Skocz do zawartości
IGNORED

max2play z Tidal i Spotify na Raspberry Pi

Ciechomir

Rekomendowane odpowiedzi

Z hasłem tak już jest. Szata spowodowana jest albo problemami w łączności albo z wolną karta SD.

Jaką kartę byś mi polecił? Maja napewno nie jest za szybka..

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Jak wejdziesz do media Markt, expert itp to bierz jak najszybszą. Na kartach podane są wartości odczyt/zapis.

Nie musi być duża objetosciowo. 4 GB wystarczy do wszystkiego.

Posłuchałem sobie chwilę dzisiaj tego połączenia (Tidal+Max2Play+malina+rDAC na USB) i niestety może to służyć jedynie do testów i to raczej funkcjonalnych. Dźwięk jest zniekształcony, stopa perkusji i tego typu wybijane rytmy brzmią jakby z pogłosem, wyższe partie pływają niczym na zniszczonej taśmie magnetofonowej. Wygląda mi na to, że USB maliny nie daje rady (nie wiem czy właściwie mi się wydaje czy nie).

Uruchomiłem max2play w celach testowych i rzeczywiście, przyznaję rację osiek. Ten system i podłączenie DAC na USB to istna masakra. Możliwe, że trzeba poświęcić czas na konfigurację tego systemu dla DAC USB, ale przy takim interface, nawet nie chciało mi się próbować. Kompletnie nie widzę zalet tego systemu (pomijam fakt że z moim DAC źle gra). Z RuneAudio dźwięk jest jak z CD, nie ma żadnych problemów, z tym że DAC jest na USB. Z RuneAudio, USB maliny daje radę i chyba problem leży gdzie indziej.

Walki z Max2play etap kolejny ;)

Z racji, że posiadam do testów Pi2 karta WiFi jest na USB. W wolnej chwili korzystając z braku innych domowników wypiąłem kartę USB i pociągnąłem kabel Ethernetowy przez pół mieszkania. Jest lepiej, ale wcale jeszcze nie jest dobrze. Zniekształcenia dźwięku wyraźnie się zmniejszyły, czasem wręcz ich nie ma. Ich pojawianie się mam wrażenie, że jest losowe. Przykładowo na początku utworu Floydów Lost for Words z Division Bell pojawia się charakterystyczne pukanie (coś jak zabawkowy bębenek) z częstotliwością uderzeń ok. 1-2 na sekundę i przemierzających z kanału prawego do lewego i z powrotem. Czyli problem dalej jest, choć nieco mniejszy.

Na razie zestawienie iPhone po AirPlay do Apple Tv i optykiem do rDACa gra lepiej niż Malina po USB do tego samego rDACa. O niebo lepiej. Tylko ten brak gapelessu wku… ;) Stąd też ten pomysł na Malinę.

Pytania: Czy WiFi w RPi 3 jest na tym samym układzie co USB? Wcześniej pisałem o konieczności wyłączenia raspberrowego audio przy korzystaniu z USB. Zauważyłem, że w ustawieniach dalej pokazuje mi niezaptaszkowaną możliwość wyłączenia wbudowanego audio (Disable Build-In-Audio on RPI3). Czy jakiekolwiek zmiany w zakładce Raspberry Settings wymagają aktywnej licencji? Na razie korzystam z darmowej wersji. Generalnie co daje wykupienie licencji w kwesti użytkowej Max2Play? Szukałem (wprawdzie pobieżnie) ale znalazłem tylko jakieś ogólniki. A może gdzieś popełniam błąd w ustawieniach, tylko gdzie?

Żeby nie zapeszyć odpukać w niemalowane ;) Wygląda na to, że ze walka z Max2Play&Tidal została zakończona sukcesem. Na trop nieco naprowadził mnie Kryspin swoimi pytaniami na PW. Po zmianach z WiFi na kabel, tknęło mnie żeby sprawdzić jeszcze raz ustawienia zaawansowane audioplayera a dokładnie karty dźwiękowej. Wybór miałem duży, taki jak na screenie:

Zrzut%20ekranu%202017-03-13%20o%2011.44.31.png

Początkowo grałem z ustawieniem defeault i sysdefault. W obu były mniejsze lub większe zniekształcenia. Po przestawieniu na hw czyli Direct hardware device without any conversions jest już ok, nawet na karcie WiFi. :) Czyli można powiedzieć jest sukces. Na ocenę dźwiękową jeszcze przyjdzie czas, aż się wykuruję, ale brzmi obiecująco. Na tyle obiecująco, że chyba projekt Tidalplayer oprę właśnie na Malinie.

Pozostają pytania:

Czy jakiekolwiek zmiany w zakładce Raspberry Settings wymagają aktywnej licencji?

Co daje wykupienie licencji w kwestii użytkowej Max2Play? Szukałem (wprawdzie pobieżnie) ale znalazłem tylko jakieś ogólniki.

Czy wszystkie aplikacje sterujące dają takie dziwne wyniki wyszukiwania w Tidalu (np niepełna lista utworów na płycie itp)?

Początkowo grałem z ustawieniem defeault i sysdefault. W obu były mniejsze lub większe zniekształcenia

Faktycznie ta lista u mnie też była duża i wybrałem jakiś default, zapewne dlatego dźwięk był zły.

Przeinstaluj, wyłącz oszczędzanie energii w konsoli

Nie mam dostępu do kompa, ale to coś ala: wlan0 poweroff

ok w jaki sposób wyłączyć to oszczędzanie energii w konsoli, nowa karta, system postawiony jeszcze raz, skonfigurowane i naprawdę dupa, nie wiem co mam jeszcze poustawiać żeby to działało, chwile działa a zaraz się wysypuje, rozłącza brak servera itd. poradźcie coś...żeby to ustrojstwo podziałało chciaż u mnie chwile tak jak piszą wszyscy, jak narazie to się tylko wk...am:)

, chwile działa a zaraz się wysypuje, rozłącza brak servera itd

A jakiego masz daca i jaką malinę - może tu jest problem? Ja miałem problem z HiFiBerry DAC+ Pro i wbudowanym wifi w Rpi3B - trzeba było ustawić kanał wifi na sztywno.

Dwie opcje: sprobuj dongla USB wifi (wylacz wifi na pokladzie) - albo ustaw kanal wifi w routerze na sztywno - a w ogole to masz w poblizu jakies sieci bezprzewodowe? To moze byc problem routera.

Dwie opcje: sprobuj dongla USB wifi (wylacz wifi na pokladzie) - albo ustaw kanal wifi w routerze na sztywno - a w ogole to masz w poblizu jakies sieci bezprzewodowe? To moze byc problem routera.

No i właśnie mam maline 3 z wifi na pokładzie i hifiberry dac+ pro, na sztywno masz na myśli static ip? No niestety mam sporo sieci do okoła, nie mówcie, że wbudowane wifi nie nadaje się.

No i właśnie mam maline 3 z wifi na pokładzie i hifiberry dac+ pro, na sztywno masz na myśli static ip? No niestety mam sporo sieci do okoła, nie mówcie, że wbudowane wifi nie nadaje się.

Mam na mysli kanal na ktorym Twoj router nadaje sygnal wifi - jest ich zdaje sie 11 - czasem jest ustawiony na auto i moze w trakcie transmisji sygnalu zmienic na inny kanal jesli zaklocenia sa duze z okolicznych sieci wifi. Sprawdz w konfiguracji. Jesli masz mozliwosc przeskanowania okolicznych sieci i sprawdzenia na jakich kanalach nadaja to bedzie pomocne :)

Przeczytaj to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie wszystkie kanały działają prawidłowo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam na mysli kanal na ktorym Twoj router nadaje sygnal wifi - jest ich zdaje sie 11 - czasem jest ustawiony na auto i moze w trakcie transmisji sygnalu zmienic na inny kanal jesli zaklocenia sa duze z okolicznych sieci wifi. Sprawdz w konfiguracji. Jesli masz mozliwosc przeskanowania okolicznych sieci i sprawdzenia na jakich kanalach nadaja to bedzie pomocne :)

Ok rozumiem, mam teraz na auto, patrzyłem ostatnio jakie kanały mam najlepsze i wychodziło, że ok 3 najmniej sieci na siebie zachodzi...dzięki za sugestie popróbuje napisze co i jak.

Znalazłem kanał najbardziej pusty kanał 13, nie mogę teraz połączyć się z maliną przez wifi w max2play w zakładce wifi/lan widnieje tak:

Status: WiFi USB adapter status is active. WiFi connection status is active (IP: NO IP! No connection!)

(Only WPA/WPA2-Encryption possible)

Wybaczcie, że post pod postem, podłączyłem malinę kablem lan, poustawiałem wszystko tak jak chce żeby było, dyski lokalne i usb itd. i hula na razie aż miło nic się nie wiesza...tak to mógłbym słuchać...co poradzicie z tym wifi? bo szczerze powiedziawszy to nie sądziłem że napotkam tego typu problem...czy muszę kupować oddzielną kartę wifi?

Znalazłem kanał najbardziej pusty kanał 13, nie mogę teraz połączyć się z maliną przez wifi w max2play w zakładce wifi/lan widnieje tak:

Status: WiFi USB adapter status is active. WiFi connection status is active (IP: NO IP! No connection!)

(Only WPA/WPA2-Encryption possible)

Wybaczcie, że post pod postem, podłączyłem malinę kablem lan, poustawiałem wszystko tak jak chce żeby było, dyski lokalne i usb itd. i hula na razie aż miło nic się nie wiesza...tak to mógłbym słuchać...co poradzicie z tym wifi? bo szczerze powiedziawszy to nie sądziłem że napotkam tego typu problem...czy muszę kupować oddzielną kartę wifi?

Rozumiem ze masz wlaczone dhcp na routerze - masz tam tez mozliwosc ograniczenia ilosci urzadzen podlaczonych po wifi - sprawdz ile urzadzen moze sie polaczyc z routerem - ru moze jest problem?

Rozumiem ze masz wlaczone dhcp na routerze - masz tam tez mozliwosc ograniczenia ilosci urzadzen podlaczonych po wifi - sprawdz ile urzadzen moze sie polaczyc z routerem - ru moze jest problem?

To niestety nie to mam ustawiony zakres ip od 192.168.1.2 do ok 200 w dhcp...

To niestety nie to mam ustawiony zakres ip od 192.168.1.2 do ok 200 w dhcp...

No to jedynie mozesz wyedytowac ustawienia sieci manualnie network/interfaces na sztywno wklepujac ustawienia.

Witam, mam pytanie, mam tidala w wersji hifi, ale jak sprawdzam w jakiej jakosci odtwarza z poziomu aplikacji, to pokazuje mi tidal mp3, czy tak ma byc?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Ok, okazuje sie ze moge to przestawic na flack, tyle ze wtedy mam ciszę, karta dac+pro, cos trzeba przestawic, zmienic?

Łoooo ciup !

Normalna subskrubcja tidala

W oficialnej aplikaci tidala normalnie otpala tryb hifi. Na malinie próbowałem na squezeer i squezeebox, niestety cisza po wlaczeniu flack, moze trzeba jakos skonfigurować kartę?

Łoooo ciup !

Wygląds na to że udało mi się wreszcie okiełznać problem z wifi, więc ustawiłem na sztywno kanał nie auto, jak się kazało karta zintegrowana w malinie wygląda na to że nie widzi kanału 13 w routerze na którym próbowałem połączyć się z maliną, kanał 4 działa ok. Dodatkowo nie miałem włączonego wps w routerze.

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Witam

A czy próbował ktoś podłączyć wyświetlacz alfanumeryczny 2x16-20 znaków?

dla takiej kombinacji: max2play z Spotify, Hiberry Digi+, pilot no jeszcze power off.

Da się?

Co do wyświetlacza to ideałem byłby taki jaki jest w Auralic Aries Femto. :-)

Pozdrawiam

Witajcie ponownie, pisze ponownie żeby się poradzić, zauważyłem, że nie wyświetla mi tidala LMS w moich aplikacjach mam poprawnie dodany odtwarzacz ustawione żeby wszystko wyświetlało itd. co ciekawe raz na jakiś czas się pokaże, mam zapamiętaną część biblioteki i mogę ją odtworzyć lecz nie mogę odnaleźć aplikacji żeby włączyć coś nowego, wszystko inne działa ok....

• 1 miesiąc później...

Piszę z pamięci, bo testowa malina wróciła do właściciela a moja jeszcze nie dotarła. To nie tutaj wybierasz DACa/kartę. Z tego co pamiętam powyżej masz ustaiwenia zaawansowane i tam jest opcja. Daj pełny screen tej podstrony. Tu zostawiasz defeult.

Piszę z pamięci, bo testowa malina wróciła do właściciela a moja jeszcze nie dotarła. To nie tutaj wybierasz DACa/kartę. Z tego co pamiętam powyżej masz ustaiwenia zaawansowane i tam jest opcja. Daj pełny screen tej podstrony. Tu zostawiasz defeult.

Dałem rady.

6d48e117a8ae68fdd8b9c085fb7ed1f3.jpg

Ustawia się to w: Edit Advanced Options.

Dzięki :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja w swojej mam problem ze "stabilnoscia" otóż jesli nie uzywam maliny przez klilka dni to nie ma opcj żeby się z nią połączyć (max2play z tidal, malina cały czas podlaczona do zasilania) wszystko trzeba wgrywac i konfigurowac od poczatku. Macie moze jakis pomysł co moze byc tego powodem?

Łoooo ciup !

Pomysłu nie mam, ale nie pomaga odpięcie od zasilania i podpięcie na nowo? Może jakiś problem z zasilaniem masz? Może Ciechomir by Ci pomógł bo chyba bardziej oblatany jest.

Ukryta Zawartość

Tak to wyglada jak podepne hdmi

Ukryta Zawartość

Łoooo ciup !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.