Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Piopio napisał:

A kto ciągle się powołuje na test u Lutka ?

Test u Lutka się odbył i był to jeden z niewielu testów w którym porównywane sprzęty miały wyrównane głośności. Rzadko się to zdarza wśród testerów amatorów, więc chyba warto się na ten test powoływać.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy od jakości kolumn i reszty toru. 

Proszę, nie "wykopuj z grobowca" teorii o kolumnach Lutka, które "uśredniały" cokolwiek. 🥱

2 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy od jakości kolumn i reszty toru. 

Jesteś bardzo kapryśny jak ta królewna na ziarnku grochu 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

35 minut temu, Lech36 napisał:

Test u Lutka się odbył i był to jeden z niewielu testów w którym porównywane sprzęty miały wyrównane głośności. Rzadko się to zdarza wśród testerów amatorów, więc chyba warto się na ten test powoływać.

Ale mam też zupełnie inne doświadczenia o których nie chcesz słuchać bo to dla Ciebie niewygodne. 

To jak w końcu jest - wzmacniacze różnią się brzmieniem czy nie ? Nie da się twierdzić, że tak i powoływać się na test u Lutka 😉 

34 minuty temu, iro III napisał:

Proszę, nie "wykopuj z grobowca" teorii o kolumnach Lutka, które "uśredniały" cokolwiek. 🥱

Słuchałem też dwóch high-endowych wzmacniaczy na high-endowych kolumnach. Wyrównano poziom głośności i brzmienie było drastycznie inne. 

35 minut temu, Lech36 napisał:

Jesteś bardzo kapryśny jak ta królewna na ziarnku grochu 😉.

Nie rozumiem tej myśli. Nawet Ty wiesz, że kolumna kolumnie nie równa ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, Lech36 napisał:

Test u Lutka się odbył i był to jeden z niewielu testów w którym porównywane sprzęty miały wyrównane głośności.

Chyba za krótko jestem na forum, albo coś mnie przeoczyłem.

Co to za "test u Lutka" ? można gdzieś poczytać ?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Nie da się twierdzić, że tak i powoływać się na test u Lutka

Jak pomyślisz to dojdziesz do tego że jedno nie przeszkadza drugiemu. Na forum była duża ilość informacji kiedy zachodzą warunki do wykrycia na ucho różnicy a kiedy jest to mało prawdopodobne. W Twoim przypadku różnice wykrywałeś nawet u Lutka na jego "słabych" ZG, ale chwilę po tym przestałeś wykrywać bo obecny na tym teście kolega (Paweł) wyrównał głośności dwóch porównywanych urządzeń. Tyle wystarczyło żebyś dołączył na chwilę do takich osób jak np. ja, czyli "głuchych" 😉.

5 minut temu, Lech36 napisał:

bo obecny na tym teście kolega (Paweł) wyrównał głośności dwóch porównywanych urządzeń.

Haha,

Pawła nie było na teście. Tylko ja i Lutek.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Haha,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Piopio napisał:

To jak w końcu jest - wzmacniacze różnią się brzmieniem czy nie ? Nie da się twierdzić, że tak i powoływać się na test u Lutka

Same wzmacniacze rzadko powodują zmiany które mogą być wykryte "na ucho", zawsze musi się to odbywać w złożeniu z impedancją obciążenia, więc to raczej ta impedancja obciążenia jest przyczyną pojawiania się wykrywalnych na ucho zmian w brzmieniu a nie sam wzmacniacz. To widać w pomiarach na stałej impedancji obciążenia testowego. Prawdziwa impedancja głośnika a jeszcze gorzej pasywnej ZG rzadko bywa wyrównana a skoki potrafią być bardzo duże co we wzmacniaczach o dużej impedancji wyjścia będzie generować zmiany wypadkowego SPL. Oczywiście pasywne ZG potrafią mieć wyrównaną charakterystykę impedancji, ale zdarza się to rzadko bo generuje komplikacje i koszty dla producenta. 

No przecież jest relacja na forum. Może były takie testy dwa?

3 godziny temu, Piopio napisał:

Słuchałem też dwóch high-endowych wzmacniaczy na high-endowych kolumnach. Wyrównano poziom głośności i brzmienie było drastycznie inne. 

Może jeden był zepsuty albo odkryłeś ten opisany wyżej element współpracy impedancji wyjścia wzmacniacza z impedancją ZG.  

56 minut temu, Lech36 napisał:

Może jeden był zepsuty albo odkryłeś ten opisany wyżej element współpracy impedancji wyjścia wzmacniacza z impedancją ZG.  

Kolumny to były Raidho TD 3.8. Wzmacniacz Accuphase E-800 i dzielonka Classe Delta.

Accuphase zagrał przestrzenniej i z głębszym basem. 

19 minut temu, Piopio napisał:

Wzmacniacz Accuphase E-800 i dzielonka Classe Delta.

Co to jest "Classe Delta"?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

I po co kupować takie drogie gdy przy wyrównaniu głośności nie ma różnicy? Trzeba kupować jakieś tanie preampy i końcówki mocy. Po co te rozwiązania jak z linku powyżej skoro Fosi ma taniej.

Teraz, Chmarski napisał:

I po co kupować takie drogie gdy przy wyrównaniu głośności nie ma różnicy? Trzeba kupować jakieś tanie preampy i końcówki mocy. Po co te rozwiązania jak z linku powyżej skoro Fosi ma taniej.

Ja mam Fosi i nie narzekam.

🙂

Poza tym,ludzie,którzy kupuja takie sprzęty,nie kupują ich bo ładnie grają,ale aby pokazać,że ich stać.
Ego,kompleks wieku średniego i kompleks.....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

29 minut temu, Chmarski napisał:

I po co kupować takie drogie gdy przy wyrównaniu głośności nie ma różnicy?

Drogie kupuje się głównie żeby imponować dziewczynom 😉. Podajesz cenę systemu stojącego w np. Twoim domu i laska Twoja 😉.

35 minut temu, Chmarski napisał:

Jeśli nie ma różnicy to po nic związanego z dźwiękiem.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie wiem kto był u lutka i jakie wzmacniacze były testowane ale przeczuwam że w tych samych warunkach i tym samym poziomie głośności poznał bym dwa różnie grające wzmacniacze. 

Primare, unison i na przykład NAD. 

Ale chwila czy to oznacza według was że topowy mcintosh zagra tak samo jak wiim Amp jeśli zrównany im głośność na powiedzmy normalnym poziomie odsłuchu?

48 minut temu, Chmarski napisał:

Fosi i wiim i okazuje się że kompletnie nic Ci więcej nie potrzeba. 🙂

A tyle szukałeś. Tyle lat testów różnych sprzętów, proszę bardzo jakie łatwe i dobre rozwiązanie 🙂

(Czyt. Sarkazm)

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A tyle szukałeś. Tyle lat testów różnych sprzętów, proszę bardzo jakie łatwe i dobre rozwiązanie 🙂

U mnie i tak wyszło w sumie małym kosztem. Jak patrzę że koledzy do tych wniosków musieli dojść na sprzęcie za kilkaset tysięcy PLN, to nie będę narzekał, że pobłądziłem wydając raptem kilka procent tej kwoty na swój.

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Poza tym,ludzie,którzy kupuja takie sprzęty,nie kupują ich bo ładnie grają,ale aby pokazać,że ich stać.
Ego,kompleks wieku średniego i kompleks.....

Ustalmy, że u mnie to był tylko kompleks wieku średniego. OK? 😉 

5 minut temu, Chmarski napisał:

Ustalmy, że u mnie to był tylko kompleks wieku średniego. OK? 😉 

A,to zalezy od tego jaki masz wzmacniacz🙂.
A jaki masz?

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

A,to zalezy od tego jaki masz wzmacniacz🙂.
A jaki masz?

Jakiś tam "Handmade in Germany" 😉 

W dniu 2.09.2024 o 11:40, marcinmarcin napisał:

mam 8 miesięcy wzmacniacz w klasie A

Jaki konkretnie model posiadasz? Sorry jeśli pytam o coś, o czym już wspominałeś, być może mi umknęło. Możesz (pytanie też do innych kolegów) wskazać przy okazji inne, względnie przyzwoite, czysto tranzystorowe rozwiązania w kl. A, w cenie nowych, powiedzmy do 10 k. Ciężko wyhaczyć zestawienia stricte wg klas (dominuje wiadomo AB), a mam wrażenie, że ich zbyt wiele nie ma, pomijając oczywiście te najdroższe z półek hi-end, w tym lampowe. 

6 minut temu, Mark75X napisał:

Możesz (pytanie też do innych kolegów) wskazać przy okazji inne, względnie przyzwoite, czysto tranzystorowe rozwiązania w kl. A, w cenie nowych, powiedzmy do 10 k.

Końcówka mocy w klasie A i śmiesznej cenie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Piopio napisał:

Końcówka mocy w klasie A i śmiesznej cenie

Ok, doprecyzuję. Mam na myśli wzmacniacze zintegrowane, dostępne w naszych salonach audio. Pomijając fakt, że to końcówka, cena raczej nie wskazuje na nic choćby "przyzwoitego". Nie interesują mnie tego typu "klocki".

Edytowane przez Mark75X
8 minut temu, Mark75X napisał:

Ok, doprecyzuję. Mam na myśli wzmacniacze zimtegrowane, dostępne w naszych salonach audio. Pomijając fakt, że to końcówka, cena raczej nie wskazuje na nic choćby "przyzwoitego". Nie interesują mnie tego typu "klocki".

Fałszywe przekonania/uprzedzenia tylko utrudniają życie. Cena jest śmieszna więc starczy na dobre PRE. W czym problem ? 

Edytowane przez Piopio

1 minutę temu, Piopio napisał:

Fałszywe przekonania/uprzedzenia tylko utrudniają życie. Cena jest śmieszna więc starczy na dobre PRE. W czym problem ? 

Dlaczego od razu fałszywe? Dlaczego oceniasz moje indywidualne preferencje przez pryzmat własnych potrzeb i subiektywnego spojrzenia na sprawę? Chyba trochę za daleko sięgasz.... . Gdyby to o czym piszesz było tak proste i oczywiste, rynek producentów audio w UE by nie istniał. Jeśli chcę kupić koszulę Wólczanki, Bytom albo Christian Berg czy CK, to naprawdę nie przekonasz mnie że Zing Xiung pod Szanghajem szyje "takie same" za 1/20 ceny, więc przy okazji mogę kupić 5 swetrów od niego i jeszcze mi w kieszeni zostanie co nieco. Rozumiesz tę zasadniczą, a skąd inąd prostą różnicę czy to jednak zbyt duża złożoność materii? Nie chcesz, nie odpowiadaj, a jeśli odpowiadasz, to na temat. Czym innym sugestia, czym innym narzucanie komuś subiektywnego punktu widzenia jako jedynego słusznego.

20 minut temu, Mark75X napisał:

Jeśli chcę kupić koszulę Wólczanki, Bytom albo Christian Berg czy CK, to naprawdę nie przekonasz mnie że Zing Xiung pod Szanghajem szyje "takie same" za 1/20 ceny

Szyje,a potem doczepia metkę Wólczanki, Bytom albo Christian Berg czy CK.
Czyżbyś nie wiedział?

🙂

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Szyje,a potem doczepia metkę Wólczanki, Bytom albo Christian Berg czy CK.
Czyżbyś nie wiedział?

🙂

Nie. Te akurat szyje brat albo szwagier Zing Xiunga zatrudniony w zakładzie własnym albo kooperanta europejskiego gwaranta. On więc dokonuje selekcji materiałów zgodnie z własnymi standardami, on nadzoruje procesy, on jest bezpośrednim lub pośrednim, finalnym kontrolerem jakości, on ponosi tym samym odpowiedzialność i daje ochronę posprzedażową na 2 lata.

Czyżbyś nie wiedział? 🙂

P.S. A tak przy okazji zupełnie (poza tematem), kojarzysz może jakieś dobre integry w kl. A godne polecenia? 

1 godzinę temu, Mark75X napisał:

Jaki konkretnie model posiadasz?

Sugden a21 se signature, myślę że bardzo długo zostanie. W sumie to mam dźwięk jaki chciałem. Grzanie nie jest jakieś tragiczne. Zużycie prądu nie wzrosło dramatycznie - ma staly pobor około 300W.

55 minut temu, Piopio napisał:

Miałem na testach Tonewinner i to grało gorzej od mojego Arcama A29... z A klasy tylko grzanie miało 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 minut temu, Mark75X napisał:

P.S. A tak przy okazji zupełnie (poza tematem), kojarzysz może jakieś dobre integry w kl. A godne polecenia? 

Jedyną jaka miałem w klasie A to moje Haiku Origami na el34.
To moge polecic z czystym sumieniem.Ale to końcówka mocy,nie ma preampu.
resztę wzmacniaczy miałem zawsze w klasie AB,chyba nawet Yaqin MS30 (który tez miałem jest w AB...

Trzeba się pytac branzy,która udaje tu użytkowników-oni znają więcej modeli,i na pewno padnie tu kilka przykładów .

A czemu klasa A?
Brzmienie rozumiem,ale bas to chyba jest dobry tylko w raczej wybitnych wzmacniaczach z klasy A.

Wzmacniacze AB i tak w pierwszych watach graja w klasie A.

Kontrola basu to znany problem klasy A,i wzmacniacz/końcówka za 1000zł raczej nie będzie chyba grała dobrze.
Ale jak kupisz daj znać,jak to gra,jestem ciekaw.

@Mark75X
Myślę,że ten Sugden co ma @marcinmarcin to może być bardzo fajny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

No i,cholera-bardzo ładny jest:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

• Pokaż nowe odpowiedzi