Skocz do zawartości
IGNORED

Pojedynek w stereo: Sony TA-F690ES vs Onkyo TX-RZ900

ginhop

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przychodzi powoli czas na zakup amplitunera. Obecnie mam system stereo z wiekowym wzmacniaczem Sony TA-F690ES.

Ponoć amplituner z funkcjami sieciowymi Onkyo TX-RZ900 gra bardzo dobrze w stereo.

Moje pytanie.

Czy warty jest swojej ceny Onkyo TX-RZ900? Ktoś może osłuchał się z tym sprzętem? A może soniak i tak jest lepszy?

Jak masz mozliwosc posluchania gdzies rz to bedzie najlepszym rozwiazaniem dla ciebie wtedy ocenisz czy warto.

Nie sadze aby soniacz byl lepszy od rz ale to tylko taka moja opinia.

-=SLAYER RUL3Z =-

To nie tak. Dzisiejsze amplitunery wiele potrafią... . Chciałbym mieć amplituner i wzmak w jednym. Chyba, że technologia nie poszła do przodu aż tak, że za niższe pieniądze można uzyskać lepsze brzmienie w amplitunerach niż w sprzęcię topowym z przed wielu lat.

Kino i osobne stereo,jak najbardziej,sam sobie odpowiedziałeś,nie warto wydać tych 6 tyś na ten amplituner,miałem 505,550,670 i to były bardzo tanie i dobre wzmacniacze,amplitunery nie dawały rady,lepszy wybór kup coś używanego za 3 tyś,zaoszczędzisz połowę.

No właśnie. soniacz lepszy, a może lepsze rz 900. Tyle tylko, że ten soniacz kosztował mnie 450zł. A tu rozchodzi się o 6 tyś co do 900.

RZ900 to bezpieczny zakup - i podejrzewam, że w tym roku to już bliżej 5 tys a nie 6 tys. A bezpieczny bo nie jest to amplituner z kontrowersyjnym brzmieniem, np z lekka zamulającym jak Denony, z przesadną płynnością i zaokrągleniami jak Marantz, z krystalicznymi wysokimi tonami, których nie lubią niektóre kolumny. Wszelkich minusów i plusów ma po prostu po trochu - w miarę dynamiczny w skali makro, dźwięk dociążony, nie jakoś super szybki, ale i tak szybszy od większości konkurencyjnych amplitunerów. Ale czy naprawdę nie masz możliwości żadnych odsłuchów? Oraz - czy rzeczywiście planujesz kino domowe? Powiedzmy 5.1? Jeśli tak, to RZ900 jest zdecydowanie mocnym graczem, świetnie wypełnia scenę dźwiękową między kolumnami, i muzyki da się na nim posłuchać. Jeśli jednak planujesz zostać przy stereo - to zasada prosta, za tę samą kwotę można znacznie lepiej, ewentualnie podobnie można znacznie taniej, choćby dokładając jakiś odtwarzacz strumieniowy do Twojego obecnego wzmacniacza, skoro jego brzmienie Ci odpowiada a szukasz funkcjonalności amplitunerów.

Możliwość odsłuchu by była. Tylko trzeba, wziąć 690 pod pachę i jechać ponad 100km. Może jakiś sklep byłby na tyle cierpliwy by na spokojnie z porównaniem osłuchać się z nowym zakupem. Pisałem wyżej, że nowe amplitunery mają duże możliwości.

Dla mnie priorytet.

1. Stereo

2. Stereo strumieniowanie (te amplitunery to umożliwiają). Tu też chodzi o jakość brzmienia w stereo.

3. Kino domowe.

I teraz po chłopsku.

Jeśli dzisiejszy amplituner potrafi zagrać lepiej, niż dawne stare wzmacniacze ( tutaj porównanie 690es vs rz900) to jestem w domu i nie ma się nad czym zastanawiać. Jednak są sugestie, że pozostać przy 690es i kupić tańszy amplituner.

Za 6 tyś kupisz taki wzmacniacz stereo (najlepiej używkę ) że zapomnisz o kinie domowym - warunek musisz mieć dobre kolumny i pokój odsłuchowy .

Pytał też czy Sony może lepsze ? Kd w tej cenie do stereo i tak słabe będzie a streama to kupi jakiegoś za nie dużą kwotę . Tak patrząc na uszkodzone na alle to ampli Onkyo tam dominują i to nawet te z wyższej półki - a bardzo lubię tą firmę więc coś jest nie tak z tymi ampli .

Nie wiem jak gra sony oraz czy te stxy to jasne czy ciemne kolumny, wiem za to jak bylem na odsluchach paru ampli z tzw sredniej polki i przyplatal sie tam tez wzmak marantza 6005... moze to nie srednia a tansza polka ale kazdy ampli przy nim wypadl na wirtuoza muzykalnosci a.byly to ca 751 rz900 i arcam380, takze z tymi wzmakami bywa roznie... ja z 900 jestem mega zadowolony wiec oby posluzyl dlugie lata hehe

To nie tak. Dzisiejsze amplitunery wiele potrafią...

To nie tak, cytując klasyka, wiele potrafią ale jeśli chodzi o efekty kina domowego.

Tu pełna zgoda.

Był tu niedawno wątek osoby która kupiła ten amplituner i była bardzo mocno rozczarowana jego pracą w stereo....

Marketing na tym forum ma się dobrze..... ;P

Ale w ogóle dziwię się Twoim problemom.

Jeśli chcesz oglądać filmy w 5.1, czy 7.1 czy nawet 9.1 to nie masz się nad czym zastanawiać.

Nawet wzmacniacz za 20 tys. nie zagra w kinie jak zagra amplituner za 3 tys.

Jeśli ten amplituner okaże się dziadostwem strasznym w stereo, zostawiasz wzmacniacz i tylko kable przepinasz od frontów.

Wiele osób tak ma, nawet mając wybitne amplitunery - czytaj flagowce.

Jeśli Cię amplituner zachwyci w stereo - sprzedaż wzmacniacz....

I gdzie tu problem ??? ;P

P.S. A jak masz dylematy, kup amplituner przez internet z pewnego sklepu - masz kilka dni na sprawdzenie i zwrot. I zakup tańszego jeśli w stereo okaże się porażką. (a może)

Za 6 tyś kupisz taki wzmacniacz stereo (najlepiej używkę ) że zapomnisz o kinie domowym - warunek musisz mieć dobre kolumny i pokój odsłuchowy .

Sorry, ale bzdura

Film oglądany w systemie nawet 5.1 a film oglądany w stereo to jak jazda w deszczu mercedesem i na wrotkach - delikatnie ujmując.

Film oglądany w systemie nawet 5.1 a film oglądany w stereo to jak jazda w deszczu mercedesem i na wrotkach - delikatnie ujmując.

Jasne że masz rację ale tylko w kd , jeśli popatrzysz na to z drugiej strony czyli muzyka (oglądany film) słuchane w prawdziwego stereo a z ampli w tej samej cenie to co będzie lepiej grało ? Trzeba po prostu zdecydować czy więcej kino czy stereo .

Ale po co mam wybierać obiad czy deser ???

Ja chcę obiad, a później deser.

Inaczej: tirem nie pojedziesz z rodziną w niedzielę do kościoła, prawda ??? ;P

Ja mam amplituner kd, projektor i naprawdę dużą frajdę z oglądania dobrego filmu...

Jak mam chęć posłuchać krążka to przełączam fronty i mam super stereo.

Słuchałem dość dużo domowych zestawów kd - z naprawdę wysokiej półki i zostałem przy dwóch klockach....

Odtwarzacz br. tv i projektor pod amplituner kd. Wszystko inne pod wzmacniacz....

I polecam takie rozwiązanie...

Shrek777 prywatnie tez jestem zwolennikiem takiego rozwiązania.

Ale branżowo rozumiem dylematy klientów. Wiąże się to z większą ilością zajmowanego miejsca, przepinaniem i finalnie funduszami.

Autor tematu ma wzmacniacz o wartości 600 zł..,

chce kupić amplituner za 6000 zł.

Także to czy zostawi sobie tego soniaka czy nie, to taka wisienka na torcie - 10% ceny tego amplitunera....

Ale na koniec swojego tu udziału.

Nie kupuj amplitunera kd jeśli nie chcesz oglądać filmów. Nieważne czy dasz 3000, 6000, czy 15000 zł. Zawsze w danej cenie znajdziesz lepszy wzmacniacz stereo - zawsze.***

Natomiast jeśli autor chce oglądać filmy to powinien zacząć od kartki i ołówka i od swoich oczekiwań - spisania ich, a następnie szukania czegoś co je z grubsza spełni. Jest tu paru rozsądnych - pardon "branżowców" jak choćby Kolega powyżej - doradzą, pomogą.

Wzmacniacz jest tani - 6 stówek, także to czy go sobie zostawisz, czy nie - o tym można zdecydować po osłuchaniu się z amplitunerem. Nawet zalecam ew. sprzedaż z miesiąc po zakupie nowego klocka....

*** Nie zawsze nówkę, ale zawsze o parę półek lepszy.

PS. Przepinanie frontów może odstraszać, ale to kwestia dobrej szafki (żeby był dostęp). No i oczywiście używamy bananów - dwa kolorki można jeszcze jakoś oznaczyć lewą i prawą kolumnę.

Jeśli przepinkę robimy przy wyłączonych klockach to jest to dużo bezpieczniejsze niż sex w Portugalii :P

Tak czy siak udanych zakupów wszystkim życzę :)

To nie tak. Dzisiejsze amplitunery wiele potrafią... . Chciałbym mieć amplituner i wzmak w jednym. Chyba, że technologia nie poszła do przodu aż tak, że za niższe pieniądze można uzyskać lepsze brzmienie w amplitunerach niż w sprzęcię topowym z przed wielu lat.

Taaak ... poza generowaniem dobrego dźwięku.

Np. taki klocuszek z końca lat 70-ych ubiegłego wieku zmasakruje dźwiękiem każdy współczesny amplituner kina domowego.

tr-2080-2.jpg

Muszę przewietrzyć mój system…

Pisałem wyżej w punktach w jakiej kolejności słucham. Jednak dochodzenie do wniosku, dzięki także podpowiedziom przez Was, ze jednak lepiej kupić połowę tańszy amplituner i pozostać przy wzmaku stereo.

Zawsze możesz połączyć 2w1 ;)

Nie wiem czy ten wzmak Sony na to pozwala, może przez te wejścia po lewej ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

da sie wpiąć sygnał z pre outów amplitunera ?

Jak nie to w tym budżecie można spróbować taki zestaw zmontować ;)

Np. kupujesz Marantza SR6010 + Wzmaka np. PM8003 - >

Ukryta Zawartość

I masz sprzęt bez kompromisu ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.