Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Dobra Pany...posłuchałem

Narazie efekt jest taki, że od eksperymentu ogłuchłem ;-(

Mój prosiak jest cholernie głośny od początku skali bo jest do słuchawek nawet 600ohm, a moje sa 54...dałem czadu, brrrr

Pierwsze wnioski takie, że równowaga tonalna mniej więcej podobna...nauszniki są z racji bliskości uszu bardziej nachalne z niskimi...na kolumnach scena jest dużo głębsza i lokalizacja posczególnych elementów z racji tego jest inna...niskie tony, czy dźwięk np. kotłów jest oddalony od linii kolumn i to sporo...

Ale porównując głośności poszczególnych elementów zawartych w testowych nagraniach jest podobnie...na kolumnach więcej przestrzeni, za to je uwielbiam, zanurzam się w dźwiękach...nawet jak nie schodzą tak jak słuchawki w Lloydzie H...

Myślę, że takie porównanie nie do końca jest trafione...to są dwa różne brzmienia...chyba, że ktoś ma system, który gra jak słuchawki i lubi "przebywanie" pod sceną...ja nie koniecznie, dla mnie to dwa różne światy...słuchawek głównie używam w autobusie w drodze do pracy...

Dobra, skończyłem...

Tylko dziwne że jednocalowe słuchawki potrafią grać :-) mega basem nie wspominając o kanałowych

Jak weźmiemy pod uwagę w jakiej "komorze" te 1-calowe przetworniki pracują i odległość od naszego ucha to nie jest aż tak dziwne uzyskanie z tak "małej" powierzchni membrany takiego basu, bo słuchawki nagłaśniają powiedzmy 4x4x2=32cm3, a tradycyjne kolumny z 2 głośnikami 8" muszą nagłośnić kubaturę średniego pokoju czyli 4x5x2,5=50m3

Dużo zależy od charakterystyki i możliwości danego przetwornika, warunków w jakich pracuje itp.

Myślę, że takie porównanie nie do końca jest trafione...to są dwa różne brzmienia...chyba, że ktoś ma system, który gra jak słuchawki i lubi "przebywanie" pod sceną...ja nie koniecznie, dla mnie to dwa różne światy...słuchawek głównie używam w autobusie w drodze do pracy...

Ja też jestem tego samego zdania. Słuchawki i kolumny to dwa różne światy.

♪ ♪ ♫  ♪  Najważniejsza jest muzyka i przyjemność jej słuchania  ♪ ♫ ♪ ♫ ♪ ♫ 

nauszniki są bardziej nachalne z niskimi

nawet jak nie schodzą tak jak słuchawki

niskie tony, czy dźwięk np. kotłów jest oddalony od linii kolumn

No i właściwie wszystko jasne. Niskie pasmo jest w słuchawkach bardziej obecne. Co oznacza tyle, że nie ma spadku głośności w dolnych rejestrach.

No i nie przesadzaj z tym zanurzeniem w muzyce, jeśli odległość między kolumnami jest 1,7 metra. Dobre nasycenie dźwiękami jest wtedy, gdy słuchacz z kolumnami z grubsza tworzy trójkąt równoboczny. Oddalenie się na 2,8 metra wszystko zamazuje i pozbawia (właśnie) głębi. Przysuń się i posłuchaj a stwierdzisz, że charakter grania kolumn zbliżył się do słuchawek (wszystko jest bliższe, bardziej obecne).

Głębia i stereofonia to oczywiste różnice, bo w słuchawkach kanał lewy i prawy trafia tylko do jednego (własnego) ucha, a efekty przestrzenne polegają na różnicy w czasie dotarcia dźwięku do bliższego i dalszego ucha. Czyli tu nie ma co nawet poruszać tego zagadnienia.

Do tego wszystkiego Sennheisery są analityczne, grają lekko. Raczej do talerzy perkusji a nie stopy. Na innych te "różne światy" byłyby jeszcze bardziej od siebie oddalone. Ale brawo za podjęcie wyzwania.

od eksperymentu ogłuchłem

Fajnie się słucha głośno, no nie?

Szkoda, że kolumny na to nie pozwalają, no nie?

:-)

Gość

(Konto usunięte)

Małe ale...na słuchawkach słuchałem głośno...jak słucham głośno...tak jak lubisz...na kolumnach różnice w głośności niskich się zacierają :-)

W kwestii przestrzeni i zanurzenia w dźwięku...na pewno się nie dogadamy ;-)

Metoda Cardasa to nie jedyna metoda ustawiania kolumn...nie odrobił Pan W. lekcji ;-)

Fajnie się słucha głośno, no nie?

Szkoda, że kolumny na to nie pozwalają, no nie?

:-)

W. pisaliśmy o tym samym w tym samym momencie...

>> @ziko369

Nie ma żadnej metody ustawienia kolumn. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę różne konstrukcyjnie zestawy. Jedne promieniują dookólnie, inne w promieniu 180 stopni a jeszcze inne bardzo skupioną wiązką. Proszę posłuchać różnych kolumn w ramach zajęć pozalekcyjnych :-)

Bas jest dookólny, nie jest pochłaniany, więc z kolumn powinien być, tym bardziej, głośniejszy niż ze słuchawek.

Myślę, że takie porównanie nie do końca jest trafione...to są dwa różne brzmienia...

Prawda, prawda. Choć moze nie dwa różne brzmienia tylko prezentacje.

Scena sluchawkowa i kolumnowa to inne światy. Zdecydowanie wolę scenę z kolumn.

Niektóre cechy mogą (ale nie musza) miec wspólny mianownik - rozdzielczość, barwa, basy, średnica, wysokie.

Po tym jak docelowo zastawiłem system stacjonarny sluchawki leżały ponad rok nieużywane. ;)

Na szczescie ich nie sprzedałem , bo mimo ze nie mam ograniczeń z głośnym słuchaniem (co za fart ;) ), to czasami lubie jednak założyć nauszniki i wpuścić do głowy jakis miły wokal.... ;)

"To co teraz, ha?"

To źle?

Kotły z tyłu - bardzo dobrze, w orkiestrze zawsze stoją z tyłu:)

Po prostu tak jest, zwłaszcza w kolumnach BR. A jak dojdzie korekcja, to już w ogóle. Można się przyzwyczaić ;)

Przemak ale przecież o lokalizacji kotłów nie decyduje faza niskich składowych. Za to odpowiada głównie udział w dźwięku zboczy transjentów o wiele wyższych f, a tam charakterystyka fazowa przyzwoitych głośników jest w miarę ok. Niskie składowe jako takie są w zasadzie bez cech lokalizacyjnych.

Gość

(Konto usunięte)

Kotły z tyłu - bardzo dobrze, w orkiestrze zawsze stoją z tyłu:)

Nie wszyscy wiedzą co to scena 3d... ;-)

mimo ze nie mam ograniczeń z głośnym słuchaniem (co za fart ;)

O ja biedny...mam tak ograniczony system ;-(

Przemak ale przecież o lokalizacji kotłów nie decyduje faza niskich składowych. Za to odpowiada głównie udział w dźwięku zboczy transjentów o wiele wyższych f, a tam charakterystyka fazowa przyzwoitych głośników jest w miarę ok. Niskie składowe jako takie są w zasadzie bez cech lokalizacyjnych.

Jasne, bardziej chodziło mi o sformułowanie "niskie tony", niż "np" ;)

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

..niskie tony, czy dźwięk np. kotłów jest oddalony od linii kolumn i to sporo

Sprecyzuję...

W moim pomieszczeniu dźwięk jest całkowicie oderwany od głośników...fala dźwiękowa nadchodzi z przestrzeni a nie z lewej czy prawej kolumny, instrumenty są rozłożone w przestrzeni 3d...np. gitara przed prawą kolumną, druga za lewą, itd. kotły słychać wyraźnie z tyłu za orkiestrą a nie grają mi prosto w pysk...tak samo perkusja, jest z tyłu...pałkarz nie wchodzi mi na głowę, gra z tyłu za gitarami i wokalem...itd., itd.

Nie wyobrażam sobie powrotu do ściany dźwięku...

Ja na przykład nie wiem i zawsze mnie śmieszyły te sformułowania o "głębokości sceny".

No widzisz...czas się dowiedzieć...

"Ja osobiście lubię mieć unikatowe audio:-)

Najbardziej uwielbiam w mojej Joli umiejętność różnicowania nagrań...jak ma być intymnie to jest, spektakularnie...:-) "

Tu Cię mam cwaniaczku, a myślałem, że Jola to Twoja żona :-)

Gość

(Konto usunięte)

"Ja osobiście lubię mieć unikatowe audio:-)

Najbardziej uwielbiam w mojej Joli umiejętność różnicowania nagrań...jak ma być intymnie to jest, spektakularnie...:-) "

Tu Cię mam cwaniaczku, a myślałem, że Jola to Twoja żona :-)

Ta "goła" Pani w moim avatarze... ;-)

Ta "goła" Pani w moim avatarze... ;-)

Łał, nawet widać jedną pierś ;-)

Tak jak pisałem, nigdy nie słuchałem lampowca.Ciekawe jak by ten prosiak brzmiał z HD600. W sumie, i tak bym nie miał co do tego podłączyć, bo CD już dawno sprzedałem, płyty oddałem, a DVD spalił piorun.

Np. jakiś Argon HA2 ma wejście USB. Ja wszystko słucham z komputera przez USB. Co to może być? Wiem, że to chyba jakaś hybryda, ale czym to się różni od DAC-a na samych tranzystorach. Łagodniejszy dźwięk?

Moje wrażenia odnośnie słuchawek, to z pewnością więcej detali, których nie słychać z kolumn. Tam dźwięk wpada prosto do ucha. Tylko tak jak piszesz. Masz wrażenie, że ktoś dzwoni do drzwi. Ja czuję dyskomfort fizyczny, przy dłuższym słuchaniu, i psychiczny, że ktoś zaatakuje mnie od tyłu, bo nic nie słyszę dookoła ;-) Być może na lepsiejszym zestawie, jakimś hajend byłoby więcej smaczków, tak jak w słuchawkach, tylko ceny są zaporowe. Absurdalne.

Jak narazie to ja tu walce o honor 6,5 cala ;-)))

Masz ode mnie poparcie, choć i tak wolał bym większe, ale nie te z MM do karaoke :)

Właśnie delektuje się "Panterą". Póki co 6,5" daje radę.

Gość

(Konto usunięte)

Póki co 6,5" daje radę.

Przestań...na pewno charczą i pierdzą...no i głośno nie możesz posłuchać, tynk nie odpada... ;-)))

A u mnie Baby First z klasyką...córcia się delektuje :-)

Jak narazie to ja tu walcze o honor 6,5 cala ;-)))

Masz tu dane przykładowych głośników z f-my Focal z zakresu 6 i 7 cali. Dobrych głośników.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31316-0-73801300-1486815163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Lechu...da się i tyle zagrać bas z dwóch 6,5 cala...

Porównaj te karty z tymi poprzednimi dotyczącymi głośników 8 i 12 cali. Wnioski musisz wyciągnąć sam.

Bo mam drewniany dom ;-)

Drewniany to nie musi być zaleta w audio. Oczywiście różnie bywa.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.