Skocz do zawartości
IGNORED

Brak basu z pozycji siedzącej.

desperados

Rekomendowane odpowiedzi

I pewnie przy podłodze jest go jeszcze więcej? Pierwszy mod wymiaru 250 cm to ok. 69 Hz. To by pasowało do akcentującej wyższy bas charakterystyki kolumn.

Tak samo siedząc na sofie pojawia się wielokrotność "osiowego" w okolicach 60Hz co potęguje odczucie basu...

W takim razie czy wymiana kolumn na inne mogła by poprawić moją sytuację?

Zmierzyłem dokładnie pokój i ma on wymiary 5,5m x 4,5m a nie jak wcześniej podałem 6x4 jeśli ma to większe znaczenie.

Wrzucam dokładniejszy rys pokoju:

2abc1b1d1851b50377dd59f0cced03ec_1.jpg

Nie. Problemem jest pokój a nie kolumny - no, chyba, że zamiana na jakieś głośniczki komputerowe, wtedy problemów z basem nie będzie na pewno ;)

Zmierzyłem dokładnie pokój i ma on wymiary 5,5m x 4,5m a nie jak wcześniej podałem 6x4 jeśli ma to większe znaczenie.

Jeżeli długość jest wielokrotnością wysokości to niedobrze...

nagrywamy.com

A dlaczego miałby? 550 i 450 cm nie są wielokrotnościami 250 cm.

Jeżeli takie są dokładne wymiary, to wiadomo, że nie, dlatego napisałem "jeżeli", ale wysokość to standardowo 260, do tego drobna pomyłka w mierzeniu długości i mamy kichę ;)

Aby stłumić lub rozproszyć rezonans pionowy

Stłumić! Rozpraszać niskich częstotliwości nie trzeba, i tak są rozproszone ;)

Czyli co, kolega musi zająć się sufitem? Jakieś panele, półwalce itp?

Jedna strojona pułapka w rogu gdzieś na podłodze. Tylko to nie jest mała skrzyneczka, w takim pokoju...

nagrywamy.com

rety czy wy musicie tyle gadać, przemak już napisał na pierwszej stronie. Zawsze tak jest że w pomieszczeniu są miejsca o wiekszym i mniejszym natężeniu basu i trzeba pokombinowac z ustawieniami! Kolumn i siebie.

rety czy wy musicie tyle gadać, przemak już napisał na pierwszej stronie. Zawsze tak jest że w pomieszczeniu są miejsca o wiekszym i mniejszym natężeniu basu i trzeba pokombinowac z ustawieniami! Kolumn i siebie.

O jak miło że się dziś zarejestrowałeś aby nam o tym powiedzieć, odbierasz już "26E" czy dalej na dachu siedzisz?

Można coś gotowego takiego kupić ?

Są firmy, które robią takie rezonatory, ale IMO lepiej samemu zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oni robią na przykład. Ale nie znam, tylko wiem, że robią.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

MA BR6 mają taką charakterystykę, zmierzoną w polu bliskim, podbicie basu względem średnicy o prawie 10 dB ze szczytem w okolicach 90-100 Hz a poniżej ostry spadek z nachyleniem ok 12 dB/okt. Nałożenie na to "dziur" generowanych przez węzły modów daje nieprzyjemny efekt.

Koncepcja usadowienia się na sofie pod tylną ścianą i korygowania charakterystyki przez pułapki basowe i absorbery jest ryzykowna z kilku przyczyn:

- w tym miejscu koncentruje się wiele rezonansów, może się okazać że nie nastarczy miejsca na pułapki,

- taka pozycja nie spełnia wymogu przestrzennego odbioru pogłosu postulowanego m.in. przez Beranka

Wrzucam dokładniejszy rys pokoju:

2abc1b1d1851b50377dd59f0cced03ec_1.jpg

Spróbuj ustawić kolumny na dłuższej ścianie, zgodnie z tym rysunkiem:

fd07bf27ddc6180a04a567e2d9b7cf1c.jpg

Spróbuj ustawić kolumny na dłuższej ścianie, zgodnie z tym rysunkiem

Dziękuję za propozycję. Jak już nie będę miał żadnych pomysłów na pewno będę chciał taką opcję też przetestować, ale na razie chcę jeszcze trochę powalczyć z obecnym ustawieniem. Nie chcę za specjalnie pchać głowy do ściany bo obecnie kiedy siedzę na sofie to też mam przecież bas tylko jego jakość już nie jest najlepsza. Dla tego fotel celowo wylądował z dala od wszystkich ścian. Wydawałoby się że takie książkowe ustawienie a jednak wyszło do du.py.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /><br />oni robią na przykład. Ale nie znam, tylko wiem, że robią.

Odp. "Aby zlikwidować ten problem należało by wykonać solidną adaptację. Pojedyńcze pułapki basowe nie załatwią temu"

Ukryta Zawartość

W pokoju się robią dołki i górki basu, być może nie tyle że na stojąco trafiasz w "neutralne" co w górkę. wyłapiesz je chodząc po pomieszczeniu gdzie dołek gdzie górka a gdzie normalnie.

no i... musi się dać tak ustawić kolumny żeby ta górka wyszła tam gdzie chcesz, po prostu poprzesuwać je, nie jest możliwe żeby w takim miejscu był zawsze dołek,

za ustawienie rozumie przesuwanie ich, dla basu praktycznie nie ma znaczenia jak są zwrócone. generalnie szybki test - dosunięcie do ściany wzmocni bas (i zepsuje resztę).

a tak to trzeba je przesuwać przód tył, najlepiej z fotelem (niezależnie), przy czym przesuwać nie obracać, każde ~35cm powinno zrobić słyszalną różnicę

A jaki repertuar jest słuchany? Może problem jest w tym, że autor wątku szuka basu tam gdzie go nie ma, albo na nagraniu jest w mniejszym natężeniu niż mu się wydaje?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Odp. "Aby zlikwidować ten problem należało by wykonać solidną adaptację. Pojedyńcze pułapki basowe nie załatwią temu"

W sumie racja ;)

Każdy też chce zarobić ;)

nagrywamy.com

W pokoju się robią dołki i górki basu, być może nie tyle że na stojąco trafiasz w "neutralne" co w górkę. wyłapiesz je chodząc po pomieszczeniu gdzie dołek gdzie górka a gdzie normalnie.

no i... musi się dać tak ustawić kolumny żeby ta górka wyszła tam gdzie chcesz, po prostu poprzesuwać je, nie jest możliwe żeby w takim miejscu był zawsze dołek,

za ustawienie rozumie przesuwanie ich, dla basu praktycznie nie ma znaczenia jak są zwrócone. generalnie szybki test - dosunięcie do ściany wzmocni bas (i zepsuje resztę).

a tak to trzeba je przesuwać przód tył, najlepiej z fotelem (niezależnie), przy czym przesuwać nie obracać, każde ~35cm powinno zrobić słyszalną różnicę

Jestem przekonany że przy obecnym ustawieniu tylko w pozycji stojącej nie trafiam w "górkę", lecz zdecydowanie w "neutralne". Bas tu wybrzmiewa idealnie, nie wzbudza się, nie dudni, nie dominuje. Naprawdę nie tylko bas, ale i całość brzmi doskonale. Wystarczy że usiądę i odechciewa się słuchania.

Co do przesuwania kolumn i fotela to już pisałem że nic się nie zmienia. Dopiero bas jest kiedy siedzę na sofie i za sobą mam ścianę, ale nie jest to już ten sam dobry bas gdzie stoję przy fotelu z dala od ścian.

A jaki repertuar jest słuchany? Może problem jest w tym, że autor wątku szuka basu tam gdzie go nie ma, albo na nagraniu jest w mniejszym natężeniu niż mu się wydaje?

Szukając po pokoju tego basu słucham, testuję kilku różnych utworów z mocnym basem i doskonale wiem w jakim stopniu natężenia powinien on występować ponieważ wcześniej dokładnie prześledziłem sobie te utwory z dobrymi słuchawkami na uszach.

Każdy też chce zarobić ;)

To samo pomyślałem.

A powiedz kolego, gdybym w pokoju rozstawił kilka takich pułapek jak np. z tej aukcji: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to jest szansa na poprawę mojego problemu? Ewentualnie mógłbym zrobić cos podobnego sam. Coś jak w sąsiednim wątku z rur kanalizacyjnych powiedzmy o wys 1,5m, średnicy 30mm i gęsto wypełnić je odpowiednią wełną.

Ukryta Zawartość

A powiedz kolego, gdybym w pokoju rozstawił kilka takich pułapek jak np. z tej aukcji: (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to jest szansa na poprawę mojego problemu? Ewentualnie mógłbym zrobić cos podobnego sam. Coś jak w sąsiednim wątku z rur kanalizacyjnych powiedzmy o wys 1,5m, średnicy 30mm i gęsto wypełnić je odpowiednią wełną.

Pomoże, ale... Na pewno nie w rogach pomieszczenia, bo tam akurat pułapki prędkościowe działają najsłabiej. Po drugie, te 50Hz to raczej pobożne życzenia. Po trzecie - tak dziesięć sztuk i byś coś usłyszał, ale niekoniecznie wystarczająco.

Szerokopasmowe pułapki tłumią szerokie pasmo, w tym i tę newralgiczną częstotliwość, ale ich skuteczność jest odwrotnie proporcjonalna do szerokości pasma, także ten...

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Puszczałem sobie dzisiaj dźwięki testowe i w miejscu gdzie siedzę na fotelu podczas odsłuchu pliku: "040-049 Hz" mam zupełną ciszę. Dużo więcej nie słychać także przy "050-059 Hz"

Puszczałem sobie dzisiaj dźwięki testowe i w miejscu gdzie siedzę na fotelu podczas odsłuchu pliku: "040-049 Hz" mam zupełną ciszę. Dużo więcej nie słychać także przy "050-059 Hz"

subika trzeba wstawić
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.