Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy projektor, czy tv.

baracuda2

Rekomendowane odpowiedzi

Ogladanie demo MS tak, ale tylko u siebie na swoim projku to ma sens a to ciezko wykonalne.

Tak poza tym sa ludzie z projkami po 50k i wiecej z ekranami 150" i jakos daja rade bez MS.

Plus dla KrzysiekA.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Dopiero W 3000 ma interpelację klatek . Wcześniejsze to W 1400 , 1500 .

Pamiętajcie o hałsie w tańszych maszynach . Na początku jest fascynacja wielkim obrazem , kolorami . Ale po jakimś czasie zauważa się właśnie takie mankamenty .

Wydałeś kupę szmalu na ekran i jeden z drugim śmią nie być zachwyceni.

siedzisz na emigracji, zarabiasz w euro i dla Ciebie jest to kupa szmalu ? (dobrze ze nie wyjechałem) Jak pisałem z ceny jestem bardzo zadowolony i nie żałuje zakupu.. choć ekran będę wymieniał (na większy).

W każdym wątku o MS jest wyraźnie napisane że nie da się ekran porównać z małej próbki, ktoś testował płytę nie mając ekranu MS i twierdzi że jest taka sama (lub zbliżona) jakość co MS. Inny napiszę w życiu nie miałem audi ale mówię wam BMW jest lepsze choć tego też nie miałem bo latam mercem. Jeszcze inny napisze recenzje Twoich głośników mimo że ich na oczy nie widział. Naprawdę nie dostrzegasz problemu tej pseudo dyskusji ? Gdzie Ty masz wycieczki personalne ?

Też jesteś cffaniak, nie znasz alternatywny, niczego nie porównywałeś nawet samych projektorów, kupiłeś sobie roletę, naoglądałeś zdjęć i filmów w sieci a teraz uważasz że wszystko jest mega proste tylko jakąś niczego nie potrafisz wykonać i udowodnić. Pisałem Tobie, skoro to wszystko takie banalne to otwórz biznes i zarabiaj "kupę szmalu" Przecież sam pisałeś że to żadna filozofia w czym masz problem ?

Maciej swego czasu bardzo trafnie skomentował takie podajecie, Tu nie chodzi o to że ktoś coś kupił, zrobił lubi nie, tu chodzi o zwykłą odpowiedzialność za słowa i logikę, bez zbędnej filozofii.

Przy następnej okazji natychmiast Ciebie powiadomie.

Zaraz przyjedziesz ze swoim MS i będziemy testować i porównywać.

koniecznie priorytetem ! kupuj flachę, bierz płytę i jedziemy

W końcu trzeba mieć jakiś punkt odniesienia.

czego Ty nie powiesz ;]

Ogladanie demo MS tak, ale tylko u siebie na swoim projku to ma sens a to ciezko wykonalne.

ważne są jednakowe warunki, nie ważne gdzie i jakie. W takiej sytuacji nawet zdjęcie może dać jakieś wyobrażenie. Bierzesz roletę i lecisz porównać, w czym problem ?

Tak poza tym sa ludzie z projkami po 50k i wiecej z ekranami 150" i jakos daja rade bez MS.

mając 50k tylko na projektor nie bawisz się w MS bo masz lepsze i co ważniejsze większe, robotę zlecasz firmie lub sam wszystko dłubiesz ale kompleksowo.

Wydając kilka razy mniej godzimy się na liczne wady tanich modeli. Do takich wad należy hałas.

Jednak z przywoływanych przykładów (W1090, W2000 i W3000), ten najtańszy jest najcichszy (pomiary lesnumeriques z 1 m), a i tak nawet w trybie eco ostro hałasuje.

mam projektor 80cm nad głową, papierowe 30 db według mnie jest akceptowalne i można się przyzwyczaić, niesetny 33db (tryb normalny) to już za dużo i przeszkadza nawet w dość "głośnych" filmach.

W benq można zmienić prędkości obrotowe (menu serwisowe), standardowy wentyaltor w 1070 to 70mm*70mm*25mm / 4200rpm / 45CFM o standardowym ułożeniu łopatek. W teorii możemy się pobawić w tuning ale w praktycie bardzo ciezko będzie znaleść tak wydajny i cichy wentyaltor.

Panowie ...ja zanim cokolwiek powiesilem u siebie widziałem naprawdę wiele różnych instalacji u swoich znajomych lepszych i gorszych ...tanich i b.drogich...i to od nich złapałem bakcyla pt.projekcja.... i to co zobaczyłem dało mi obraz tego co mogę zaakceptować jeśli chodzi o jakość obrazu... więc mam jakieś doświadczenie organoleptyczne z różnymi projami, ekranami i adaptacją w pokojach kinowych lub zwykłych salonach....

teoria mnie nigdy nie interesowała bo dla mnie najważniejsze jest to co powiedzą i zaakceptują moje oczy...

...wiele osób wiesza pierwszy raz projektor i jest zafascynowana .... głównie zaślepiona rozmiarem obrazu....ale zaślepienie mija i zaczynamy dostrzegać mankamenty naszych zestawów...

... ja zanim powiesilem swój zestaw wiedziałem czego chcę bo już dawno zaślepienie minęło , kosztem eksperymentów jakich dokonali moi znajomi...

ważne są jednakowe warunki, nie ważne gdzie i jakie. W takiej sytuacji nawet zdjęcie może dać jakieś wyobrażenie. Bierzesz roletę i lecisz porównać, w czym problem ?

czyli twoim zdaniem probka ms nic nie daje a zdjecie daje jakies wyobrazenie ?? hmm

no i...ja nie mam zadnej rolety....ale pojade na demo bardzo chetnie jak ktos spelni warunki o, ktorych pisalem wczesniej.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

siedzisz na emigracji, zarabiasz w euro i dla Ciebie jest to kupa szmalu ?

Jak na ekran to kupa szmalu. Widzisz bo nie jestem po prostu zainteresowany i nie jestem do końca przekonany że ekran jest tyle razy lepszy ile razy jest droższy. Wydał byś na buty 300 Euro jak to potrafi zrobić niejedna baba. Pewnie byś nie wydał. Na tej samej zasadzie ja bym nie wydał 5000 złotych na ekran. Jeżeli już miałbym na coś wydać tyle pieniędzy to raczej kupiłbym sobie berylowe Scan Speaki. Te przynajmniej są dla mnie tyle warte.

Kiedyś zgłębiłem temat i wyszło mi ok 1500 za taki ekran (MA), dam żyć producentowi, zainteresowani znajdą w sieci potrzebne wskazówki. zarzuciłem temat bo mam RFG ADEO elektryczny i za dużo kasy na zabawę, ale temat osiągalny.

czyli twoim zdaniem probka ms nic nie daje a zdjecie daje jakies wyobrazenie ?? hmm

zdjęcie dwóch ekranów obok siebie może dać jakieś wyobrażenie o ile za pomocą zdjęcia jesteśmy w stanie cokolwiek ocenić. Tak samo próbka daje tylko jakiś pogląd.

nie jestem do końca przekonany że ekran jest tyle razy lepszy ile razy jest droższy.

nikt nie pisał że tak jest, wręcz przeciwnie...

Na tej samej zasadzie ja bym nie wydał 5000 złotych na ekran

niewiele więcej to komplety koszt mojej inwestycji w KD łącznie z projektem. Święta, promocje, outlet.. była okazja czemu nie. Dlatego w1070 bo był w mega dobrej cenie z pełną gwarancją i fakturą. Podobnie MS..

Kiedyś zgłębiłem temat i wyszło mi ok 1500 za taki ekran (MA), dam żyć producentowi

zrobiłeś go i porównałeś z oryginałem ?

niewiele więcej to komplety koszt mojej inwestycji w KD łącznie z projektem. Święta, promocje, outlet.. była okazja czemu nie. Dlatego w1070 bo był w mega dobrej cenie z pełną gwarancją i fakturą. Podobnie MS..

Ależ nikt tego nie neguje. Jeżeli dla ciebie kino domowe jest pasją to nie dziwi mnie że wydajesz na to pieniądze. Tylko nie każdy tak ma. Niektórzy chcą po prostu za mniejsze pieniądze uzyskać jak najwyższą możliwą jakość. Nie możesz powiedzieć że z tego powodu są niepoważni. To że może nie uzyskają takiej jakości jak MS, czego ani ty a ni ja nie wiemy bo nikt nie porównywał i nie próbował, nie znaczy to że jest to niepoważne. Tu nie chodzi o to żeby jakość była jak najwyższa tylko o to żeby jakość była satysfakcjonująca. Równie dobrze mógłbym powiedzieć o ludziach którzy słuchają muzyki z jamnika że są niepoważni. Nie nie są. Im po prostu takie coś wystarcza i należy to uszanować a nie ich z tego powodu obrażać. Nie każdy jest audiofilem kto posiada sprzęt grający nawet jak on kosztował kupę pieniędzy jak i nie każdy jest fanem kina domowego nawet jak posiada projektor jak ja. Ja po prostu podchodzę racjonalnie do sprawy. Ja nie chcę mieć sprzętu możliwie najlepszej jakości tylko chce mieć możliwie najlepszy sprzęt za pieniądze które na to przeznaczyłem. Czy naprawdę tak ciężko jest to zrozumieć?

Niektórzy chcą po prostu za mniejsze pieniądze uzyskać jak najwyższą możliwą jakość. Nie możesz powiedzieć że z tego powodu są niepoważni.

kolega rozumie treść czytaną ?

Czy naprawdę tak ciężko jest to zrozumieć?

czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do wniosku że bardzo ciężko.

@paprykarz...to że korzystasz z projektora od tylu lat nic nie oznacza.... pytanie ile widziałeś domowych instalacji różnej klasy?

...bo skoro nie widziałeś nic lepszego niż ten benek to nie wiesz ile może być lepiej... teraz swój projek akceptujesz bo może nie widziałeś nic lepszego... i może dobrze bo żyjesz w błogiej nieświadomości ,że jest ekstra i nie musisz gonić królika... ja to rozumiem.... :)

....HIFI tez ostatnio zmienił projektor z jakiejś budżetówki na sony hw, a uważał ,że ta jego budżetówka jest ok i w pełni mu wystarczała.... spytaj go o odczucia po tym jak odpalił nowego proja...

Co do @KrzyskA... to pamiętam jak kiedyś mieliśmy różne zdania co do czerni w jego lcd i mojej plaźmie... uważał ,że ma niesamowicie dobrą czerń... teraz jest podobnie z projkiem i roletą... ale skoro jego tv lcd i czerń tego tv go tak zachwycała to oznacza że ma niskie wymagania co do obrazu... ok... spoko... pasuje mu ...rozumiem...

Ja przesiadłem się na proja z plazmy ( naprawdę dobrej plazmy), więc na starcie moje wymagania co do ogólnej plastyki obrazu były zgoła wyższe i inne...

...wszystko zależy od punktu odniesienia....

a W1090 używam od miesiąca na białej ścianie (bo nie mogę się zdecydować, co do ekranu), jestem w pełni świadomy jego licznych wad, a mimo to ta jakość obrazu sprawia mi dużą przyjemność. Wczoraj widziałem "Królową pustyni" - co za piękne zdjęcia, kadry, krajobrazy - to wielka przyjemność dla mnie.

psujesz sobie filmy, takie jest moje zdanie.

Nie jestem videofilem, nie oglądam obrazu, ale filmy... wolę lepszy film niż lepszej jakości obraz z projektora :)

film to obraz + dźwięk i o wszystko musimy zadbać inaczej nie tylko pogarszamy sobie odbiór filmu ale co gorsza tracimy jego treść, osłabimy emocje.

Ja bardzo długo odkładam filmy "na duży ekran", gdy go kupiłem i zobaczyłem co potrafi ścina to wróciłem do TV a filmy wróciły na półkę. Po co ma sobie psuć film..

...wszystko zależy od punktu odniesienia....

nie koniecznie ale ogólnie wiadomo że do dobrego człowiek przyzwyczaja się bardzo szybko i jest mniej krytyczny. w1070 to jedyny lepszy projektor z którym miałem styczność a już po pierwszych testach szukałem czegoś lepszego.

...oczywiście , nic nie mam do projektorów budzetowych bo potrafią dobrze świecić patrząc na to ile kosztują, kazdy ma inną kieszeń i nie zaglądam do niej.... ale nalezy sobie zdawać sprawę ,że obraz w projku typu SonyHW czy JVC DLA to zupełnie inny obraz..... ale to też wiele zależy od naszej adaptacji ... bo to ona najczęściej masakruje nam obraz... sprawa nie dotyczy ekranów typu ALR...

Ja na tej ścianie wszystko widzę, więc nie bardzo wiem, co tracę.

skoro nie masz porównania to skąd ta pewność :)

po prostu ja jestem zadowolony, a to jest najważniejsze.

szklanka-premium.png

czytając Twoje wypowiedzi dochodzę do wniosku że bardzo ciężko.

W tym wypadku wina nie leży po mojej stronie. Jak widać parę osób zrozumiało. Skoro kolega nie zrozumiał to już raczej nie zrozumie.

Za bardzo nie rozumiem o jakiej utracie rozdzielczości piszecie. Podchodzę do ekranu i widzę poszczególne piksele. Jeżeli już coś ogranicza rozdzielczość to raczej projektor a nie ekran.

Mam wrażenie że co poniektórzy nie rozumieją zasady działanie ekranu. Przypisują niektórym ekranom jakieś nadprzyrodzone właściwości których ekrany nie posiadają. Zasada działania ekranu jest prosta jak zasada działania młotka. Najwyraźniej niektórzy tej zasady nie rozumieją skoro wydaje im się że ekrany musi być jakiś specjalnie drogi żeby dobrze działał, że producent stosuje jakieś kosmiczne technologie. Nie, ekrany są drogie bo producent znajduje klientów którzy tyle zapłacą. To nie koszty produkcji kształtują ceny ale popyt i podaż.

KrzysiekA ma rację, przerobiłem 5 ekranów, od najtańszych, buenoscrin, optica, art, suprema i na końcu adeo. Jedynym wyznacznikiem przy wyborze ekranu był brak pofałdowań, ekran miał być jak tafla. Tylko Adeo spełnił ten wymóg. Co do obrazu to nie miałem jakiś uwag odnośnie tych najtańszych, spokojnie można było oglądać.

Co do projektorów z wyższej półki, to sens kupowania tych urządzań jest tylko w przypadku dedykowanych pomieszczeń i tyle.

Kolejne złe myślenie! Właśnie słaby jakościowo ekran może w znaczny sposób pogorszyć rozdzielczość...

Jak może pogorszyć jak ja widzę każdy piksel oddzielnie.

Jestem sobie w stanie wyobrazić że ekrany z wysokim gainem potrafią popsuć rozdzielczość bo wiem jak się zachowywała płyta MDF pomalowana farbą srebrną. Struktura zrobiła się tak wyraźna że że tak powiem zagłuszała mikroszczegóły. Po prostu faktura płyty była bardziej widoczna niż detale obrazu. Jednak takie zjawisko nie występuje w ekranach które rozpraszają światło projektora we wszystkich kierunkach równomiernie. No chyba że ktoś naprawdę ma jakiś gruboziarnisty materiał.

A więc tak wygląda rozdzielczość. Obraz testowy full HD obszar naprzemiennie jeden piksel włączony jeden wyłączony. Dodam tylko że zdjęcie robiłem przy pełnym świetle w pokoju a więc można sobie zobaczyć jak ekran radzi sobie z oświetleniem zewnętrznym. Projektor w trybie ECO.

A tak to wygląda w pełnym świetle. Nie muszę mówić że tak nie oglądam. Chce tylko pokazać jak dobry może być ekran za 35 Euro. Po prostu trzeba bardzo dokładnie trafić jasnością ekranu w jasność projektora. Im jaśniejszy projektor tym ciemniejszy ekran można zastosować i tym lepszy rezultat uzyskuje się przy jasnym oświetleniu. Naprawdę nie trzeba kupować ekranów za 5000 złotych. I wcale nie chce mówić że roleta jest lepsza od MS. Chcę tylko powiedzieć że nie jedna droga prowadzi do Rzymu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-01423800-1484764507_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdzie się podział kolor biały? Postaw projektor JVC o jasności 1300ansi i daj obraz 120"... wtedy pogadamy... na Allegro wszystkie samochody na zdjęciach wyglądają rewelacyjnie... gorzej jak pojedziesz je zobaczyć na żywo...

A jak ktoś ma ciemny projektor to musi po prostu kupować ekran z wysokim gainem.

A gdzie się podział kolor biały? Postaw projektor JVC o jasności 1300ansi i daj obraz 120"... wtedy pogadamy... na Allegro wszystkie samochody na zdjęciach wyglądają rewelacyjnie... gorzej jak pojedziesz je zobaczyć na żywo...

No przecież dodałem że jak ktoś ma ciemny projektor i to jeszcze na 130 cali to musi sobie kupić ekran z wysokim gainem.

Mi by się taki ekran na ścianie nie zmieścił.

O co chodzi ci z kolorem białym?

Co do zdjęć to porównaj sobie jakość rzeczywistej komody do jakości tego co na ekranie a zrozumiesz że zdjęcie nawet w połowie nie oddaje jakości tego co na ekranie.

bo wiem jak się zachowywała płyta MDF pomalowana farbą srebrną.

Na Youtube jest pełno filmików z taką płytą lub ścianą pomalowaną na srebrny kolor... na filmach wygląda to fajnie, a sam widzisz jak jest w rzeczywistości...

Powiem szczerze nie wiem jak cię przekonać i chyba nawet nie odczuwam takiej potrzeby. Mój ekran nie jest idealny i sam to wielokrotnie pisałem. Nie chodzi mi ani o rozdzielczość bo nie ma na nim żadnych ograniczeń ani o oddanie kolorów. Ten ekran jest trochę za ciemny do mojego projektora w trybie ECO owszem wygląda dobrze dopóki nie przełączy się w tryb normalny i wtedy obraz wygląda lepiej Tylko że w trybie jasnym jest za głośny. Nie da się tak oglądać. Ale jak się nie ma porównania do trybu jasnego to tego się nie zauważa.

Jeżeli miałbym coś zmieniać to projektor na jaśniejszy a nie ekran.

No ale rozumiem że dla niektórych dwa metry szerokości może być za mało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.