Skocz do zawartości
IGNORED

Graaf GM20 OTL

Slawomir2007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zapytać Forumowiczów o doświadczenia z końcówką mocy Graaf GM20.

Jest to konstrukcja OTL, na lampach mocy 6C33C (tzw. diabełki), więc niesie pewne wymagania odnośnie doboru głośników.

Czy ktoś może z Was ma doświadczenia z tą końcówką? Jak bardzo skomplikowany jest process ustawiania biasu lamp?

Na ile są one stabilne? Jak często trzeba bias ustawiać? No i czy brzemieniowo gra jest warta świeczki? Wiele dobrego

słyszałem o tej marce, jak i o tym klocku, ale może ktoś zechce podzielić się doświadczeniami?

Z góry dziękuję

https://www.audiostereo.pl/topic/131100-graaf-gm20-otl/
  • Moderatorzy

Witam,

chciałbym zapytać Forumowiczów o doświadczenia z końcówką mocy Graaf GM20.

Jest to konstrukcja OTL, na lampach mocy 6C33C (tzw. diabełki), więc niesie pewne wymagania odnośnie doboru głośników.

Czy ktoś może z Was ma doświadczenia z tą końcówką? Jak bardzo skomplikowany jest process ustawiania biasu lamp?

Na ile są one stabilne? Jak często trzeba bias ustawiać? No i czy brzemieniowo gra jest warta świeczki? Wiele dobrego

słyszałem o tej marce, jak i o tym klocku, ale może ktoś zechce podzielić się doświadczeniami?

Z góry dziękuję

Wg. mnie idea robienia OTL na diabłach jest bardzo kontrowersyjna - do poprawnej pracy wzmacniacz taki potrzebuje idealnie spasowanych lamp, co w przypadku 6c33 jest nie tyle trudne co wręcz niemożliwe - po prostu warunki pracy tej lampy są na tyle płynne i nieprzewidywalne, że IMO używanie tej lampy w innej koncepcji niż SE jest niefortunnym pomysłem. Inna sprawa, że o ile 5 lat temu koszt 1 diabła wynosił 10-20 zł i wymiana kwadry co pół roku nie była problemem (bo zle sparowane OTL czy PushPull bedzie bardzo szybko zajeżdżał lampy), to teraz zaczyna tych lamp brakować na rynku i ceny zaczynają się od 100zł/szt.

-----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/131100-graaf-gm20-otl/#findComment-4013078

Wg. mnie idea robienia OTL na diabłach jest bardzo kontrowersyjna - do poprawnej pracy wzmacniacz taki potrzebuje idealnie spasowanych lamp, co w przypadku 6c33 jest nie tyle trudne co wręcz niemożliwe - po prostu warunki pracy tej lampy są na tyle płynne i nieprzewidywalne, że IMO używanie tej lampy w innej koncepcji niż SE jest niefortunnym pomysłem. Inna sprawa, że o ile 5 lat temu koszt 1 diabła wynosił 10-20 zł i wymiana kwadry co pół roku nie była problemem (bo zle sparowane OTL czy PushPull bedzie bardzo szybko zajeżdżał lampy), to teraz zaczyna tych lamp brakować na rynku i ceny zaczynają się od 100zł/szt.

Dzięki za opinię. Właśnie też mam obawy o dostępność tych lamp w dobranej kwadrze.

https://www.audiostereo.pl/topic/131100-graaf-gm20-otl/#findComment-4013276

Dzięki za opinię. Właśnie też mam obawy o dostępność tych lamp w dobranej kwadrze.

Ale dzwiękowo ten wzmak jest bezkonkurencyjny ,ma swoje fankluby w skandynawii. Żadne parowanie się tu nie zda bo po kilku godzinach pracy wszystko się rozjeżdza ,ale ze wszystkim można sobie poradzić. Dzwięk rekompensuje wszystkie niedogodności.
https://www.audiostereo.pl/topic/131100-graaf-gm20-otl/#findComment-4013910

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.