Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 840A v2 problem z regulacja glosu

dyziowg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio 840A v2 ktory nabawil sie problemow przy regulacji glosnosci (zarowno recznie jak i pilotem). Objawy sa takie, ze regulujac glosnosc, najpierw wszystko idzie jak nalezy i w pernym zakresie dzwiek zaczyna „skakac”. Tzn jeden kanal glosniej od drugiego na przemian lub ktorys z kanalow zacznie isc strasznie glosno lub bardzo cicho.

Kojazy mi sie to z tym jak za dawnych czasow potencjometr od glosnosci sie zabrudzil lub zuzyl. Problem w tym, ze CA uzywa „drabinki rezystorowej” – cokolwiek to jest – zamiast potencjometra.

Wzmacniacz ma "pasma" dobre i zle: 0-30 dobre, 30-50 zle, 50-70 dobre, 70+ zaczyna sie zle ale wtedy jest juz bardzo glosno.

Czy to da sie naprawic w warunkach domowych?

pozdr

Miałem kiedyś CA 640A v.1, tam była całkiem inna konstrukcja, lecz problem był identyczny. Głośność "przeskakiwała", do tego jeden z kanałów nie grał prawie wcale. To było lata temu, lecz pomogła zwykła naprawa polegająca na przywróceniu kontaktu. Oby u Ciebie nie było nic poważniejszego. Pozdrawiam!

Swego czasu kupiłem 840E, bo wkurzały mnie problemy z potencjometrami. W moim egzemplarzu miałem problemy z pokrętłem-zamiast ściszać zgłaśniał i na odwrót- regulacja z pilota działała perfekcyjnie do samego końca. Gdzieś wyczytałem, że to problem z jakimś impulsatorem(?)-podobno to jakieś groszowe sprawy były, ale nie chciałem grzebać w środku. Z założenia drabinka rezystorowa ma być w miarę długowieczna i ma idealne zrównoważenie kanałów-popularny niebieski ALPS ma "tylko"< 2 dB. U Ciebie to chyba coś poważniejszego. Z ciekawości ile lat ma Twój wzmacniacz?

Posiadam wzmacniacz Cambridge Audio 840A v2 ktory nabawil sie problemow przy regulacji glosnosci (zarowno recznie jak i pilotem). Objawy sa takie, ze regulujac glosnosc, najpierw wszystko idzie jak nalezy i w pernym zakresie dzwiek zaczyna „skakac”. Tzn jeden kanal glosniej od drugiego na przemian lub ktorys z kanalow zacznie isc strasznie glosno lub bardzo cicho.

To chyba usterka, która jest wspólna również dla innych modeli-mam tak samo w modelu 651. Prawdopodobnie przekaźnik do wymiany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Jest serwis autoryzowany w Krakowie. Po prostu zadzwoń, ekipa tam zna ten sprzęt od podstaw.

Powiedzą co i jak oraz zapewne da się ustalić jakieś przybliżony koszt naprawy.

Serwis jest tożsamy z siedzibą dystrybutora sprzętu tej marki (to ta sama firma) i nie ma problemu ze znalezieniem jej kontaktu w sieci.

Jak już dowiesz się co to za problem - opisz na Forum. Może być pomocne wielu osobom poszukującym odpowiedzi na identyczny problem.

Pozdr.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

To chyba usterka, która jest wspólna również dla innych modeli-mam tak samo w modelu 651. Prawdopodobnie przekaźnik do wymiany.

Kucze, też mam 651, ale działa bez problemów, z tym że do godziny 10. Więcej nie odkręcałem, i nie będę, bo jeśli się okaże, że też skopany :-(

Kucze, też mam 651, ale działa bez problemów, z tym że do godziny 10. Więcej nie odkręcałem, i nie będę, bo jeśli się okaże, że też skopany :-(

Ja ten wzmacniacz rzadko używam, ale zaobserwowałem podobne objawy, zanikanie dźwięku w jednym kanale. Być może jeśli używasz codziennie to dzięki temu nie masz problemu. Gwoli ścisłości-jeśli chwilę pogra to wszystko się normuje-grają oba kanały równo. Dlatego myślę, że to wina przekaźnika.

Tu jest fajny opis modyfikacji tego wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Tu jest fajny opis modyfikacji tego wzmacniacza.

>notoryczny. Serdeczne dzięki. Wzmacniacz mam już po gwarancji, więc może jakiś elektronik by mi go trochę podrasował na podstawie tego opisu. Jest też coś o zmniejszeniu sybilizacji, a ten pasożyt dość często jest u mnie słyszalny (w zależności od materiału). Druga sprawa i pytanie. Jest też coś o usunięciu potencjometru balansu. Jest mi on potrzebny w tej chwili. Jednak jak pisze autor, wpływa on na degradację sygnału. Zawsze chciałem kogoś o to zapytać. Jeśli nie usunę tego potencjometru, ale korzystam z balansu, to też w jakiś sposób degraduję dźwięk?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.