Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz do elac debut f6

Mateusz3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem poczatkujacy wiec prosze o wyrozumialosc.

elac debut f6 wspomagane subem. Pomieszczenie 20-25m2, muzyka elektroniczna, brzmienia mocne, dynamiczne, ale rowniez i wokale. Glownym zrodlem dzwieku bedzie PC, oraz w drugiej kolejnosci przesylanie strumieniowe (chromecast audio).

pozostaly budzet na wzmacniacz to 2-4tys. czy jest sens inwestowac w cos z dobrym DAC (np AS801), czy moze np pozostac przy wczesniej planowanym AS701 i ewentualnie dokupic zewnetrzny dac (jaki?). No i druga kwestia, AS701 VS CXA60?

https://www.audiostereo.pl/topic/132062-wzmacniacz-do-elac-debut-f6/

Witaj.

Ja słuchałem Elaca F6 z Yamaha AS701 i było ok. Podobne pytanie zadałem tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co masz na myśli mówiąc żeby posłuchać Debuta F6 z lepszą elektroniką? Yamaha AS701 to za mało?

F6 z wszystkich w / w jako jedyne wybijają sie z tłumu - to to już gra.

dołącz się proszę do tematu.

PS. Porównywałeś te kolumny z innymi? Miały jakąś konkurencje?

wczesniej planowanym AS701 i ewentualnie dokupic zewnetrzny dac

Masz na mysli AS700? 701 ma już DACa - po co dokładać zewnetrzny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mieszkam w UK i slabo z porownaniem/odsluchem, debut f6 owszem juz slyszalem u znajomego ale na jakims Nadzie. Polecano mi tu na as.pl heco music style 900 oraz magnaty q 755, niestety oba modele niedostepne na tutejszym rynku :/

Dac w as701 rzekomo nie jest najlepszej jakosci, dlatego rozwazalem uzycie zewnetrznego.

Sluchal moze ktos F6'stek na obu as701 oraz cxa60, czytalem ze cxa60 jest wybredny jesli chodzi o parowanie, czy moze ktos potwierdzic?

To już lepiej kupić AS700 - zaoszczędzimy na DACa. 700 i 701 to te same wzmacniacze - raczej.

Nie sądzę żeby Yamaha wpakowala byle co jako DACa - pewnie jest tej samej klasy co wzmacniacz.

Dzień dobry.

Jesli szukasz mocnego, dynamicznego brzmienia, można oczywiście rozważyć wzmacniacz Yamaha A-S701 (http://www.q21.pl/yamaha-a-s701.html), do którego dobrałybym odpowiedni przetwornik np. Audiolab Q-DAC (http://www.q21.pl/audiolab-q-dac.html), konfiguracja taka zagra lepiej, niż Yamaha A-S801.

Natomiast jako alternatywa zaproponowałbym wzmacniacz Cambridge Audio CXA60 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-cxa60.html) lub Nad C368 (http://www.q21.pl/nad-c368.html), do których dobralbym konwerter USB>SPDIF np. M2Tech HiFace Two (http://www.q21.pl/m2tech-hiface-two.html). Takie zestawy moim zdaniem znacznie lepiej zagrają w Twojej konfiguracji.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

100 zł kosztuje wysyłka. Do uk wysyłamy dość często. Ale jeśli szukasz dociazonego dźwięku to nie quantum 755. Ten jest detaliczny z punktowym basem.

Owszem heco 900 to już bliższe granie do elaca f6.

Nieco dziwi mnie to że takie paczki chcesz wspomagać jeszcze subem. To niezły basolub z ciebie.

Co do wzmaka to do elaca bardzo pasuje właśnie Yamaha as701 i cxa60.

Do 801 nie dokladaj bo w tej cenie kupisz sobie lepszy dac.

W przypadku pytań lub wycen pozostaje do dyspozycji

Martwia mnie troche zasoby mocy CXA60, czy to wystarczy by F6 dobrze zagraly w takim pomieszczeniu?

I jeszcze jedno pytanie, czy istnieje pdobny do tego M2Tech interface ktorym moznaby w Iphone obejsc apple-dac i podac sygnal cyfrowy do zewnetrznego dac'a badz bezposrednio do tego w wzmacniaczu? Przegladalem troche zagraniczne info i z tego co zauwazylem to jest to niewykonalne, jedyna opcja pozostaje streamowanie cyfrowego dzwieku (ie apple tv, a nastepnie apple tv do DAC/a)..?

udalo mi sie namowic ich na odsluch wszystkich trzech konfiguracji w przyszlym tygodniu. Mam nadz ze AS701 mi sie najbardziej spodoba, dla CXA80 plus za fajnego dac'a oraz XLR, ale wizualnie sam unit b mi sie nie podoba, te chowane pokretla z przodu oraz tylnie terminale bardzo tandetnie sie prezentuja.

Wzmacniacze za 10 000 i większe pieniądze potrafią wogole nie mieć terminali. Maja po prostu etyki bananowe i tyle.

Więc na wygląd no patrz ale zwracaj uwagę głównie na dźwięk. Ludzie narzekają na wygląd Nads ale jednak po odsłuchu się na niego decydują.

Otrzymalem kolejna oferte tym razem na same kolumny, cena w gbp:

jbl studio 290 cena promocyjna 600 (cena normalna to 900)

elac debut f6 cena 720

zakladajac b niska cene jbl, czy wciaz warto kupic elac f6?

wzmacniacz dobioro w kolejnej fazie jeden z trzech wspomnianych wczesniej.

Mam te elacki w domu i z miękkimi wzmacniaczami one nie grają dobrze. Yamaha as801 zagrała z nimi fajnie ale bardziej pasowało do nich brzmienie Rotela ra1570 i Arcama. One potrzebują utwardzenia i konturów na dole pasma.

Jbl to inne brzmienie i styl niż Elac. Choć jbl 290 są dosć udane, kwestia czy nie za wielkie na 20 parę m.

Elac to kultura brzmienia, sporo zależy od wzmacniacza, jak dobrze poszukasz to będziesz miał coś uszytego idelanie pod siebie.

Znów kolumny Jbl mocno narzucają styl, tutaj wybór wzmacniacza jest ważny, ale nie tak bardzo jak w Elac.

zakladajac b niska cene jbl, czy wciaz warto kupic elac f6?

Zakładając bardzo niską cenę parówek, warto kupić kiełbasę ?

A z jakim wzmacniaczem? Ja od tego słuchania to kociokwiku dostałem.

Byłem jeszcze raz na odsłuchu i z Yamahą 701 gra ok, najbardziej uderza czysty i ciepły środek.

Potem był jakiś hybrydowy Peachtree i było ostrzej szczególnie w środku.

"Wadą" Elac F6 jest ich poprawność. Na pierszym odsłuchu nie powalają na kolana, ale fakt po jakimś czasie chcemy wrócić do tej synergi. To nie jest jeden atut który powoduje że mowimy WOW.

Podejrzewam że nie będą nigdy hitem sprzedaży, tym bardziej że design mają raczej stonowany. Ale świadomy nabywca powinien się z nich cieszyć przez dłużej niż chwilę.

Dziwi mnie trochę fakt że pojawia się ich coraz więcej prawie nowe w baaardzo rozsądnych pieniądzach.

Nie wiem jak inne ale raczej zawsze było bardzo trudno dostac kolumny półroczne o40% tańsze.

Jakie są wasze obserwacje?

Muszę się przyznać, że podłączyłem dziś Elacki po jakiś 2 miesiącach spowrotem i znów oczarował mnie ten dźwięk. Scena bardzo głęboka i ... wielka.

Haha wiedziałem!

To one tak stoją u ciebie bez potrzeby?

Andrzej powiem ci z czego to wynika.

Otóż każda kolumna która gdzieś zdobyła nagrodę wyjątkowo dobre recenzje jest sprzedawana w skrócie mówiąc dobrze. Jest ogrom osób kupujących w ciemno właśnie na tej podstawie.

Jak słusznie obydwaj panowie zauważyliście to dobre kolumny ale nie dla każdego,z reszta jak wszystkie inne prawda?

I teraz takie zakupy on line blind :) trafiają na rynek wtórny.

Podobnie jest z monitor audio, dali itp.

A że debut f6 dostał eisa za najlepsze stereo to rynek wtórny od razu większy wybór :)

Cała filozofia bez magii

Tak, chciałem je sprzedać, później doszedłem do wniosku że jak kiedyś zmienię wzmacniacz to mogą się przydać i zagrają dużo lepiej niż z NADem.

Przyszła mi do głowy taka teoria, że to są poprostu bardzo tanie audiofilskie kolumny, a ludzie którzy kupują tanie kolumny nie są jeszcze gotowi na audiofilskie brzmienie.

Nie rozumiem jednej rzeczy. Dlaczego na miękkich Elackach słyszę dużo wyraźniej kontury basów, wszelkich stuknięć i puknięć w dolnych rejestrach, dużo dokładniej niż na Klipschach

Bo tam św za szybkie. Dźwięk jest zbyt krotki.

Twój tok rozumowania jest ciekawy. Bo mało klientów którzy do nas przychodzą kojaza taka markę a jednak po odsłuchu są zdziwieni. Chodź fakt to nie kolumny do grania budżetowego.

Jestem ciekaw jakby w twoim odczuciu wypadku nowe uni fi :)

Ja wietrze w nich dobre produkty.

Mamy je na stanie.

Bo tam św za szybkie. Dźwięk jest zbyt krotki.

Twój tok rozumowania jest ciekawy. Bo mało klientów którzy do nas przychodzą kojaza taka markę a jednak po odsłuchu są zdziwieni. Chodź fakt to nie kolumny do grania budżetowego.

Jestem ciekaw jakby w twoim odczuciu wypadku nowe uni fi :)

Ja wietrze w nich dobre produkty.

Mamy je na stanie.

Gdyby były w wersji z większym głośnikiem to poważnie bym nad nimi pomyślał. Seria Adante może byś świetna ale to już majątek.

Inna rzecz, która mnie zaczyna wkurzać w klipschach 280 to że mają mniej basu od rp260 i są bardziej wysuszone. One tak grają czy po 2 miesiącach jeszcze się nie wygrzały?

A widzisz i tu nie do końca tak jest.

Ale w innym sasiedznim wątku o tym pisałem. Niestety jest duża różnica w przeskoku rp260 i 280 jeśli chodzi o wymagany wzmak.

280 potrzebują dużo mocniejszego klocka. Mimo że są na papierze bardziej wydajne.

Uwierz te uni fi zaskakują :) sprawdź je sobie.

Po zatrudnieniu nowego inżyniera diametralnie zmieniają koncepcje kolumn. Ciekaw jestem czy jet całkowicie zostanie wyparty przez dc.

• 3 tygodnie później...

w koncu jestem po testach tych elaczkow. Wybor padl na cx80, zagral rewelacyjnie, naturalnie i dynamicznie, ze swietna linia basowa, tony idealnie zbalansowane. A-S701 natomiast brzmial dla mnie zbyt sucho i surowo, srodek ok ale zdecydowanie zimniejszy, bas rowniez kiepski, podejrzewam ze w rockowych brzmieniach spisalby sie efektywniej. Zrodlem byl najpierw Roksan Caspian m2, a nastepnie CA CXC poprzez Chord Clearview.

mam jeszcze pare pytan.

1 Jak podlaczyc Chrome audiocast by uzyskac najlepsza jakosc, coaxial/optic czy usb?

2 Czy audiocast straci duzo na jakosci w porownaniu do transport cd playera puszczonego przez Chord clearway?

3. Jak ma sie jakosc dzwieku transmitowanego przez audiocast do tego przez wpinany do wzmacniacza odbiornik bluetooth?

4. Czy dobrze rozumiem ze w przypacku cx80 powinienem rozwazac tylko transport cd a nie zwykly cd player tak aby DAC wbudowany w player nie ignorowal przetwornika w cx80?

4 I wreszcie, jakis znosny cd player ze streamerem do £400 ktory moglbym kontrolowac z ios, ewentualnie w zaleznosci od odp na pytanie 2: moze lepiej zainwestowac w transport cd (jaki?) i jesli chodzi o stream to poprzestac na audiocast?

1. Chromecast Audio ma wyjscie analogowe 2xRCA i optyczne mini SPDIF. Ja nie wychwyciłem żadnych różnic miedzy analog a optykiem na avr3805. W Chromecast jest chwalony AD4490? USB to zasilanie tylko. Coaxiala nie ma.

2. Ten Chromecast ja używam do Tidala i jest identycznie jak z płyty CD. Te lepsze albumy ale fakr jest sporo mocno podrasowanych. Nie wiem dlaczevo ale plyt DireStraits nie łapie jako HDCD.

Do tego jak puszczam te same albumy Flac z BubbleUpnp to jest wiecej powietrza i jaśniej.

3. Nie słyszałem NADa wiec nie wiem jaki ma przetwornik nie pomoge. Z mojego doświadczenia mizernego wiem że ciężko jest wychwycic różnice miedzy DAC czy CD. Chyba ze gra Creek za 5500 to 4 litery urywa.

4. Ja bym na początek nie pomijł DACa z cx80 w tej cenie to żeby polepszyć coś musiał bys wydac na CD tyle co za wzmacniacz. Więc wystarczy dobry transport. Nie kupuj taniego DVD bo .... nie będziesz zadowolony. Nie umiem tego zrozumiec dlaczego ale takie coś strasznie degraduje dźwiek. Lepiej kupic stary CD. Ale ktos obeznany spokojnie doradzi transport. Na poczatek spokojnie Chromecast da radę.

Blutooth u mnie sie nie sprawdzil.. i nie warto w to inwestowac.

Zaufaj dacowi wbudowanemu w cxa80. To solidne i dobre urządzenie. Chyba że dźwiękowo nie będzie ci odpowiadać to wtedy kombinuj z innymi urządzeniami. Chromecast audio nie posiada funkcji Bt. Ale nie zapewnia ona dobrej jakości, chyba że będzie to aptx i pliki wyższej częstotliwości. Przy tej klasie sprzętu staraj się raczej iść w solidne źródło

• 1 miesiąc później...

zamykajac temat chcialem podziekowac wszystkim za support i za to ze nie zostalem zignorowany przez lamerskie pytania jak to czesto bywa na forach. Podchodzac do tematu nie mialem w zasadzie zadnej wiedzy, portal otworzyl mi oczy na wiele spraw i pomogl podjac dobra decyzje. W jednym z high street'owych sklepow udalo mi sie zrobic dobry deal, z Elacow nie udalo sie nic sciac ale CX80 wytargowalem za £500. Obecna konfiguracja to

F6/CX80/Chord Clearway/Tidal(HIFI)+ChromecastAudio via Optyk QED Graphite. Generalnie mowiac rewelacja, muzyka ktora dotychczas znalem nabrala innej barwy, next level

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.