Skocz do zawartości
IGNORED

Transformatory do wkładek MC

Alexander

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w nowej zakładce :-)

Wkładki typu MC ze względu na swój niski poziom wyjściowy wymagają dodatkowego wzmocnienia. Na ogół realizuje się to w postaci stopnia aktywnego, ale jest tez możliwość użycia transformatora. Często firmy produkujące wzmacniacze lampowe polecały do swoich konstrukcji to rozwiązanie. Na swojej winylowej drodze trafiłem dwa razy na transformatory,

pierwszy raz na wtyczki przejściowe Ortofona wewnątrz,których były uzwojenia, drugi raz zamówiłem w Szwedzkiej firmie Lundhal przeznaczone do zabudowania dedykowane do wkładek transformatorki. Druga próba związana była z ewidentnym ograniczeniem pasma w górnym zakresie przez wtyczki. No cóż wzmocnienie było wystarczające by wkładkę o poziomie wyjściowym 125 uV podłączyć do zwykłego wejścia MM przedwzmacniacza.

Niestety dźwięk był nieco zamglony, nie było dynamiki, którą uzyskiwałem na aktywnym stopniu, albo z dodatkowym headampem. W jednym z wątków Jozwa wspominał, że używa trafa, czy ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia z ich stosowaniem ?

https://www.audiostereo.pl/topic/13128-transformatory-do-wk%C5%82adek-mc/
Gość vasa

(Konto usunięte)

Miałem kiedyś przejściówkę SONY zmieniającą napięcie sygnału. Działać, działało ale efekt był niezadowalający. Oddałem bez żalu. Co mogą powiedzieć elektronicy, czy tak słabe sygnały nadają się do "wpuszczenia" w trafo? Odnoszę wrażenie, że prądy indukowne przez smog elektromagnetyczny mogą być tego samego rzędu :(

Skromnie dodam że własnie Józwie Marynie robię wzorcowy preamp.

Dwa autonomiczne preampy MC i MM w jednej obudowier zasilane akumulatorowo.

Wzmocnienie MC 75 dB[obciążenie wyjśćia dynamiczne niskoimpedancyjne DC],MM 40 dB[DC],z 4 stałymi czasowymi.W opcji niezbalansowanej.

W pełni zbalansowana wersja jest w przygotowaniu.

Mam wynalazek sygnowany firmą CONCORD. Po rozkręceniu okazało się że jest to zwykly przekladnik (transformator.) Prymitywnie zbudowany, wewnętrzne połączenia od selekcjonera wyboru wkladki MM/MC

wykonane nawet nieekranowanym okablowaniem.Producent zaufał ekranowanemu pudełku-niestety nie dokońca to niweluje brum tła. Cewki transformatorów to 2xsingle otulone są ekranowanymi kapsułami, jednak mimo to musi być odsunięty od wszelkich trafo. Wewnętrzne cewki nawinięte są w cylindrycznych rdzeniach Mimo że na obudowie wyrażnie napisane Hi Fi step-up transformer, szukam czegos z wyższej półki. Wzmocnienie wynosi 40 dB i spokojnie dopasowuje do wejścia MM.Dysponując licą z ramienia gramofonu ,pokuszę się o przekablowanie dla lepszego ekranowania.Co do zawężania pasma przez rozwiązania typu trafo to fakt.

Darkul, albo ktos inny "techniczny", moze napiszesz jakie sa fizyczne przyczyny ograniczenia pasma przez transformator w tym zastosowaniu ? Ja spotkalem sie ze wzmiankami mowiacymi o klopotach raczej "od dolu" niz "od gory".

Transformatory maja problemy z "przenoszeniem"najniższych jak i najwyższych czestotliwośći,jest to normalne zjawisko.Po szerokości przenoszenia pasma i parametrach przekładni wiemy z jaka jakośćią trafa mamy do czynienia.

Złe dopasowanie trafa może doprowadzić do zwiękrzenia szumów jak w skrajnych sytuacjach nawet do zwiękrzenia poziomu zniekrztałceń.

Osobiśćie wolę stosowac elektroniczne wzmocnienie dla MC ale w dobrym wykonaniu jest to drogie....chociaz i tak tańsze od referencyjnych trafiaków.

Z moich obserwacji ewidentnie najlepsze efekty [MC/MM]mozna uzyskać dzięki stosowaniu w pełni zbalansowanego toru.Owszem jest to droższe rozwiązanie ale szumy lecą na pysk i i sam sygnał jest znacznie mniej zdegradowany[odchodzi tutaj temat masy sygnałowej z która ciągle są jakieś problemy]a niżeli tak jak ma to miejsce w RCA.

-> darkul

Czy jedynymi przyczynami sa indukcyjnosc i pojemnosc uzwojen czyli czynniki "ogolnoelektryczne" czy w tym akurat zastosowaniu sa i inne przyczyny, poniewaz mamy do czynienia z bardzo malutkimi sygnalami ?

Wszystkie wymieniłeś.

Własnie przetwarzanie niskich sygnałów jest najbardziej upierdliwe.

Szumy,włażące w.cz,zmienne parametry pojemnościowe kabli sygnałowych,zewnętrzne pola elektromagnetyczne.... szajba!

Trasnsformatory do MC sprzedają jeszcze : Ortofon, Denon - dedykowane do swoich produktów,

Jensen, uniwersalne do wyboru do wkładki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lundahl:

Ukryta Zawartość

Thordarson, Tamura, RCA, Sowter, S&B i pewnie jeszcze sporo innych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli mogę coś dodać, to tak jak Darkul nie jestem zwolennikiem stosowania traf dopasowujących. Trafo generalnie nie może mieć szerokiego pasma przenoszenia, a aktywny stopień i owszem. Teraz słucham dwustopniowego układu na fet-ach - miodzio !!

Pozdr.

Ja, pomimo zawezonego pasma chetnie bym sie skusil gdyby zrekompensowane bylo ono cudami, Panie, np. w zakresie srednich lub jakas nadzwyczajna rozdzielczoscia czy przestrzenia. Sa przeciez fanatycy transformatorow. Jakie sa ich racje ?

>Aleksander

Schemat jest prostacki:

R na wejsciu, dwa fety połączone bramkami, po dwa rezystory drenowe do masy i jeden do obydwu źródeł- ale uwaga ten musi być większy bo jak ustawisz prąd każdego z fetów na 10 mA to może się lekko zagrzać. A wersja z czterema fetami - piecyk. o sześciu nie wspomnę... Nie jest to układ do akumaulatorów:-). Aha, trzeba jeszcze dodać jeden stopień z jednym fetem ( tu już wystarczy malutki prąd żródła ) aby odwrócić fazę sygnału, inaczej będziesz mieć fazę przeciwną na wyjściu. Obliczenia wartosći rezystorów zależą od wersji fetów, jakie stosujesz ( MUSZĄ być bezwzdględnie sparowane ) i musisz mieć połowę napięcia zasilającego na wyjsciu ( to oczywiste ). Jeszcze kondensator wyjściowy ( >4,7uF im większy tym mniejszy bład fazy na wyjsciu - przy wartosci jak wyżej +1.5/-2 stopnie 20-20kHz - nieżle ). Ja obliczam w SPICE - jest szybko i faktycznie wyniki się zgadzają z pomiarami.

Życzę udanych prób !

Pozdr.

• Redaktorzy

World Audio Design oferuje DIY transformator wkładkowy, zasadniczo dedykowany do ich lampowego przedwzmacniacza gramofonowego DIY. Dane i informacje są w każdym numerze HiFi World, w dziale DIY. Całość stosunkowo niedroga.

Wlasnie naszla mnie taka watpliwosc: wkladki maja rozne parametry i jak wiadomo niektore co bardziej wyrafinowane pre majastosowne regulacje. Jak wyglada dopasowanie transformatora do roznych wkladek ? sa jakies odczepy czy co ?

• 2 lata później...

Ukryta Zawartość

miał ktoś moze do czynienia z tym step-up ?

lub tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś odsłuchiwałem względnie tani transformator Ortofona i grało to koszmarnie ..chyba transformatory nie mogą być tanie .. Obecnie używam dużo lepszego transformatora i też ma swoje plusy i minusy ... Dosyć specyficznie to gra ,,..

Może warto porównać z aktywnym stopniem Graham Slee Elevator EXP?

Ukryta Zawartość

post-28-100006162 1174288778_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.