Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, można zainstalować wewnętrzny dysk ssd/hdd. Potrzebny jest jednak dodatkowy kit instalacyjny.
Wbudowany zasilacz, to: Liniowy zasilacz Purer-Power.
Wg producenta wyjścia XLR są zbalansowane.

Dzięki za odpowiedź.
Jeśli ktoś miał możliwość że słuchawkami protestować , szczególnie z niską impedancja, to dajcie znać.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Witam, melduję się Ariesem S1, którego z zadowoleniem używam od dwóch miesięcy

I jak doświadczenia ?

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Dzięki za odpowiedź.
Jeśli ktoś miał możliwość że słuchawkami protestować , szczególnie z niską impedancja, to dajcie znać.

I jak doświadczenia ?

Jestem zadowolony chociaż nie mam bezpośredniego porównania z niczym innym w jego klasie. Generalnie spodobał mi się wyglądem, funkcjonalnością podejściem technicznym Auralica do serii Vega na opartej jak wiecie na procku Tesla 3 oraz obietnicą aktualizacji mając dać integracje z Diraciem. Jako użytkownik telefonów na Androidzie zmartwiło mnie na początku obecnośc Lithing DS tylko na urządzenia Apple, na szczęście nie nie powstrzymało mnie to przed zakupem 🙂 Na Androidzie prosta sprawa wczytujesz po IP zalogowanego w domowej sieci Ariesa i masz interfejs webowy ze wszystkimi opcjami ustawień jak w Lighting. Odtwarzam i tak przez Tidal connect więc mam wszystko co potrzebuję. Zdarza się że tel. utraci połączenie przez connecta i nie chce ponownie połączyć z reguły po jakieś rozmowie tel. wtedy wystarczy przelogować tel. pomiędzy sieciami wi fi 2,4 i 5G i znowu się łączy pięknie. 

Obecnie korzystam z sotm ultra i oczywiście mam cały czas jako zapasowe źródło auralic altair pierwsza wersja z sentymentu. 

Chcę przetestować chord qutest jak gra na wejściu btc i mam pytanie czy ten auralic podaje sygnał aby podłączyć w taki sposób się z chord qutest? Ma tam jakieś ciaxial ale nie wiem do czego. 

Tak ogólnie sprawdzałem to nic nie gra więc zastanawiam się czy ten auralic tylko po USA może służyć jako transport czy ciaxial też?jeśli też to jak to włączyć? 

chwilowy brak działalności w audio.

21 godzin temu, bkeram napisał:

Pierwszy Altair może być używany jako transport po USB. W ustawieniach DS Lightning trzeba zmienić wyjście dźwięku. Coaxial to tylko wejście.

Ok więc nie sprawdzę na tym auralic. 

A aries g1 ma wyjście dzwieku ciaxial czy tez nie? Mailem ale nie sprawdzałem. 

Edytowane przez antymalkontent

Dolaczam do klubu jako wlasciciel nowiutkiego Auralica Ariesa S1. 

Świetny transport

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Dolaczam do klubu jako wlasciciel nowiutkiego Auralica Ariesa S1. 
Świetny transport

Ales się zachwycił
Widziałem twój wpis gdzieś w innym wątku
Gra z Pontusem II ?

A czy ktoś robił przesiadki z Dac Lumin na Auralic Dac jakiś model ?

1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

Ales się zachwycił

No nie moge sie nachwalic jak to swietnie gra. Sorkii 😉.  Siedze na sofie, slucham moze 3-4 godzine i banan jak to gra. Jak to zagra za kilka tygodnii? 😊😃😀🙂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 4.10.2024 o 17:04, Mikelas76 napisał:

No nie moge sie nachwalic jak to swietnie gra. Sorkii 😉.  Siedze na sofie, slucham moze 3-4 godzine i banan jak to gra. Jak to zagra za kilka tygodnii? 😊😃😀🙂

W podpisie widzę tylko kabelki Coax, optyk i HDMi. Warto chyba dobrego USB spróbować choć nie wiem jak się sprawuje w Pontusie. Gratulacje zakupu btw. 

Edytowane przez Al3x
32 minuty temu, Al3x napisał:

W podpisie widzę tylko kabelki Coax, optyk i HDMi. Warto chyba dobrego USB spróbować choć nie wiem jak się sprawuje w Pontusie. Gratulacje zakupu btw. 

Sprawdzalem i Aries z Pontusem2 najlepiej gra po usb. Wczesniej na testach Ariwsa mialem na chwile zoltego wireworlda i audioquesta Carbona, a teraz na moim Ariesie mam swoj diy kabel usb ze srebra Sonus Olivy zmieszanej ze srebrem i miedzia occ Neotecha. Czekam az sie pouklada jedno i drugie. 

Jaki kabel usb polecasz?

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Sprawdzalem i Aries z Pontusem2 najlepiej gra po usb. Wczesniej na testach Ariwsa mialem na chwile zoltego wireworlda i audioquesta Carbona, a teraz na moim Ariesie mam swoj diy kabel usb ze srebra Sonus Olivy zmieszanej ze srebrem i miedzia occ Neotecha. Czekam az sie pouklada jedno i drugie. 

Jaki kabel usb polecasz?

Ja gram na WireWorld Platinum Starlight 8, z doświadczeń moich i kolegów ten i Wireworld Silver Starlight 7 robią różnice do w porównaniu do tańszych. Jednak uważam że kabelki to osobista sprawa swoich preferencji i każdy musi próbować samemu w swoim torze bez mocnych sugestii innych.  Ja na przykład używam obecnie za to tańszych IC i głośnikowego w stosunku do półki USB.

Panowie mam pytanie o Auralic Vega S1
Ma on 2 wejścia optyczne i planowałem - jeśli posiądę - podłączyć do jednego z nich TV ale w jednym z kanałów YT usłyszałem że on przetwarza sygnał z "opóźnieniem" i że TV nie da rady i że jest tylko pod muzę z innego źródła po optyki.

Wiecie coś o tym ? Trochę dziwne no i jeżeli są ta milisekundy to nie problem bo w TV moge też zmienić . Oczywiście jak większe to odpada

A drugie pytanie czy wiecie może czy jego budowa jest w pełni symetryczna ? Nie sugeruje się wyjściem XLR Bo to o niczym nie świadczy (symetryzacji na wyjściu może być )

• 2 tygodnie później...

Miałem na odsluchach Auralic Vega S1.
No więc z TV połączyć oczywiście można ale TV trzeba całkowicie ściszyc . Nie da się zsynchronizować na razie bo to też ciut problem firmware. Może coś zmienia .

W Lighting DS brak parametrycznego EQ. Może odblokują to byloby bardzo pomocne w dostrajaniu do pokoju.

Nie wiem czy można podłączyć po USB dysk większy niż 4TB . Czy tos coś gdzieś przeczytal ?

Funkcjonalność super . Mnogość wejesc i wyjść. Czyta NAS, pedrive , HDD/SDD

Dźwięk bardzo klasa choć dla mnie słuchanie tylko w trybach "analogowych" m.in. mellow bo inaczej za "efektownie" tj mega rozdzielczość i jasniej. Porównuje od Lumin T2. W poronaniu 1:1 Lumin T2 nie wynika jeśli chodzi o dźwięk ale jeśli chodzi o funkcjonalność to już tak.

Oprogramowanie L.DS bardzo dobre . Są drobiazgi do poprawy ale to nie zmienia wg mnie całości obrazu. Bardzo fajne opcje ingerowania w profil dźwięku . Zmiany subtelne ale słyszalne .

Testowałem z dodatkowym zasilaczem Auralic . Drogi jak ... Cholera .

Warty polecenia klocek. Wyceniony fajnie .

Najlepiej zabrzmiał na plikach DSD wówczas profilowanie dźwięku nie było potrzebne . Pięknie grało ehh pięknie

Auralic Aries S1 gra u mnie juz dobre dwa tygodnie. Muzyka gra okolo 80h, a wlaczony jest pewnie coś kolo 150h. W pierwszym tygodniu slyszalne bylo balansowanie od podbitego basu do lekko ostrzejszej gory. Potem zaczelo sie to stabilizowac. 

Na ta chwile mysle ze obecne granie bedzie juz blisko docelowego. Moze cos sie zmieni ale nieduzo. Brzmi to juz bardzo podobnie do grania jakie zapamietalem podczas wypozyczenia tego transportu w sierpniu. 

Transport oceniam jako bardzo rowny. Nie ma faworyzowania, nie ma oszukiwania. Bardzo mi sie podobaja kawalki akustyczne i gitary. Ten basik jest tak swietnie pulsujacy i dokladny, bez przeciagania. Srednica nie wysuwa sie na twarz, a gora jest rodzielcza ale nie krzyczy.

W Ariesie po wlaczeniu resamplera tez mozna zalaczyc filtr na balance, smooth, dynamic, oraz precise. Zmiany nie sa tak slyszalne jak na Vedze S1 ktora jest DACiem. I to ma sens. 

Sam Aries ma sporo funkcji, pierwsze uruchomienie wywoluje male oszolomienie. Pozniej wszystko jest logiczne. 

W swojej cenie nie ma za bardzo konkurencji, biorac pod uwage jak fantastycznie lepszy dzwiek z niego wychodzi. Mnogosc funkcji, w tym skorzystanie z niego jako z centrum obliczeniowego dla 4 podlaczanych urzadzen: 2 po optyku, 1 coax i 1 usb.

Jeszcze tego nie przetestowalem ale wkrotce przepne z Pontusa2 do Ariesa moj tv, cedek i komp. Dam znac czy jest lepiej niz do Pontusa2.

Nie wiem dlaczego w Vedze nie ma aktywnego Equalizera. W Ariesie wydaje sie ze działa. Jak dziala nie sprawdzalem. A jak to ustawic to tez pytanie. Mysle ze niezbedne sa pomiary np. Umikiem i wytypowanie problematycznych czestotliwosci zeby cos tam obciac. Ale czy to dziala i czy dziala dobrze?

Generalnie jeszcze sporo przede mna. 

Panowie czy ktos uzywal sprawdzal equalizer w ktoryms ze starszych auralicow?

Wlasnie stworzylem taka krzywa ktora ma dodac ciut na 4000hz i w zakresie okolo 40-60hz, oraz obciac 500-700hz i wyciac wasko okolice 30hz.

Ma to dla was sens?

ponizej zrzut z ds light oraz pomiar mojego pomieszczenia. Bede bardzo wdzieczny za opinie kogo kto to probowal czy uzywal. 

IMG_1482.png

IMG_1483.jpeg

Edytowane przez Mikelas76

Gdyby kogoś interesowało

22 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Gdyby kogoś interesowało

A jakie brzmienie ma ten pontius 2? Po jasnej stronie że szczegółami czy nie?

36 minut temu, antymalkontent napisał:

A jakie brzmienie ma ten pontius 2? Po jasnej stronie że szczegółami czy nie?

Wg mnie, w moim systemie, gra to delikatnie po cieplejszej stronie, detalicznie, przestrzennie ale dzwiekiem analogowym.

Panowie czy to mozliwe ze strategia Auralic jest taka ze Parametryczny EQ jest funkcja tylko czystych transportów ? w S1 Aries jest a w S1 Venus brak. w starszym Femto tez jest. 

to wyglada na strategie firmy bo moc obliczeniowa S1 jest taka ze pociagneła by wiele puntów korekcji

Mysle ze znalazlem trafne okreslenie. Korekcja equalizerem odbiera muzyce blask.

Wg. mojej oceny oczywiscie. 

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Mysle ze znalazlem trafne okreslenie. Korekcja equalizerem odbiera muzyce blask.

Moim zdaniem jak trzeba korygować equalizerem to czas na zmiany w audio.

23 minuty temu, antymalkontent napisał:

Ja to traktuje jako zabawe, mam zaadoptowany pokoj i nie potrzebuje nic korygowac. A probowalem sie pobawic mozliwosciami apki w tym zakresie. Robilem tez kompensacje odleglosci jednej z kolumn o 2 cm, a nawet wlaczalem i wylaczalem resampler. To wszystko rzeczywiscie dziala, cos tam jest inaczej, czasami resampler cos poprawial. Ale nie potrzebuje tego. Wyolbrzymialem wartosci zeby sprawdzic rzeczywisty wplyw aplikacji i procesora w Ariesie S1. 

Komus moze sie to przydac. Ja nadrzednie traktuje wykonanie adaptacji alustycznej

47 minut temu, antymalkontent napisał:

Większego błędu nie widziałem chyba już dawno na tym forum. Koryguję się odpowiedź pomieszczenia, nie sprzęt. Znaczy do tego została stworzona korekcja. Żebym nie kupił Umika i nie zrozumiał, co dzieje się u mnie w pokoju, do usranej śmierci mógłbym żonglować sprzętem. Polecam każdemu.

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Niektóre EQ psują brzmienie jak tylko je włączysz. Nawet jeżeli wszystko ustawione jest na zero. 

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, J4Z napisał:

Żebym nie kupił Umika i nie zrozumiał, co dzieje się u mnie w pokoju, do usranej śmierci mógłbym żonglować sprzętem. Polecam każdemu

Żebym nie zrobil prawie tysiaca pomiarow przez ostatnie dwa lata tez bym żonglował 😉

2 godziny temu, J4Z napisał:

Niektóre EQ psują brzmienie jak tylko je włączysz. Nawet jeżeli wszystko ustawione jest na zero. 

Jak eksportowalem krzywe z REWa do APO efekt byl podobny. Taki szary filtr czy brak blasku, zwał jak zwał. Ja się wyleczyłem z korekcji. 

Że tak powiem "analogowa" adaptacja pomieszczenia RULEZ 👍

30 minut temu, Mikelas76 napisał:

Że tak powiem "analogowa" adaptacja pomieszczenia RULEZ 👍

Zgodzę się, jednak często może nie starczyć. Ba, zdarzało się, że i profesjonaliści zawiedli. 

.

5efe2c66468b9dfcae116bf17bca59a2.jpg
Melduje się w klubie z Auralic Vega S1 + PSU

Wygrzewa się

@Mikelas76 dzięki za przewodnictwo i Auralicowy Mentoring

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

Mikelas76 dzięki za przewodnictwo i Auralicowy Mentoring

🤣🤣🤣

No to czekam w pierwszej stolicy na twoja wizyte 😉 razem z vega i zasilaczem oczywiscie 😁

Pisz porownanie vega vs. vega+psu

Tego jestem BARDZO ciekaw. Moze to ma sens nawet z moim Ariesem... 

Dam znać na pewno. Niechaj się wygrzeje trochę a i sprawdzę jak się zachowuje po odpięciu PSU oraz mam w zamyśle (bo leży i się kurzy) zapiąć kabel HDMI żółty wireworld pomiędzy PSU a S1 VEGA.
Ciekawe czy coś wniesie . Na razie uczę się go i mile zaskoczony jestem aplikacja choć i pytanie mam na szybko

c52622a52d662687c44b9b7dba77aed3.jpg
Co tam jest podawane ? Bo parametry z Tidal powyżej są . O co chodzi że smooth to wiem a reszta ?

14 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

o tam jest podawane ? Bo parametry z Tidal powyżej są . O co chodzi że smooth to wiem a reszta

Moze to resampler? U mnie to wygląda troche inaczej

IMG_20241029_174432_edit_180944110376033.jpg

U mnie te trzy okragle ikonki to od lewej: equalizer, resampler i kompensacja polozenia kolumn

A teraz u mnie wlaczylem wszystkue funkcje

IMG_20241029_174748_edit_181143897421315.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.