Skocz do zawartości
IGNORED

Krell kav300i oznaczenie tranzystorów

kickdown

Rekomendowane odpowiedzi

tak jeszcze z innej beczki. Używałem parę lat 300iL - miałem teraz trochę przerwy z audio i chciałem wrócić. Długo zastanawiałem się do jakiego piecyka podejść. Krell dawał mi mnóstwo frajdy z każdej płyty i chyba był moim najlepszym, a miałem takie wzmaki jak Gryphon Tabu AT, Accuphase E211 TacT etc etc.

Czy 300i to ta sama szkoła grania co 300iL ? Czy to zupełnie inna bajka ?

tak jeszcze z innej beczki. Używałem parę lat 300iL - miałem teraz trochę przerwy z audio i chciałem wrócić. Długo zastanawiałem się do jakiego piecyka podejść. Krell dawał mi mnóstwo frajdy z każdej płyty i chyba był moim najlepszym, a miałem takie wzmaki jak Gryphon Tabu AT, Accuphase E211 TacT etc etc.

Czy 300i to ta sama szkoła grania co 300iL ? Czy to zupełnie inna bajka ?

Nie 300iL to odpowiednik 400Xi.

Nie 300iL to odpowiednik 400Xi.

To, że odpowiednik (nawet to samo z innym sposobem regulacji głośności) to wiem - kwestia jest czy to ta sama szkoła grania :) ?

300i a 300il ,to zupełnie różnie grające wzmacniacze. W skrócie, 300iL jest jaśniejszy od 300i .

300i a 300il ,to zupełnie różnie grające wzmacniacze. W skrócie, 300iL jest jaśniejszy i bardziej chłodny od 300i .

Napisałem do faceta o ten wzmacniacz i otrzymałem taką odpowiedź:

"upadl pan na glowe ? ten co kupilem za 2900 sprzedalem drugiego dnia za 3200 , byl sprawny sprawdzalem go . mysli pan ze mam tylko jedna sztuke od kazdego modelu ?"

Dodatkowo tak pooglądałem zdjęcia i nie wiem czemu ale oba wzmacniacze różnią się i może facet nie kłamie. Lewy dolny róg w obecnej aukcji jakby przygiety jest, a w tamtej aukcji za 2900 nie. Więc może jednak to nie te same urządzenia i nie potrzebnie cała batalia.

Nie wiem co napisałeś do tego gościa ale od kogoś kto odnosi się w taki sposób do potencjalnego klienta, nie kupiłbym nawet baterii do pilota.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość aqs

(Konto usunięte)

Napisałem do faceta o ten wzmacniacz i otrzymałem taką odpowiedź:

"upadl pan na glowe ? ten co kupilem za 2900 sprzedalem drugiego dnia za 3200 , byl sprawny sprawdzalem go . mysli pan ze mam tylko jedna sztuke od kazdego modelu ?"

Dodatkowo tak pooglądałem zdjęcia i nie wiem czemu ale oba wzmacniacze różnią się i może facet nie kłamie. Lewy dolny róg w obecnej aukcji jakby przygiety jest, a w tamtej aukcji za 2900 nie. Więc może jednak to nie te same urządzenia i nie potrzebnie cała batalia.

nie dość że cwaniak to jeszcze chamski

poproś go o zdjęcia środka

Zdjęcia z tych dwóch aukcji są identyczne,tylko zmienił zdjęcie z tyłem wzmacniacza podczas trwania aukcji,po tym jak zaczął się temat tej aukcji na forum.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia z tych dwóch aukcji są identyczne,tylko zmienił zdjęcie z tyłem wzmacniacza podczas trwania aukcji,po tym jak zaczął się temat tej aukcji na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia fakt te same. Ale tył wydaje się inny (lewy dolny róg w obecnym jest delikatnie zagięty) sam nie wiem

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wydaje się dziwne,że facet podczas trwania aukcji zamienia zdjęcie tyłu wzmacniacza,po tym jak temat pojawia się na tym forum? Poza tym,nie wiadomo kiedy zmienione zdjęcie tyłu Krella zostało wykonane? Mógł przecież mieć podobny wzmacniacz już kiedyś i zamieścić zdjęcie teraz? Mógł także zmienić nr seryjne?

Dziwnie wygląda gniazdo bezpiecznika-lewa strona ,jakby było zniekształcone i ma inny kolor.

Poprzedni właściciel wystawiał go parokrotnie. Jak koledzy wcześniej dobrze zauważyli ,górna obudowa była od CD 300.

Spójrz w jakim stanie była sama obudowa.

Ukryta Zawartość

Później po sygnałach od osób,które kontaktowały się ze sprzedającym,zmienił zdjęcia na bardziej nieczytelne.Zmieniła się także górna obudowa na oryginalną od 300i -prawa górna strona posiada wybrzuszenie w kratce wentylacyjnej.

Ukryta Zawartość

Teraz handlarz opisuje ,że wzmacniacz jest w super stanie,bo zamieszcza zdjęcia tego samego egzemplarza,poza tyłem,który jak wiemy zmienił podczas trwania aukcji. Zobacz ,że wybrzuszenie ,o którym pisałem, jest teraz z lewej dolnej stronie górnej obudowy. Czyli go rozkręcał,a obudowa (front) nie posiada wyraźnych zarysowań .

Ukryta Zawartość

Pominę milczeniem ,to w jaki sposób do Ciebie odpisał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie się jeszcze podoba te 230V nabazgrane cienkopisem :)

Czasem było krzywo, czasem prosto ale zawsze nalepka 230V/50Hz a w późnych modelach 240V/50Hz

Widać handlarz z Czech ma już opanowane przerabianie nr.Pewnie czyta forum, ja doskonale widziałem tego KAV300i zaraz jak go wystawił i miał identyczny nr co ten za 2,9tyś czyli, 8700127331

no nie przesadzaj, sypią się grzebane przez domowych serwisantów, a być może te z trafem po lewej były gorszej jakości, z tego co wiem to są dwie wersje, różniące się trochę w środku. Ten co fotki wrzuciłeś gdzie ma trafo?

Nie dotykam się czegoś na czym się nie znam, mam złe doświadczenia z dzieciństwa :) i nie jestem serwisantem domowym :)

Czyli kolejny "niegrzebany" trafi na sprzedaż?

Sypia sie wszystkie ktore nie beda mialy wymienionych kondow w tym miejscu i poprawionych lutów. Wzmacniacz jest stary i powoli trzeba sie liczyc z serwisem. Sprzet naprawiany przez domoroslych fachowców mnie nie interesuje.

Ja juz "niegrzebanego" zlomu nie chce, chyba ze za odpowiednia cene. Wole taniej kupic uszkodzony i dac do pelnego serwisu gdzie wiem co i przez kogo jest zrobione, koniec konców mam wtedy wzmacniacz po pelnym serwisie za cene niegrzebanego.

Egzemplarz ktory pokazalem ma trafo po srodku, serwisuje go nie zaden Zdzichu w kuchni czy serwis RTV tylko osoba która zawodowo zajmuje sie naprawa sprzetu Hi-Fi.

Ostatnie foto które mi poslal, ta plama to elektrolit, zdazyl zezrec sciezki dookola:

vY1h2dz.jpg

Kupno w Polsce starszych wzmacniaczy to droga przez mękę. Wiem bo sam szukałem końcówek Krella z serii FPB. Obejrzałem 4 egzemplarze. 2 z nich naprawiane ( zmieniane tranzystory na takie jakie były w szufladzie, kondensatory z różnych parafii), ostatni zarzygany elektrolitem. Popalone ścieżki, jeden właściciel nie zgodził się żeby zajrzeć do środka. Od tego czasu szukam Xindaka PA20. Mam już dość tej padliny. Boję się pomyśleć jak wyglądają serie z lat 80/90.

Sypia sie wszystkie ktore nie beda mialy wymienionych kondow w tym miejscu i poprawionych lutów. Wzmacniacz jest stary i powoli trzeba sie liczyc z serwisem. Sprzet naprawiany przez domoroslych fachowców mnie nie interesuje.

Bzdura, miałem KAV300i w którym nikogo nie było, wszystko oryginalne, nawet cieni od ciepłych elementów na płytkach nie miał.

Osobiście w krell-ach kondensatora wylanego jeszcze nie widziałem, jeżeli się komuś trafił ch..wy egzemplarz konda - no cóż, zdarza się nawet najlepszym ale w ilu egzemplarzach bym czegoś nie robił, to nawet spłyniętej pojemności nie spotkałem więc teksty o konieczności serwisowaniu "bo ma swoje lata" traktuję jako wyjątek potwierdzający regułę.

Moze w innym temacie ale z checia poczytal bym twoje zdanie o xindaku :)

Kupno w Polsce starszych wzmacniaczy to droga przez mękę. Wiem bo sam szukałem końcówek Krella z serii FPB. Obejrzałem 4 egzemplarze. 2 z nich naprawiane ( zmieniane tranzystory na takie jakie były w szufladzie, kondensatory z różnych parafii), ostatni zarzygany elektrolitem. Popalone ścieżki, jeden właściciel nie zgodził się żeby zajrzeć do środka. Od tego czasu szukam Xindaka PA20. Mam już dość tej padliny. Boję się pomyśleć jak wyglądają serie z lat 80/90.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

To tylko znaczy ze byl malo uzywany, nic wiecej.

Ty to piszesz na podstawie czego? Zdjęć w internecie zajechanych egzemplarzy czy robisz ze sprzętem audio?

Ja swojego mogłem mieć trafionego że no... był mało używany. Potem miałem do naprawy kolejnego, też dziwnym trafem był mało używany bo ani przegrzań ani wyschniętych kondów nie stwierdziłem, potem jeszcze kolejny (trzeci egzemplarz) w którym właściciel zażyczył sobie zrobić "konserwację" czyli wymianę kondensatorów na nowe (również nie było śladów przegrzania i pracował poprawnie). Dwa tygodnie po racapie wrócił po stare kondensatory bo krell przestał grać jak krell.

Ty to piszesz na podstawie czego? Zdjęć w internecie zajechanych egzemplarzy czy robisz ze sprzętem audio?

Ja swojego mogłem mieć trafionego że no... był mało używany. Potem miałem do naprawy kolejnego, też dziwnym trafem był mało używany bo ani przegrzań ani wyschniętych kondów nie stwierdziłem, potem jeszcze kolejny (trzeci egzemplarz) w którym właściciel zażyczył sobie zrobić "konserwację" czyli wymianę kondensatorów na nowe (również nie było śladów przegrzania i pracował poprawnie). Dwa tygodnie po racapie wrócił po stare kondensatory bo krell przestał grać jak krell.

Wszystko pięknie tylko w ogłoszeniach ciągle te same trupy. Jak potencjalny kupujący ma je odróżnić od oryginalnych cukiereczków, po których Niemiec płakał :)

Moze w innym temacie ale z checia poczytal bym twoje zdanie o xindaku :)

Nie przystoi wspominać o tak niekoszernej konstrukcji w wątku o Krellu. Jeszcze wywołam oburzenie.

Wszystko pięknie tylko w ogłoszeniach ciągle te same trupy. Jak potencjalny kupujący ma je odróżnić od oryginalnych cukiereczków, po których Niemiec płakał :)

Nie no ja rozumiem że rynek polski to w zasadzie niemiecki śmietnik ale... to nie znaczy że sprzęt w tym wieku "musi" być serwisowany czy naprawiany. To są sporadyczne przypadki które być może pracowały w b. ciepłych środowiskach, może nie miały odpowiedniej wentylacji, może przeszły poważne awarie, przeróbki domorosłych majsterklepek, jeden słuchał do poduszki z kolumnami 8ohm a drugi mordował wzmacniacz np. kappami 9 (0.8ohm) - potem sprzęt sprzętowi nie równy ale generalnie takie egzemplarze to margines, tyle że chyba w całości przywleczony do polski :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Sypia sie wszystkie ktore nie beda mialy wymienionych kondow w tym miejscu i poprawionych lutów. Wzmacniacz jest stary i powoli trzeba sie liczyc z serwisem

Nie zgadzam się

Mam jeszcze zakupionego osobiście w 1997r Pioneera a405r jako nowy, gra do dzisiaj, nigdy nie rozkręcany, ile on przegrał godzin to tylko ja wiem.

Krell ma raczej lepsze komponenty, ja tam swojego nawet na serwis nie mam zamiaru oddawać, bo po co jak gra

Bzdura, miałem KAV300i w którym nikogo nie było, wszystko oryginalne, nawet cieni od ciepłych elementów na płytkach nie miał.

Widocznie bardzo malo sie w swoim zyciu nagrał, tylko pogratulować wyjatkowego egzemplarza

Wiekszosc wyglada właśnie tak

i5fpbhylyxlo.jpg

ja tam swojego nawet na serwis nie mam zamiaru oddawać, bo po co jak gra

Samochodu tez nie serwisujesz bo jezdzi? to najgorsze myslenie, elektronika powinna przechodzic okresowy przeglad podobnie jak samochody, wzmacniacze traca swoje nastawy punktow pracy, zaczynaja sie bardziej gzrac, wypala sie laminat, powstaja zimne luty, kondensatory podsuchaja i kolo sie zamyka

Widocznie bardzo malo sie w swoim zyciu nagrał, tylko pogratulować wyjatkowego egzemplarza

Taa... dziwne że jakoś same takie wyjątkowe egzemplarze przeszły przez moje ręce, żaden nawet wyschniętych kondensatorów nie miał, cud czy co?

Zatem załóżmy kolejny watek. :)

Nie przystoi wspominać o tak niekoszernej konstrukcji w wątku o Krellu. Jeszcze wywołam oburzenie.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.