Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze kolumn ale nie tylko

Andrzej Szulczewski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pierwszy raz zwracam się z prośba do takiego gremium. Posiadam gramofon Pro-ject Debiut Carbon Esprit jako wzmacniacz i odtwarzacz CD pracuje Block CVR 100+ MKII kolumny Usher S-520. Muzyki słuchałem od zawsze różne rodzaje i na rożnych nośnikach. Ostatnio powróciłem do słuchania i kolekcjonowania winyli. Powrót do czasu młodości. słucham głównie blues rock (Clapton, Free, Patto, stary Fleetwood Mac itd.) progres (Pink Floyd, King Crimson, Pendragon,Geniesis, Steve Hackett) no i jazz akustyczny male składy nie stronię również od muzyki poważnej . Miałem duża kolekcje CD około 2 tys ale większość sprzedałem i kupuje winyle. Myśle że to nie tylko ze względu na jakość dźwięku ale sposób słuchania. CD często było puszczone w tle a robiło się coś innego natomiast puszczenie winyla dopinguje do tego żeby usiąść i słuchać. Zawsze było mi szkoda pieniędzy na sprzęt wolałem kupić płyty. Tak więc nie mogę zaliczyć się do prawdziwych audiofilów. Mimo wszystko chciałbym aby to co słyszę mnie zadowalało. A teraz do rzeczy. Chciałbym zmienić kolumny bardzo proszę o pomoc nie mam żadnych sugestii poza tym żeby otwór bas-refleksu był z przodu (kłopoty z ustawianiem kolumn mały metraż 15mm2) Jeśli macie Państwo inne sugestie chętnie je przyjmę. Kolumny mogą być również używane w cenie do około 3k PLN Przejrzałem forum i nie tylko to przekopałem internet pozostał mi galimatias w głowie. Na koniec dodam że bardzo lubię dobry bas szczególnie można to posłuchać na płytach jazzowych (Chambers, Haden ...) ale nie tylko. Dodatkowo zwracam uwagę na wszelkie smaczki w stylu skrzypiące krzesełko na którym gra Glen Gould i jego pomrukiwania, szuranie ręką po gryfie itd)

Pozdrawiam Wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/131703-pomoc-w-doborze-kolumn-ale-nie-tylko/

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i wielkość salonu, moim zdaniem zdecydowanie najlepiej sprawdzi się polska konstrukcja Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). To kolumna, oferująca bardzo spójne, równe brzmienie z analityczną, ale neutralną górą pasma i dobrym, niskim, kontrolowanym basem. Phoebe bardzo dobrze sprawdzi się w 15m2.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, na miejscu będziesz mógł porównać i posłuchać w komfortowych warunkach wiele kolumn, które bedą dopasowane do Teojej konfiguracji oraz założonego budżetu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam

Pierwszy raz zwracam się z prośba do takiego gremium. Posiadam gramofon Pro-ject Debiut Carbon Esprit jako wzmacniacz i odtwarzacz CD pracuje Block CVR 100+ MKII kolumny Usher S-520. Muzyki słuchałem od zawsze różne rodzaje i na rożnych nośnikach. Ostatnio powróciłem do słuchania i kolekcjonowania winyli. Powrót do czasu młodości. słucham głównie blues rock (Clapton, Free, Patto, stary Fleetwood Mac itd.) progres (Pink Floyd, King Crimson, Pendragon,Geniesis, Steve Hackett) no i jazz akustyczny male składy nie stronię również od muzyki poważnej . Miałem duża kolekcje CD około 2 tys ale większość sprzedałem i kupuje winyle. Myśle że to nie tylko ze względu na jakość dźwięku ale sposób słuchania. CD często było puszczone w tle a robiło się coś innego natomiast puszczenie winyla dopinguje do tego żeby usiąść i słuchać. Zawsze było mi szkoda pieniędzy na sprzęt wolałem kupić płyty. Tak więc nie mogę zaliczyć się do prawdziwych audiofilów. Mimo wszystko chciałbym aby to co słyszę mnie zadowalało. A teraz do rzeczy. Chciałbym zmienić kolumny bardzo proszę o pomoc nie mam żadnych sugestii poza tym żeby otwór bas-refleksu był z przodu (kłopoty z ustawianiem kolumn mały metraż 15mm2) Jeśli macie Państwo inne sugestie chętnie je przyjmę. Kolumny mogą być również używane w cenie do około 3k PLN Przejrzałem forum i nie tylko to przekopałem internet pozostał mi galimatias w głowie. Na koniec dodam że bardzo lubię dobry bas szczególnie można to posłuchać na płytach jazzowych (Chambers, Haden ...) ale nie tylko. Dodatkowo zwracam uwagę na wszelkie smaczki w stylu skrzypiące krzesełko na którym gra Glen Gould i jego pomrukiwania, szuranie ręką po gryfie itd)

Pozdrawiam Wszystkich

Zacząłbym od tego, że te Ushery wyglądają na niegłupie monitorki – nówki kosztowały chyba ok. 2 kpln więc przesiadka na paczki za 3 kpln ma sens tylko w przypadku używek. Sęk w tym, że np. monitory za 5 kpln (czyli 3 kpln za używkę) to już mogą być dość wyrafinowane skrzyneczki – pytanie brzmi jak to zagra z urządzeniem all-in-one.

Generalnie widzę sporo niekonsekwencji. Twierdzisz, że nastawiasz się na vinyle(mam nadzieję, że przynajmniej zgrałeś CD , których się pozbyłeś ;-)), ale największa Twoja inwestycja to na razie all-in-one, z funkcjami sieciowymi i CD. Żeby było jasne, sam lubię koncepcję all-in-one, ale gdybyś miał preferencję: mam 2000 CD nie chce ich zgrywać ale nową muzykę chce słuchać z plików i sieci – to by się wszystko trzymało kupy.

Zanim zaczniesz wymieniać kolumny(nie słyszałem ale na oko – wydają się mocniejszym punktem zestawu niż Block) zrób sobie jednak podsumowanie:

Czy zestaw Block+Usher na pewno brzmi słabo ze źródeł cyfrowych(funkcjonalnie i wielkościowo wydaje się dobrze dopasowany do pokoju 15 m.)

Czy gramofon w tym zestawie brzmi lepiej – a może gorzej?

Skoro środki masz ograniczone to odsprzedaż każdego elementu zawsze wiąże się ze stratą i niepotrzebnym marnowaniem środków. Jeśli okazałoby się, że aktualny tor brzmi OK w cyfrze – to może lepiej skupić się na analogu. Np. pożyczyć jakiś zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy, potem pokombinować z lepszą wkładką, interkonekt(czy też interkonkety – jeśli deck ma wyjścia RCA) też może być ważny. Ja miałem kiedyś Goldringa GR-1 z wkładką Elektra – zmiany interkonektu(od strony phono, pod od decka RCA był zamontowany na stałe) prznoisły istotne zmiany w brzmieniu.

Co do basu – to, jako posiadacza 2000 CD, pewnie to wiesz, ale na wszelki wypadek dodam – bas w rocku to zupełnie inna rzecz niż bas w jazzie, choćby dlatego, że w rocku często sprzęt musi wspomagać słabą realizację i dodawać basu tam gdzie na nagraniu jest tylko jazgot. Nigdy nie słyszałem na żywo Hadena, ale z natury jego nagrań(tych, które słyszałem) można wysnuć wniosek, że to bardzo anty-efekciarski muzyk, więc jeśli w jego medytacyjnych solówkach sprzęt pokaże jakieś super efektowne basowe atrakcje – to będzie to raczej powód do niepokoju.

To inne trochę granie, ale może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

prawdziwy bas jak u B&W plus przejrzysta, choć może niezbyt finezyjna góra pasma.

Są i Dynaudio i Studio 16 Hz, ale nie wszystkie tolerują dosunięcie bliżej, niż 20 cm.

Są i Focale, ale to trzeba posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

dzarro dziękuje za kompleksową odpowiedź. Zastanowię się nad Twoją propozycja i poeksperymentuje z przedwzmacniaczem. Zmiana wkładki wchodzi oczywiście w grę ale o tym już nie pisałem. W dalszym ciągu myślę jednak o zmianie kolumn ponieważ dodając ok 2k PLN mogę kupić dość dobre używane podstawkowe. W zakresie 3-3.5K PLN jest dość duży wybór i tutaj własnie mam kłopot.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.