Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ciebie nie zaprosimy. Nic nie wniesiesz swoją osobą. Przykro mi.

A to dopiero! Ja nie mam aspiracji do elity, przykro mi.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

A to dopiero! Ja nie mam aspiracji do elity, przykro mi.

Nie potrzebnie. 

Mi nie zależy. Tylko mówię lepiej byś się odnalazł na forum ASR. Nie myślałeś o tym? Czy tam już mają wielu takich. Jest dobry wynik lab jest dobrze nie trzeba słuchać.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Nie potrzebnie. 

Mi nie zależy. Tylko mówię lepiej byś się odnalazł na forum ASR. Nie myślałeś o tym? Czy tam już mają wielu takich. Jest dobry wynik lab jest dobrze nie trzeba słuchać.

Świetnie się tu czuje pośród wielu takich, twoja troska ani "atencja" niepotrzebne, przykro mi.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

Świetnie się tu czuje pośród wielu takich, twoja troska ani "atencja" niepotrzebne, przykro mi.

Spoko. W razie czego chętnie pomogę.

🙂

Pozdrawiam 

32 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Link że tak nie jest?

Takie przepychanki

Czyli to nieprawda. To po co to przytaczać? 

nagrywamy.com

11 minut temu, przemak napisał:

Czyli to nieprawda. To po co to przytaczać? 

Mówię ci że to moje obserwacje przy kontakcie i obsłudze klienta. 

Jakie są twoje?

39 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Mówię ci że to moje obserwacje przy kontakcie i obsłudze klienta. 

Jakie są twoje?

Z pewnością było to bardzo wiarygodne i rzetelne skoro

"Czy jest lepiej czy nie To jest druga sprawa ważne czego chce klient. Albo mu wmówić że tego chce."

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Jest dobry wynik lab jest dobrze nie trzeba słuchać.

To wręcz nie wskazane... 😉

Może zaburzać rzeczywistość pomiarowcom

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wyluzuj. Takie wypowiedzi zawsze były i zawsze będą .
Chill

Ja jestem zdecydowanie za chill, ale sa sytuacje (nie tylko w tematach audio, generalnie nietolerancja, dyskryminacja, zboczenia politycznne, itd…), ktorych swiadomie nigdy nie ignoruje i zawsze zadaje sobie trudu, by na nie „korrektywnie“ reagowac.

I jest mi obojetnie, czy kasuje za to punkty „uznania“, i czy robie sobie wrogow BTW.

Wlasnie jestem w trakcie chillowania w towarzystwie aktywnych zestawow glosnikowych, w obudowie zamknietej, napedzanych klasa D, korygowanych za pomoca DSP i zasilanych streamingiem sygnalu zredukowanego przez BT sygnalem , ale nie bede nikomu wmawial ze to jest „objektywnie“ jedyne wlasciwe rozwiazanie

Czyli, zycze wszystkim troche wiecej zrozumienia „objektywizmu“, troche mniej autorytatywnego „subjektywizmu“ i nastepnego ideologicznego „zderzenia“
14 godzin temu, ProjectPi napisał:

Z pewnością było to bardzo wiarygodne i rzetelne skoro

"Czy jest lepiej czy nie To jest druga sprawa ważne czego chce klient. Albo mu wmówić że tego chce."

No niestety tak działa marketing. Na przykład badania lab. Pokazujesz ku idealnie prosta charakterystykę usiłując wmówić że jego słuch też tak działa i że to na pewno będzie mu się podobało. 

I że nie ma żadnych różnic brzmieniowych na urządzeniach.

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

To wręcz nie wskazane... 😉

Zgadza się. Co jeśli z odsłuchu wyjdzie co innego? Jak to wówczas wyjaśnić?

13 godzin temu, xajas napisał:

jest mi obojetnie, czy kasuje za to punkty „uznania“, i czy robie sobie wrogow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) BTW.

Nie wiem o co chodzi.

13 godzin temu, xajas napisał:

Wlasnie jestem w trakcie chillowania w towarzystwie aktywnych zestawow glosnikowych, w obudowie zamknietej, napedzanych klasa D, korygowanych za pomoca DSP i zasilanych streamingiem sygnalu zredukowanego przez BT sygnalem , ale nie bede nikomu wmawial ze to jest „objektywnie“ jedyne wlasciwe rozwiazanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy aby na pewno? Jednak z tyłu głowy siedzi cały czas prostowanie forum:)

Nie da się.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy aby na pewno? Jednak z tyłu głowy siedzi cały czas prostowanie forum:)
Nie da się.

Na pewno. A jak zauwazysz „odchylki“, to mozesz od razu podniesc palec , to je „skoryguje“

Ukryta Zawartość

Co ty tu za historie wymyslasz i przytaczasz. Jakie badania Lab, ktory sprzedawca zna jakies badania Lab o jakichs idealnie prostych charakterystykach, albo o dzialaniu sluchu?
Czy ty to jakims klientom opowiadasz, bo ja jeszcze czegos takiego nie spotkalem.

Sorry, ale dla mnie brzmia takie argumenty jak zupelnie oderwane od rzeczywistosci, wyssane z palca

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, marcinmarcin napisał:

A pomiarowcy to nie słuchają? Też słuchają, ale nie da się posłuchać wszystkiego co się chce i nawet jest to bezsensowne, więc pomiary zawsze będą pomocne przy wyborze, oczywiście tylko dla tych co wiedzą jak je czytać i interpretować.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)

Nie bardzo rozumiem w sumie na co się obrażać jeżeli chodzi o klasę D, jak i pomiary.

Obojętnie jakie kto ma hobby, weźmy za przykład rowery, albo gotowanie. Jeżeli ktoś lubi jeść risotto i zaczyna drążyć jak je gotować , jakie są tam proporcje, jakim sposobem je przyrządzać, sprawdza różne przepisy to nie znaczy, że już nie je risotto i mu nie smakuje.

Jeżeli ktoś lubi jeździć na rowerze, zaczyna interesować się techniką, poszczególnymi komponentami, ważyć ten rower i sprawdzać czy to wpływa na użytkowanie itd. To nie znaczy to,że nie lubi jeździć na rowerze.

W audio to jak ktoś sprawdza sobie pomiary i ich wpływ na dźwięk, jak dokładnie działa streamer czy DAC to już należy do sekty, nie słucha muzyki tylko czyta cyferki ( moje ulubione)  i w ogóle wypad z forum. 

12 minut temu, Tomek_waw napisał:

W audio to jak ktoś sprawdza sobie pomiary i ich wpływ na dźwięk, jak dokładnie działa streamer czy DAC to już należy do sekty, nie słucha muzyki tylko czyta cyferki ( moje ulubione)  i w ogóle wypad z forum. 

I może jeszcze widłami w plecy dostanie? 😁

Wręcz przeciwnie, jest stygmatyzowanie przez przemadrzalych, gluchych wszystkich którzy śmią stwierdzić że transporty różnie graja,  albo że świetnie mierzące sie dace potrafią grać bardzo słabo...

Nie umiemy jeszcze zmierzyć jak widać wszystkich istotnych parametrów dla audio,  bo pomiary które robimy nie mają większego znaczenia dla późniejszych wrażeń dźwiękowych.

Raczej mogą posłużyć wylacznie do odrzucenia urządzeń niepoprawnie lub wręcz wadliwie zbudowanych. 

Na pewno nie mogą posłużyć jako potwierdzenie dobrej jakosc dźwięku...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie umiemy jeszcze zmierzyć jak widać wszystkich istotnych parametrów dla audio,  bo pomiary które robimy nie mają większego znaczenia dla późniejszych wrażeń dźwiękowych.

Mają, ale tylko dla tych co umieją z nich wyciągać właściwe wnioski, wielu jeszcze do tego nie doszło a być może nigdy nie dojdą. Tak to jest jak się hobby traktuje "po łebkach".

P.S. Test różnicowy zobaczy wszystkie różnice, ale testu różnicowego nie tolerują organizmy audiofilskie i pewnie dlatego go nie zauważają.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, marcinmarcin napisał:

I może jeszcze widłami w plecy dostanie? 😁

Dosłownie w tym temacie parę postów wyżej było " może idź sobie na ASR "

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wręcz przeciwnie, jest stygmatyzowanie przez przemadrzalych, gluchych wszystkich którzy śmią stwierdzić że transporty różnie graja,  albo że świetnie mierzące sie dace potrafią grać bardzo słabo...

Osobiście odnoszę odwrotne wrażenie. Wystarczy wziąć na tapet posty ,żeby zauważyć,że zdecydowana większość opisuje subiektywne wrażenia i rozmowa się toczy bez zakłócania ( chyba ,że dotyczy gorących tematów jak Sabaj A30A 😉 )

Oczywiście równowaga jest potrzebna w świecie kiedy magiczne naklejki czy podstawki pod kable są oferowane, chyba warto spytać jak to działa.

Podsumowując jeden kieruje się przy wyborze słuchem, drugi wzrokiem, bo ładne, trzeci pomiarami, czwarty opinią recenzentów, albo użytkowników forów.

8 godzin temu, xajas napisał:

Na pewno. A jak zauwazysz „odchylki“, to mozesz od razu podniesc palec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to je „skoryguje“

IMG_4479.thumb.jpg.2bd60155ce2474cb09e3422c85ba5497.jpg

Co ty tu za historie wymyslasz i przytaczasz. Jakie badania Lab, ktory sprzedawca zna jakies badania Lab o jakichs idealnie prostych charakterystykach, albo o dzialaniu sluchu?
Czy ty to jakims klientom opowiadasz, bo ja jeszcze czegos takiego nie spotkalem.

Sorry, ale dla mnie brzmia takie argumenty jak zupelnie oderwane od rzeczywistosci, wyssane z palca

Tu brakuje sporej części dyskusji tak mniemam.

Ja mam swój słuch. Pomiary oglądam kiedy o produkcie mam już wyrobione zdanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Oczywiście równowaga jest potrzebna w świecie kiedy magiczne naklejki czy podstawki pod kable są oferowane, chyba warto spytać jak to działa.

Zawsze warto pytać "jak to działa i dlaczego właśnie tak?", zwłaszcza jak się jest poważnym hobbystą 😉. Inaczej w serwisie np. samochodowym będą chcieli wymienić nam np. przekładnię kierowniczą zamiast nasmarować element zwrotnic, miałem w ubiegłym wieku takie zdarzenie, na szczęście zachowałem czujność i byłem dociekliwy, oszczędność dzięki takiemu zachowaniu była spora a usterka usunięta bezpłatnie.

Czy ktoś miał do czynienia z technologią firmy Infineon, chodzi mi o wzmacniacze w klasie D, ale o 3 lub 5 poziomach?

Czyli zamiast przełączania pomiędzy 0 i 1 mamy kilka pośrednich stanów.

Chyba są różnej mocy. Znalazłem na Aliexpress taki wzmacniaczyk za około 300PLN, czyli nie mało.

Ukryta Zawartość

Nazywa się SMSL A12. Jest w nim chip Merus MA12070. Datasheet jest z roku 2018, a więc to zasadniczo "nowość".

Sama idea do mnie przemawia, pytanie jak z praktyką?

Infineon2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, gaudi1 napisał:

Dobra podstawowa końcówka mocy w klasie D. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

27 minut temu, gaudi1 napisał:

Czy ktoś miał do czynienia z technologią firmy Infineon, chodzi mi o wzmacniacze w klasie D, ale o 3 lub 5 poziomach?

Czyli zamiast przełączania pomiędzy 0 i 1 mamy kilka pośrednich stanów.

Chyba są różnej mocy. Znalazłem na Aliexpress taki wzmacniaczyk za około 300PLN, czyli nie mało.

Ukryta Zawartość

Nazywa się SMSL A12. Jest w nim chip Merus MA12070. Datasheet jest z roku 2018, a więc to zasadniczo "nowość".

Infineon2.jpg

Ukryta Zawartość

300zł za wzmacniacz to nie mało? 🤔

Czego tu się spodziewać przy takim budżecie, mocna być jedynie miło zaskoczonym...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podobne skrzyneczki można kupić  za połowę tej kwoty.

Za 300 to już można kupić jakiś normalny wzmacniacz wieżowy.

Nie twierdzę ze lepszy czy gorszy.

Za 300zl to można kupić podstawowy model jakiegoś znanego producenta, który ma na karku od 25 lat w górę. 

?👈

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, gaudi1 napisał:

Czy ktoś miał do czynienia z technologią firmy Infineon, chodzi mi o wzmacniacze w klasie D

Hej, mam 2 takie wzmacniacze. Jeden z 1270 , który jest super tylko ma mało mocy, i drugi z MA5332. Ten drugi ma więcej mocy i jest bardzo spoko.

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Hej, mam 2 takie wzmacniacze. Jeden z 1270 , który jest super tylko ma mało mocy, i drugi z MA5332. Ten drugi ma więcej mocy i jest bardzo spoko.

Ten MA5532 to już chyba normalna klasa D "zero-jedynkowa"

A możesz je jakoś do innych konstrukcji porównać?

Ogólnie mi chodzi czy te kilka poziomów napięcia w MA12070 daje jakiś rezultat?

Tak na moje "oko" dzięki temu mamy bardziej sinusoidę na wyjściu niż typowy sygnał PWM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, gaudi1 napisał:

A możesz je jakoś do innych konstrukcji porównać?

Brzmienie obu chipów jest podobne. Dopiero dużo droższe Ncore i Purifi brzmią lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi