Skocz do zawartości
IGNORED

Proac Studio 148 czy Dynaudio Focus 260

Vikingman

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest osoba, która słyszała obie kolumny i może mi pomóc podjąć decyzję w wyborze kolumn? Proac S148 słuchałem pobieżnie z elektroniką Rotela przez chwilę i w moim pierwszym odczuciu rządził tam dół pasma. Dynaudio słucham drugi dzień z moją elektroniką i jest fajnie, lecz trochę za ostro na górze , lecz powtarzam delikatnie ostro. Mój pozostały sprzęt to Hegel H160, CDP4 mkII, Pro-Ject Debut Carbon 2MRED, CA CP2. Mam 3 dni na podjęcie decyzji czy zostawić Dynaudio F260. Proac s148 będą dostępne pod koniec stycznia do odsłuchu, więc nie wiem czy warto czekac na ProAc S148 czy decydować się na te Dynaudio F260. Dodam jeszcze, że Dynaudio F260 mam teraz w cenie 3000 zł taniej od ProAc S148. Proszę o wypowiedzi tylko tych osób, które miały możliwość słuchania obu kolumn , teoretyką, elektroniką bazującym na schematach i jasnowidzą dziękuję :)

Gość numik

(Konto usunięte)

teoretykom, elektronikom, jasnowidzom ;), próbujmy pisać po polsku.

Nie wypowiem się na temat tych połączeń, tylko ogólnie. Dominacja dołu na dłuższą metę jest męcząca, góry jeszcze bardziej. Może warto poszukać pełnej synergii, H160 to fajny wzmak, posłuchaj Amphionów i Xavianów

teoretykom, elektronikom, jasnowidzom ;), próbujmy pisać po polsku.

Nie wypowiem się na temat tych połączeń, tylko ogólnie. Dominacja dołu na dłuższą metę jest męcząca, góry jeszcze bardziej. Może warto poszukać pełnej synergii, H160 to fajny wzmak, posłuchaj Amphionów i Xavianów

ale gafa:( przepraszam numik, jeśli Cię uraziłem, ale pisane na kolanach pod wpływem emocji mi towarzyszących:)

Szczecin to taka duża dziura, gdzie Amphion czy Xavian tu nie istnieje, a wypożyczanie na odległość to są koszty przesyłek, które po jakimś czasie stanowią dość dużą sumę. Odsłuchów w salonach nie uznaję, liczą się tylko dla mnie w moim pomieszczeniu.

Ostra góra to nie wina Dynaudio 260.

pisząc " delikatnie ostro" mam na myśli dźwięk przejrzysty, wyraźny i nie ma tu mowy o żadnych sybilantach czy innych wyostrzeniach.

Gość numik

(Konto usunięte)

pisząc " delikatnie ostro" mam na myśli dźwięk przejrzysty, wyraźny i nie ma tu mowy o żadnych sybilantach czy innych wyostrzeniach

luzik;p, Hegel taki jest, szybki i konkretny, niektórzy mieszają to z ostrością, a to świetny piec. Popytaj w klubie Hegla, Dynaudio i Proac może. Ja nie słuchałem ich nigdy w 1 zestawie więc ciężko porównać.

luzik;p, Hegel taki jest, szybki i konkretny, niektórzy mieszają to z ostrością, a to świetny piec. Popytaj w klubie Hegla, Dynaudio i Proac może. Ja nie słuchałem ich nigdy w 1 zestawie więc ciężko porównać.

dzięki numik, pytałem w klubach, ale cały czas liczę, że jeszcze ktoś coś podpowie

Jeżeli jest tylko trochę za ostro to możesz spróbować to zmienić kablami głośnikowymi. Ja mam QED Rubby Aniversry Evolution i o ile średnica i bas są bardzo dobre o tyle góra jest zbyt ciemna i brakuje trochę blasku w moim systemie. Wczoraj wypożyczyłem sobie posrebrzany Van Den Hul CS 122 Hybryd. Po podłączeniu sytuacja zupełnie się odwróciła, dźwięk zrobił się zbyt szczegółowy, szorstki z niezadowalającym basem. Po 20 minutach słuchania już mnie to męczyło. Ale podłączyłem naraz te dwa kable QED i Van den hul i teraz jest idealnie:)

Nie masz przypadkiem posrebrzanych kabli?

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

może masz i rację, ale Ruby sprzedałem dwa dni temu więc ich już nie podłączę a obecnie mam to spięte qed anniversary silver, więc to może być przyczyna. Miałem w poprzednim systemie ruby na dole a silver na górze ( Rotel ra 12 z indiana line tesi 560). Wracając do Dynaudio F260 jest poprostu bardzo przejrzyście, gra średnica i chyba zaczyna mi się podobać

No to jeżeli masz podpięte kable ze srebrem to nic dziwnego że masz za dużo góry. To "delikatnie ostro" na pewno da się poprawić odpowiednimi kablami.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Z heglem nie powinieneś mieć ostrej góry przy dynaudio. No chyba że tak ja odbierasz. Wówczas to nie kolumny dla ciebie.

Kable srebrzane na pewno nie pomagają.

Możesz z ciekawości sprawdzić jeszcze tannoy precision 6.4 lub focusy 340.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.