Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kopółek w tonsil maestro 130

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver - nie wyobrażasz sobie chyba że będdę kupował kilkanascie kopułek tylko po to zeby je zaaplikowac i posłuchać jak grają? Życia by zabrakło na słuchanie i pieniędzy na kupowanie kopułek. Słuch bym stracił ze starości nim bym w ten sposób wybrał kopułkę.

Wybierając kopułkę musze z góry wiedzieć na czym się oprzeć. Porównac mogę tylko parametry z kart informacyjnych.

Ale jeżeli słucham róznych kolumn i słyszę że w kolejnych produktach GLD takie Audaxy np. graja dobrze, to wiem juz jakim potencjałem dysponują.

Tak samo jeśli widze ze pewne cechy brzmienia powtarzają się w głosnikach stale przy takich samych parametrach, to również wiem czego spodziewać się po tych których jeszcze nie słyszałem a jedynie widziałem ich parametry.

Mówię Ci raz jeszcze, że w mojej aplikacji Vifa PL nie szeleści, nie chrypi i ma znośne sybilanty. Lepsze słyszałem z Audaxów, czy Seasa Kt28. Gorsze - z Seasa Kt25 i też z VifyPl w Dali 104. Dynaudio D28 były troche ciężkawe.

Nie można wybrać głośnika na podstawie tylko parametrów. Nawet jeśli słuchałeś innego głośnika, którego parametry były identyczne, niczego to nie gwarantuje. Nie można też orzec, że jeśli dany głośnik zagrał źle w jakiejś aplikacji, to ogólnie jest złym głośnikiem. Odwrotnie natomiast tak, jeżeli zagrał dobrze, to w innej, własnej aplikacji zagra nie gorzej, i tu się zgadzamy.

Co do kopułek Vify PL, to jest to dźwięk zadowalający, ale ja oczekuję czegoś więcej. Owo "coś" mają inne, lepsze, choć niekoniecznie droższe głośniki, jak Seas KT27, Vifa D25AG, Morel MDT29 czy wreszcie niektóre metalowe Seasy.

Mówisz rzeczy oczywiste... trudno się nie zgodzić.

Za wyjątkiem oceny głośników które podałeś. Może poza Kt27... inne nie sa lepsze od vify albo tak nieznacznie że nie warto się trudzić. Dopiero przejście na znacznie wyższy poziom cen albo zupełnie inna technologię emisji dżwięku daje znacząca poprawę... No może warto przejść na metal, bo Audax nie kosztuję znacznie powyżej 300zł. (a może juz tak?) więc na tym tle Vifa PL 27 jest raczej przewartościowana.

To może kilka słów podsumowania z mojej strony , zgodnie z sugestią ahfc : Początkowo zmiany w kolumnach postanowiłem oprzeć na konstrukcji maestro 2 , gdzie zastosowano taki sam głośnik wysokotonowy i bardzo podobne midwofery.Okazało się jednak , że brzmienie , jakie proponują te kolumny , nie bardzo mi odpowiada – było zbyt jasne i „techniczne”.Moje obserwacje potwierdził odsłuch fabrycznych maestro 2 – taki sposób prezentacji dżwięku mi nie odpowiadał.Konieczne okazały się zmiany w zwrotnicy i tu z pomocą przyszedł mi McGyver ( ja nie dysponuję programem do wyliczania zwrotnic , a bez niego nie podjąłbym się próby wyliczenia – nie jestem elektronikiem i nie czuję się na siłach ;-) .

Podwyższenie częstotliwości podziału spowodowało , że midwofery zgubiły się zupełnie w tak dużej ( dla nich) obudowie , a ja zacząłem wątpić w sens prowadzonych zmian.W tym monmencie , zachęcony pozytywnymi opiniami na temat dokonań McGyvera , po raz kolejny skorzystałem z Jego rady i zmniejszyłem pojemność skrzynek.Muszę przyznać , że dość sporo problemu przysporzyło mi dostrojenie basrefleksu , ale gdy się w końcu udało , efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.Bas jest w tej chwili nie tylko o wiele bardziej zwarty i szybszy , ale również bardziej zróżnicowany pod względem barwy , a także lokalizacji w przestrzeni – czasami wręcz dominuje , a czasem jest jedynie tłem dla wyższych częstotliwości.Coś takiego słyszałem do tej pory dopiero w znacznie droższych ( a przynajmniej bardziej renomowanych) konstrukcjach.

Jeśli chodzi o brzmienie wyższych częstotliwości , to jest ono , w mojej ocenie , zupełnie przyzwoite , zważywszy na cenę przetworników.Mój znajomy określił to mianem „aksamitne” , co według mnie , jest komplementem w tej klasie kolumn.GDWK 10/80/19 nie mają tej szybkości co „tytany” , ale gdy zaistnieje potrzeba , potrafią zabrzmieć dżwięcznie , z przyjemnym dla ucha pogłosem – mnie taki sposób prezentacji bardziej odpowiada.Jest też negatywny skutek uboczny-na gorzej zrealizowanych płytach pojawia się czasem szeleszczenie (McGyver , już wiem co miałeś na myśli ), nie jest to jednak nagminne , ani tym bardziej szczególnie natarczywe .

Reasumując : zważywszy na niewielki koszt , jak również olbrzymią frajdę podczas prac , a jeszcze większą po ich zakończeniu ( ach te miny osób które słyszały kolumny wcześniej i nie widzą w ich wglądzie zewnętrznym żadnej różnicy) , uważam , że BYŁO WARTO.

W związku z powyższym , jestem przekonany , że to nie koniec : za pewien czas kupię jakąś vifę lub seasa i zabawa zacznie się od nowa – to wciąga ;)))))

Qubric, jaką to trudność sprawia wybranie głośnika lepszego, choćby nieznacznie?

A pomiędzy Vifami PL a tweeterami które wymieniłem jest bardzo wyraźna różnica.

Dynaudio D28 przyciężkie? Doprawdy nie wiesz co mówisz, albo słuchałeś jakiejś niewydarzonej aplikacji, a takich niestety jest pełno.

Radmor LS40 jest niewydarzone. A Dynaudio Audience 42 nto kolumny specyficzne, grające dźwiękiem spowolnionym i nieco zamulonym (niektórzy zwią to ociepleniem). Żeby coś powiedzieć o Dynaudio trzeba posłuchać kilku modeli Contour, Audience to słaba seria.

Ktoś tu powiedział: „jeżeli fakty są przeciwko nam, tym gorzej dla faktów”. Coś mi się zdaje że będziesz miał wyłącznie takie odpowiedzi.

A ja ci na to ze LS40 są bardzo dobre, a nawet hi-endowe, a Dynaudio grał w nich i tak mniej szczegółowo - chociaż gładko i motorycznie. Audience 42 to też dobre kolumny i też wykorzystują pełnie możliwości D28. I co ty na to? Udowodnij teraz ze się mylę! ;)

Tak, wiem... i tak najlepsze aplikacje robisz Ty sam i niczego poza nimi słuchać nie warto, bo wszyscy inni knocą.

Inna sprawa że cena Vif jest lekko chora... na oko powinny być tańsze o połowę – i w takiej cenie kiedyś je kupowałem ;) Przy nich tytanowy Audax wydaje się atrakcyjny cenowo.

Radmor LS 40 nie wykorzystuje w ogóle możliwości D28 bo... jest na D260Esotec, co widać i na pierwszy rzut oka. A są niewydarzone bynajmniej nie z powodu góry, lecz z powodu poważnych problemów ze średnicą. Co do Dynek Audience 42 to już scharakteryzowałem ich brzmienie i nie będę się powtarzał. Tylko małe pytanie: Qubric, skąd u diabła wiesz czy możliwości głośnika są wykorzystane w pełni czy nie, skoro ich nie znasz, bo sam go nie aplikowałeś?

A skąd Ty wiesz że są w pełni wukorzystane???

Tylko stąd że sam je aplikowałeś???

No to gratuluje samopoczucia!

Widzisz - napisałem jak traktujesz fakty i się nie pomyliłem. Masz taką teze we wpisach, że jak Ty aplikujesz to jest midzio. Ale jak robi to ktoś inny, nawet producent głośnika to juz jest niewydarzona aplikacja.

Przy okazji... jak zaleciłeś dostrojenie GDN 13/40/10 po zmniejszeniu objetości??? Bo ja akurat nie słuchając ich i nie aplikując wiem dlaczego to zaleciłeś i czemu miało słuzyć. Ciekawi mnie tylko jak utzymujesz impuls ;)

Qubric, miałem na myśli nie to, jakoby moje aplikacje były jedynie słuszne (no gdzie to napisałem mądralo?) a jedynie to, że aplikując głośnik jestem w stanie poznać jego pełne możliwości, a słuchając cudzej aplikacji nieznanego mi głośnika nie wiem, czy gra jak gra dlatego że taki jest, czy dlatego, że ma gównianą zwrotnicę lub źle dostrojoną skrzynkę. Nie odpowiadasz na pytania i przekręcasz moje wypowiedzi, co sprawia że dyskusja staje się bez sensu.

mam do Was pytanie odnośnie tych wszystkich aplikacji - nieuważacie że najlepiej można sprawdzić wysokotonówke puszczając jej sygnał z aktywnej końcówki z odcięciem powyżej jej fs+oktawa ( lub coś koło tego )?

nigdy jeszcze czegoś takiego nie próbowałem ale wydaje mi się że to by były tak jakby idealne warunki pracy dla głośnika ?

McGyver - mądralo... zadałem pytanie skad masz pewność że potrafisz osiągnąć efekt lepszy od producenta i więcej wycisnąc z jego kopułki. Znowu prezentujesz delikatnie mówiąc brak skromności.

No widzisz mistrzuniu, ja taki super nie jestem i mając do wyboru wiarę w sprzęt zrobiony przez dłubacza i przez powaznego producenta do porównania, zaufam temu drugiemu (o ma naiwność nieszczęsna! :)

Nadal nie odpowiedziałes jak utrzymałeś impuls GDN 13/40/ po zaleceniu zmniejszenia skrzynki? Kiedy zadaje konkretne pytanie to ucinasz dyskusję zwrotem że "nie ma sensu". Potrafisz odpowiedziec na proste pytanie czy zawsze będziesz obracał kota ogonem? Pieprzysz tyle o odsłuchach głosników - czyzbyś sam człowiekowi zalecał zmiany nie słysząc tego głosnika na uszy, a moze słysząc a nie znając parametrów???

Panowie McGyver i Qubric !!!!

Proponuję abyście wzajemne animozje wyjasniali gdzie indziej.!!!!

Wasza kłotnia tylko zaśmieca forum i nie wnosi nic nowego.

Znajdźcie obie inne miejsce na wymianę poglądów, kto jest lepszy.

Ahfc - to nie jest kłótnia kto jest lepszy. Tylko który głosnik jest lepszy!

Najpierw twiedził że Tonsile sa do d... a szajsowata Tesla jest miodzio i on by ja do Grnade Utopii wstawił jakby mógł ;) I wszyscy piali z zachwytu. Teraz już drugi człowiek wstawił Tonsila i jest zadowolony. To McGywer juz nie pluje na Tonsile. Za to dzieli głosniki na te co szeleszczą i nie, bo on je tak aplikował ze mu szeleściły to znaczy ze tak zawsze muszą...

Nie lubie samozwańczych guru - to inna sprawa. Ale tu akurat chcę dociec racjonalnych tłumaczeń.

Qubric, czytaj ze zrozumieniem, bo po raz kolejny przekręcasz moje wpisy. Dyskusja z kimś takim nie ma najmniejszego sensu, bo po każdym Twoim wpisie muszę tłumaczyć co napisałem, a czego nie napisałem. Pisałem że Tesla jest najlepszą kopułką w cenie ok. 50zł (i zdania nie zmieniłem), a nie że to najlepszy głośnik na świecie. Jeżeli twierdzisz cokolwiek innnego, to złośliwie kłamiesz tylko po to żeby twoje było na wierzchu. To ma być jakieś racjonalne dociekanie? Przez pisanie nieprawdy i wykręcanie kota ogonem? AHFC ma rację, zaśmiecamy forum, dlatego nie zamierzam reagować na twoje zaczepki, bo nawet jak ci wytknę błąd, to w życiu tego nie przyznasz tylko przekręcisz moją wypowiedź. A nazywanie mnie samozwańczym guru to grube nadużycie, niby gdzie napisałem że chcę być jakimś guru? Qubric, ty po prostu nienawidzisz jak ktoś ma inne zdanie niż ty. Koniec dyskusji z Qubricem. Sorry AHFC.

Qubric napisał:

"nie wyobrażasz sobie chyba że będdę kupował kilkanascie kopułek tylko po to zeby je zaaplikowac i posłuchać jak grają? Życia by zabrakło na słuchanie i pieniędzy na kupowanie kopułek.

Wybierając kopułkę musze z góry wiedzieć na czym się oprzeć. Porównac mogę tylko parametry z kart informacyjnych."

-------------------------

Ja jestem lamer....ale dlatego właśnie cenię opinię ludzi takich jak McGyver, bo dzięki nim nie jestem skazany wyłącznie na karty informacyjne, dane producenta, i popełnianie zwykle kosztownych błędów które być może ktoś już popełnił.

Jest oczywiste, że jeżeli ktoś już wydał te pieniądze na kilkanaście kopułek, to bardzo prawdopodobne jest, że wie o nich znacznie więcej niż można wywnioskować z danych technicznych, czy nawet ze słuchania kolumn z takimi kopułkami, gdy nie znamy szczegółów konstrukcji kolumn i zwrotnic, a słuchamy gdzieś w sklepach czy gdziekolwiek poza własnym pokojem.

Lepiej wnioskować na czyichś błędach, niż mozolnie mylić się samemu wyważając otwarte drzwi. Bo wtedy rzeczywiście mogłoby życia zabraknąć ;)

Buhahaha - McGyver - specjalisto od robienia śmigłowca z zapałek ;)

Pisałeś że Tesla jest lepsza od Tonsila. A ten Kosztuje 54 zł. A teraz się rakiem wycofujesz twierdząc że chodziło o głośniki do 50zł. Wykręcasz kota ogonem jak zawsze. OCYWIŚCIE GENIUSZU DYSKUSJI - to przeciez aż 54 złote za GDWK 10/80/19. To ogromna różnica w porównaniu z barierą 50zł.

Nie chce mi się szukać Twoich wpisów. Robisz się nudny - dokładnie taki jakie brzmienie lubisz.

Powiesz coś o strojeniu BR dla zmniejszonej obudowy GDNa 13/40/10???

adse - ja słyszałem wybrane głośniki w KILKUDZIESIĘCIU aplikacjach. MCGyver może w kilku swoich. I tylko z jego przekonania wynikać ma wniosek że taki czy inny głośnik źle gra???

Zastanów się Adse czy lepiej opierac się na doświadczeniu jednego człowieka czy kilkunastu konstuktorów z różnych wytwórni???

adse - juz jest drugi uzytkownik który założył Tonsila zamiast tesli i jest zadowolony. przeczytaj więcej watków niz jeden na temat tonsili a potem mędrkuj.

Jasne, że lepiej kilkunastu. Problem w tym, że McGyver miewa czas i chęć pogadać niezobowiązująco, poradzić coś z praktyki.

Innych konstruktorów z podobnym lub większym doświadczeniem musiałbym nie wiadomo gdzie szukać, i wątpię czy by im się chciało bezproduktywnie gadać z lamerami.

Ja słyszałem nie raz szeleszczenie kopułek Tonsilu, nawet w kolumnach fabrycznych za ponad 1000 zł.

Dlatego wiem o czym mówi McGyver, chociaż żadnych jego kolumn nie miałem okazji posłuchać.

Adse - konstruktorzy nie udzielają informacji tylko konstruują. A Ty sam musisz wykazać inicjatywę w zdobywaniu wiedzy - co i jak oni zrobili i dlaczego w ten sposób.

Jeśli ci się nie chce to kup w komisie jakieś Tannoye na chińskich plastikach i też będziesz zadowolony.

Adse - rozmawiamy o tym co juz raz napisałem w tym wątku!

Ja też słyszałem nie raz i nie raz słyszałem konstrukcje w których nic nie "szeleściło". Zwłaszcza na Vifach. Jeszcze raz polecam żebyś poszukał watków o Tonsilach. Bardzo dużo się z nich dowiesz. Były tu znacznie dłużej niz McGyver ;)

Wcale nie twierdzę że McGyver jest jedynie słusznym guru.

Jeżeli słyszałem kilka kolumn z kopułkami Tonsilu, w tym również uznawanych za udane (np. Audiovawe) i fabrycznych Tonsilu (wcale nie tych najtańszych, a przecież projektowanych przez zawodowców od producenta głosnika) - i mi szeleściły, to nie interesuje mnie już taka kopułka. Wiem, że do mojego gustu przypasuje coś innego, co będzie pewnie dwa albo trzy razy droższe. Nie jestem konstruktorem, więc nie interesuje mnie czy innym odpowiada Tonsil. Wierzę, że wielu może odpowiadać ten dźwięk. Mi nie odpowiada, nawet jako kompromis do ceny.

Na temat Tesli nie mam zdania, nigdy nie słyszałem.

O Vifach się nie wypowiadam, bo się nie znam. Głośniki jakie dłużej w życiu miałem okazję słuchać były oparte na Tonsilach, potem Seasach, a obecne moje kolumny mają kopułkę Monitor Audio. I tylko na ten temat mam jakieś tam swoje zdanie jeżeli chodzi o kopułki.

W przypadku innych głośników korzystam z opinii innych, tych, którzy te inne głośniki znają z praktyki i chcą coś o tym powiedzieć. W tym sensie opinie McGyvera są dla mnie nieocenione, szczególnie w połączeniu z opiniami tych, którzy słyszeli jego konstrukcje (odsłuchy w Gliwicach i Warszawie) lub korzystali z jego rad (np. Pedros).

Ale jeśli jest gdzieś taka możliwość, to chętnie również poczytam co mają słuchacze z forum do powiedzenia o kolumnach Qubrica.

Qubric nie sprzedaje kolumn.

A może Ty Adse sprzedajesz i jakichś opinii o twoich produktach posłuchamy???

Spec McGyver nadal nie odpowiedział na puyanie o strojenie BR dla GDNa 13/40/10. Widac to jest jego typowa strategia unikania tematów. Doradzic zawsze - nawet tam gdzie nie może nic powiedzieć :)))

Dla wyjasnienia niemotom - tez nie uwazam że MCGyver jest samozwańczym guru. Napisałem że nie lubię samozwańczych guru. A po wpisie oczekuję wyjasnienia pewnych zagadnień. A nie mówienia "tak jest bo tak mówię więc wiem".

No ale uderzyłem w stół, a nożyce się odezwały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.