Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 + Indiana Line Nota 260

styxx

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałes tej Yamahy? Ja słuchałem z jasnymi kolumnami i mi się nie podobało, przy średniej głośności wokale tak brzmiały, że bolały mnie uszy. Do tego ta metaliczna góra, powinieneś przed zakupem porównać z tx-8150, no ale może z Elacami będzie dobrze grało. Daj znać.

Onkyo odrzuciłem po długim zbieraniu informacji, brzmienie pewnie byłoby mi bliższe ale jest niestety więcej "plusów ujemnych", nie będę się tu rozpisywał o szczegółach ;)

A możesz napisać z jakimi kolumnami słuchałeś tej Yamahy 602?

Słuchałes tej Yamahy? Ja słuchałem z jasnymi kolumnami i mi się nie podobało, przy średniej głośności wokale tak brzmiały, że bolały mnie uszy. Do tego ta metaliczna góra, powinieneś przed zakupem porównać z tx-8150, no ale może z Elacami będzie dobrze grało. Daj znać.

Elac to nie jasno grające kolumny, daleko im do tego

Są owszem pewne zestawienia które bardziej lub mniej do siebie pasują. W tym przypadku do elaca akurat Yamaha bardzo pasuje, i nie dlatego że to jeden dystrybutor! Akurat przypadek. Dobrze poradził by sobie także Pioneer z gamy stereo wzmacniaczy.

Moim zdaniem udany model.

Oby nie grało to nudno ;-) Racja, więc z Onkyo mogłoby być jeszcze nudniej skoro daleko im do jasności. Przy tych kolumnach Yamaha będzie lepszym wyborem.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

A nieprawda!

U mnie Yamaha A-S701 i Indiana Line Diva 252 gra i to rewelacyjnie.

To wg mnie ciepło grające kolumienki plus do tego wzmacniacz o zaokrąglonych skrajach tworzą urzekającą parę.

Witam Wszystkich użytkowników z racji tego, że to mój pierwszy post.

Zauważyłem, że miałeś kolumny Indiana Line Diva z Onkyo A 9050, ale jednak sprzedałeś. Czy czegoś brakowało w tym połączeniu? Teraz masz yamahę AS 701 z tymi kolumnami:) Jakbys porównał oba zestawy? Nie ukrywam, że Twoja opinia byłaby baaardzo pomocna, bo aktualnie poszukuję wzmaka i kolumn i jestem zainteresowany oboma wzmacniaczami. Kolumn Indiany nie słuchałem, ale to nr 1 na mojej liście do odsłuchów. Zatem liczę na Twoje wrażenia i porównanie;)

Miałem okazję odsłuchiwać wprawdzie model nizszy, bo A-S501 z Elacami fs 77. O ile kolumny bardzo fajne, dynamiczne i równe, to jednak yamaha gra troche skrajami i średnica wycofana. Brakowało mi czegoś w wokalach, były wyraźnie schowane. Ciekawe jakby ta yamaha zagrała z Indiana Line.

Przyłączam się do pytania liona. Posiadam a 9050 - gra mi to z magnatami 673 ale kto wie czy bym nie zmienił na jakieś indiany (może podłogowe?). Wg opisów byłoby to synergiczne połączenie. A jak było u Ciebie Mathia74?

Z dzisiejszych odsłuchów, jeden klient wyszedł zachwycony z zestawieniem Yamaha + Polk Tsx330 (Indiana zagrała duże gorzej), drugi zaś był zadowolony z zestawiania Onkyo 8150 + Nota 550, więc faktycznie coś jest na rzeczy. Jak Indianę to z Onkyo, zaś do Yamahy po raz kolejny Polk (zresztą do Marantza też).

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

To jest tak. Oba zestawy grają zupełnie różniej, zależy co kto lubi:

IL Diva z Onkyo A-9050 tworzy wg mnie niezłe połączenie, bardzo dynamiczne z bardzo obszernym basem (oczywiście na ile podstawkowce potrafią wytworzyć ograniczony wielkością obudowy dół). Basu jest dużo wręcz dominuje. Onkyo prezentuje znacznie bardziej wyrównaną charakterystykę brzmienia (niż Yamaha) lekko, powiedziałbym, skręconą w stronę dołu z niesatysfakcjonującymi mnie (co nie znaczy, że złymi) sopranami. Są dla mnie jakby mniej angażujące, a jeśli chcemy je sobie skompensować potencjometrem to nabierają nieprzyjemnego przejaskrawienia, są zbite i mniej czytelne.

IL Diva z Yamahą A-S701 to zdecydowanie jaśniejsze brzmienie, owszem bas z jego potęgą w jego najniższych rejestrach pojawia się, to góra ma tu kluczowe dla mnie znaczenie: jest subtelna, aksamitna po prostu ma dla mnie wspaniałą barwę i właśnie to mnie przekonało do wyboru obecnego wzmacniacza. Oczywiście podkreślam tu żadnych przejaskrawień typu: żyletki itp. NIE MA to stereotyp, który jest powtarzany na hasło: Yamaha. Ja jestem nią zachwycony.

Dzięki za odpowiedź. Bardzo pomocna. Ale jeszcze dopytam o średnicę, wokale gitary, bo na nich mi bardzo zalezy. Ponoć yamaha AS701 jest bardziej równa i średnica nie jest tak wycofana jak w słuchanej przeze mnie as501. Czy rzeczywiscie wokal nie jest wycofany? I jak ta kwestia ma się w Onkyo A 9050? I ostatnie pytanie o jakość dac w obu wzmakach. Ten w a 9050 jest lepszy od tego z yamahy, czy jednak róznice są pomijalne?

Sorki że tak męczę, ale poprostu znasz oba zestawy, którymi jestem najmocnej zainteresowany. Zbieram informacje przed odsłuchami.

Witam Wszystkich użytkowników z racji tego, że to mój pierwszy post.

Zauważyłem, że miałeś kolumny Indiana Line Diva z Onkyo A 9050, ale jednak sprzedałeś. Czy czegoś brakowało w tym połączeniu? Teraz masz yamahę AS 701 z tymi kolumnami:) Jakbys porównał oba zestawy? Nie ukrywam, że Twoja opinia byłaby baaardzo pomocna, bo aktualnie poszukuję wzmaka i kolumn i jestem zainteresowany oboma wzmacniaczami. Kolumn Indiany nie słuchałem, ale to nr 1 na mojej liście do odsłuchów. Zatem liczę na Twoje wrażenia i porównanie;)

Miałem okazję odsłuchiwać wprawdzie model nizszy, bo A-S501 z Elacami fs 77. O ile kolumny bardzo fajne, dynamiczne i równe, to jednak yamaha gra troche skrajami i średnica wycofana. Brakowało mi czegoś w wokalach, były wyraźnie schowane. Ciekawe jakby ta yamaha zagrała z Indiana Line.

701 to wyraźnie lepszy wzmak od 501. Ale dziwi mnie że przy połączeniu z fs77 odczuwałem brak średnicy.

A co było źródłem?

701 bardziej zwarto trzyma bas, ma lepszą średnicę i gra po prostu mocniej.

Przyłączam się do pytania liona. Posiadam a 9050 - gra mi to z magnatami 673 ale kto wie czy bym nie zmienił na jakieś indiany (może podłogowe?). Wg opisów byłoby to synergiczne połączenie. A jak było u Ciebie Mathia74?

Pytanie co ci w dźwięku nie podchodzi?

Skoro myskisz o podlogowkach to może rozwinięcie brzmienia quantum 675, może brzmienie bardziej w ciemniejsza strona elac f5, czy heco 500 czy tańsze mniejsze indiana 550x.

Wymiana to z reguły prosta sprawa ale na co to już zaczynają się schody.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź. Bardzo pomocna. Ale jeszcze dopytam o średnicę, wokale gitary, bo na nich mi bardzo zalezy. Ponoć yamaha AS701 jest bardziej równa i średnica nie jest tak wycofana jak w słuchanej przeze mnie as501. Czy rzeczywiscie wokal nie jest wycofany? I jak ta kwestia ma się w Onkyo A 9050? I ostatnie pytanie o jakość dac w obu wzmakach. Ten w a 9050 jest lepszy od tego z yamahy, czy jednak róznice są pomijalne?

Sorki że tak męczę, ale poprostu znasz oba zestawy, którymi jestem najmocnej zainteresowany. Zbieram informacje przed odsłuchami.

Jak zależy ci na średnicy to w podobnej kwocie sprawdź jeszcze przy odsłuchu koniecznie marantza 6006 i magnata ma600.

Pozdrawiam

@I'am lion jeżeli chodzi o DAC w wzmacniaczach to w obu jest dobry, a nawet bardzo dobry. Ciężko je wzajemnie porównać bo różnice brzmieniowe jakie reprezuntują urządzenia uniemożliwiają dokonanie bezpośredniej konfrontacji. Ja korzystałem z tych wejść i naprawdę różnica w stosunku do wejścia analogowego była bardzo nieznaczna. Można rzec, że sygnał z DAC`a był nieco bardziej zdominowany wysokimi tonami z jednoczesnym minimalnym pogorszeniem rozdzielczości.

Co do brzmienia gitar i ogólnie średnicy ..hmmm....ciężko porównać bo mi bardziej odpowiada wybrzmiewanie gitary w 701 niż w 9050,a to ze względu na ładnie zaznaczony kontur dźwięku. Jest on jakby bardziej aksamitny. Na pewno, w równiejszym 9050, jest średnica bardziej obecna niż w 701 natomiast, można śmiało rzec, że w 701 ma ją leciutko wycofaną jest jej mniej, jest bardziej uboga brzmieniowo - to prawda co tu się o nim w tym aspekcie mówi, ale nagrań z wokalami słucha się mimo to przyjemnie.

Polecam Tobie jednak odsłuch bo to co mi odpowiada to drugiemu może wręcz przeszkadzać czy nawet drażnić. Ja w sumie niedawno wyleczyłem się z jako takiego audiofilizmu sprzedając cienki wg mnie Creek Evo...ale `chapeau bas` bo zaraz mnie tu zlinczujecie za to, że z chwalonego angola przeszedłem na jakąś japońską budżetówkę :))

Pozdrawiam słuchających muzyki, a nie za bardzo sprzętu.

Drogi Kolego, właśnie sprawdziłem i wygląda na to, że słabo jesteś zorientowany jako "antybranża" bo Indiana Line to nie jest marka audioklanu ;)))

jak na kogoś kto napisał tu kilka postów nieźle się orientujesz co to audioklan

A i tak na marginesie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najwyraźniej antybranża czuje że ma jakąś poważna misję na tym forum ;)

Ale nie o tym...

Yamaha z Elacami dotarła i wygrzewa się, jak na razie jest dość przyjemnie, muszę chyba pokombinować trochę z ustawieniem głośników - sporo zabawy przede mną.

Jeszcze pytanie do użytkowników radia internetowego - możecie polecić jakies stacje radiowe nadające z najlepszą możliwą jakością ?

Jezeli chcesz zobaczyc jakie stacje nadają z dobrym bitrate zainstaluj xiia na telefonie.

Tutaj adres stro ki z adresami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jezeli chcesz zobaczyc jakie stacje nadają z dobrym bitrate zainstaluj xiia na telefonie.

Tutaj adres stro ki z adresami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

701 to wyraźnie lepszy wzmak od 501. Ale dziwi mnie że przy połączeniu z fs77 odczuwałem brak średnicy.

A co było źródłem?

701 bardziej zwarto trzyma bas, ma lepszą średnicę i gra po prostu mocniej.

Jak zależy ci na średnicy to w podobnej kwocie sprawdź jeszcze przy odsłuchu koniecznie marantza 6006 i magnata ma600.

Pozdrawiam

Żródłem był jakiś strumieniowiec bluesound w który włożyłem swojego pendrive z Flacami. Podłączony coax do daca w tej A-S501. Moze po prostu ta 501 ma wycofaną srednicę, bo Elaców o to nie podejrzewam.

O Marantzu myslałem i na pewno go odsłucham, ale ponoć Dac jest w nim gorszej jakości niż w Onkyo, a na dobrym wbudowanym dacu mi zależy. Co do Magnata ma600 to jakoś nie mam zaufania. Bardziej kojarzy mi się ta firma z kolumnami niż z elektroniką.

@I'am lion jeżeli chodzi o DAC w wzmacniaczach to w obu jest dobry, a nawet bardzo dobry. Ciężko je wzajemnie porównać bo różnice brzmieniowe jakie reprezuntują urządzenia uniemożliwiają dokonanie bezpośredniej konfrontacji. Ja korzystałem z tych wejść i naprawdę różnica w stosunku do wejścia analogowego była bardzo nieznaczna. Można rzec, że sygnał z DAC`a był nieco bardziej zdominowany wysokimi tonami z jednoczesnym minimalnym pogorszeniem rozdzielczości.

Co do brzmienia gitar i ogólnie średnicy ..hmmm....ciężko porównać bo mi bardziej odpowiada wybrzmiewanie gitary w 701 niż w 9050,a to ze względu na ładnie zaznaczony kontur dźwięku. Jest on jakby bardziej aksamitny. Na pewno, w równiejszym 9050, jest średnica bardziej obecna niż w 701 natomiast, można śmiało rzec, że w 701 ma ją leciutko wycofaną jest jej mniej, jest bardziej uboga brzmieniowo - to prawda co tu się o nim w tym aspekcie mówi, ale nagrań z wokalami słucha się mimo to przyjemnie.

Polecam Tobie jednak odsłuch bo to co mi odpowiada to drugiemu może wręcz przeszkadzać czy nawet drażnić. Ja w sumie niedawno wyleczyłem się z jako takiego audiofilizmu sprzedając cienki wg mnie Creek Evo...ale `chapeau bas` bo zaraz mnie tu zlinczujecie za to, że z chwalonego angola przeszedłem na jakąś japońską budżetówkę :))

Pozdrawiam słuchających muzyki, a nie za bardzo sprzętu.

Dzieki!!

Żródłem był jakiś strumieniowiec bluesound w który włożyłem swojego pendrive z Flacami. Podłączony coax do daca w tej A-S501. Moze po prostu ta 501 ma wycofaną srednicę, bo Elaców o to nie podejrzewam.

Ano ma, ale Elaci to zdecydowanie nadrabiają.

Co do Magnata ma600 to jakoś nie mam zaufania. Bardziej kojarzy mi się ta firma z kolumnami niż z elektroniką.

99% tak uważa. Miał ostatnio któryś z forumowiczów na wypożyczeniu go od nas. Bardzooo się zdziwił.

Pozdrawiam

Dziś na testy z Yamahą RN602 przyjedzie do mnie zestaw monitorów Cambridge Audio Aero 2.

Jestem bardzo ciekaw jak to zagra vs Elac B6.

Mam wrażenie że przy Elacach średnica jest mocno wycofana, podobno Aero maja szansę tę lukę wypełnić - zobaczymy.

Na plus Elaca trzeba jednak zaliczyć naprawdę mocne zejście na basie, biorąc pod uwagę, że to tylko monitory i to nie największe, a graja na 20 m kw.

Styxx napisz proszę swoją recenzję. Im więcej napiszesz tym lepiej. Sprawdź na rożnych gatunkach muzycznych.

Pozdrawiam

Aero juz sie grzeja, za 2-3 dni postaram sie zdac relacje, ale z pierwszych odczuc moge zdradzic, ze Cambridge graja zdecydowanie jasniej i bardziej "do przodu".

Jaśniej się zgodzę, ale "do przodu" chodzi Ci o dynamizm przekazu?

czy właśnie bardziej otwarty przekaz wynikający z bardziej otwartej góry.

Wokale słyszę wyraźnie bliżej, robi się bardziej "trójwymiarowo", wiem że to nie jest wyższa półka niż B6 ale moim zdaniem z Yamahą Aero kreują lepszą scenę, a przynajmniej jej namiastkę (tak mi się wydaje jako niewyrobionemu).

Ponadto, jaśniejsze granie w tym wypadku na pewno nie oznacza jakiegoś jazgotu czy metaliczności lub wyostrzeń. Jest po prostu więcej środka pasma i grają bardziej melodyjnie - to jest bardziej granie które lubię.

Zaznaczam - to są MOJE odczucia i to zaledwie po pierwszych kilku godzinach. Więcej napiszę może w niedzielę wieczór lub już po weekendzie.

Z całą pewnością nie potrafię opisywać brzmienia jak zaawansowani audiofile, więc moje recenzje pewnie będą kulawe, ale postaram się ;) bo to jednak pomoc dla takich którzy jak ja kupują sprzęt praktycznie w ciemno...

• 1 rok później...

Indiana Line Nota 260x super kolumny ładne wysokie tony bardzo dobre szczegółowe bardzo dużo niskiego basu grają dużo lepiej od test 261 tam dużo mniej basu kolumny nie potrafią zejść nisko ogromna różnica jeśli chodzi o bas

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.