Skocz do zawartości
IGNORED

Daphile vs Rune

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie rozumiemy się. Ja tylko uważam ze z faktu ze odtwarzacze CD brzmią rożnie nie wynika - tak jak twierdzisz - ze odtwarzacze PC tez mają brzmieć rożnie.

Odtwarzacze CD dokonują konwersji sygnału cyfrowego na sygnał analogowy i na brzmienie największy wpływ ma właśnie ta konwersja.

Odtwarzacze programowe nie konwertują danych cyfrowych na analogowe wiec przy założeniu ze platforma sprzętowa jest identyczna i mamy bit perfect to różnic na wyjściu być nie powinno żadnych. Z mojej strony EOT bo tak jak wspomniał założyciel wątku chodzi mu o porównanie całych pakietów tj software + hardware a tutaj możliwości będzie nieskończenie wiele.

Może dla Ciebie do kitu, a dla mnie nie. Wybieram ten player, przy pomocy którego mam lepsze (dla mnie) brzmienie,

przy tych samych ustawieniach. Zastosowane w playerach cyfrowych algorytmy powodują jednak nieznaczne różnice w brzmieniu

i nie ma to nic wspólnego ze zmianami w panelu DSP.

Ale jest to DSP, a więc sygnał jest przetworzony i nie ma nic wspólnego z oryginałem.

Więc dlaczego nie dasz sobie pełnej swobody i nie dobierzesz brzmienia w pełni, tylko stosując audiofilską metodę na chybił trafił, zupełnie nie kontrolując tego co robisz (pomijam już fakt, że najistotniejszym audiofilskim narzędziem wywołującym zmiany brzmieniowe jest mózgownica, a nie kabel, player itd.)

Ale jest to DSP, a więc sygnał jest przetworzony i nie ma nic wspólnego z oryginałem.

A co takiego DSP przetwarza jeśli nie korzystam z żadnej jego funkcji?

Na przykładzie JRivera wytłumacz, proszę. ;-)

Skoro jak twierdzisz odtwarzacze wnoszą coś od siebie i nie są bit-perfect, to dokonują filtracji w domenie cyfrowej. A czymże to jest jak nie DSP (Digital Signal Processing).

Pisząc DSP nie mam na myśli panelu DSP czy czegoś podobnego, a proces przetwarzania danych.

Taaak, bla bla bla... ;-)

Każdy odtwarzacz ma swój dźwięk wyjściowy. Teoretycznie powinien być taki sam, ale nie jest. Jeśli po drodze nie zastosujemy żadnych filtrów

i sygnał na wyjściu będzie taki sam to chyba mamy bit-perfect, prawda?

Jeśli zaś przyjmiemy założenie, że już na wstępie nie mamy bit-perfect, albowiem playery różnią się brzmieniem, z racji tego, że stosują inne algorytmy, to OK.

Tylko w takim razie jak sprawdzić który PC-player odtwarza plik audio dokładnie identycznie z pojęciem "naturalne brzmienie"?

Zaglądałeś w zaawansowane ustawienia audio Jriver20?

Jest tam wtyczka dither disable domyślnie wyłączona. Do tego firma dodaje własny sterownik AISO co mnie trochę dziwi bo zawsze myślałem że ten sterownik jest dostarczany przez producenta karty/daca. Nie sprawdzałem ale jakoś śmierdzi mi sprawa BP w Jriver.

A jesteś pewien czy to ma jakikolwiek wpływ, jeśli sam sobie ustawię np. HIFACE Kernel Streaming?

Dodatkowy sterownik pewnie nie będzie miał wpływu jeśli go nie używasz, ale dither jest dodawany zawsze jeśli go nie wyłączysz (jest po instalacji włączony).

Czy tam są jeszcze jakieś ukryte ulepszacze nie wiem, ale jakoś specjalnie nie ufam temu odtwarzaczowi jeśli chodzi o BP.

dither jest dodawany zawsze jeśli go nie wyłączysz (jest po instalacji włączony)

Wyłączyłem go...spokojna głowa. Właśnie testuję najnowszą wersję 22 i brzmi lepiej niż 20.

Ale pewnie to mi się tylko wydaje. ;-)

Wyłączyłem go...spokojna głowa. Właśnie testuję najnowszą wersję 22 i brzmi lepiej niż 20.

I tu powinna zapalić Ci się ostrzegawcza lampka, bo jeśli to prawda to może być problem z BP. Na jednym lub na obu.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.