Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do okolo 6000

Artur_65393

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

W kwestiach audio jestem kompletnym laikiem, zaden ze mnie audiofil jednak musze przyznac, ze czuje roznice miedzy takimi np. sluchawkami Sennheiserami Momentum - ktore mam i bardzo lubie, a jakimis innymi pierwszymi, lepszymi, nausznymi za 100 czy 200 zl icon_lol.gif Chcialbym po porstu, zeby zakupiony zestaw gral jak nalezy i tutaj przydatna bylaby pomoc znawcow tematu w zawezeniu puli potencjalnych glosnikow do minimum - stad moja obecnosc na tym forum.

Preferowany rodzaj muzyki:

Trudny do sprecyzowania, wszystko po torchu jednak jak juz mialbym robic hierarchie to przede wszystkim brzmienia gitarowe (te ciezkie takze), na drugim miejscu spokojny chillout i drum and bass liquid - czyli mruczacy w tle bass. Generalnie nie jestem fanem dudnienia basem na lewo i prawo, jednak lubie jak muzyka jest "miesista".

Pomieszczenie docelowe:

Pokoj z aneksem kuchennym okolo 23 m2. Glosniki planuje postawic blisko sciany po bokach szafki RTV (inaczej mi to nie pasuje za bardzo) wiec z tego co juz zdazylem wyczytac, przydalyby sie takie z otworem BR na przedzie.

Amplituner:

Tutaj od dluzszego czasu myslalem nad Marantzem Melody media 611, jednak obecnie blizej mi do Onkyo Tx-8150, wiec bylbym wdzieczny o podpowiedzi odnosnie glosnikow do tego drugiego wlasnie. Dlaczego akurat ten? Zalezy mi na mozliwosci obslugi Spotify oraz strumieniowania muzyki przez bluetooth. Oczywiscie posiadam tez spora liczbe plyt CD wiec w najblizszej przyszlosci jakis odtwarzacz CD rowniez planuje zakupic (moze do kompletu po prostu Onkyo C-7030).

Cena:

Na calosc nie chcialbym wydac wiecej niz okolo 6000 zl

Przegladalem juz rozne fora, kilka watkow na obecnym takze i wstepnie zapisalem sobie takie oto pozycje:

- Pylon Audio Sapphire 25 (jednak tutaj moglby byc problem z BR?)

- Cambridge Audio Aero 6

- Dynavoice Definition DF-5

- Focal Chorus 714

- Monitor Audio BX-6

Bede bardzo wdzieczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/131185-zestaw-stereo-do-okolo-6000/

Dzień dobry.

Jeśli zależy Ci na funkcjonalności sieciowej, proponowałbym wybrać jeden z modeli amplitunerów stereofonicznych, wyposażonych w taką funkcjonalność. Na rynku masz tak naprawdę do wyboru Onkyo TX-8150 (http://q21.pl/onkyo-tx-8150.html), Yamaha R-N602 (http://q21.pl/yamaha-r-n602.html) bądź Pioneer SX-N30DAB (http://q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html).

Yamaha jest najbardziej rockowo grającym amplitunerem, który sprawdzi się w szybkich i mocnych gatunkach muzycznych, eksponując wyraźnie skraje pasma. Onkyo i Pioneer to bardzo podobne brzmieniowo urządzenie o charakterystyce cieplejszej, bardziej zrównoważonej, dokładnej.

Jako alternatywa do powyższych systemów proponuję jeszcze system Denon PMA-720AE + DNP-730AE (http://q21.pl/denon-pma-720ae-dnp-730ae.html). To bardziej gęste, lekko ocieplone i dynamiczne granie.

Kwestia kolumn - bardzo dobrą i bezpieczną opcją jest polska konstrukcja Pylon Audio Sapphire 25 (http://q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To świetna dynamika, swoboda grania, przestrzeń. Jako alternatywa spójrz proszę na Dali Zensor 7 (http://q21.pl/dali-zensor-7.html) oraz Monitor Audio Bronze 6 (http://q21.pl/monitor-audio-bronze-6.html). Dali to bardziej gęste, ciepłe granie. Monitor Audio natomiast stawia na świeży, szybki, przestrzenny, analityczny dźwięk. Miłym zaskoczeniem może być także zestaw Cambridge Audio Aero 6 (http://q21.pl/cambridge-audio-aero-6.html).

Na koniec propozycja najbardziej zaawansowana, oferująca dźwięk bardzo spójny, pełny, neutralny - Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. Poza wymienionymi powyżej konfiguracjami w salonie mamy ogromny wybór jeszcze innych kolumn i elektroniki, które możesz w komfortowych warunkach odsłuchać.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobrą jakość w stosunku do ceny mają kolumny STX np:

Electrino 150 czy 250.

Ciekawe konstrukcje niedrogie a na niezłych głośnikach robi BMN. Jak to gra nie wiem.

Phoebe III brałbym raczej ostrożnie, nie gra to może źle ale też nie łudźmy się tekstami że gra to całościowo tak samo lub lepiej jak dużo droższe kolumny.

Jak zależy Ci jeszcze na odtwarzaczu cd w niedalekiej przyszłości to ja bym zwiększył budżet i poszedł we wzmacniacz plus kolumny plus odtwarzacz cd strumieniowy.Coś pokroju yamaha cd-n 301.

Dziekuje wszystkim za rady.

Q21 - Zdaje sie, ze mam godnego "rywala" do Onkyo. Musze sie przyjrzec temu amplitunerowi Yamaha. Chetnie bym do Was wpadl posluchac podanych propozycji, ale do Pabianic mam troche daleko - no chyba, ze bede gdzies w okolicach Lodzi w przyszlym miesiacu, to moznaby pomyslec. Trzeba sie zapowiadac na odsluch konkretnych pozycji, czy wszystko jest na stanie?

sls - Dzieki za zaproponowane modele glosnikow, jednak te STX sa po porstu... brzydkie - no coz, po prostu mi sie nie podobaja, a jakby nie bylo musialbym ciagle je ogladac w salonie, wiec jak juz sie zdecydowalem wydac kilka tys. na sprzet to chcialbym zeby takze cieszyl oko - typowo amatorskie podejscie co? ;)

margaryna85 - Ciekawa propozycja, widze ze moznaby takze dorzucic YBA-11 i bylby takze bluetooth, czyli w sumie niemal wszystko to co w amplitunerze sieciowym (no oprocz radia fm). Jaki wzmacniacz bys do tego skompletowal, glosniki?

sls - Dzieki za zaproponowane modele glosnikow, jednak te STX sa po porstu... brzydkie - no coz, po prostu mi sie nie podobaja, a jakby nie bylo musialbym ciagle je ogladac w salonie, wiec jak juz sie zdecydowalem wydac kilka tys. na sprzet to chcialbym zeby takze cieszyl oko - typowo amatorskie podejscie co? ;)

Podejście jak najbardziej słuszne. Electrino zbyt piękne nie są ale w rzeczywistości mogą ładniej wyglądać niż na zdjęciu. Wiele konstrukcji ładnie wygląda ale gra zupełnie przeciętnie bo daje się najtańsze przetworniki i zwrotnice (to jest to czego klient nie widzi).

Z naszych konstrukcji do amlitunera mogą podejść np. Maestro III Tonsila. Jest to nowa przeprojektowana konstrukcja.

Fajną kolumną do niewielkich salonów jest np. Tannoy Revolution XT 6F niestety poza wymienionym budżetem... Do niedawana kosztowała bodaj z 8k PLN.

Fajną kolumną do niewielkich salonów jest np. Tannoy Revolution XT 6F niestety poza wymienionym budżetem... Do niedawana kosztowała bodaj z 8k PLN.

Z tego co widze, az tak piekielnie drogie nie sa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,chyba ze gdzies wkradl sie blad?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

Z tego co widze, az tak piekielnie drogie nie sa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,chyba ze gdzies wkradl sie blad?

Na stronie jest podana cena za 1 sztukę.

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Na stronie jest podana cena za 1 sztukę.

Owszem, ale to w dalszym ciagu "tylko" 500 zl wiecej niz np. sztuka Zensor 7 - przynajmniej w tym konkretnym sklepie. Mocno przecenione z jakiegos powodu..

No nic, bede musial w wolnym czasie gdzies podjechac i przesluchac zaproponowane wyzej pozycje. Moze faktycznie sie okaze, ze nawet ja bede slyszal kolosalne roznice i bedzie trzeba rozciagnac nieco widelki funduszowe ;)

• Moderatorzy

Ja od siebie mogę Ci polecić Audio Academy Hyperion IV lub nieco mniejsze Phoebe III (Q21 też je polecał). Kolumny polskiej produkcji, widzę, że patrzysz też na wygląd, tu się nie zawiedziesz bardzo ładne wykonanie, ręczna robota (zdjęcia nie oddają tego). Poczytaj trochę opini, zapraszam do Klub miłośników Audio Academy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A przede wszystkim posłuchaj :)

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Witaj,

Po pierwsze musisz zapomnieć o stacyjne all in one Marantz 611. To dobre urządzenie do małych pomieszczeń i niewielkich wymagań.

Jeśli chodzi o większe stereo to faktycznie klocek Onkyo 8150 wiedzie obecnie prym w tych urządzeniach. Ze względu na cenę do jakości.

Jeśli o 700 zł przekroczysz budżet to dostaniesz u nas Tannoy ale model XT8F właśnie z tym amplitunerem, Uważam że warto. Z racji iż oczekujesz mruczącego niżej schodzącego basu.

Dobrą propozycją są także kolumny Polk Audio TSX330, Heco Music Style 1000

Podjedz do nas na odsłuch i wybierzesz sobie to co odpowiada Twoim preferencjom.

Zapraszam

Jeśli o 700 zł przekroczysz budżet to dostaniesz u nas Tannoy ale model XT8F właśnie z tym amplitunerem, Uważam że warto. Z racji iż oczekujesz mruczącego niżej schodzącego basu.

Dobrą propozycją są także kolumny Polk Audio TSX330, Heco Music Style 1000

Podjedz do nas na odsłuch i wybierzesz sobie to co odpowiada Twoim preferencjom.

Dzieki za oferte, brzmi zachecajaco. Chetnie bym do Was podjechal przekonac sie na wlasne uszy co jak gra, jednak jestem z trojmiasta, do Oswiecimia mam wiec ladny kawalek drogi. Musze znalezc jakis salon blizej, posluchac paru wymienionych w watku pozycji, wtedy bede wiedzial gdzie jestem i w ktorym kierunku isc. Jednak szukajac po roznych stronach internetowych trojmiejskich salonow niebardzo widze, zeby gdzie byly takie np. Tannoy XT6 lub 8, albo np. Tonsile. Jakis godny polecenia salon, ktos, cos?

Polatalem troche po forum i innych stonach i przyszedl mi do glowy jeszcze jeden pomysl:

MARANTZ PM6006 + CD6006 + NA6005

Caly potrojny zestaw mialby oczywiscie wszystko czego potrzeba i dusza zapragnie (w kwestii funkcjonalnosci). Z tego co ludzie pisza w "internetach" amplifier to amplifier i zadnen amplituner nigdy nie zagra tak ladnie w stereo, a rodzina Marantzow z "6" z przodu wszedzie zbiera pozytywne opinie. Zaczalem wiec rozwazac i taka opcje, na poczatek zakupic PM6006 + NA6005 (a moze i najpierw CD6006, pozniej sieciowy) + kolumny, z czasem uzupelnic zestaw, no chyba, ze trafilbym jakas okazje i szarpnal sie od razu na calosc. Tutaj jednak zasadnicze pytanie, czy proponowane wyzej kolumny sprawdza sie takze z ta wesola gromadka Marantzow? Zensor 7, Tannoy XT8F/XT6F, Phoebe III, Pylon Audio Sapphire 25?

Oczywiscie budzet zapewne musialby byc nieco wiekszy, co jednak nie zniecheca mnie jakos szczegolnie do tego pomyslu.

• Moderatorzy

Jeśli Marantz to zobacz na ten wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tu kolega Azimut poleca sklep w UK ceny rzeczywiście zachęcajace.

Ukryta Zawartość

No to wyślemy do ciebie sprzet i sprawdzisz w domu :)

Marantz seria 6 jest obecnie na promocji i zdecydowanie lepiej kupować całość. Wychodzi duzo taniej.

Do tannoya marantz bardzo pasuje chodź seria 6 bardziej do xt6.

Do zensor i pylon jest ok ale można lepiej

Do xt8f lepiej kupić pm8005.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Wybor padl na zestaw Marantza PM6006, CD6006 i NA6005 z kolumnami Pylon Saphire 25. Krotko postaram sie opisac moje wrazenia z odsluchow, moze komus sie przyda przy posszukiwaniach swojego idealnego zestawu.

Onkio tx8150 na odsuchu praktycznie od razu skreslilem - jakis taki plastikowy dzwiek, malo szczegolowy, jakby wszystko sie zlewalo z soba. Duzo lepiej wypadla Yamaha RN602 szczegolnie przy gitarowym graniu, gdzie gitary brzmialy bardzo soczyscie i mięsiście, jak byla stopa to zdecydowanie bylo ja czuc w powietrzu, a bas ladnie sobie mruczal w tle. Zdecydowalbym sie na nia gdybym nie posluchal takze Marantza - tutaj bylo jeszcze lepiej, jakby jeszcze bardziej szczegolowy dzwiek, ciezko to jakos ubrac w slowa - po prostu bylo inaczej i to inaczej bardzo mi sie spodobalo. Co do glosnikow to ku mojemu zdziwieniu Tannoy XT 8F, Zensor 7 i Saphire 25 jak na moje ucho i gust zagraly bardzo podobnie, ze wszystkimi wyzej wymienionymi zrodlami. Nieznaczne roznice w dzwieku dawalo sie wylapac, jednak nie w takim stopniu jak w przypadku zrodel. Finalnie wybor padl na polska produkcje, ktora moim zdaniem miala najladniejszy, gleboki bas (roznice szczegolnie bylo slychac w kawalku Renegades of Funk - Rage Against The Machine), tymbardziej ze kolumnt te byly najtansze z tej trojki.

Sprzet jest juz w domu, jak dla mnie gra rewelacyjnie, mam tylko jeden problem z odtwarzaniem Spotify przez Spotify connect. Za cholere nie moge sie polaczyc z odtwarzaczem sieciowym, nie widze takze zadnej pozycji Spotify w menu odtwarzacza, zupelnie jakby firmware nie mial zaprogramowanej takiej opcji?! Oczywiscie zorbilem update softa jednak to takze nic nie pomoglo, nie wiem czy cos jest nie tak z moim egzemplarzem czy to szerzej znany problem, albo kwestia konfiguracji?

• 3 miesiące później...

Ok juz mi brak cierpliwosci.

NA6005 - sprzedam za pol darmo, chetni pisac na priv. (szukalem pobieznie bez sukcesu - jest tu na forum jakis dzial z ogloszeniami kupna/sprzedazy?)

Niby wszystko dziala, jednak Spotify connect to totalna porazka. Moze to moj router jest powodem tych problemow, jendnak juz nie mam sily sie z tym bawic. Serwis juz przestal odpisywac na moje maile - jedyne co mi doradzili to reset do ustawien fabrycznych badz sprawdzenie lacza internetowego. Teraz zaluje ze go nie oddalem do sklepu zaraz po zakupie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.