Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Przebrnąłem przez cały wątek i opowiem o moich odczuciach. W moich staruszkach z 25 centymetrowym niskotonowym - czuję basy, w innych z mniejszymi niskotonowcami słyszę. Zadam więc pytanie. Które są lepsze.?

Gość

(Konto usunięte)

Przebrnąłem przez cały wątek i opowiem o moich odczuciach. W moich staruszkach z 25 centymetrowym niskotonowym - czuję basy, w innych z mniejszymi niskotonowcami słyszę. Zadam więc pytanie. Które są lepsze.?

A u mnie 2*6.5 cala ... słychać i czuć ... tak powinno być...oczywiście w granicach normy...nie jak na darmowym koncercie Afromental na Targu Węglowym w Gdańsku ;-)

czuję basy, w innych z mniejszymi niskotonowcami słyszę. Zadam więc pytanie. Które są lepsze.?

Te co czujesz przy dużych głośnościach. Podobnie jest na koncertach. Oczywiście to czucie zależy od bardzo wielu czynników nie tylko od wielkości głośnika.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Te co czujesz przy dużych głośnościach. Podobnie jest na koncertach. Oczywiście to czucie zależy od bardzo wielu czynników nie tylko od wielkości głośnika.

Gałka wzmocnienia jest na ósmej, maksymalnie do dziesiątej. Tyle wystarcza.

Ten co lubi bas napisze, 2×8 nie ma prawa wystarczyc, a ten co lubi bez basu, ze 1×6,5 w zupelnosci wystarcza. Nie w tym rzecz Panowie co komu wystarcza - konkretow trzeba! Moze poprawi ktos moje obliczenia?

Ps. A mi wystarcza 1×5 i najlepiej to swiadczy, ze nie ma co sugerowac sie tym, co komu wystarcza. Wykazal to tez swoimi obliczeniami Przemak :-)

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Ten co lubi bas napisze, 2×8 nie ma prawa wystarczyc, a ten co lubi bez basu, ze 1×6,5 w zupelnosci wystarczy. Nie w tym rzecz Panowie co komu wystarcza - konkretow trzeba! Moze poprawi ktos moje obliczenia?

Ps. A mi wystarcza 1×5 :-)

Według mnie bas, podobnie jak i pozostałe tony powinny brzmieć. Bas nie powinien dudnić, tylko właśnie brzmieć. Nie jestem zwolennikiem basów, tylko pełnego zrównoważonego brzmienia - kontrabas ma też swoje miejsce w muzyce i lubię go słuchać. Dlatego obecnie najczęściej podpięte mam swoje ponad 50 letnie staruszki. Innych też używam, w zależności od rodzaju muzyki i źródła dźwięku.

Bas nie powinien dudnić, tylko właśnie brzmieć.

Racja! Bo skoro mialby dudnic to lepiej zeby nie bylo go wcale, zwlaszcza w muzyce, wktorej nie ma kontrabasu. I wlasnie dlatego wole bez basu. Tylko, ze problem z dudniacym basem o ile przy moim budzecie wystepowac moze, to przy zakladanym przez autora watku juz raczej nie powinien... no chyba ze w wyniku blednej konfiguracji systemu czy skopanej akustyki pomieszczenia.

To co widać od trzeciej minuty.

A drugi od 40 sekund

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23349-0-80953000-1487612295_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugi kawalek mnie nie interesuje bo to sztuczny twor, ale pierwszy jak najbardziej. Powiedzmy nawet, ze sprzet zgodnie z danymi fabrycznymi moj sprzet daje rade do 55hz. A tu muzyka gra jeszcze calkiem glosno nieco ponizej 40hz. Ciekawy jestem co tak naprawde ponizej 55hz slychac? Na swoim sprzecie nie jestem w stanie tego sprawdzic.

Z drugiej strony to teoretycznie do 40hz przy spadku mniejszyn niz 3db nawet Tannoy Mercury M2 daja rade, a to tylko 1×165mm.

.....

Nie...jeden i drugi :-)

Jednoczesnie!?

"Sztuczny twor" w sensie nie jest to muzyka wyprodukowana do sprzedazy z cieciem na 50hz, tylko sciezka perkusji nagrana bez ciecia.

Fakt, to muzyka z CD jest sztuczna. Ale to CD ma nasz system odtworzyc a nie instrumenty grajace na zywo. I znow mamy ciecie na 50hz.

Zle trafilem z tym slowem "sztuczne".

...a tu qtwa wciśnięta w miks...

Źle to brzmi. Bo skoro muzyka w domu gralaby z audio bez miksu fajnie to nagrywaloby sie prosto z mikrofonu na CD a praca Przemaka igraniczalaby sie do wcisniecia "Rec". Widac nie zagralaby to fajnie skoro Przemak robi miks.

Ta Twoja "qutwa" to nic innego jak ciecie na 50hz, o ktorym pisal Przemak. Widac bez ciecia nie zagraloby fajnie. Moze dlatego, ze potrzebaby 2x1000W i 4x20' zeby to odtworzyc, a przecietnie w domu stoi 2x50W i 1x16'? Tylko skoro produkcje sa ciete na 50hz to moze wiecej niz 1x16' nie potrzeba? Hmmm...

A co wynika z tych dwóch analiz?

Ukryta Zawartość

post-59127-0-99304300-1487616085_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A niech haratają...

Przemak obcial na 50hz bo inaczej moj ch.jowy sprzet za skrzynke piwa nie dalby rady. Wiec ponizej 50hz jaki bys sprzet nie kupil i tak "nic" nie uslyszysz. Pozostaje miec nadzieje, ze Przemak obcial to, co i tak nie ma wiekszego znaczenia, cos a'la mp3 vs flac. Przepraszam Ziko, to moja wina.

Ps. Czym i jak robicie te analizy?

A co wynika z tych dwóch analiz?

Że głośniki schodzące niżej niż jakieś 35hz nie są do niczego potrzebne?

Zastosowanie takich wykresów może pomóc w zrozumieniu, dlaczego jakiś kawałek na moim systemie brzmi lepiej niż inny. W ten sposób wiem, że sprzęt jest w porządku, że z niektórych realizacji nie wycisnę więcej, jak sobie kupię lepsze słuchawki.

Dla konkretnego kawałka można dobrać głośniki, tak by został odtworzony z całym dołem albo można dobrać nagrania do testów sprzętu cięte na przykładowo 30, 50 70, żeby sprawdzić możliwości sprzętu itd. - po prostu wiemy jaki potencjał tkwi w danym nagraniu, zastosowań może być mnóstwo.

Analizy z programu Audacity

Przepraszam, ale te analizy są słabe, żaden analizator w dole nie ma takiej rozdzielczości, żeby to miało sens. Poza tym trzeba brać pod uwagę skalę. Sensownym analizatorem jest ten z pakietu REW, reszta to w dole orientacyjnie. Filtr "tnący równo z ziemią" stosowany zwykle do podcinania dołu ma nachylenie 12dB/okt, to znaczy, że dźwięki o dwukrotnie niższej częstotliwości są wycisozne o 12dB. To w praktyce jest mocne cięcie, kompromis fazowo-częstotliwościowy. Jak widać, poniżej ten Percival Schuttenbach

Ukryta Zawartość

ma właśnie spadek 12dB/okt zaczynający się w okolicy 35-40Hz (czerwony). W tym solo perkusyjnym próbka dodana do werbla ma niższe częstotliwości, niż stopa, także ten... ;)

Konkrety - i przepraszam za prywatę, ale tylko tak mogę pokazać z pełną odpowiedzialnością. Przebadajcie (i posłuchajcie) sobie ten numer:

Ukryta Zawartość

i zauważcie, że korektor na sumie wygląda tak - w czerwonej obwódce filtr dolnozaporowy z widoczną częstotliwością:

post-64427-0-70425600-1487629092_thumb.jpg

Bas pięciostrunowy, czyli teoretycznie potrafiący wydobywać z siebie 32Hz ;) tymczasem na sumie zastosowałem filtr na 38Hz z nachyleniem 12dB/okt i nic niżej ni ma, oczywiście z tym nachyleniem ;)

Filtr na 40Hz powoduje, że dźwięki o częstotliwości 20Hz, jeżeli są, są wytłumiane o 12dB, czyli czterokrotnie. W praktyce - nie chcemy, żeby tam coś było, a jest tylko dlatego, że nie da się bez szkody dla brzmienia wyciąć. Live with it ;)

Tak popatrzyłem dokładniej na cyferki i ten Percival Schuttenbach jest cięty filtrem na 35-40Hz bardziej 18dB/okt albo nawet 24, czyli w praktyce "wodospad" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Filtr na 40Hz powoduje, że dźwięki o częstotliwości 20Hz, jeżeli są, są wytłumiane o 12dB, czyli czterokrotnie. W praktyce - nie chcemy, żeby tam coś było, a jest tylko dlatego, że nie da się bez szkody dla brzmienia wyciąć.

Przy 40Hz głośność na 100%, za to przy 20Hz w praktyce na 0%. Ciekawe! Okazuje się że jeżeli chodzi o dolną granicę pasma każdy 1Hz ma znaczenie.

Cały czas w Twoich postach przewijają się częstotliwości rzędu 30-40Hz. A na takie częstotliwości to według danych fabrycznych wystarczy już Tannoy Mercury M2 i 1x165mm. Hmmm...

Przy jakiej częstotliwości zazwyczaj tnie się muzykę graną na "żywych" instrumentach (rock, metal, blues)?

-----

...są wytłumiane o 12dB, czyli czterokrotnie...

3dB to dwukrotnie, jak to wychodzi, że 12dB to czterokrotnie?

Przy jakiej częstotliwości zazwyczaj tnie się muzykę graną na "żywych" instrumentach (rock, metal, blues)?

35-40Hz, większość tak się tnie, nie tylko żywe. Jak coś ma duuużo dołu, jakaś elektronika, to i nawet wyżej, i tak buczenie przejdzie ;)

3dB to dwukrotnie, jak to wychodzi, że 12dB to czterokrotnie?

To jest to samo, ja piszę o napięciu, Ty o mocy, filtry filtrują napięcie ;) Niekoniecznie 3dB to jest dwa razy ciszej, to jest dwa razy mniejsza moc.

Ale faktycznie, powinienem napisać że jest to cztery razy mniejszy poziom sygnału.

Tak BTW spadek poziomu sygnału o 12dB to szesnastokrotny spadek mocy, nic tam nie ma ;)

nagrywamy.com

Gość

(Konto usunięte)

No i właśnie o to mi chodzk z tymi kawałkami...nie ma doskonałych...tak jak sprzętu...

U jednego przykładowy album zabrzmi super by u innego była totalna klapa...

Zwróćcie też uwagę na dB generowane przez zewsząd dochodzący hałas...na słuchawkach to się objawia w autobusie...nagrania zostają przez hałas "wyprane" z dolnego pasma...

Mieszkam przy obwodnicy 3city...ile ja bym więcej słyszał gdyby nie szum, który z niej dochodzi...ehh

Mieszkam przy obwodnicy 3city...ile ja bym więcej słyszał gdyby nie szum, który z niej dochodzi...ehh

Wymień szyby w oknach na takie o większym tłumieniu akustycznym. Ja to już zrobiłem.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Przemak...więcej takich przykładów ;-)

Lubię tą zabawę...

Wymień szyby w oknach na takie o większym tłumieniu akustycznym. Ja to już zrobiłem.

Leszku...nie będę aż tak ingerował ;-)

Jak jadę w rodzinne strony do małego miasta...sielanka, cisza...u brachola muzyczka płynie w ciszy...czas na wieś :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.