Cudnie to u Ciebie brzmi !!!!!!!!!!! bardzo szczegółowa góra i prześliczne brzmienie

Edytowane przez Kris2024
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.