Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do pokoju 9mkw

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Pytanie głupie, ale podobno głupich pytań nie ma.

Pytam bardziej dla spokojności sumienia. Trafiły mi się podłogówki do kupienia, trójdrożne, Acoustic Research S40, ale pokoik malutki (choć docelowo w tym roku się przeprowadzam, być może do większego). Zastanawiam się tylko, czy jest sens - do cichego grania pakować się w podłogówki.

Obecne Tannoy M2 dają radę przy głośnym graniu i to kolumna po prostu świetna. Mimo to brakuje czasem pomruku przy bardzo cichym słuchaniu (Yamaha A-720 nie ma loudnessu, a przynajmniej nie wprost) i ogólnie myślałem już nad spróbowaniem czegoś innego.

Miałem do czynienia z kolumnami podstawkowymi z serii Status, stąd to zainteresowanie.

Jestem ciekaw opinii. Pokój kwadratowy, mocno zabudowany.

PS. Wiem, że kombinacje alpejskie, ale pytam z ciekawości.

https://www.audiostereo.pl/topic/131215-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-pokoju-9mkw/

Pomyśl raczej o subwooferze

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Nie ma najmniejszego znaczenia czy kolumna jest podstawkowa czy podłogowa, problemem jest wielkość przetworników i ich układ.

To nie jest tak, że z kolumny podłogowej usłyszysz więcej basu, czy będzie bardziej dudnić. Po prostu w zależnośći od wielkości membran przetworników kolumna będzie tłoczyła w pomieszczeniu więcej/mniej powietrza - ciśnienie akustyczne. To ciśnienie akustyczne przez wielu jest właśnie odbierane jako "niski bas". To samo tyczy się subwooferów.

Prawda jest taka, że w większości "domowych pomieszczeń" kiepawo jest ze słyszalnością fal poniżej 50Hz. 50Hz to już fala o długości ponad 6,5 metra.

Pzdr.

Tam powinno być *wielkości membran przetworników i wielkości wychylenia

...przy głośnym graniu i to kolumna po prostu świetna. Mimo to brakuje czasem pomruku przy bardzo cichym słuchaniu (Yamaha A-720 nie ma loudnessu, a przynajmniej nie wprost) i ogólnie myślałem już nad spróbowaniem czegoś innego.

Spróbuj jakiejś Yamahy z loudness, tylko nie kupuj od razu - spróbuj najpierw. Charakterystyka ucha nie jest stała, i wraz ze spadkiem głośności spada odczuwalna ilość basu pomimo, że z głośników wydobywa się go proporcjonalnie tyle samo. Funkcja loudness została stworzona właśnie po to aby, skompensowania zmianę charakterystyki ucha. Wprawdzie z jej działaniem w praktyce różnie i audiofile-hiendowcy są jej przeciwnikami, ale Yamaha ma tę zaletę, że zamiast przyciskiem loudness jest regulowany pokrętłem. Skoro piszesz, że brakuje Ci basu tylko przy bardzo cichym słuchaniu funkcja loudness może zdać egzamin.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Spróbuj jakiejś Yamahy z loudness, tylko nie kupuj od razu - spróbuj najpierw. Charakterystyka ucha nie jest stała, i wraz ze spadkiem głośności spada odczuwalna ilość basu pomimo, że z głośników wydobywa się go proporcjonalnie tyle samo. Funkcja loudness została stworzona właśnie po to aby, skompensowania zmianę charakterystyki ucha. Wprawdzie z jej działaniem w praktyce różnie i audiofile-hiendowcy są jej przeciwnikami, ale Yamaha ma tę zaletę, że zamiast przyciskiem loudness jest regulowany pokrętłem. Skoro piszesz, że brakuje Ci basu tylko przy bardzo cichym słuchaniu funkcja loudness może zdać egzamin.

Żadna Yamaha nie ma Loudness, stąd myślę o ucieczce w stronę Denona.

Dziś usiadłem chwilę przy sprzęcie, przeczyściłem potencjometry, odnowiłem końcówki przewodów po roku, czy dwóch i jest znacznie lepiej, przynajmniej tak mi się wydaje :) Przy cichym słuchaniu ustawiam delikatnie niskie tony na +2 i jest idealnie :)

Nie będę kombinował póki co, bo z Tannoy+Yamaha jestem zadowolony, ale te podłogówki wpadły przypadkiem w oko i chciałem się upewnić, że to głupi pomysł

Jakiej muzyki sluchasz? Przyszla mi do glowy Yamaha do m1.

Pisałem Ci już chyba w innym temacie. Wszystko co w Trójce, rock alternatywny, młody polski rock czy jak to nazwać (Zalewski, Kortez, Brodka, Podsiadło), PinkFloyd, Dire Straits, Sting, Clapton, Camel, Depeche Mode, Jarre. Wszystko :)

Przy cichym słuchaniu ustawiam delikatnie niskie tony na +2 i jest idealnie :)

Audiofile-hiendiwcy powiedza, muzyki slucha sie glosno, a ja powiem ze podkrecanie basu i sopranu przy cichym odsluchu uzasadnione jest spadkiem czulosci ucha na niskie i wysokie czestotliwisci wraz ze spadkiem glosnosci. Jest ok wiec nic nie zmieniaj. Tylko sprawdz sobie jeszcze, i zapamietaj, ze "wszystkie" nowsze Yamahy maja loudness i to regulowany bezstopniowo, moze kiedys Ci sie to przyda.

PS. Troche lzejszej muzyki sluchasz i troche inny sprzet od moich planow, ale moze jestes w stanie powiedziec jak Twoj sprzet radzi sobie z podwojna stopa w metalu?

Audiofile-hiendiwcy powiedza, muzyki slucha sie glosno, a ja powiem ze podkrecanie basu i sopranu przy cichym odsluchu uzasadnione jest spadkiem czulosci ucha na niskie i wysokie czestotliwisci wraz ze spadkiem glosnosci. Jest ok wiec nic nie zmieniaj. Tylko sprawdz sobie jeszcze, i zapamietaj, ze "wszystkie" nowsze Yamahy maja loudness i to regulowany bezstopniowo, moze kiedys Ci sie to przyda.

PS. Troche lzejszej muzyki sluchasz i troche inny sprzet od moich planow, ale moze jestes w stanie powiedziec jak Twoj sprzet radzi sobie z podwojna stopa w metalu?

Podaj przykład nagrania, postaram Ci się nagrać jutro :)

Byłem kilku krotnie u znajomego który dokładnie w 9m zaczął od podłogowych Tannoy F4 lub M4 nie pamiętam. Z czasem wymienił na Dali Ikon 6.

I powiem że to nie była przesada. Kolumny były dobrze ustawione, góra nie drażniąca a dół nie dudniący.

W takim pomieszczeniu trzeba jednak znaleźć na nie miejsce.

chciałem się upewnić, że to głupi pomysł

jeśli masz je w dobrej cenie, za niedługo się przeprowadzasz jak powiedziałeś a teraz znajdujesz na nie miejsce. To wcale może to nie być głupi pomysł.

To zawsze kwestia ustawienia kolumn i tego jak wygłuszone jest pomieszczenie. Małe pokoiki często są zastawione meblami, gratami, kwiatami, firanami i skutecznie pochłaniają dźwięk.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ja osobiscie zamienilem podlogowki na m1 bo mialem dosc dudniaco-buczacych poglosow błąkajacych sie po pokoju gdzies obok muzyki. Oczywiscie brak niskiego basu uslyszy nawet glucha baba, ale bilans strat i zyskow jak dla mnie jest na plus.

-----

Podaj przykład nagrania, postaram Ci się nagrać jutro :)

Dam dwa:

Bolt Thrower "Final Revelation"

Rest Among Ruins "Beyond The Storm"

Jak dasz rade chociaz po minutce to mam takie pytania: Yamaha gra V-ką, Mercury srodkiem - bilans powinien wyjsc na zero. Ale czy nie powoduje to jakiejs zadyszki na wysokich i niskich czestotliwosciach? Czy bas nie zlewa sie w jeden grzmot? Czy Rest Among Ruins nie brzmi jak jednolity chalas?

Ja osobiscie zamienilem podlogowki na m1 bo mialem dosc dudniaco-buczacych poglosow błąkajacych sie po pokoju gdzies obok muzyki. Oczywiscie brak niskiego basu uslyszy nawet glucha baba, ale bilans strat i zyskow jak dla mnie jest na plus.

-----

Dam dwa:

Bolt Thrower "Final Revelation"

Rest Among Ruins "Beyond The Storm"

Jak dasz rade chociaz po minutce to mam takie pytania: Yamaha gra V-ką, Mercury srodkiem - bilans powinien wyjsc na zero. Ale czy nie powoduje to jakiejs zadyszki na wysokich i niskich czestotliwosciach? Czy bas nie zlewa sie w jeden grzmot? Czy Rest Among Ruins nie brzmi jak jednolity chalas?

Yamaha nie gra V-ką :) to nie ta seria Yamahy. Postaram Ci się później nagrać.

Byłem kilku krotnie u znajomego który dokładnie w 9m zaczął od podłogowych Tannoy F4 lub M4 nie pamiętam. Z czasem wymienił na Dali Ikon 6.

I powiem że to nie była przesada. Kolumny były dobrze ustawione, góra nie drażniąca a dół nie dudniący.

W takim pomieszczeniu trzeba jednak znaleźć na nie miejsce.

jeśli masz je w dobrej cenie, za niedługo się przeprowadzasz jak powiedziałeś a teraz znajdujesz na nie miejsce. To wcale może to nie być głupi pomysł.

Nie mam jednak chyba gdzie ich upchnąć w pokoju :(

Yamaha nie gra V-ką :)

Nawet w porownaniu do pseudoaudiofilskich anglikow? Nic to, czekam na wrazenia z odsluchow.

Nawet w porownaniu do pseudoaudiofilskich anglikow? Nic to, czekam na wrazenia z odsluchow.

Filmy się przesyłają.

Weź pod uwagę,że:

-Tannoy to zmulone kolumny

-Yamaha A720 gra wprawdzie jasno, ale ma delikatniejszą górę

-W efekcie całość gra jasno-neutralnie z wycofaną górą

-Przy dobrej jakości nagraniach (FLAC Z Youtube), albo z Foobara2000 dźwięk jest pełny, czysty, z dobrym basem i dobrą górą (naprawdę szczegółową)

-Te nagrania, które podesłałeś - jedno z nich jest w kiepskiej jakości na Youtube i ogólnie zmuliło-zlało się trochę

-Tannoy raczej w ogóle średnio sobie radzą z taką muzyką, ALE i tak przyjemniej mi się na nich słucha niż na jasnych kolumnach, gdzie blachy tłuką mi się w głowie jeszcze 2h po odsłuchu.

Myślę o zestawieniu na próbę Tannoy z czymś cieplejszym. Próbowałem tego z Sony 570ES, ale on nie okazał się cieplejszy tylko zmulony z wycofaną średnicą.

Co do Twojego odniesienia do angielskich wzmacniaczy - nie mam pojęcia, zawsze chciałem spróbować Cambridge A500.

-W efekcie całość gra jasno-neutralnie z wycofaną górą

Git-malina.

-dźwięk jest pełny, czysty, z dobrym basem i dobrą górą (naprawdę szczegółową)

I o to właśnie chodzi!

-Tannoy raczej w ogóle średnio sobie radzą z taką muzyką, ALE i tak przyjemniej mi się na nich słucha niż na jasnych kolumnach, gdzie blachy tłuką mi się w głowie jeszcze 2h po odsłuchu.

Powiedziałbym, że na Tannoy Mercury z pewnością wrażeń koncertowych nie będzie, ale za to relaksujące wyciszenie się przy Slayerze jak najbardziej.

Co do Twojego odniesienia do angielskich wzmacniaczy...

To tylko taki żarcik, z nazywania audiofilskimi wzmacniaczy pozbawionymi basu tylko dlatego, że mają przyjemna średnicę. Dzięki za konkrety, poluję na a-s300/301/500/501. Biorąc pod uwagę ograniczenia budżetu i akustyki pomieszczenia, oraz że lubię raczej słuchać cicho i delikatnie Yamaha + m1 powinno spełnić moje oczekiwania. Na obecnym Marantz pm4001 zbyt często muszę nieco podkręcić basy i soprany.

Git-malina.

I o to właśnie chodzi!

Powiedziałbym, że na Tannoy Mercury z pewnością wrażeń koncertowych nie będzie, ale za to relaksujące wyciszenie się przy Slayerze jak najbardziej.

To tylko taki żarcik, z nazywania audiofilskimi wzmacniaczy pozbawionymi basu tylko dlatego, że mają przyjemna średnicę. Dzięki za konkrety, poluję na a-s300/301/500/501. Biorąc pod uwagę ograniczenia budżetu i akustyki pomieszczenia, oraz że lubię raczej słuchać cicho i delikatnie Yamaha + m1 powinno spełnić moje oczekiwania. Na obecnym Marantz pm4001 zbyt często muszę nieco podkręcić basy i soprany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wstawiłem jeszcze trzeci film z inną muzyką, ale od razu usunęli. Wrzucam jeszcze jeden :)

Co do Yamahy - nie porównuj brzmienia mojej z brzmieniem serii AS, bo na 99% będą totalnie różne. Już seria AX brzmiała totalnie inaczej. Możesz się więc rozczarować, że nie otrzymałeś dźwięku takiego jak oczekiwałeś :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O! Filmiki dopiero jutra, ale chetnie obejze.

Mialem ax, ty piszesz o a. Kupie as, ktory jest gdzues po srodku i bedzie ok.

O! Filmiki dopiero jutra, ale chetnie obejze.

Mialem ax, ty piszesz o a. Kupie as, ktory jest gdzues po srodku i bedzie ok.

Koniecznie na słuchawkach. Dorzucę za chwilę jeszcze jeden :)

A czym nagrywasz filmiki?

Xperia Z2 :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajnie... czyli jak? Czy nie jest tak, ze po wysokiej ocenie w poczytnym czasopismie a500 obrosl legenda i podobnie jak Tannoy Mercury w rzeczywistosci az tak rewelacyjny nie jest?

Mam podobny metrazowo pokoj. Jakies 9,5m. Zdecydowalem sie na kolumny zamkniete Xaviany primissimy a napedza je aktualnie magnat ma600.

W takich pomieszczeniach fajnie sie sprawdzaja kolumny z przednim bassreflexem oraz kolumny zamkniete.

Mialem dylemat czy isc w kolumne zamknieta czy w ogole zrezygnowac ze stereo i kupic jakis glosnik bluetooth.

Czy nie jest tak, ze po wysokiej ocenie w poczytnym czasopismie a500 obrosl legenda i podobnie jak Tannoy Mercury w rzeczywistosci az tak rewelacyjny nie jest?

Biorąc pod uwagę cenę i segment tych klocków w rzeczy samej to rewelacje, ale o tym decydują indywidualne wymagania.

Nie oczekuj, że znajdziesz w sieci przepis na Twój system marzeń, owszem wymiana informacji tutaj i opinii jest cenna i w wielu wypadkach pomocna, ale nikt za Ciebie nie zdecyduje o wyższości klocka A nad klockiem B. Ludzie latami składają swoje stereo nierzadko w dużo wyższych (czyt. droższych) segmentach, także kupuj co Ci podpowiada intuicja i słuchaj, bo innej recepty nie ma, a w razie wtopy cóż.. w najgorszym wypadku sprzedaż z drobną stratą, ale cenne doświadczenie pozostanie.

Fajnie... czyli jak?

Kolumny nie ta liga, ale choćby tak -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Wolalbym, zebys w kilku slowach opisal jak gra a500,bo mam wrazenie, za znasz go dobrze. No i czego spodziewslbys sie po a500+m2, albo a500+m1. Moje ucho i youtube to kiepski wyznacznik.

A propos "rewelacujnych" m1: pewnie kiedys w swojej klasie cenowej rewelacyjne byly. Byc moze, gdyby nadal byly w ofercie nadal bylyby rewelacyjne. Ale dzis, z cena podbita przez legende walcza na rynku uzywanym z kolumnami kiedys 3x drozszymi. O ile nadal wiele zalet maja to jednak ich ograniczenia staja sie bardziej odczuwalne.

Mam m1 to dobra kolumna, ale bez przesady!

Ja trochę nie ufam produktom typu Rotel czy Cambridge A500 - głównie dlatego, że sporo jest wpisów z forum, gdzie ludzie piszą, że owszem, dźwięk fajny, ale jak rozkręcisz gałkę. U mnie Yamaha gra od niskich poziomów głośności i wszyscy piszą, że mocniejszy wzmacniacz w 90% przypadków to zapewni.

Gdzieś widziałem tu wpis, jak użytkownik mając M2, wymieniał Rotela na Denona, bo niestety po cichu nie grało, a w Rotelu loudnessu nie ma :) Stąd do tej pory nie kupiłem A500

PS. Sony 570ES byłby świetny, gdyby miał cokolwiek basu w sobie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.