Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce do dali helicon 400 mk1 ?

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie moje helicony staja na dywanie, jak je kupowałem niestety nie było kolców i teraz mam problem z dostaniem ich. Do tego nie wiem jakie były tam stosowane, tzn czy same koce czy z takimi wystajacymi plaskownikami. Macie jakis pomysł ?

https://www.audiostereo.pl/topic/131250-kolce-do-dali-helicon-400-mk1/

Nigdy nie zaszkodzi poszerzyć rozstaw kolców, czy nóg kolumny. Jak na spodzie są gwinty, można dorobić "poszerzacz" z pręta o kwadratowym lub prostokątnym przekroju z otworami na śruby wkręcane w owe gwinty i schować ich łebki w pręcie, a na końcach wykonać gwinty pod kolce lub stopy. Większa szerokość to lepsza stabilność kolumny, a to duża zaleta, zwłaszcza tam, gdzie są dzieci lub zwierzaki. Ładnie wykonane "łapki" dodadzą też uroku kolumnie.

Z drugiej strony- kolumny mają już cokół, więc w tym przypadku poszerzanie rozstawu kolców dodatkowymi łapami może nie wyglądać elegancko.

Do dywanu kup ostre kolce- muszą bez problemu go przebić.

Nie masz jakiegoś warsztatu ślusarskiego w okolicy? Przecież to nie musi być od razu chrom, nawet lepiej prysnąć czarnym sprajem, żeby za bardzo nie odróżniało się od cokołu.

Mieszkam w Anglii i niestety pod tym względem jest ciężko tu o takie cos. W tym momencie jestem w polsce u rodziny i zaluje ze nie wziąłem sobie wymiarów tej podstawki i roztawu tych otworów bo bym sobie to zrobil.

Na angielskiej stronie znalazłem tanio takie kolce bo 8 funtów za 8 kolców co prawda jest to gwintowany pręt m10 i toczony do szpica ale cena przynajmniej choć trochę jest adekwatna. 400 zł do 40 zł hm. Hhe. I tak myślę zrobić nóżki z plakownika, pozwoli to kolumna stanąć pewnie.

Jeśli będziesz robił łapy poszerzające, nie musisz trzymać się wymiaru M10 dla gwintu - kolców z M6 lub (lepiej) M8 jest zatrzęsienie, do tego w bardzo atrakcyjnych cenach. Toczone: czernione , złote lub srebrne stożki z nakrętkami do mocowania kupisz w cenie ostrzonego gwintu z metra, o którym pisałeś. Śrub M10 będziesz potrzebował tylko do przykręcenia płaskowników do spodu cokołu.

Spróbuj zadzwonić do dystrybutora lub salonu audio- sądzę, że nie powinni odmówić pomocy.

Na Alle... też są wystawione, może tam też spróbuj zadzwonić.

Na odzew tutaj pewnie się nie doczekasz.

dzięki wielkie za pomoc, postanowiłem zrobić podstawki z płyty meblowej wystające poza cokol i wtedy dobiore jakies kolce, raczej czarne. jak zrobię dodam zdjęcia jak wygląda. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.