Skocz do zawartości
IGNORED

DYNAUDIO Excite X14 + REL T/7i + Paradigm PW AMP ?

philip100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Słuchałem dzisiaj w salonie DYNAUDIO Excite X14 + REL T/7i i bardzo mi się ten zestaw spodobał.

Głośniki podłączone były do (tu nie mam całkowitej pewności) Naim NAC-N 272 XS (lub 172 XS)

Z racji tego, że ten Naim jest cenowo poza moim zasięgiem, szukam jakiegoś "All in one" (playFi, przynajmniej jedno wejście analogowe i sub), który byłby w stanie wydobyć z tych głośników w miarę podobny dźwięk. Człowiek w sklepie zwrócił moją uwagę na Paradigm PW AMP. Niestety nie mają go na stanie i mogą dla mnie zamówić, tyle, że to trochę potrwa...

Pytanie, czy to będzie działało? Warto czekać?

Alternatywnie myślałem jeszcze nad Bluesound Powernode2 (tyle, że stracę rabat bo musiałbym go kupić w innym sklepie).

Kolejna rzecz - zastanawiam się również nad DYNAUDIO Excite X18. Podobno jest tu dużo więcej basów niż w X14, więc (teoretycznie) mógłbym się obejść bez suba (koszt niemal taki sam jak X14 + REL T/7i). Warto pójść w tę stronę? Co jeszcze, oprócz dolnych rejestrów, różni X14 i X18 ? oraz czym to napędzić, żeby wyszło podobnie cenowo do Paradigm/Bluesound?

Pokój ~18m2, w miarę dobra akustyka, odległość między monitorami 2,5m.

Pozdrawiam,

Artur.

Ja nie jest fanem subów w stereo (jak już ma być to Rel jest dobrą opcją) więc poleciłbym Ci kupić większe kolumny i zrezygnować z subwoofera. Z Excite X18 powinieneś mieć wystarczająco basu oczywiście oprócz tego najniższego. Możesz też rozważyć Excite X34. Pamiętaj żeby się w salonach potargować. Na Dynki można dostać niezły rabat.

Paradigm PW-AMP nie znam, ale jakoś wątpię żeby napędził Dynki.

Artur jak chcesz dobrego zejscia to idz w X34, to kapitalne kolumienki, ze wzmakow - bardzo dobrze zgrywaja sie atoll-e, a jak chcesz drozej heh to cos od naim-a. I z atoll-em i z naim-em excite graja baaardzo przyjemnie, zostaje kwestia gustu.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzięki za odpowiedzi.

X34 są ponad mój budżet, który (uwzględniając spory rabat jaki mam na X14) i tak już przekroczyłem. Niestety... Nawet nie prosiłem miłego człowieka, żeby mi je podpiął do odsłuchu :)

W tym zakresie cenowym przesłuchałem kilka podłogówek, ale niestety nic nie zagrało bardziej pod moje ucho niż w/w zestaw:

Focal Chorus 716 / 726(używki) / Aria 926 (używki)

AudioVector Ki 3 / QR 3 (z ciekawości, bo i tak poza budżetem)

DALI Opticon 5

Wszystkie podłączone do Naim'a.

Nie pamiętam dokładnie, które jak grały, ale mam wrażenie, że wszystkie oprócz DALI (a szczególnie Focal'e) atakowały mnie detalami :)

Nadal nie wiem jakiego dźwięku dokładnie szukam, ale wiem czego nie lubię - oderwane od reszty dźwięku tweetery, wycofana, średnica i "boo boo" bas, ze słabą dynamiką.

X14 zagrały bardzo fajnie, na początku bez suba, stwierdziłem, że śdrenica, wysokie, oraz przestrzeń leżą mi dużo bardziej niż w przypadku w/w podłogówek. Po podłączeniu suba pojawiła się rówież dynamika na samym dole (skręcony był do minimum bo nie lubię jak trzęsie).

Rozumiem, że z X18 nie uzyskam tych najniższych częstotliwości. Więc pozostaje X14 z subem i do tego wzmacniacz/player - tylko co?

Artur a ile mozesz przeznaczyc na wzmocnienie? I dokladnie czego szukasz? Wszystko w jednym czyli np. wzmacniacz i odtwarzacz strumieniowy w jednym? Za cos nowego tanio i zeby zagralo jak z naim-em raczej nie osiagalne, a nawet napewno. Na Twoim miejscu, jak nie chcesz duzo kasy wydawac, szukalbym uzywki naim 5 (obecna czy poprzednia seria), atoll in 100se. Gdzies naim uzywka byl/jest wystawiony za 2kzl.

Przesłuchaj sobie jeszcze np Pylon Diamond 25 i Tannoy xt6f. Niestety 18m2 to tak na granicy dla tych kolumn ale żaden subwoofer nie będzie potrzebny jeżeli akustyka pozwoli na ich ustawienie. Niezłym monitorem jest też Canto Grand Studio 16Hz.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i wielkość salonu, skupiłabym się zdecydowanie na systemie opartym na dobrych kolumnach i zrezygnowałbym z subwoofera. Moim zdaniem będzie to rozwiązanie brzmieniowo lepsze. Dodatkowo w przypadku kolumn Dynaudio musisz liczyć się z zakupem dobrego, wydajnego wzmacniacza. Dynaudio to świetne konstrukcje, które jednak wymagają wydajnego wzmacniacza. Z tak dobrą elektronika Naim zagrało to bardzo dobrze.

Spójrz proszę na zestaw oparty na elektronice Onkyo R-N855 (http://q21.pl/onkyo-r-n855.html) lub Pioneer NC-50DAB (http://q21.pl/pioneer-nc-50dab.html) oraz zestaw kolumn Tannoy Revolution XT 6 (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-6.html) lub jesli budżet pozwoli - Kef R300 (http://q21.pl/kef-r300.html). Bedą to dwa bardzo dobrze złożone zestawy, zapewniające wystarczającą dynamikę, wypełnienie i przestrzeń.

Warto jeszcze posłuchać najnowszych regałówek Pylon Audio Diamond Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-monitor.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za odpowiedzi.

Poczytałem sobie trochę o Tannoy'ach i jestem bardzo ciekaw jak grają. Niestety, nie mogę znaleźć żadnego salonu ze sprzętem Tannoy w promieniu 500km ode mnie :-( , a zamawianie w ciemno odpada.

Artur a ile mozesz przeznaczyc na wzmocnienie? I dokladnie czego szukasz? Wszystko w jednym czyli np. wzmacniacz i odtwarzacz strumieniowy w jednym? (...)

Tak byłoby najwygodniej. Ale pogodzę się z dwoma urządzeniami, o ile wyjdzie max 2500 PLN

(...) Za cos nowego tanio i zeby zagralo jak z naim-em raczej nie osiagalne, a nawet napewno (...)

No właśnie sam nie wiem. Słuchałem dzisiaj DALI Opticon 6 w połączniu z Bluesound Powernode2 i powiem szczerze, że całkiem przyjemnie się tego słuchało (basu aż nadto, ale fajnie miesza się ze średnimi tonami i ożywia wokale). Nie mniej nadal, dużo bardziej podoba mi się scena i wysokie tony z X14. Soprany X14 są takie, hmmm... precyzyjne i mega przestrzenne, a przy tym nie atakują i nie odrywają się od średnich jak w Focal'ach. Soprany z DALI też są fajne. Przestrzenne, ale mniej "oczywiste"(?). Już mi się wszystko miesza. Im więcej słucham, tym mniej wiem :-/

Jestem ciekaw tego Paradigm PW AMP. Wg. specyfikacji i zagranicznych testów, ma spory potencjał.

Dodam jeszcze, że nie zależy mi na głośnym słuchaniu. Mieszkam w bloku ;-) Bardziej zależy mi na dobrym dźwięku, przy jego niżskim natężeniu (z tąd też decyzja o monitorach). Zauważyłem, że znacznie trudniej coś takiego osiągnąć. Na domiar złego, sprzedawcy w salonach uporczywie robią mi show, podkręcając wszystko na maksa aby pokazać "moc"...

DALI Opticon 6 vs 5 - ZDECYDOWANIE te pierwsze. 5 rezonują na średnich tonach, tudzież wyższym basie. Wokale brzmią jak przez megafon z podbitym basem (oczywiście przesadzam, ale takie były moje pierwsze odczucia gdy szybko przełączyłem jedne na drugie). B&M CM5 grają niemal identycznie jak Opticon 5, tyle, że mniej "mięsiście".

Pozdrawiam,

Artur.

Artur za 2500zl. za nowe nic nawet nie zblizy sie do brzmienia jakie miales z naim-em, dynie nie pokaza swojego potencjalu. Za to zaproponuje Ci jeszcze odsluch monitorow definitive technology studio monitor 65, bo po pierwsze to brzmienie, ktore zrobilo na mnie bardzo dobre wrazenie (nie kieruj sie wygladem, jak uslyszysz jak brzmia ich kontrowersyjny wyglad przestanie miec znaczenie), po drugie zaplacisz za nie po rabatach w okolicach ceny x14 po rabatach a do defow 65 sub nie bedzie Ci potrzebny i te kase, ktora zaoszczedzisz na subie bedziesz mogl dolozyc na wzmacniacz. U mnie defy graly z tym co w stopce i gdybym mial wybierac drugie najlepiej dla mnie brzmiace kolumny (poza dyniami) to bylyby to wlasnie defy, a troche tego u mnie bylo i to zarowno od krajowych bardzo dobrych konstrukcji do zagranicznych. Po definitive spodziewalem sie najmniej a odsluch pokazal jak bardzo sie mylilem. Nie spiesz sie z wyborem, posluchaj jak najwiecej i dopiero wtedy decyzja.

Dzięki wielkie za pomoc.

Zdecydowałem się jednak na Opticon'y 6 + Bluesound Powernode2. Nie jest to dokładnie to, czego oczekiwałem za tę kwotę, ale spośród sprzętu, który mogłem przesłuchać, był to najlepszy kompromis.

Kolumny łatwe do napędzenia, nie męczące i w miarę przyzwoicie oddające scenę przy cichym słuchaniu.

Rozumiem, że grają skrajami pasma i czasem (chyba) brakuje mi "słodkości" w wokalach (nie wiem na ile w tym autosugestii, spowodowanej opiniami znalezionymi na tym forum).

Mają to, czego brakowało innym podczas bezpośredniego porównywania - zupełnie nie męczą. Być może dlatego, że wycięto z nich właśnie ten "bezpośredni", atakujący kawałek śrdnich tonów. Poza tym są miękkie, grają ciemno, ale za razem dynamicznie i obficie w detale. Specyficznie, ale ja nie szukałem referencji :-)

W następnym tygodniu będę miał Marantz'a pm8005 na parę dni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.